TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pentax K-x

Pentax K-x

Av / 2010-04-01 - 06:00
Pentax K-x

Ljud & Bild tycker

  • Skarp och bra detaljupplösning. Få störningar upp till ISO 6400. Många funktioner. HD-video. Kompakt och lätt.
  • AF-punkterna syns inte i sökaren. Ingen HDMI-utgång. Saknar laddare och batterier. Ingen AF på video.

Kapade kostnader märks tydligt på de billigaste spegelreflexerna. Utrustning och kvalitet råkar ut för kompromisser om priset ska hållas så lågt som möjligt. Därför är det glädjande att se att Pentax visar vägen med sin K-x. En liten, lätt, billig och mycket kompetent kamera som egentligen bara saknar en enda detalj.
Pentax närmaste konkurrenter är Nikon D3000, Sony Alpha 450 och Canon EOS 1000D, men är den enda som filmar HD-video. K-x kan köpas tillsammans med ett 18–55 mm f3,5–5,6-objektiv för 6 400 kronor eller i kit med 18–55 mm-objektivet och en 50–200 mm f4,0–5,6-telezoom för 8 000 kronor. Mycket för pengarna alltså, och listan över funktioner är lång.
Kameran har 12-megapixlars bildsensor och kan spela in video i 1280 x 720p-HD-kvalitet – med ljud, naturligtvis – och har levande sökarbild på skärmen samt en optisk sökare som blir svart när man använder live-view. Inte nog med det, K-x tar också bildserier med 4,7 bilder i sekunden med kortaste slutartid på 1/6000 sekund. Samt har 11 valfria fokuspunkter och en kombination av automatisk dammrensning från sensorn och integrerad bildstabilisator som fungerar med alla objektiv. Det är bäst i klassen. Ingen annan spegelreflex i prisklassen kan uppvisa maken till dessa specifikationer.
 
Enkel att använda
Det enda kameran saknar, förutom HDMI-utgång, är laddare och laddbara batterier. Pentax har märkligt nog valt att i stället skicka med fyra alkaliska AA-batterier som räcker till ungefär 200 exponeringar, eftersom kameran kan använda både alkaliska och laddbara batterier, men alltså inga laddbara batterier eller någon laddare. Visserligen kostar ett paket med fyra batterier och laddare inte mer än ett par hundralappar, men det är värt att påpeka att detta är standardtillbehör hos konkurrenterna. Och ger dig fler än tre gånger så många exponeringar per laddning.
Men K-x har ett klart försprång i sina rikliga möjligheter för kreativ kontroll när man fotograferar. Pentax har utrustat den lilla kameran med mer än bara HD-video. Mycket av funktionaliteten kan skräddarsys till fotografen. Som kan leka med HDR-läget där tre exponeringar smälts ihop för att ändra bilddynamiken så att man får fram mörka partier och dämpar högdager. Kom bara ihåg att skruva fast kameran på stativ och att motivet måste vara orörligt.
Förutom att alla sju förvalda inställningar för bildparametrar (porträtt, landskap, svartvitt och så vidare) kan anpassas efter fotografens önskemål med +/–4 stegs justering av färgmättnad, kontrast med mera, kan man välja kryssprocessning, sju olika digitala filter, kompensering för hög- eller lågdager, förvrängningskompensation samt automatisk borttagning av färgbrytning från objektivet (kromatisk aberration).
Alla dessa inställningar – och flera, till exempel ljuskänslighet, fokusmetod och liknande – visas på den 2,7 tum stora skärmen, där man snabbt kan ändra parametrar med en knapptryckning på Info-knappen vid sidan av skärmen.
Funktionsratten på ovansidan har ett extra exponeringsprogram utöver hel- eller halvautomatisk programstyrning och manuell exponering. Väljer man SV går det att ändra ISO-ljuskänsligheten med inställningsratten på baksidan och låta kameran sköta bländare och slutartid. Men man kan dessvärre förskjuta inställningen för bländare och slutare när programautomatik är valt om man kommer åt inställningsrattarna på kamerans baksida.
För alla som har knappskräck kan Auto Pict-inställningen vara befriande. Med den väljer kameran allting själv, till och med vilket motivprogram som passar bäst av sex tillgängliga. Valt motivprogram visas både på skärmen och i den lilla, men ljusa och informativa, optiska sökaren.
 
Bildkvalitet
Ett vanligt problem i de allra billigaste spegelreflexerna är bildstörningar på hög ljuskänslighet. Och med ISO-värden ända upp till 12800 i K-x bör varningsklockorna ringa. Men när man tittar på bildfilerna kan man andas ut. Kamerans Prime II-bildprocessor och CMOS-bildsensor med 12 megapixlar tacklar nämligen bildstörningar på ett utmärkt sätt. Frånvaron av brus är faktiskt helt i toppklass. Och minst lika välkontrollerat som i dyrare spegelreflexer. Därför är inte brus nämnvärt synligt förrän man passerar ISO 1600.
På högre ISO-tal dyker färgstörningar upp och kornstörningar blir mer framträdande. Vid ISO 6400 är bruset definitivt synligt och vid 12800 är det illa, men Pentax-kameran lyckas med konststycket att begränsa störningarna bättre än sina konkurrenter. Och att samtidigt bevara detaljer och skärpa i bilderna, även om man har valt kraftig störningsreduktion i menysystemet.
Färgåtergivningen ligger långt över genomsnittet, även om den kanske inte är fullt lika naturlig och levande som hos Olympus E-620, som har exceptionellt fina färger. Men om man har lite väl röda kinder i porträtt kan man alltid dämpa färgmättnaden en aning. Även efter bilden har tagits. Kameran har nämligen efterbehandling i menysystemet. Tryck bara på den nedersta navigeringsknappen vid sidan av skärmen när du är bildvisningsläge, så dyker efterbehandlingsmenyn upp.
Kvaliteten på HD-filmerna är överlag mycket hög. Precis som med så många andra spegelreflexkameror som spelar in HD-video är det smart att panorera sakta eller inte alls. Annars riskerar man ett hackigt bildflyt eftersom bildfrekvensen är så låg som 24 bilder i sekunden, och kameran är inte heller okänslig för ”rolling shutter” vilket syns som förvrängning på vertikala ytor eftersom slutaren rör sig åt motsatt håll mot avläsningen av ljuset på bildsensorn. Telefonstolpar blir plötsligt diagonala om man panorerar för fort.
När man filmar finns det ingen autofokus. Man måste fokusera i förväg eller fokusera manuellt under tiden. Den kontrastbaserade autofokusen är dessutom trög i live-view-läge och till och med utan levande sökarbild är den inte bättre än genomsnittet i den här klassen. I bra ljus och med omsorgsfullt valda fokuspunkter – som bara syns på skärmen – kan man dock ändå komma upp i avfyrningshastigheten 4,7 bilder per sekund, fast någon sportkamera är K-x knappast.
 

Tekniska data
 

Bildstorlek
4288 x 2848

Sensorstorlek
23,6 x 15,8 mm

Bildformat
RAW (PEF/DNG), JPEG, Motion JPEG (AVI)

Annons

Färgrymd
sRGB, Adobe RGB

Känslighet
ISO 200–6400

Seriefoto
2 och 4,7/s (17 JPEG, 5 RAW)

Video
1280×720, 24/s

Slutartider
30–1/6000 s

Största bländaröppning
F3,5–5,6

Bildstabilisator
Mekanisk

Minsta fokusavstånd

Sökare
Optisk spegel, 96 procents täckning

Blixt
P-TTL-blixtsko

Anslutning
USB 2.0 Hi-Speed, HDMI

Batteri
4 alkaliska/litium AA

Mått (B x H x D)
123 x 92 x 68 mm

Vikt
580 g utan batteri

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons
Ljud & Bild