Tidigare har vi gjort jämförande tester av riktiga GPS-navigatorer och motsvarande appar för mobiler. Men nu finns det faktiskt så pass många att välja mellan att det är hög tid att ställa dem mot varandra i ett stort samlingstest. Ska man välja de kända namnen eller går det bra med lågbudget? Kan man rent av köra gratisprogram?
Vad man först och främst ska ha klart för sig är att en mobilapp aldrig kan ge samma upplevelse som en navigator. Skärmen är mindre vilket gör att man antingen tvingas avstå från information eller så blir den svårläst. Dessutom är det svårare att träffa de små knapparna. Man har inte heller samma ljudresurser från högtalaren eller lika bra precision från GPS-kretsen. Båda problemen går dock att lösa genom att köpa till utrustning. Se vår prylguide för några tips.
Mobilapparna har självklart fördelar också. Först och främst har man ju alltid mobilen med sig vilket kanske inte alltid är fallet med navigatorn. Kör man inte så ofta kan det kännas mer prisvärt att bara köpa mjukvaran istället för en till apparat. Mobilen har dessutom internetuppkoppling vilket bara navigatorernas lyxmodeller har. Det ger möjligheter till sökningar och sekundfärsk information till ett överkomligt pris.
iPad som GPS
Det gick inte att på något rättvist sätt jämföra iPad-versionerna av apparna med iPhone-versionen så det ingick inte i själva testet. Däremot provade vi självklart apparna och vill gärna dela med oss av erfarenheten. En så pass stor pekskärm ger uppenbara fördelar då det är lättare både att se detaljer och att peka på knappar. Under körning kändes det som att man på ett helt annat sätt kunde se vad som hände på skärmen i ögonvrån utan att behöva titta bort från vägen. Men det finns ett stort problem och det är monteringen. Man kan helt enkelt inte ha en så stor apparat i vindrutan för det skymmer vägen på ett farligt sätt. Alltså gäller det att hitta ett sätt att montera den på instrumentbrädan utan att blockera knappar och ventilation. Vi rekommenderar därför att man tänker till både en och två gånger och gärna provar innan man köper något. Det är nog inte många bilar som man kan få till en fungerande monteringslösning i. Kanske en sjutums Android-pekdator är en bättre kompromiss?
För att inte mobilen i sig skulle påverka resultatet har samtliga appar testats på iPhone även om de funnits för Android eller andra plattformar. Vi laddade ner de senaste versionerna från iTunes i januari och installerade dem på en iPhone 4. Den placerades i en Tomtom Car Kit som har inbyggd GPS-mottagare så att apparna fick bästa möjliga precision. Vi åkte sedan en standardrutt med smågator, motorvägar, knepiga avfarter, tunnlar och rondeller. Vi noterade vilken väg som föreslogs och om vi fick varningar för biltullar, köer och fartkameror. Dessutom testade vi hur snabbt de hittade en ny rutt vid felkörningar och om de hjälpte oss ta rätt avfart i tunnelsystem. Slutligen bedömdes prestanda och användarvänlighet innan de fick ett totalomdöme där vi även vägde in priset.
GPS-navigation för mobilen
Slutsummering
Copilot och dess tvilling Falk känns prisvärda i nordenversionerna även om de inte sticker ut på något sätt.
Waze 2.0.1
Gratis navigering
Hjälp till att fylla i kartan och rapportera in köer och bli en hjälte på nätet.
TomTom 1.6
Snabbaste vägen
Med minutfärsk trafikinformation på skärmen har man alltid kontroll och sparar tid.
Navv 10.2
Allt du behöver
Vill man komma billigt undan får man mer än man kunnat hoppas på med Navv.
Navmii GPS Live 1.6
Navigator på god väg
Navmii är på gång att lyckas leverera en billig och okej navigator men de är inte där än.
Navigon Mobile Navigator 1.7
Bästa iPad-valet
Tydliga kartor och lyxiga funktioner gör Navigon till ett lockande val.
Nav4D 2.0.1
Lågbudget på alla sätt
Mjukvara som säljs med stora röda realappar ska man med all rätta vara misstänksam mot.
iGo 1.3.2
Standard till lyxpris
Ska kunderna betala ett premiumpris gäller det att leverera valuta för pengarna.
Falk Navigator 2.0
Utländsk reseguide
En tvilling till Copilot med något lägre pris och turistguider till storstäder.
Copilot Live 8.2
Missade möjligheter
När toppfunktionerna saknas så återstår bara en standardnavigator.