För två år sedan exploderade antalet videoklipp på nätet när den billiga fickvideokameran The Flip lanserades i USA. Den sägs nu vara den mest sålda videokameran. Plötsligt kunde alla tejpa fast en videokamera på hjälmen och göra actionvideos utan att det var någon katastrof om den gick sönder. Vi har alla sett klippen med folk som gör dråpliga vurpor i skidbacken, skateboardåkare som utför halsbrytande trick och andra actionfyllda sekvenser. Men kameran är också något man alltid kan ha i fickan eller väskan och rycka fram när något intressant händer.
Poängen med dessa kameror är inte att det ska bli utmärkt videokvalitet eller att man ska ha full kontroll över filmandet. Detta är ett steg upp från att filma med mobiltelefonen. Fickvideokameran ska vara liten och lätt, starta snabbt samt att det ska räcka med en knapptryckning för att börja filma. Man ska dessutom inte behöva sitta och krångla med videoredigeringsprogram eller ha expertkunskaper för att kunna ladda upp klippen på exempelvis YouTube.
Stillbild eller video
Eftersom The Flip aldrig lanserats i Skandinavien har andra tillverkare inte varit sena med att fylla behovet. Bland de första ut var Creative med sin Vado, som sedan kommit i HD-modell. I höstas såg vi många kameror på hemelektronikmässan IFA och de första har börjat dyka upp här nu. Fler kommer under första halvåret.
De flesta av dessa videokameror kan även ta stillbilder och från andra hållet närmar sig stillbildskamerorna som allt oftare kan filma videosnuttar. Många av de nya modellerna filmar till och med i HD. Så frågan är om den ena sorten kan ersätta den andra? Vi testar därför fyra stycken videokameror och tre stycken billiga kameror. Kriteriet är att de ska vara små, filma i minst 720p och vara så billiga som möjligt.
MEGAPIXELHYSTERI
Precis som för stillbildkamerorna har det för videokameror blivit viktigt med högre upplösning. Men är fler pixlar alltid bättre? Med mer bildinformation som ska behandlas så ställs det högre krav på filmkameran. Men för dessa fickvideokameror som ska vara så billiga som möjligt så går ekvationen helt enkelt inte ihop. Man kan inte få högre upplösning till samma pris med bibehållen kvalitet. Vad vi noterar med denna första generation HD-fickvideokameror är att de helt enkelt inte hänger med i svängarna, bokstavligt talat. Håller man kameran stilla ser det helt okej ut. Men så fort man rör kameran snabbt så blir detaljerna utsmetade och vi får artefakter i bilden eftersom bildprocessorn inte hänger med.
Vi tycker fortfarande att dessa kameror har sitt användningsområde, men man ska veta vad begränsningarna är innan man köper en. Det finns en anledning till att riktiga HD-videokameror är större och betydligt dyrare.
SÅ TESTADE VI
Vi använde kamerorna under sådana förhållanden som vi antar att de flesta gör. Inomhus på festen, utomhus på dagen och självklart i vintriga backar. Vi provade panoreringar som många av dem har problem med, samt övergångar mellan ljus och mörker. Alla testades samtidigt och filmerna bedömdes sedan sida vid sida. Vi har även tagit ovanligt stor hänsyn till hantering och hur snabbt de kommer igång eftersom det är viktigt för spontan filmning.
Slutsummering
Vill man enkelt filma och ladda upp på nätet så är fickvideokamerorna bästa valet. Däremot tar de stillbilder i klass med mobilkameror. JVC ser flashig ut men kvaliteten är en illusion och filmerna blir inte bra. Samsung har många funktioner och bra filmkvalitet men brister i användningen. Kodak har däremot gjort det mesta rätt och blir därför bäst i test. Betydligt billigare och enklare är Creative som därmed kniper utmärkelsen Bästa köp. Ska man i första hand plåta och bara filma ibland så ska man köpa en stillbildskamera. Vad man däremot inte får med stillbildkamerorna är enkel uppladdning av filmer på nätet. Möjligen med undantag för Casio som faktiskt har sådan programvara. Den kostar dessutom inte mer än en fickvideokamera, tar betydligt bättre bilder och filmerna är inte sämre. Canon producerar faktiskt de bästa filmerna av alla kameror. Men så kostar den också därefter och man får man göra allt jobb med uppladdningen manuellt. Panasonic tar bra filmer under ideala förhållanden men imponerar inte inomhus. För den prislappen hade vi väntat oss mer.
Panasonic Lumix DMC-ZX1
Filma med zoom
Denna gedigna stillbildskamera klarar att filma hyggligt och det som skiljer den från mängden är optisk zoom.
Casio Exilim EX-Z90
Bonuskamera
Den kostar som en fickvideokamera och filmar lika bra, så stillbildskameran får man så att säga på köpet.
Canon Ixus 110iS
Bästa filmkameran
Struntar man i priset och det manuella jobbet med att ladda upp filmerna så får man faktiskt bäst bildkvalitet med Ixus.
Samsung HMX-U10
Fin men fumlig
Samsungs kamera har bra funktioner och kan prestera hög bildkvalitet men användningen drar ner betyget.
Kodak Zi8
Alla rätt för Kodak
Tidigare modeller har haft sina brister men nu prickar Kodak rätt. Zi8 är både lättanvänd och högkvalitativ.
JVC GC-FM1 Picsio
En glittrig besvikelse
Imponerande specifikationer är en sak, men Picsio är krånglig att använda och slutresultatet medelmåttigt.
Creative Vado HD
YouTube-kungen
Med bra bildkvalitet för en rimlig slant och en mycket enkel uppladdning till YouTube så är Vado svårslagen.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser