TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic HDC-SDX1

Kompakt superkamera

HDC-SDX1 är liten och en av de allra lättaste HD-kamerorna. Och den är både enkel att använda och tar superbra videofilmer!

Av / 2010-11-10 - 19:52
Panasonic HDC-SDX1

Ljud & Bild tycker

  • Briljant videokvalitet. Lättskött. Liten och lätt.
  • Röda ansikten inomhus (automatisk vitbalans).

Panasonic har satsat på låg vikt med sin HDC-SDX1. 185 gram innebär att den är en av de allra lättaste på hela marknaden som filmar HD-video.
Kameran filmar med 50 linjeflätade bilder i sekunden i 1080-upplösning. Vill du filma progressivt får du göra det med 720-upplösning eller lägre. Vi ställer oss frågande till att man inte kan göra detta i 1080-läge, eftersom det kan vara en fördel när man ska panorera snabbt eller följa föremål som rör sig hastigt. Linjeflätade bilder kan nämligen bryta upp i staplar.
Sökarskärmen är tryckkänslig och det är enkelt att bläddra genom inställningar. Ansiktsigenkänningen ställer in autofokus och vitbalans efter ansikten.
En avancerad optisk bildstabilisator ger en stadig bild även om man zoomar in mycket, och man slipper de bildartefakter som kan uppstå vid digital bildstabilisering. Det går att göra många inställningar och sökaren kan visa ett rutmönster så att man får hjälp med utsnitt.
Programvaran som ingår är HD Writer AE.
 
Prestanda
HDC-SDX1 är nästan lika lekande lätt att använda som Samsung H203. Direktknappar för bildstabilisering och automatiska inställningar samt LED-belysning gör det enklare att få igång kameran snabbt. Vi tycker däremot inte att menysystemet är fullt lika smidigt och elegant som Samsungs.
När det gäller videokvaliteten är Panasonic-kameran extremt bra, med tanke på prisklassen vi befinner oss i. Bilden är mycket skarp och i vanligt dagsljus finns det inte mycket att klaga på. Bilden är ännu lite skarpare än Canon-kamerans och det syns fler detaljer i gräs och träd. Inomhus syns bara en aning brus och bilden är rent allmänt väldigt bra. Men den automatiska vitbalansen kompenserar inte riktigt korrekt för det gula ljuset, så ansikten kan bli i rödaste läget. Vitbalansen bör alltså ställas in manuellt. Eller så kan den rättas till under efterbearbetningen.
I kvällsljus briljerar Panasonic med testets klart bästa bild. Svärtan är mörk samtidigt som motivet syns riktigt bra. Jämfört med de övriga kamerorna är det dessutom ont om brus.

Också i detta test:

Billig 3D-bild

3D-videokamera Aiptek i2

Aiptek är marknadens billigaste 3D-videokamera. Fungerar den?

Väldigt lättanvänd. Kul med 3D.
Inte så skarp bild.
Läs hela testet

Panasonic HDC-SD700 och Panasonic HDC-SDT750 (3D)

3D-bild för seriösa?

Panasonic har en 3D-version av sin prisbelönade HDC-SD700. Är HDC-SDT750 värd 6 000 kronor mer?

Superb bild.
Inget.
Läs hela testet

Canon Legria HF R16

Stora möjligheter

Canons kamera har fina inställningsmöjligheter och låter dig lagra filmerna på minneskort och i internminnet.

Skarp, bra bild. Gott om inställningar.
Mycket brus i lite ljus.
Läs hela testet

Samsung HMX-H203

Rörande bra

HMX-H023 myllrar av användarvänlighet. Kameran har pekskärm och tack vare 8 GB internminne är den alltid redo att filma.

Lättanvänd. Bra bildkvalitet.
Aningen ljus bild i auto-läge. Ingen progressiv full-HD.
Läs hela testet

Toshiba Camileo SX900

Enkel och bra

Toshiba har satsat på en liten och lätt kamera som har få knappar.

Enkel och behändig.
Dålig bild i dämpad belysning. Dålig kvalitetskänsla.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild