Ett smart dörrlås kan ta hand om en hel del huvudbry. För det första, om du är som jag och ständigt glömmer var du har lagt nycklarna, är det nu bara att öppna appen på mobilen eller prata direkt in i smartklockan för att öppna dörren. Eller slå in en kod, om låset har en knappsats. Eller öppna låset på distans om din smarta dörrklocka berättar för dig att brevbäraren ringer på.
Yale Linus är ett sådant smart dörrlås. Den har en knappsats som tillval, men den ingår i Family-kitet som testas här. Den är inte många hundralappar dyrare än basutgåvan Home, som endast fungerar med mobil-app eller smarta hem-system från tredje part.
Knappsats rekommenderas
Jag skulle utan tvekan rekommendera att välja paketet med knappsatsen, som kallas Smart Keypad, om du ska köpa det separat. Då kan även andra i ditt hushåll enkelt komma in med en fyr- till sexsiffrig kod, och de kan alla få sin egen personliga kod om du vill ha bättre koll på vem som låser upp. Om du har städhjälp eller andra externa personer som behöver komma in vid olika tidpunkter, kan de också få sin egen kod. Denna kod kan du kan ändra från gång till gång, så att obehöriga personer inte har tillgång till hemmet.
Knappsatsen monteras enkelt var du vill utanför ingången, och den ansluts till appen med en QR-kod. Den är vattentät, vädertålig och garanterad för temperaturer mellan -25°C och 50°C.
För lägenheter och bostadsrättsföreningar
Yale Linus kan monteras på alla, eller åtminstone de flesta, ytterdörrar. Men trots detta har Yale valt att marknadsföra Linus till personer som bor i lägenhet i bostadsrättsföreningar. Detta är av den enkla anledningen att installationen från utsidan är helt dold, eftersom Linus monteras på utsidan av den befintliga låsmekanismen.
Detta skiljer sig från den populära Doorman, som ersätter både låsmekanismen och dörrhandtaget, och som en tråkig ordförande i bostadsrättsföreningen därmed kan påstå inte passar med fasaden och inte är tillåten. Men något som kanske är ännu viktigare är att Linus inte tar bort nyckelhålet, så att vaktmästaren fortfarande kan ta sig in i lägenheten med huvudnyckeln. Han eller hon går garanterat inte runt och kommer ihåg olika fyr- eller sexsiffriga koder.
Linus kan också vara ett bättre val för hyresgäster, eftersom det nog är lättare att demontera och ta med sig till nästa bostad.
Installation
I grund och botten bör det vara ganska enkelt att installera Linus. Jag hade själv sådan tur att jag fick hjälp av Assa Abloy när jag skulle installera det, eftersom jag faktiskt var tvungen att byta ut hela låshuset. Detta var för att mitt befintliga låshus var av den typ där man måste lyfta upp dörrhandtaget för att låsa dörren. Det fungerar inte så bra med ett smart lås, som ska kunna fjärrlåsas och -öppnas.
När det var klart, var det inga konstigheter med själva installationen av Linus. Den monteras på insidan av dörren genom att öppna låsmekanismen med en skruvmejsel och sätta in en så kallad medbringare – ett metallstift som levereras med Yale Linus. Detta måste kapas till rätt längd med en kraftavbitare. Så se till att ha både en sådan och ett måttband nära till hands.
Se installationsvideon här:
När själva Linus-låshuset är monterat, ska den medföljande DoorSense-magneten klistras fast på dörrkarmen, i höjd med Yale-märket, med dubbelsidig tejp. Den kommunicerar med dörrlåset och vet om det är låst eller öppet.
Kalibrering
Första gången du ansluter telefon-appen till dörrlåset med Bluetooth (vilket görs genom att skanna QR-koden på Linus) uppmanas du att kalibrera låset. Lås och vrid helt tills den stoppar när du bes göra detta. Vrid sedan tillbaka för att öppna, helt tillbaka tills den stoppar. Sedan ska du vrida tills den precis är öppen och precis stängd igen. Färdig.
Observera att om du öppnar och låser manuellt med en nyckel, måste Linus kalibreras igen, eftersom den inte längre vet om dörren är öppen eller stängd. Så nyckeln är nu en nödlösning!
Bluetooth och wifi
Yale Linus kommunicerar i princip med Bluetooth, och det innebär att du måste stå ganska nära med mobilen för att öppna eller låsa. Men en wifi-brygga medföljer också, som ansluts till ditt hemnätverks 2,4 GHz-band. Detta i kombination med ett bra mesh-nätverk utökar räckvidden och gör även låset mycket smartare. Plötsligt kan du ansluta till ditt smarta hem via Apple HomeKit, Google Home eller Samsung Smartthings. Du kan också använda Amazon Alexa eller IFTTT.
Med Apple HomeKit kan du bara säga: “Hej, Siri, öppna dörren”. Med Google Home måste du naturligtvis ersätta det med “Hey, Google”. Google kommer då också att be dig att ange en fyrsiffrig kod som du väljer själv.
Automatisering
Linus kan ställas in för att göra olika automatiseringar. Till exempel att låsa så snart du har öppnat och stängt dörren, eller vänta så länge som du vill, mellan 10 sekunder och 30 minuter, innan den gör det. Appar från tredje part kan också programmeras. HomeKit kommer till exempel att kunna stänga dörren när din mobil registreras utanför ett visst avstånd till huset, medan dörren öppnas igen så snart du befinner dig inom detta avstånd.
Yale Access-appen ska också kunna tillhandahålla ytterligare abonnemangsbaserade funktioner för dem som vill ha detta, till exempel att städhjälp kan få en engångskod på sin mobil så snart de är inom Bluetooth-täckning, så att du inte behöver tänka på att skapa nya koder hela tiden. Detta kan inte användas ännu.
Yale Linus fungerar som det ska
När det gäller användning finns det inte mycket att säga om Yale Linus, annat än att den fungerar som det ska. Den har en bra kvalitetskänsla, särskilt låshjulet i stål känns bra och glider smidigt och elegant oavsett om man låser eller öppnar dörren. Låset fungerar bra med appen, där har jag inte haft ett enda problem. Samma sak gäller för kodlåset, oavsett om man har valt fyra, fem eller sex siffror.
Tillsammans med Apple HomeKit och Google Home är systemet inte alltid lika stabilt, men det kan lika gärna vara Apples eller Googles fel, som Yales. Särskilt HomeKit tycker jag ofta har problem med olika produkter, där den helt enkelt inte kan ansluta. Samma sak händer då och då med Yale Linus. Jag misstänker att det är HomeKit som inte gillar mesh-nätverk, utan att jag är helt tvärsäker på det. Men för det mesta fungerar det, och då är det trevligt att parkera bilen och komma hem till en öppen dörr, om du till exempel har mycket att bära.
Jag använder mest kodlåset för att ta mig in och ut, och denna kan också programmeras för att låsa genom att bara trycka på Yale-knappen istället för hela koden. För att öppna måste naturligtvis hela koden anges.
Slutsats
Yale Linus är ett smart lås för dig som inte vill eller inte kan byta ut hela dörrhandtaget till förmån för en Doorman. Hela låsmekanismen fästs på insidan av ytterdörren, vilket gör den osynlig från utsidan. Nyckeln kan fortfarande användas, vilket gör att vaktmästaren kan komma in med en huvudnyckel. Perfekt i bostadsrättsföreningar, med andra ord. På insidan är Linus dock en stor och klumpig sak, men samtidigt har den hög kvalitetskänsla.
Låset fungerar som det ska och kan enkelt anpassas till ett smart hem från tredje part. Med Google Home eller Apple HomeKit kan du enkelt prata med den, vilket även Alexa-användare kan göra. Den gör inte minst livet lättare när brevbäraren kommer till dörren för att leverera veckans överraskningspaket, eller om du vill släppa in städhjälpen även om du inte är hemma själv. Sluta gömma nyckeln under dörrmattan!
En sak är säker, och det är att jag inte saknar mitt gammaldags nyckellås. Även om det alltså fortfarande kan användas. Men jag förstår ändå dem som hellre vill ha en Doorman, som särskilt på insidan ser mer elegant ut.