TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: HP Pavilion Aero 13 (13-be0821no)

Lyxig lättviktare till lågpris

HP Pavilion Aero 13 ser ut som en lyxig ultrabok och väger mindre än 1 kg, men priset är inte tungt att bära.

Av / 2021-10-30 - 07:00
HP Pavilion Aero 13 (13-be0821no)

Home tycker

  • En riktig ultrabok i en utsökt design till ett lågt pris. Bra processor. Magnesiumchassi. Väger mindre än ett kg.
  • Grafikkortet är långsamt och skärmen är medelmåttig. Svårt att använda USB -portarna.

Om datorn ska vara en ständig följeslagare varje dag så bör den vara så lätt och kompakt som möjligt. Vilket i normala fall betyder att den ska vara så lätt och kompakt som budgeten tillåter. För de flesta superlätta ultrabooks är (nästan) värda sin vikt i guld.

HP Pavilion Aero 13 (man vinner inga priser om man kan gissa vilken Apple-dator den ska konkurrera med) är ett undantag från den regeln. Även om vi har att göra med en liten tunn 13-tumsdator i ett magnesiumskal som bara väger 973 gram, så ligger priset för den testade versionen på den angenäma sidan om 10 000 kronor.

Skärmen är alltså på 13 tum, men den är i det nya 16:10-formatet, vilket ger mer skärmplats på höjden, men betyder också att datorn blir lite djupare. Upplösningen är 1920 x 1200 pixlar, alltså en smula mer än Full HD. Och med tanke på storlek och pris är det fullt tillräckligt. Skärmen har en rimlig ljusstyrka (400 nits), men den har inte det djup och den klarhet som vi är vana vid från dyrare bärbara datorer.

HP Pavilion Aero 13 open
Skalet är gjort av magnesium, datorn väger mindre än 1 kg. (Foto: HP)

Tangentbordet är i full storlek – även tangenterna i de yttersta raderna – och den vita bakgrundsbelysningen kan ställas in i två nivåer: svagt ljus och väldigt svagt ljus. Kvaliteten på tangenterna och pekplattan är däremot medelmåttig. De fungerar bra, men i stället för känslan av slaglängd och motstånd i tangenterna känner man bara det mjuka ”ploppet” när man trycker på bubbelmembranet under tangenterna. Och pekplattan måste man trycka ganska så hårt på för att den ska registrera en klickning. Den inbyggda fingeravtrycksläsaren är ett plus i kanten som höjer helhetsintrycket en smula.

Datorn är extremt smal (bara 1,7 cm med locket stängt). Det gör datorn fenomenal för axelremsväskan eller studieryggsäcken. Men det gör det svårt att få plats med USB-portar i full storlek. HP har valt att förse USB-portarna med en liten lucka som måste tryckas ned när kontakten sätts in i porten. Det är ett krångligt sätt att lösa problemet på eftersom kontakten måste lirkas in och det är nästan omöjligt att undvika att använda två händer.

Annons
HP Pavilion 13 Profile
USB-porten är försedd med en lucka som gör det svårt att sätta i en USB-kontakt. (Foto: HP)

Stark processor, svag grafik

Det är inte bara på utsidan som HP Pavilion Aero 13 känns relativt lyxig. HP har offrat en riktigt bra processor i form av AMD Ryzen 5, 5600U. Det är en sexkärnig CPU med 12 trådar och 2,3 GHz i arbetsfrekvens. Det finns 8 GB RAM, vilket är precis tillräckligt med tanke på priset. Och för vanliga kontorsapplikationer räcker det till. Detsamma kan sägas om SSD-lagringsutrymmet på 256 GB.

Det är grafiken som sätter gränsen för vad Pavilion Aero 13 kan användas till. Grafikprocessorn är AMD Radeon, men utan närmare specifikation än så. I praktiken handlar det om integrerad grafik i Ryzen-processorn. Vilket också innebär att grafikprocessorn delar RAM-minne med processorn i stället för att ha ett eget dedikerat och snabbt grafikminne.

Benchmarks

HP Pavilion Aero 13 är utrustad med en ganska snabb AMD Ryzen 5-processor med sex kärnor. Prestandamässigt liknar den genomsnittliga 11:e generationens Core i7-processorer. GeekBench 5-testet gav resultatet 5 163 i multicore och 1 344 i singlecore. Och PCMark 10, som simulerar typiska kontorsapplikationer, slutade med 5 673 poäng. Det är riktigt fint och bör garantera flera års problemfri daglig tjänst.

HP Pavilion 13 miljoe
HP Pavilion Aero 13 är en stark liten PC som hanterar vardagliga uppgifter utan problem. Men grafik är inte dess starka sida. (Foto: HP)

Radeon-serien har gett oss många bra grafikkort under sin mångåriga existens. Men Radeon-grafiken som finns i Aero 13 tar inte plats i historieböckerna.

Med ett 3DMark Time Spy-resultat på 1 100 poäng och 2 890 i 3DMark Fire Strike är Radeon-grafiken i HP:n bara dubbelt så snabb som Intel HD Graphics. Vilket är något av en bedrift. I praktiken spelar det dock inte så stor roll, eftersom den lilla datorn hanterar det den är byggd för riktigt smidigt.

HP Pavilion Aero 13 befinner sig i den allra lättaste viktklassen och det märks på batteritiden. 3 timmar och 15 minuter är i kortaste laget för en ultrabook-dator som är tänkt att tas med till möten och föreläsningar under en hel, lång dag. Men eftersom PC Mark 8-batteritestet är mycket mer intensivt än kontorsarbetet det simulerar så bör datorn kunna klara en hel arbetsdag alldeles utmärkt. Om det krävs övertid kan man ju alltid nödladda genom att låna en kollegas USB-C-laddare.

Ultratunna bärbara datorer som väger mindre än ett kilo finns det bara ett fåtal av. Och ingen av dem är billiga. De närmaste konkurrenterna till HP Pavilion Aero 13 är maskiner som MSI Modern 15 och Acer Aspire 5. Men båda är något tyngre 15-tumsdatorer med skal av plast.

 

HP Pavilion 13 ColorVariants
HP Pavilion Aero 13 finns i fyra färger. (Foto: HP)

Slutsats

HP Pavilion Aero 13 är en läcker liten ultrabärbar ultrabook-dator till ett pris man nästan bara måste älska. Den har en förvånansvärt bra processor och en förtroendeingivande konstruktion som gör att man måste studera den noggrant för att upptäcka skillnaden mellan den och dyrare datorer. Grafikprocessorn är rentav miserabel – men inte värre än Intel UHD-grafiken som var normen i Intel-baserade ultrabooks fram tills nyligen. Om du behöver en bärbar dator för arbete eller studier som kan tas med i väskan varenda dag så är det svårt att hitta ett lika attraktivt alternativ i den här prisklassen.

Karakter
HP Pavilion Aero 13 (13-be0821no)
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Ljud & Bild