TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Sony Xperia 1 III

Alla goda ting är tre

Xperia 1 III är kanske Sonys bästa mobiltelefon hittills. Alla föregångarnas goda egenskaper är bevarade och det har skett förbättringar där det räknas.

Av / 2021-07-09 - 13:55
Sony Xperia 1 III

Home tycker

  • Bästa kameramobilen för semi-proffs. Dessutom högupplöst OLED-skärm i 21:9-format, nu även med 120 Hz uppdateringsfrekvens, som är bland de bästa på marknaden och ger en mobil bioupplevelse. Sedan tillkommer höga prestanda, en särskild kameraknapp, trådlös laddning och unikt bra ljud.
  • Kameran har fortfarande problem med exponeringen i vissa situationer.

Sony vill skilja sig från mängden på mobilmarknaden. Så mycket stod klart redan förrförra året när den japanska elektronikjätten släppte Xperia 1, som var den mest innovativa smartmobilen vi hade sett från Sony på många år.

Och eftersom Sony valde att följa samma princip för namngivningen av sin nya serie telefoner som de gör med sin serie Alpha-kameror, där modellnumret behålls och de uppgraderade versionerna heter Mark I, Mark II och Mark III, så fick den nya toppmobilen som kom 2020 heta Xperia 1 II.

Samma sak gäller även i år, så att vi i den här omgången har Sony Xperia 1 III på testbänken, och precis som förra året handlar det i stor utsträckning mer om en uppgradering än en helt ny produkt.

Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III ser precis ut som sin föregångare. Designen är elegant med Gorilla Glass Victus på framsidan och Gorilla Glass 6 på baksidan. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Därför ser Sony Xperia 1 III också ut precis som sin föregångare. Designen är elegant, med Gorilla Glass Victus på framsidan och Gorilla Glass 6 på baksidan, som omgärdas av en metallram. Precis som förra årets finns telefonen bara i två färger: svart och lila. Och även om baksidan alltså är av glas så är ytan matt, så att den både är behaglig att hålla i och inte suger åt sig fingeravtryck.

Precis som sina två föregångare har detta års toppmobil från Sony skärm i 21:9-format. Det gör mobilen smal och hög, och det avlånga formatet betyder att den är enkel att hålla i handen, trots att skärmen är på 6,5 tum. Sony har till och med lagt till lite längst upp, eftersom de har valt att placera frontkameran bredvid högtalaren i ramen ovanför själva skärmen.

Annons

Kameramodulen sitter precis som på Xperia 1 II i det övre vänstra hörnet på baksidan. En av anledningarna är att Sony har gjort plats för en 3,5 mm-kontakt på ovansidan, vilket är en fin detalj för audiofiler.

Fingeravtrycksläsaren sitter integrerad i av/på-knappen på höger sida. Där hittar man också volymknappen samt den dedikerade kameraknappen, som är en liten bonus man inte får med särskilt många andra mobiler.

Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III är den första mobilen i Xperia 1-serien som har 120 Hz i uppdateringshastighet på. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm

Vad man däremot får med många flaggskeppsmodeller vid det här laget är en skärm med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Detta gäller bland annat Samsung Galaxy S21 Ultra, OnePlus 9 Pro och Xiaomi Mi 11 Ultra, och nu har alltså Sony också äntligen hoppat på det tåget. Xperia 1 III är den första mobilen i Xperia 1-serien som har 120 Hz och som vi vet innebär den höga uppdateringsfrekvensen att användarupplevelsen blir silkeslent mjuk bland annat när man förflyttar sig runt på hemskärmen, i menyer etc.

Förutom detta är skärmen på Xperia 1 III en kopia av skärmen på förra årets modell. Det är alltså en OLED-skärm med 4K-upplösning, och Xperia 1 III har, precis som sin föregångare, ett så kallat Creator Mode (”skaparläge”) som gör bilden så färgäkta och naturtrogen som möjligt. Tekniken ger bland annat mobilskärmen en bredare färgrymd, plus att 10-bitars HDR ger mer detaljerad återgivning av färgövergångar.

För närvarande stöds tekniken av bland annat Netflix och bildkvaliteten är riktigt imponerande. På Sony-skärmen ser bilden ut som på bio eller på marknadens allra bästa TV-apparater – och riktigt häftigt blir det givetvis om innehållet finns i 21:9-format. På Netflix gäller det ungefär två tredjedelar filmerna, medan de allra flesta TV-serierna bara är i 18:9. Tyvärr betyder det att svarta fält visas till höger och vänster om bilden. Fast det är kanske värt att leva med, för att kunna utnyttja sådant innehåll som faktiskt är inspelat och visas i äkta filmformat.

21:9-formatet ger också en möjlighet att köra två appar samtidigt i det så kallade 21:9-multifönsterläget, som fungerar riktigt bra. Men Sonys Side Sense-funktion, som ska göra det lättare att öppna appar genom att man lägger fingret på kanten av skärmen, fungerar mindre bra och blir snabbt irriterande.

Sony Xperia1III side
Fingeravtrycksläsaren är integrerad i av/på-knappen på högersidan. Där hittar man också volymknappen och den dedikerade kameraknappen. (Foto: Peter Gotschalk)

Ljud

21:9-formatets biografkänsla förstärks om man använder ett par ordentliga hörlurar ihop med sin Sony Xperia 1 II. Som nämnts har telefonen, till skillnad från föregångaren, en minijack-kontakt och dessutom stöder den Dolby Atmos och Hi-Res Audio, inklusive Sonys LDAC-format och DSEE Ultimate-teknik. En nyhet jämfört med förra året modell är Sonys 360 Spatial Sound. Tekniken liknar Apple Spatial Audio – som vi har berättat ingående om i en annan artikel – och precis som Apples variant ger 360 Spatial Sound lyssnaren en 3D-liknande ljudupplevelse som ska göra att musiken låter mer äkta och autentisk. Vilket vi också – åtminstone delvis – upplevde när vi testade det.

Apples lösning fungerar enbart med Apple Music och Apple-hörlurar, till exempel AirPods Pro och AirPods Max, men 360 Spatial Sound fungerar med flera strömningstjänster. Detta gäller först och främst Tidal, som till och med har en särskild ”360 Reality Audio”-sektion i appen, men även andra tjänster som Deezer och nugs.net. Sonys teknik är däremot också begränsad till Sonys-produkter när det gäller hårdvarustöd. Utan hörlurar eller högtalare från Sony – till exempel WH-1000XM4 eller SRS-RA5000 – fungerar nämligen 360 Spatial Sound inte.

Kamera

Liksom sina två föregångare har Xperia 1 III en trippelkamera samt en dedikerad 3D iToF-sensor för avståndsmätning. Som på förra årets modell hittar vi alltså 24 mm vidvinkel med 12 Mp, 16 mm ultravidvinkel, också med 12 Mp samt en 12 Mp tele. Men som något helt nytt – och som förmodligen aldrig skådats på en mobiltelefon – har teleobjektivet en variabel brännvidd med hjälp av en speciell periskopteknik, så den kan växla smidigt mellan 70 mm och 105 mm. Den här lösningen använder Sony som ett alternativ till traditionell optisk zoom (70 mm ger 2,9x zoom och 105 mm ger 4,4x), och det är faktiskt lite av ett genidrag eftersom det går blixtsnabbt. Inte minst för att alla tre linserna också kan skryta med Dual Phase Detection-autofokus som ger superskarpa bilder, även under svåra förhållanden.

Kamera-appen Photography Pro är egentligen inte ny, den kom förra året tillsammans med Xperia 1 II, men det som är nytt är att den helt ersätter den vanliga kamera-appen.

Xperia1_III_HDR_fail iPhone_HDR
<
>
Här är ett exempel på att Sony Xperia 1 III har det tufft med exponeringen när det är stor skillnad på ljus och skugga i motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Bara en kamera-app

Photography Pro har i princip samma användargränssnitt som Sonys Alpha-kameror och manuella inställningar av exponering, vitbalans, slutartid etc. Kameran har också lärt sig ett par trick från Sonys Alpha-kameror, inklusive Real-Time Eye-AF som följer och fokuserar på motivets ögon.

Att Sony prioriterar sin egen professionella kamera-app är ett ganska så tydligt tecken på att den japanska elektroniktillverkaren känner sin publik, för många lojala Xperia-användare håller sig till Sonys toppmobil just på grund av dess nära relation med företagets systemkameror. Och ärligt talat var det också lite rörigt med två olika kamera-appar, som det var i Xperia 1 II.

