Mycket behändigare än Olympus Mju 9000 är det svårt få om man vill ha 10x zoom. Kameran är minst och lättast, ändå saknar den nästan ingenting. Här får man zoom från 28 mm vidvinkel till 280 mm tele, vilket räcker alldeles utmärkt för de allra flesta. Som enda kamera i testet spelar Mju 9000 bara in video i VGA-kvalitet – och inte i HD-kvalitet som de tre andra. Men den har det allra viktigaste, till exempel smart programautomatik, ansiktsigenkännande autofokus och exponering, bildstabilisator i dubbel bemärkelse (mekanisk plus höjning av ljuskänsligheten), fast ingen manuell exponeringskontroll.
Det senare är knappast något problem för de allra flesta, som ändå kommer att använda kamerans smarta automatik – som dessutom fungerar utmärkt. En fiffig detalj är de bakgrundsbelysta knapparna som gör det lättare att hitta rätt i mörker. Tyvärr är knapparna så små att användarvänligheten inte blir helt optimal. Olympus har dessutom valt en zoomknapp som är lika liten som Panasonics strömbrytare. Inte heller någon särskilt lyckad lösning, vilket påverkar skötseln.
Bildkvalitet
Kamerans prestanda är däremot höga, bildkvaliteten är genomgående god. Färgåtergivningen är bäst i testet, med ytterst fina hudtoner och nästan inga synliga färgavvikelser. Olympus-kamerans automatiska skuggjustering (kontrastautomatik) fungerar bättre än hos de tre övriga kamerorna och bränner inte ut lika enkelt i högdager när automatiken justerar kontrasten. Optiska prestanda är inte fullt i klass med Lumix TZ7 men skillnaden är inte så stor att den är betydelsefull för alla. Tunnformad förvrängning är synlig vid 28 mm brännvidd men försvinner vid 50 mm, och skärpan är klart bäst i centrum av bilderna på vidvinkel.
Tyvärr är inte Mju 9000 heller befriad från bildstörningar. Redan vid ISO 200 kan man se en antydan till begynnande brus i mörka områden, men det syns inte tydligt förrän vid ISO 800, där även detaljer går förlorade i kornstörningar och bilderna tappar lite av skärpan. Även om detta inte är helt optimalt är det inte illa alls för en kompaktkamera i den här klassen.
Slutsats
Olympus-kameran levererar en mycket hög bildkvalitet i de flesta situationer. Den smarta motivautomatiken fungerar fint och Mju 9000 tar lika lite plats i fickan som en kamera med 3x zoom. Bilderna blir skarpa på alla brännvidder, färgerna är naturliga oavsett motiv och kameran ger en bra kontrast. De små knapparna faller dock inte alla i smaken och blixtautomatiken fungerar inte alltid helt hundraprocentigt.
Också i detta test:
Canon PowerShot SX200IS
Canon PowerShot SX200IS
Canon-kameran är mycket lättanvänd, levererar en hög bildkvalitet och har längst tele.
Samsung WB500
Samsung WB500
Grym vidvinkel
Panasonic Lumix DMC-TZ7
Bäst i test
Lumix kameran är dyrast och bäst på HD-video, men den är inte bäst på allt.
Läs hela artikeln med LB+
Supererbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser