TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Sony Bravia XR A80J (XR-65A80J)

Tuff OLED-TV

Sony är tillbaka med ännu en lysande OLED-TV: Bravia A80J imponerar med en bildkvalitet som kommer nära flaggskeppsmodellen A90J.

Av / 2021-05-04 - 09:00
Sony Bravia XR A80J (XR-65A80J)

Ljud & Bild tycker

  • Sony A80J har en exceptionellt snygg bild, med strålande kontrast och färgåtergivning. Ljudet från de inbyggda högtalarna är också utmärkt.
  • Sony-skärmen måste (ännu så länge) klara sig utan spelfunktionerna VRR och ALLM – detta utlovas dock via en uppdatering. Bara två av de fyra HDMI-ingångarna är HDMI 2.1-kompatibla.

Sony Bravia XR A80J är ännu så länge den billigaste OLED-TV:n som det japanska märket har att erbjuda i sitt helt nya 2021-sortiment. Den har mycket gemensamt med storebror A90J – Sonys flaggskeppsmodell – som vi testade i mars och var mycket imponerade av. Den stora frågan är därför hur mycket prestanda Sony har lyckats behålla i den snäppet billigare lillebrodern!

A80J tar över stafettpinnen efter förra årets modell A85, som vi också har god erfarenhet av. Den följer samma formel som förra gången: OLED-panelen är hämtad från LG Display medan Sony själva står för bildbehandling och ljud. Detta har visat sig vara en vinnande kombination förut, men räcker det för att hävda sig i årets TV-kapplöpning?

Läs också Bravia XR A90J: Vi testar Sonys nya flaggskepps-OLED Sony gör en stark comeback i highend-klassen med en ny toppmodell: Bravia XR-A90J har den starkaste ljusstyrkan vi någonsin har uppmätt från en OLED-TV!

Mer överkomlig

Bravia XR A80J ställer upp med en lite mer sympatisk prislapp än toppmodellen: Du kan faktiskt köpa en 65-tums A80J för vad en 55-tums A90J kostar! Dessutom är 77-tumsversionen naturligtvis betydligt billigare än en 83-tums A90J. I det här testet har vi tagit oss an 65-tummaren XR-65A80J men prestanda är i stort sett samma alla skärmstorlekar.

Sony har däremot inte lanserat någon 48-tums OLED i den nya serien: ännu så länge kör de vidare med förra årets modell KD-48A9S, som får klara sig utan de senaste innovationerna. Det är lite synd, för det är redan uppenbart att Sony har åstadkommit ett par markanta förbättringar av årets TV-sortiment.

Sony Bravia XR A80J room
Sony XR-65A80J. (Foto: Sony)

Bravia XR A80J vs. A90J – skillnader

A80J har fått en rad uppdateringar, men den viktigaste förändringen ligger dold på insidan: den nya Bravia XR-videoprocessorn med ”kognitiv intelligens”, som det så fint heter. Det här är samma avancerade bildmotor som vi hittar i toppmodellen A90J. Men sedan finns det ett par skillnader mellan dem.

Annons

A90J har en fintrimmad och ljusstark OLED-panel med extra kylning (Sony kallar den XR OLED Contrast Pro) medan A80J nöjer sig med en mer ordinär panel utan de senaste tekniska landvinningarna. A80J har också en aning nedskalad högtalarlösning med färre och mindre potenta högtalarenheter.

Dessutom får A80J klara sig med en enklare fjärrkontroll utan toppmodellens tjusiga bakgrundsbelysning. Vi tyckte att denna ger en lite ”billigare” känsla, med mindre taktila knappar.

Även rent visuellt finns det designskillnader: A90J har en supertunn, nästan sömlös ram runt OLED-panelen men A80J har ett lite tjockare utseende och sticker ut en del på baksidan. Den ser precis ut som förra årets modell A8H och känns helt enkelt lite mindre modern.