Med andra ord är Xperia 1 III kanske den mest intressanta mobilen på marknaden just nu för de som är mer än allmänt intresserade av fotografering och som gärna ägnar tid åt att justera kamerainställningarna manuellt. För de användarna finns även den riktigt nördiga Cinema Pro-appen, som Sony introducerade 2019 tillsammans med den första Xperia 1-telefonen. Med appen kan man bland annat spela in i 2K med 1120 fps och 10 bit HDR och 21:9 4K HDR med 24/25/30/60 fps. Plus 4K HDR med 120 fps i slow motion. Tanken med extravaganserna är att man ska kunna göra filmliknande videor (21:9-formatet i 24 fps är standarden för spelfilmer), så Cinema Pro har också ett antal färgprofiler, så kallade ”Looks”, som justerar färgkurva, kontrast och mättnad så att de färdiga videorna får ett uttryck som motsvarar hur olika filmgenrer brukar se ut.

 

kirke1 kirke2 kirke3 kirke4
<
>
Kyrktorn i Leipzig fotograferat med ultravidvinkel, vidvinkel, 70 mm tele respektive 105 mm tele. (Foto: Peter Gotschalk)

Även för vanligt folk

Men man behöver inte förtvivla om man inte har någon inre filmregissör eller rent allmänt är förälskad i mobilens mer professionella kamerafunktioner. Photography Pro har nämligen fått ett nytt läge som heter Basic och som ger användaren ett enkelt användargränssnitt så som det såg ut i den gamla standard-appen. Amatörer och mer ”casual” fotografer kan alltså fortfarande hänga med.

Och i det sammanhanget är det viktigt att betona att Sony Xperia 1 III är bättre än sina föregångare på en del saker. Bland annat hade Xperia 1 II-problem varje gång man växlade mellan de tre brännvidderna i kamera-appen. Oavsett om man gick från ultravidvinkel till vanlig vidvinkel, från vanlig vidvinkel till tele eller tvärtom, så tog det nästan en sekund innan kameran var redo. Men det problemet har nu lösts – kanske för att Sony helt enkelt hoppade över appen, som fungerade dåligt, i stället för att fortsätta reparera den – och växlingen mellan brännvidder går blixtsnabbt, framför allt mellan telelinsens två variabla lägen.

Sony Xperia 1 III ska också ha beröm för bland annat den nya så kallade AI-superupplösningszoomen, som fungerar som ett slags digital makrolins och gör att fotografen kan komma riktigt nära motivet. Och för den delen även den kanske lite förbisedda 3D iToF-linsen, som hjälper till med att skapa en mycket lyckad bokeh-effekt i bilderna om man vill.

Träden växer dock inte ända upp till himlen, för precis som förra och förrförra årets modeller utkämpar Xperia 1 III också en hård batalj mot överexponering.

Kamera-appen i Xperia 1 III ger nämligen inga möjligheter att aktivera eller inaktivera HDR manuellt om man inte väljer att köra med helt manuella inställningar. I stället är programvaran utformad så att den aktiverar HDR själv om man fotograferar med automatiska inställningar och omgivningen och omständigheterna kräver det. Men mina testbilder är bra exempel på att det inte riktigt fungerar som det är tänkt. Resultatet är ofta antingen över- eller underexponerade bilder.

Till skillnad från de flesta andra mobiler i den här prisklassen har Xperia 1 III inte heller något dedikerat nattläge. Visst, det har inte iPhone 12 Pro eller 12 Pro Max heller, men iPhone tar ändå bra bilder i dålig belysning, medan Sonys mobil inte har något vidare att komma med om man ska fotografera i mörka omgivningar.

 

Xperia1III_nat iphone_nat
<
>
Xperia 1 III får fortfarande klara sig utan ett särskilt nattläge. På dessa två bilder, fotograferade i ett obelyst rum på kvällen med Xperia 1 III och iPhone 12 Pro Max ser man tydligt den enorma skillnaden. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Förra året hade Sony sparat lite på krafterna i Xperia 1 II, men i år har flaggskeppet både Qualcomms snabbaste Snapdragon 888-processor och 12 gigabyte RAM, och det märks på prestanda. I benchmark-tester klarar sig Xperia 1 III minst lika bra, och på vissa områden till och med bättre, än de dyraste konkurrenterna från OnePlus, Samsung och Xiaomi. Sonys nya toppmobil är faktiskt nästan lika snabb som Apples iPhone 12 Pro Max, vilket är lite av en bedrift. Batteriet har också blivit större sedan förra året, plus att Sony Xperia 1 III numera har 30-watts snabbladdning och naturligtvis trådlös laddning.

Xperia 1 III har samma typ av spelförbättrande programvara som föregångarna, så att man kan allokera mer minne till spel som körs och på samma gång stänga av meddelanden och andra störande händelser. Och naturligtvis stöds PS4 Remote Play, plus att man kan använda sin Dualshock 4-spelkontroll för att spela på mobilen.

Fingeravtrycksläsaren sitter som nämnts inte på skärmen baksidan, utan är integrerad i av/på-knappen, och det är faktiskt en bra lösning som fungerar varje gång. Som sin föregångare är Sony Xperia 1 III vatten- och dammtät (IP65/68).

 

AIsuperzoom
Sony Xperia 1 III ska ha beröm för den nya så kallade AI-superupplösningszoomen, som fungerar som ett slags digitalt makrolins och ser till att fotografen kan komma riktigt nära motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Sony Xperia 1 III: Slutsats

Tredje gången gillt, sägs det. Och det stämmer åtminstone för Sony Xperia 1 III, som ju är den tredje inkarnationen av Xperia 1-serien som det japanska företaget lanserade 2019.

Den nya mobilen täpper till några av luckorna som de tidigare Xperia 1-modellerna hade jämfört med sina konkurrenter och har dessutom tillräckligt med coola unika funktioner – PS4 Remote Play och 360 Spatial Sound för att bara nämna några – för att Sony Xperia 1 III rent objektivt borde vara en stark och seriös konkurrent till de Android-flaggskepp som dominerar marknaden i dag.

Det som ändå skrämmer bort många kunder är Sonys speciella kameralösning, som är mycket mer inriktad på semi-proffs än på Snapchat- och Instagram-segmentet. Så är det med Xperia 1 III också, men Sony har åtminstone löst några av programvaruproblemen som plågade äldre modeller (dock inte den automatiska HDR-funktionen som fortfarande irriterar) och Basic-läget i Photography Pro-appen bör de flesta vanliga användare klara av.

Vi tvekar därför inte att ge Sony Xperia 1 III vår Särskilda rekommendation samt det första maxbetyget med 6 stjärnor som vi har gett till någon mobil i Xperia 1-serien.

Karakter
Sony Xperia 1 III
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

2 reaktioner på ”Sony Xperia 1 III”

  1. Har sett folk på Youtube ta bra bilder och video i sämre ljus. Man måste använda pro läget självklart. Priset dom flesta klagar har inte tittat att s21 ultra nyss sänkt priset till 12990. Med 1 iii så kommer en laddare vi får snapdragon, 3,5 uttag. Sen hörlurar på köpet det kommer inte med dom andra. Tyvärr har jag fortfarande inte fått min eftersom jag bokat i den enda butiken i detta land som inte lyckats få in den

  2. Chefen åkte just och beställde en för att ha på jobbet och jag sitter med lite besluts ångest då jag tänkte välja en Note 20 ultra (mycket för att få S-pen och så tycker jag att Noten är bland de snyggaste telefoner rent estetiskt med mystic bronze färgen.) Jag konsumerar mycket media i form av twitch och youtube och prioriterar en skärm och bra högtalare högt. På tal om högtalare på telefoner tycker jag det läggs för lite tyngd i kategorin för att få en bra uppfattning på vad man kan vänta sig i en vanlig telefon review på youtube.
    Blev ett litet sidospår där men jag tror ändå Sonyn passar bra till mig då jag är intresserad av fotografi och kommer utnyttja den avancerade kamera appen. Jag stör mig också lite på att på Note 20 ultra är den låst till strax över 1080p i 120hz vilket inte är fallet på sonyn. 3.5mm aux med en bra DAC uppskattas också då jag använder trådat ljud för att få bästa ljudkvalité.
    Tack å hej

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild