TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Samsung UE46C9005Z

Visuell njutning?

Samsung tillhör de bästa när det gäller TV-design. Men hur står det till med bildkvaliteten i vad som mycket väl kan vara världens vackraste TV?

Av / 2010-11-13 - 19:50
Samsung UE46C9005Z

Ljud & Bild tycker

  • Trådsmal och knivskarp. Välutrustad och användarvänlig.
  • Ojämn svärta. Dålig synvinkel.

Samsungs toppmodell är inte vilken TV som helst. Med sina ynka 8 millimeter är detta den allra tunnaste flatskärmen som går att köpa just nu, och tveklöst en av de snyggaste att titta på.  UE46C9005Z har ett utförande i läcker, borstad aluminium, och precis som alla skönheter är den lika snygg bakifrån som framifrån. Nya 9-serien anses vara det yppersta Samsung kan få till, och finns även i 55-tums storlek.
Baksidan av skärmen är en helt mjuk yta av aluminium, utan kontakter, skruvhål eller något som sticker ut. Den är alltså perfekt för alla som vill ha TV:n stående mitt i rummet.
 
Dolt i sockeln
Tricket som Samsung har använt sig av är att flytta kontakter, elektronik och högtalare till bordsstativet. Om du vill väggmontera skärmen kan sockeln fästas på baksidan av skärmen, som sedan hängs upp på väggen med ett eget fäste. Men vi misstänker att många föredrar bordsversionen, just för att TV:n ser så bra ut när den står fritt. Om du föredrar väggmontering så har Samsung flera bra modeller i den något enklare 8-serien, som i praktiken ser lika bra ut på väggen.
 
Användning
En design-TV måste ligga i täten även när det gäller användarvänlighet. Därför har Samsung lanserat en speciell touch-fjärrkontroll till 9-serien (den kan också köpas som tillbehör till andra Samsung-modeller). Pekskärmen fyller alla funktioner som en vanlig fjärrkontroll har, och ger också snabbare tillgång till extrafunktionerna man annars måste trycka sig fram till. Den är programmerbar och har inbyggt minne för de flesta märken, så du behöver inte ladda ned något från nätet. Vi hittade snabbt fjärrkoderna till vår BD-spelare från Panasonic, som sedan gick att sköta från pekskärmen. Det tar lite tid att vänja sig vid fjärrkontrollen, och den är kanske lite ”overkill” till vardags, så en praktisk liten extrafjärr hade varit fint att ha vid sidan av.
 
Bildkvalitet
Så till den visuella njutningen. Är Samsung-skärmen lika snygg att titta på när vi sätter på den? Jodå, 9-serien har en väldigt, väldigt snygg bildkvalitet, men de kräsnaste av oss hittar fortfarande något att klaga på. 9-serien kännetecknas av alla fina kvaliteter från Samsungs övriga sortiment. Den ljusstarka LED-tekniken ger en sagolikt ljusstark och kontrastrik bild mer riktigt bra tryck i. Här behöver man inte dämpa belysningen eller täcka för några fönster. UE46C9005Z har tillräckligt med krut för att tackla de flesta ljusförhållanden.
Men det finns en nackdel: LED-tekniken som Samsung använder sig av har sina svagheter. Det är särskilt tydligt när man tittar på film om kvällen och hela familjen är samlad i soffan. Tekniken med LED-rader i bildpanelens över- och underkant gör att de svarta fälten runt filmen blir mer gråaktiga än vi hade velat. Samsung-skärmen kan bara reglera ljusstyrkan med den horisontella raden av lysdioder, och inte lokalt som en skärm med lysdioder bakom skärmen kan göra (”local dimming”). Det vi ändå är mest besvikna över är den dåliga synvinkeln. Skärmen blir påtagligt gråare och får mer matta färger så fort vi flyttar oss det minsta i sidled. Detta är en allmän svaghet med LED-skärmar, men den verkar vara extra olycklig på 9-serien och kan möjligtvis vara ett resultat av skärmens tjocklek.
9-serien är också utrustad med den senaste 3D-tekniken. Känslan är dock inte helt övertygande när vi tittar på ”Det regnar köttbullar”. UE46C9005Z uppvisar klara tecken på så kallad crosstalk, eller dubbelbilder, och det är svårt att hitta rätt perspektiv. Den store djupeffekten uteblir och det är tröttsamt att titta i längden. Samsung är inte ensamma om de här egenskaperna, men i dagsläget verkar det som om deras plasmaskärmar löser 3D-uppgiften bättre än LED-modellerna gör.

Också i detta test:

Samsung PS50C7705

3D-fyndet

Samsung flåsar sig själva i nacken med sin nya plasmaskärm, som utöver snygg design och bild är utrustad med 3D-bild!

Mycket bra kontrast och svärta. Bra synvinkel.
Saknar den sista svärtan. Crosstalk i 3D.
Läs hela testet

Panasonic TX-P50V20

Alternativet till 3D

Om du vill ha förstklassig bildkvalitet, men kan klara dig utan 3D, är Panasonics ”näst bästa” plasma TX-P50V20 ett bra alternativ.

Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.
Läs hela testet

Panasonic TX-P50VT20

Referensen

Panasonic är vår referens när det gäller 3D-material, men även 2D-bilden är av referensklass.

Superskarp 3D-känsla. Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.
Läs hela testet

Philips 46PFL9705H

Back in black

Philips har finputsat sin toppmodell ytterligare och presenterar ett bra alternativ för dig som vill ha en allround-TV som tillhör toppklassen.

Enorm svärta, bländande ljusstyrka. Hög bildkvalitet.
Crosstalk i 3D. Högt pris.
Läs hela testet

Samsung PS63C7705

Gigantplasma

En sak är säker: har du väl tittat på film på Samsungs 63-tummare är det svårt att gå tillbaka till en liten pluttig 46-tummare!

Stor, skarp och kontrastrik bild. Oerhört bra svärta.
Hög strömförbrukning.
Läs hela testet

Philips 46PFL5605H

Stor skärm till litet pris

LED-bakbelysning har varit förbehållet Philips dyrare modeller, men nu släpper holländarna LED-skärmar till mer överkomliga priser.

Mycket bra svärta. Bra färger i bioläge.
Överdriven bildbehandling. Inget nätverk.
Läs hela testet

Panasonic TX-P42GT20E

Billig och potent 3D-plasma

Här är en god nyhet för dig som dreglat över Panasonics 3D-skärmar men inte haft råd: nya GT20-serien kommer väldigt nära toppmodellen VT20, men kostar mindre!

Utsökt 2D- och 3D-bild. Fantastiska färger.
3D-glasögon är tillbehör.
Läs hela testet

Samsung UE46C5105

Trådsmal prispressare

Samsung är marknadsledande på LED-skärmar och de tänker de nog fortsätta med. 5105-serien har de billigaste modellerna hittills.

Mycket bra svärta. Bra färger i bioläge.
Överdriven bildbehandling. Inget nätverk.
Läs hela testet

Grundig Vision 8 40

Topptrimmad LED

Grundigs nya LED-skärm har slopat alla gimmick-funktioner, i stället fokuserar den på vad du faktisk behöver.

Användarvänlig. Bra kontrast och svärta.
Ingen nätverksanslutning.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Ljud & Bild