I övrigt är det värt att nämna att A80J faktiskt är lite mer flexibel att placera. Den har fördelen av att ha ett 3-vägs stativ med både brett, smalt och upphöjt läge. Det senare ger också plats för en soundbar under TV:n.

Sony A80J feet
Fötterna på Bravia XR A80J kan höjas så att du får plats med en soundbar under. (Foto: Sony)

Användning och funktioner

Bravia XR-65A80J är laddad med det senaste Android-användargränssnittet, som nu har bytt namn till Google TV. Den nya Google-plattformen har en ny startmeny, som ger en fullständig översikt över de mest använda apparna, samt TV-kanaler och anslutna enheter. Den ger också direkta rekommendationer på innehåll, baserat på preferenser och vad man har tittat på tidigare. A80J har ett brett utbud av strömningstjänster som Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ och Amazon Prime Video i portföljen.

Användarupplevelsen har fått ett klart lyft i år: menyerna har blivit mer logiska och TV:n reagerar snabbt på kommandon. Detta gör att Android-skärmarna kan hävda sig mot smartsystemen från Samsung och LG. A80J stöder AirPlay, Chromecast samt Google Assistant med hjälp av en inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen.

Sony-skärmen har också fått nya HDMI-ingångar, som bland annat stöder 4K-video med 120 bilder per sekund – perfekt för PS5 och Xbox Series X. Men precis som i A90J är det bara två av dem som är HDMI 2.1-kompatibla. Detta behöver inte vara någon kris, men det bör påpekas att en av dessa ingångar även fungerar som en ljudreturkanal (eARC). I praktiken har du alltså bara en enda HDMI 2.1-ingång ledig om du använder en extern soundbar.

Sony-skärmen är väl lämpad för gaming, med ett dedikerat spelläge som vi uppmätte till cirka 16 millisekunders fördröjning (input lag). Observera dock att Sony A80J i skrivande stund inte stöder så kallad VRR – variable refresh rate – vilket Sony har lovat fixa med en uppdatering längre fram i år.

Sony-A80J-Google-TV-scaled Sony-A80J-remote-scaled
<
>
Sony A80J kör smart-plattformen Google TV – där användargränssnittet och startskärmen har fått en märkbar ansiktslyftning. (Foto: Audun Hage)

Bravia Core

A80J levereras också med Bravia Core – Sonys nya strömningstjänst. Den är reserverad för de senaste 2021-modellerna med Bravia XR-processor och har färska långfilmer från Sony Pictures Entertainment.

De som köper en Bravia A80J får ett 2-årigt abonnemang plus 5 så kallade ”Movie credits” med köpet (A90J ger 10). Tjänsten har flera klassiska Sony-titlar, men det kostar 1 kredit att titta på någon av de nyaste filmerna.

Sony-A80J-Bravia-Core-scaled Sony-A80J-Bravia-Core-2-scaled
<
>
Bravia Core är Sonys nya strömningstjänst. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Sony-A90J-vs-A80J-2-scaled Sony-A90J-vs-A80J-scaled Sony-A90J-vs-A80J-3-scaled
<
>
Sida vid sida med storebror: A80J (till höger) ligger inte långt från A90J i allmän bildkvalitet.

Eftersom A90J redan har ”lagt ribban” för 2021-bildkvalitet var vi naturligtvis nyfikna på hur nära man kan komma med den billigare A80J – som ju trots allt sparar ett par tusenlappar. Och glädjande nog är likheterna fler än skillnaderna. Faktum är att lillebror kommer så nära storebror att man på många områden får vara uppmärksam för att ens se dem.

A90J är helt klart den ljusstarkare av de två: När man tittar på TV i dagsljus, och på bildinnehåll med ljusa områden, är det ingen tvekan om att A90J verkar mer kontrastrik, dynamisk och livlig. Däremot är skillnaden mycket mindre än vi förväntade oss.

Vi har kritiserat äldre Sony-modeller för att ha ganska svag ljusstyrka och som bekant har A90J fått ett rejält och efterlängtat lyft på det här området. Men nu visar det sig att detta förmodligen har lika mycket att göra med bildbehandlingen som själva bildpanelen: Bravia XR-videoprocessorn är likadan i A80J och A90J och det verkar som om den gör mycket av skillnaden.

Vi utmanade A80J med våra favorittestscener, sida vid sida med A90J, och i många fall var det svårt att se någon större skillnad på dem. Även om A90J har lite mer gnista och intensitet i de ljusaste delarna så hänger A80J med, hack i häl, och har en utmärkt ljusstyrka den också. Färgåtergivning, kontrast och detaljnivå i mörka områden är också nästan identisk.

Båda 2021-modellerna har en betydligt bättre återgivning av HDR-video, med mycket större kontrast mellan mörka och ljusa partier. Den nya processorn har uppenbarligen blivit mycket bättre på att analysera bildmaterialet och anpassa kontrasten efter vad OLED-panelen klarar av att återge (så kallad tone mapping). Så även om A80J har något lägre ljusstyrka vid maximal intensitet så lyckas den följa storebror hela vägen till mållinjen.

Bravia XR A80J är också snarlik (det vill säga briljant) när det gäller skärpa och rörelser. Vi kollade på den nya Snabba cash-serien på Netflix, som visas i 4K-upplösning och Dolby Vision HDR-format. 2021-modellerna med XR-processor har en fängslande förmåga att reducera brus utan att bilden grötar ihop sig och blir tvådimensionell. Scenerna i Snabba cash är knivskarpa och när de är som bäst ser de nästan ut som 3D!

Sony-A80J-Snabba-Cash-Evin-Ahmad-2-scaled Sony-A80J-Snabba-Cash-Evin-Ahmad-scaled Snabba-Cash-Evin-Ahmad-scaled Sony-A80J-Snabba-Cash-Alexander-Abdallah-scaled Snabba-Cash-Ali-Alarik-scaled Dada-Fungula-Bozela-scaled
<
>
Sony Bravia XR A80J serverar en knivskarp bild med hög kontrast med stor realism. Här från Netflix-serien ”Snabba cash”. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

A80J använder Sonys välkända Acoustic Surface Audio-teknik, där ljudet skickas rakt ut från OLED-panelen med hjälp av små ”vibratorer” på insidan. Och även om A80J har ett något enklare högtalarsystem än A90J på papperet så låter det utmärkt i praktiken.

Ljudet kommer rakt ut ur bilden med en klar och tydlig röståtergivning. Vi spelade Dua Lipas Lost in your Light från YouTube och blev imponerade av klarheten och den starka sångrösten. Basen är tillräckligt djup och kraftfull för att ge en riktig livekänska. Även gitarren kommer fram klart och tydligt. Det är mycket bra synkronisering mellan ljudet och bilden på skärmen, vilket ökar realismen avsevärt.

Här kan du faktiskt överleva utan en separat soundbar. Det är mer än vad vi kan säga om majoriteten av TV-apparaterna vi testar …

Slutsats

På många sätt och vis har Sony lagt ribban för bildkvalitet hittills 2021: Den rykande heta A90J är en av de häftigaste vi har testat i år. Men den har också en ganska så häftig prislapp! Därför är det glädjande att konstatera att den billigare A80J har många av dess fördelar.

Låt gå för att A80J har en lite mer robust design och en mindre lyxig fjärrkontroll. Men den är väldigt lik toppmodellen där det verkligen betyder något, med grym bildbehandling, levande ljud och strålande smidig användning via Google-gränssnittet.

Vi har inte testat LG:s C1- och G1-modeller eller Panasonics toppmodeller ännu, och vi ska inte heller glömma Samsung Neo QLED (test är på gång!), men ännu så länge verkar Sonys nya 2021-modeller väldigt lovande. Och med tanke på den fina prisutvecklingen på fjolårsmodellen A85 tror vi att Bravia XR A80J har potential att bli ett av årets bästa OLED-köp. Helt klart värd en rekommendation!

Karakter
Sony Bravia XR A80J (XR-65A80J)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

Ljud & Bild