TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Apple iPhone 4

Apple iPhone 4

Av / 2010-10-07 - 08:33
Apple iPhone 4

Home tycker

  • Läcker kvalitet. Knivskarp skärm. Blixtsnabb. Bra kamera. HD-video.
  • FaceTime fungerar bara över Wi-Fi och mellan iPhone 4.

Den senaste tiden har nog ingen kunnat missa att det varit en ny iPhone-modell på gång. Först läckte det ut bilder på en prototyp kvarglömd på en bar. När telefonen väl hade lanserats i USA så kom det larmrapporter om usel mottagning. Men nu är den äntligen här i Sverige och vi kan prova själva.

Liten men tuff
Det första man slås av är att iPhone 4 är mindre och lättare än föregångaren 3GS, men att den ändå känns stadigare och hållbarare. Efter en sekunds tvekan drämmer vi den i bordet med full kraft och det blir inte en repa i aluminiumsilikatet. Inte så konstigt då det är samma typ av glas som används i vindrutor på höghastighetståg. Stålbandet runt kanterna är inte bara en designdetalj utan ger stabilitet och innehåller dessutom de två antennerna.
Det leder oss osökt in på frågan om antennen i iPhone 4 är felkonstruerad. Vad som har rapporterats är att om man håller för ett visst ställe i ramen så tappar man flera nivåer i mottagningen. Apples svar är att det inte beror på att mottagningen verkligen går ned så mycket, utan på att mätaren som visar mottagningskvalitet har visat fel. Alltså har man släppt en mjukvaruuppdatering som rättar till mätaren. Efter att ha promenerat runt med mobilen på flera ställen med dålig mottagning kan vi konstatera att man visst kan få mottagningen att gå ned genom att hålla mobilen på ett visst sätt. Men den tappar bara något steg. Den tappar inte täckningen helt och man behåller 3G-uppkopplingen. Vi återkommer med fler rapporter när vi har använt den en längre tid.

Skärmen
En av de mest omtalade och mest uppskattade nyheterna är den förbättrade skärmen, kallad Retina Display. Upplösningen är hela 960 x 640 bildpunkter, 326 punkter per tum, vilket sägs vara det mest högupplösta i någon smartphone. Vid ett enkelt test med en webbsida i Safari kan vi konstatera att texten på 3GS är oläslig gröt medan man faktiskt kan urskilja bokstäverna på iPhone 4. Skärmen har dessutom bättre kontrast (800:1) och större betraktningsvinkel. Det är helt enkelt bättre stuns i färgerna och ikonerna ser ut att ligga direkt på ytan istället för under en glasskiva.
Trots att upplösningen har ökat är det inga problem med appar gjorda för låg upplösning. Dessa skalas om på ett bra sätt för att passa den nya skärmen. Undan för undan anpassas dessutom appar för iPhone 4 och iPad.

Kameran
Om vi bara tittar på siffrorna så har upplösningen ökat från 3 till blygsamma 5 Mp, men det är å andra sidan ett vettigt värde för en mobiltelefon. Mer intressant är den nya bildsensorn som ska ge bättre bilder i dåliga ljusförhållanden. Ett snabbt test i ett dunkelt rum visar att vi får en tydligare bild med mindre brus med iPhone 4. Räcker inte det så kan man använda LED-blixten. Den används för övrigt även när man filmar i dålig belysning. Videoupplösningen är nu ökad till 720p och man kan redigera video direkt i mobilen tack vare iMovie.
Dessutom finns nu en framåtvänd kamera som kan användas för att ta självporträtt eller för videosamtal. När man ringer en annan iPhone 4 får man upp en fråga om man vill byta till FaceTime, vilket är ungefär som att snacka på Skype med webbkamera på datorn. Det krävs dock Wifi-uppkoppling och det är oklart om man i framtiden kommer att kunna använda 3G för FaceTime.

Ny mobil till gamla tillbehör?
Det nya formatet på mobilen kan möjligen ställa till det lite med alla tillbehör som är gjorda för den gamla modellen. Man kan dock köpa nya Universal Dock Adapters för att den ska passa till gamla iPod-högtalare och liknande. Vi har provat med våra testfavoriter Bose SoundDock Portable och Harman Kardon MS100 och det fungerade utmärkt.
När det gäller en annan favorit, Tomtoms GPS-bilhållare så är problemet klämman som håller runt toppen och botten av mobilen. Har man en bumper på sin iPhone 4 så måste man avlägsna den, annars är den för stor. Har man väl gjort det så passar mobilen över förväntan och sitter ordentligt fast. Vill man ändå att den ska få stöd i bakkant så funkar det utmärkt att sätta dit en helt vanlig möbeltass.

Annons

Övrigt
På ovansidan sitter en ny mikrofon som plockar upp bakgrundsljudet och eliminerar det, på samma sätt som noice-cancelling-hörlurar gör.
iPhone 4 använder A4-processorn, samma som iPad har, vilket gör att telefonen kan hantera flera appar samtidigt utan att bli långsammare. Den är också strömsnålare vilket faktiskt gör att iPhone 4 har bättre batteritid än tidigare modeller.
Den innehåller även ett 3-axlars gyro som ska ge rörelsekänsliga spel och andra applikationer bättre känslighet. Exakt hur det skiljer sig från den gamla accelerometern, som funkade bra, är lite oklart.
Man bör även vara medveten om att iPhone 4 använder ett mikro-SIM-kort. Att klippa ner sitt gamla stora SIM-kort kan inte rekommenderas. Prata istället med din operatör så kan de skicka ett nytt SIM-kort.
Givetvis kör den IOS4 från början, vilket ger alla fördelar med mappar för applikationer och möjlighet att köra flera appar samtidigt.
iPhone 4-kameran under luppen
Med tanke på att andra mobiler har både 8 och 12 megapixlar verkar 5 Mp lite snålt. Men Apple hävdar att de lagt större vikt vid bildkvalitet än vid upplösning i iPhone 4.
022 iphone 4 fjordhotell 500
Ingen vet hur många miljoner bilder som tas med mobiltelefoner, men eftersom nästan alla mobiler nu för tiden har inbyggd kamera så är det inte otroligt att det tas fler bilder med mobilkameror än det görs med vanliga digitalkameror.
De flesta har ju mobilen med sig jämt, så det är både enkelt och praktiskt att kunna ta bilder lite varstans. Dessvärre har de allra flesta vi har testat haft en bildkvalitet som ligger långt under vad man får med en billig kompaktkamera.
Apple påstår att kameran i iPhone 4 ska ha bättre egenskaper på de områden som betyder något: färger, brus och skärpa. Och att upplösningen på 5 megapixlar under alla omständigheter är mer än tillräcklig för utskrifter i A4-storlek, vilket innebär att man kan lämna kompaktkameran hemma.
Det är ett djärvt påstående som naturligtvis måste undersökas, så vi tog testbilder med en iPhone 4 och jämförde resultatet med testvinnaren Sony Cybershot DSC-WX1 (som har 10 Mp) och Olympus hybridkamera PEN E-P1 (som har 12 Mp och en mycket större bildsensor).

Jämförelse
Om man jämför bildkvaliteten med de riktiga två kamerorna är iPhone 4 bättre än man skulle kunna tro. Så länge det finns tillräckligt med ljus, vill säga. I dålig belysning blir autofokusen trögare och man får mer brus. Resultatet är oskarpa och gryniga bilder.
I bra belysning, som i dagsljus både utomhus och inomhus, blir bilderna både skarpa och rena. Färgerna är lite övermättade och det dynamiska omfånget är begränsat om man jämför med Olympus-kameran, men jämfört med Sony WX1 är det ofta svårt att se någon skillnad.
Zoomar man in i bilden kan man se att Sony-kameran har högre upplösning och skarpare detaljåtergivning, men för att bara ha 5 megapixlar är Apple-kameran väldigt bra.

Objektivet
Bildvinkeln motsvarar ungefär 28–29 mm, och största ljusöppning är f2,4. Linjeförvrängningen är tunnformad, förhållandevis måttlig och det syns ingen nämnvärd vinjettering (ljusförlust ut mot hörnen) om man jämför med Sony WX1 vid motsvarande vidvinkel.
Den automatiska vitbalansen kan orsaka ett visst magentaskär i bilder som tas inomhus och blixtens räckvidd är begränsad till drygt två meter. Använder man blixten inomhus ändras färgsticket från magenta till grönt. I grova drag kan man alltså säga att bildkvaliteten ligger på samma nivå som en bra kompaktkamera, bortsett från upplösningen.
Autofokusen är snabb utomhus och i bra belysning, men den digitala zoomen bör användas med försiktighet, annars får man bara grus i bilderna.

HD-video
När man filmar HD-video är åtminstone upplösningen tillräckligt bra. 30 bildramar per sekund ser till att rörelser är mjuka och flimmerfria, men till skillnad från stillbilderna upptäckte vi att videosnuttarna ofta blev för ljusa (överexponerade). Man bör därför använda pekskärmen för att ställa in ljusmätningen i ljusa delar av motivet om det är möjligt. Man pekar helt enkelt med fingret på den viktigaste delen av motivet så att fokus och exponering blir optimal just där.
Så länge det inte blåser styv kuling plågas man inte av vindbrus. Mikrofonen plockar upp ljud från omgivningen i hela motivet, så ett litet tips är att kupa handen runt kanten på mobilen, där mikrofonen sitter, så att man får en liten paraboleffekt och ett klarare ljud.
Back Camera

Sammanfattning
Apple har lyckats bra med kameran på iPhone 4. Även om den inte är någon solklar ersättare till en bra kompaktkamera som Sony WX1 är bildkvaliteten betydligt högre än vi har sett i många mobilkameror med bättre specifikationer. Och i bra ljus är bildfilerna fullt användbara så att man kan hänga upp sina alster på väggarna och roa sig med att fråga sina gäster om de kan gissa vilken slags kamera bilderna är tagna med.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild