HMX-H203 är en käck videokamera där Samsung har satsat mest på enkel användning. Skärmen är tryckkänslig och det är enkelt att bläddra genom menyerna. En snabbmeny öppnas med en knapp till vänster om sökaren, där du snabbt kan välja bland annat upplösning, ljussättning, vitbalans och fokusering. På utsidan av kameran sitter direktknappar för bildstabilisatorn och bakgrundsljus samt något som heter Smart Auto. Denna funktion väljer de inställningar som kameran tycker passar bäst vid varje givet tillfälle.
Bildstabilisatorn kommunicerar med objektivet så att linsen kan kompensera lite optiskt för om handen skakar.
Internminnet på 8 GB innebär att du kan filma även om du inte har något SD-kort.
Prestanda
Att filma med Samsung-kameran är en trivsam historia. Menysystemet är lekande lätt och Smart Auto fungerar fint i de allra flesta fall. Viktiga inställningar är enkla att komma åt och det enda vi egentligen saknar är en möjlighet att filma med 25 progressiva bildramar i 1080-läge. Det är inte alltid 50 linjeflätade bildramar i sekunden ger bäst resultat, särskilt i scener med kraftiga rörelser kan det vara bättre att filma progressivt. Lösningen blir då att använda en lägre upplösning (1280 x 720) och 50 progressiva bildramar i sekunden.
Trots detta är vi väldigt nöjda med Samsungs videokvalitet. Färgerna är naturliga, det finns en bra detaljnivå och bilden är mycket skarp. Den är rent allmänt en aning ljus i autoläge, en mörkgrå byggnad blir ljusare än i verkligheten och samma sak händer när vi filmar i mörker. Kameran förstärker ljuset en hel del. Men den låter inte ljusa områden bränna ut i vitt. Det är väsentligt, för det innebär att ljusstyrkan kan efterjusteras under bearbetningen i datorn.
Det är svårt att ställa in rätt bländaröppning efter vad den lilla sökaren visar, så den bör helt enkelt ställas in i autoläge.
Kameran fungerar fint inomhus, och vi är dessutom imponerande av kvaliteten utomhus i skymning. Bilden är klar och har förhållandevis lite brus och kameran klarar sig med relativt svag belysning trots att specifikationen är angiven till hela 3 lux. Nackdelen med större bländaröppning är att djupskärpan försämras, men det fungerar ändå.
Också i detta test:
Billig 3D-bild
3D-videokamera Aiptek i2
Aiptek är marknadens billigaste 3D-videokamera. Fungerar den?
Panasonic HDC-SD700 och Panasonic HDC-SDT750 (3D)
3D-bild för seriösa?
Panasonic har en 3D-version av sin prisbelönade HDC-SD700. Är HDC-SDT750 värd 6 000 kronor mer?
Panasonic HDC-SDX1
Kompakt superkamera
HDC-SDX1 är liten och en av de allra lättaste HD-kamerorna. Och den är både enkel att använda och tar superbra videofilmer!
Canon Legria HF R16
Stora möjligheter
Canons kamera har fina inställningsmöjligheter och låter dig lagra filmerna på minneskort och i internminnet.
Toshiba Camileo SX900
Enkel och bra
Toshiba har satsat på en liten och lätt kamera som har få knappar.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser