Sony har givit årets modeller en ordentlig ansiktslyftning, och det uppenbart B&O-inspirerade utseendet är tveklöst läckert att skåda. TV:n levereras med glasfot, men för ett par tusenlappar extra kan man köpa den exklusiva aluminiumsockeln som gör att skärmen lutar smakfullt bakåt. Fjärrkontrollen är också väldesignad och kan vändas uppochned så att man slipper se knapparna. På baksidan finns en extra av/på-knapp infälld, så att man kan försätta TV:n i dvala utan att vända på fjärren.
Användning och funktioner
Sony satsar hårt på internetfunktioner, och det syns tydligt i den här TV:n. Förutom Facebook, Twitter och YouTube finns det en rad så kallade Bravia Internet Widgets som man kan ladda ned. KDL-40NX700 har även DLNA-funktion för streaming av material i hemnätverket. Man installerar ett serverprogram på datorn så kan filerna spelas direkt på TV-skärmen.
Rent bildmässigt har den här TV:n det mesta av vad Sony kan erbjuda i form av avancerad bildbehandling. Den stora skillnaden är att de inte tycks ha samma behov att skryta med det som de koreanska märkena. Här portioneras bildbehandlingen ut i lagom mängder så att resultatet blir så bra som möjligt. Detta är något som Sony verkligen begriper sig på!
Bildkvalitet
Sonys TV är rena drömmen för alla som varken har tid eller lust att bläddra runt i bildmenyn för att få optimal bild. Här har Sonys tekniker verkligen ägnat mycket möda åt att få allt rätt från början, och TV:n känns nästan lite tråkig för oss som testar – den sätter oss inte på prov över huvud taget! Vi sitter helt sonika och håller med om att Sony har lyckats med en bild av särklass, helt efter våra egna preferenser och hur vi anser att en ”naturlig bild” ska se ut. Vi tittar på naturprogram som har en tredimensionalitet och ett djup man inte trodde var möjligt att få med en vanlig TV-skärm. Vi studerar savanner och skogar – allt har precisa färger och återges skarpt.
Sonys filmläge är också bra, och snudd på lika bra som vad vi får med vår referensplasma som är ISF-kalibrerad. För ett par år sedan hade detta varit otänkbart med en LCD-skärm. Men nu har alltså Sony lyckats så bra att med en Blu-ray-spelare och 24 Hz progressiv Tru Cinema känns det nästan som att vara på bio.
Men det stannar inte där. Vilket material vi än matar TV:n med så får den fram det bästa ur bilden. Sport blir ännu mer realistiskt, studioprogram känns nästan påträngande äkta, och film är som på bio. Kopplar man in ett PS3 och ställer in spelläget får man en helt grym grafik!
Ljudkvalitet
Sony vill nog att alla kopplar in den här TV:n till något av deras hemmabioanläggningar, men ändå har de givit den ett behagligt och tämligen involverande ljud. Helt perfekt är det inte, men det är betydligt bättre än många konkurrerande märken. Dialogen är klar och tydlig och vanliga TV-program återges helt godkänt från den supersmala TV:n. Men filmljudet bör komma från en hemmabio för att ytterligare förstärka den otroligt fina biokänslan!
Också i detta test:
Philips 40PFL7605H
Lyser upp vardagen
Philips håller fast vid Ambilight-konceptet i sina toppklassmodeller och man måste nästan se det själv för att verkligen förstå hur mycket effekten faktiskt bidrar till den visuella upplevelsen!
LG 42LE550N
Välutrustad LED-LCD
Den här stiliga TV:n från LG har det mesta man kan tänkas behöva. Digitalmottagare, USB-mediespelare som klarar DivX HD samt möjlighet att använda trådlös HD-link är bara några av godbitarna.
Panasonic TX-P42X20
Billig folkplasma
Mitt bland alla tunna och läckra LED-skärmar har det smugit sig in en billig plasmaskärm. Panasonics TX-P42X20 visar att plasma fortfarande kan ge mycket bildkvalitet för pengarna.
Panasonic TX-L42D25
Läcker LED från Panasonic
Panasonic har tagit god tid på sig att lansera LED-TV, men nya TX-L42D25 har absolut varit värd väntan!
Samsung UE40C6715
Back in white
Samsung satsar som vanligt hårt på design och den nya 6-serien har fått en stilsäker vit inpackning.