När vi tar steget upp till toppskiktet bland skannrarna är det mesta bekant fast bara större och bättre. Här bryr man sig inte om minimala mått så V700 är en rejäl pjäs både till omfånget och till vikten. Däremot har man faktiskt brytt sig om designen så den påminner lite om Porsches köksapparater. Metalliska ytor med skarpa linjer men ändå med elegans. Snyggt! Som en kul detalj har man dessutom en blå lysdiod i locket som rent fysiskt visar hur långt skanningen kommit. Skyddet för lampan i locket är lätt att hantera och vi uppskattar även en så enkel detalj som att locket håller sig uppe av egen kraft i halvöppet läge. Även tillbehören har skalats upp. Här kan man inte bara skanna 12 dia eller 4 filmremsor åt gången utan det finns även hållare för 120/220 och 4×5 tum. De är dessutom stadigare än på småmodellerna men någon smidig förvaring för dem finns dock inte. Förutom USB kan man ansluta med Firewire.
När det gäller programvaran skickar man både med en begränsad version av skannerprogrammet Silverfast samt föredömligt nog kalibreringsprogrammet EZcolor. Ska man få korrekta färger är kalibrering en nödvändighet. Dessutom kan man så klart välja att använda klassikern Epson Scan antingen fristående eller som importverktyg i bildbehandlingsprogrammet. Det funkar riktig bra i alla lägen och stöder så klart de mer avancerade funktionerna i skannern.
Prestanda och kvalitet
Jämfört med lillebror finns det tre stora skillnader. Dels har upplösningen ökat till hela 6 400 dpi dels finns bildförbättringstekniken Digital ICE som jobbar runt repor och smuts. Dessutom använder man två linser vilket ger ett bättre skärpedjup för filmskanning. Jämfört med Perfection V750 som vi testade i augustinumret saknas dock antireflexbehandlingen av glaset. Hastigheten för en A4-skanning i 300 dpi klockade vi till 17 sekunder och en dia tog runt 50 sekunder. Uppvärmningen tar en liten stund och ökar till hela 40 sekunder för dia.
Man får vara rejält gnällig om man ska anmärka på något när det gäller bildkvaliteten. Utmärkt färgåtergivning, bra skärpa oavsett vilken sorts foton man skannar och mycket bra kontrast. Bättre än så här blir det helt enkelt inte med en flatbäddsskanner utan då får man gå upp till professionella specialiserade filmskannrar. Och då hamnar man i en helt annan prisklass.
Också i detta test:
HP Scanjet 8300
Dammkänslig jätte
Förutom sitt imponerande yttre har Scanjet 8300 ett omfattande programpaket. Men skannern brister tyvärr i funktionaliteten.
Plustek OpticPro ST64+
En besvikelse
Opticpro har bra förutsättningar men mjukvaran och avsaknaden av dammhantering gör att den snubblar på mållinjen.
HP Scanjet G3110
Budgetskannern
Mångsidig mjukvara och imponerande specifikationer till ett lågt pris kan verka lockande men resultatet blir också därefter.
Epson Perfection V300
Billig kvalitet
Trots sin blygsamma prislapp kan man få riktigt bra resultat från V300. Man bör däremot inte ha för bråttom.
Canon CanoScan 8800F
Fullträff från Canon
Med imponerande funktioner för prislappen och utmärkt resultat kan vi inte annat än hylla Canons bästa skanner.
Canon CanoScan 5600F
Stilfull medelmåtta
Med den billigare skannern från Canon får man precis vad man väntar sig. Den är varken en besvikelse eller en glad överraskning.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser