Det var länge sedan det såldes så lite musik på fysiska medier som nu. Lagliga och olagliga nedladdningar på nätet, fildelning bland användare samt streamingtjänster som Spotify och Wimp gör att allt färre köper musik på CD. I det sammanhanget är det intressant att notera att vinylförsäljningen är stabil.
Det finns faktiskt fortfarande nyproducerade skivor som släpps på vinyl. Vilket i sin tur innebär att det finns pengar att tjäna för skivbolagen, så du behöver knappast vara rädd för att LP-skivorna ska försvinna helt. Om du inte redan har en skivspelare är det kanske på tiden att du skaffar en?
Ljudet av vinyl
De lärde tvista om vilket som låter bäst av CD och LP. CD-anhängarna omfamnar det digitala formatet eftersom ljudet är mer troget den ursprungliga master-inspelningen, medan LP-sympatisörerna är förtjusta i det varma, mjuka och fylliga ljudet från det analoga formatet.
Båda har sina nackdelar. CD kan låta lite plattare och mindre levande, och äldre inspelningars diskantåtergivning kan kännas lite vass eftersom den digitala utrustningen var mycket sämre för 20 år sedan. Fördelen är frånvaron av sus och knaster och att man kan spela så högt man vill utan att vara rädd för feedback.
Vinylformatet låter snarare mjukt än vasst i diskanten. Det beror på att de flesta skivor saknar information över 15 kHz, eller på att nålen inte svänger tillräckligt fort för att få med de allra högsta frekvenserna. Paradoxalt nog låter detta mer musikaliskt i mångas öron. Dessutom har spåren jämna kurvor, medan CD-skivorna använder fyrkantspulser (nollor eller ettor), vilket kan skapa ett mer organiskt ljud.
Nackdelen med vinyl är lågt signal/brusförhållande som beror på knaster och sus från spåren, samt att skivspelaren är mycket mer beroende av ett stabilt underlag eftersom pickupen fungerar som mikrofon när den utsätts för vibrationer. Av samma anledning har vissa grammofoner problem med feedback (återkoppling) på hög volym – ljuden från högtalarna fortplantar sig som vibrationer i underlaget, som fångas upp av nålen igen och orsakar rundgång som både låter illa och kan förstöra högtalarna. Andra nackdelar med LP-formatet är avvikelser i skivans rotationshastighet, vilket leder till ett ojämnt ljud. En billig nål är dessutom sällan bra på att separera vänster och höger kanal, och klarar inte heller av att få fram dynamiken på ett optimalt sätt.
Ändå finns det något med ljudet från en skivspelare som är förförande, så det finns de som tycker att vinyl låter bättre än CD.
Billigare spelare, sämre ljud?
I det här testet handlar det om billiga skivspelare. Det betyder en del begränsningar i förmågan att gräva fram all information ur skivspåren. Ändå är det fullt möjligt att bygga en bra men enkel skivspelare med en begränsad budget, och vissa modeller är så bra att man med gott samvete kan uppgradera till en mycket bättre pickup vid ett senare tillfälle. På pickupen sitter nålen, som är skivspelarens enda kontakt med skivan. Tillsammans med tonarmen är pickupen den viktigaste komponenten på en skivspelare. Därför kan en billig skivspelare, om den är byggd på rätt sätt, uppgraderas och låta mycket bättre.
Rem- eller direktdriven?
Det finns tre olika sätt att driva runt skivtallriken. Den enklaste och vanligaste metoden är remdrift, vilket innebär att motorkraften överförs till skivtallriken med hjälp av en gummirem. Ungefär som fläktremmen på en bil. Fördelen är att remmen absorberar störningar från motorn.
En del skivspelare är direktdrivna och har en skivtallrik som drivs direkt av motorn. Denna teknik har fördelen att den har längre hållbarhet (en rem måste bytas ut med jämna mellanrum) och ett kraftigt vridmoment. Nackdelen är ofta lite sämre stabilitet eftersom motorn måste ha ytterst låg spänning för att kunna rotera så sakta som 33 eller 45 varv i minuten. Avvikelser i elnätet påverkar alltid motorns hastighet en aning. Dessutom kan störningar från motor och kugghjul fortplanta sig genom skivtallriken och fångas upp av pickupen. Därför är det i stort sett bara DJ-spelare som är direktdrivna i dag, eftersom det höga vridmomentet är viktigt när man ska scratcha.
Det finns också en annan variant av direktdrift, som i stället för kugghjul använder magnetkraft. Samtliga testdeltagare använder remdrift utom Numark-spelaren, som har en sådan form av direktdrift. Detta förhindrar att störningar från motorn överförs till skivtallriken. Och för att förhindra avvikelser i hastighet har TT-500 en kvartskristall som oscillerar vid en viss frekvens (30 kHz). Motorns hastighet jämförs konstant med denna frekvens vilket ger motorn en så låg toleransnivå som 1:30 000 sekund. Det bästa från två världar, alltså. Nackdelen är att motorn måste vara stor, så du hittar aldrig magnetdrift i en liten och nätt grammofon.
Testkriterier
I detta test av letar vi efter den skivspelare som ger bäst ljud för pengarna (bästa köp) samt den som ger bäst ljud oavsett prislapp (bäst i test). Skivspelarna får gärna ha extrafunktioner som pitchkontroll och helautomatisk start och stopp, men det påverkar inte totalbetyget. När vi utser skivspelaren med bäst ljud utgår vi i de flesta fall från den pickup och tonarm som sitter på när man köper spelaren.
Så testade vi
Samtliga skivspelare ställs in med precis det nåltryck och den antiskating som rekommenderas i bruksanvisningen. Tycker vi att något låter konstigt fintrimmar vi för att se om ljudet blir bättre. Om vi hör brum som beror på dålig jordning experimenterar vi med en alternativ jordningspunkt.
I testet använder vi grammofonförstärkaren (RIAA-steget) Rega Fono Mini (1 250 kr) som är ansluten till Hegels kraftiga förstärkare H200 (25 000 kr). Högtalarna är våra favoriter B&W CM9 (26 000 kr). Allt för att avslöja skivspelarnas starka och svaga sidor.
Detta behöver du
Innan du kopplar in skivspelaren till stereon måste du kontrollera om förstärkaren har en ingång som är märkt ”Phono”. En del ingångar stöder både MM- och MC-pickuper, andra bara MM. MC-pickuper har lägre spänning och fungerar inte med en MM-ingång. Sådana pickuper är dock dyra, så alla spelarna i testet har MM-pickuper.
Om förstärkaren inte har någon phono-ingång måste du antingen köpa en separat grammofonförstärkare (RIAA-steg) eller se till att skivspelaren har en sådan inbyggd. Om den har det kopplar du in den till en vanlig ingång på förstärkaren.
Billiga men bra grammofonförstärkare är exempelvis Rega Fono Mini (1 250 kr), NAD PP2 (800 kr) och Terratec PhonoPreAmp iVinyl (1 000 kr) som dessutom har USB-port och gör det enklare att rippa musiken till datorn. En del skivspelare säljs utan pickup. I så fall måste du välja en pickup efter plånbok och smak, eller gå efter rekommendationer. Pickupdjungeln är stor, så det gäller att hålla tungan rätt i mun! När pickupen är monterad ska den vinklas rätt. Gradskiva kan laddas ned på www.enjoythemusic.com/protractor3.pdf
Sammanfattning
Damma av skivorna!
Efter att ha testat åtta skivspelare i de lägre prisklasserna är det helt uppenbart att vinylformatet kan bjuda på mycket godis. Inte alla spelarna når ända fram, men det finns mycket bra att välja på.
Om vi bortser från Denons och Marantz skivspelare är det förtrollande att höra hur mycket ljudkvalitet som bor i vinylformatet. Tänk på att de små spåren som ledsagar en liten nål – en nål som rent mekanisk fångar upp ljudets frekvenser och nivåer, och sedan delar upp resultatet i både höger och vänster kanal! Visst är det märkligt. Ändå är det ett faktum att det inte låter illa alls!
Det krävs dock hög komponentkvalitet. Och vi har märkt att om du ska ha optimalt ljud så måste du välja bort helautomatisk drift. Det äter upp för mycket av budgeten och ger en instabil konstruktion.
Enkla konstruktioner kan däremot låta hur bra som helst. Vi tänker då främst på Rega P1 och P2, superenkla konstruktioner som ger maximal ljudkvalitet. Och så deras trogna kopior förstås, här i form av Argon TT-1 (Rega P1) och NAD C555i (Rega P2).
Rega P1 belönas med ”Bästa köp”, och hade inte Argon-spelaren kostat 500 kronor mer så hade den fått dela utmärkelsen. Och Numark TT500 får ”Bäst i test” helt enkelt för att den låter bäst, mycket beroende på att den har en väsentligt bättre pickup.
Vi måste också ge beröm till Rega P2 (och NAD C555i) som har en konstruktion med en väsentligt större potential än Numark-spelaren. Regas RB250-tonarm är nämligen så stabil, styv och lättflytande att den kan bära pickuper för både fem- och tiotusen kronor. Det hade varit bortkastat att sätta en så fin pickup på TT500 eftersom Numark-tonarmen inte motiverar det. Om du letar efter en skivspelare som kan uppgraderas när ekonomin tillåter det, och du inte behöver DJ-funktioner, är det Rega P2 eller NAD C555i du ska välja.
Pro-Ject Debut III Phono USB
Analogt till digitalt
Pro-jects skivspelare kan kopplas digitalt till datorn och rippa musiken. Och ljudkvaliteten är inte dum heller.
Numark TT500
DJ-spelare med toppljud
TT500 ser kanske lite töntig ut med sina lysdioder och nästan vulgärt klumpiga konstruktion. Men för diskjockeys är den en dröm, och ljudkvaliteten gör den väldigt prisvärd.
NAD C555i
Clone Wars!
NAD C555i ser bekant ut. Kanske lite väl bekant. Den är nämligen på pricken lik Rega P2. Samma konstruktion, samma tallrik och samma tonarm. Det enda som skiljer är pickupen.
Denon DP-300F
Helautomatik med grammofonförstärkare
Denons helautomatiska skivspelare har inbyggd grammofonförstärkare och kan kopplas till alla förstärkare.
Argon TT-1
Rega-klon
Argon TT-1 är exakt samma skivspelare som Rega P1, bara loggan är annorlunda.
Rega P2
Klassikern
P2 är Regas mest sålda skivspelare. En riktig kvalitetsarm och en stabil konstruktion gör den ytterst flexibel.
Rega P1
Bra ljud till lågpris
Rega är berömda för sina enkla men fina skivspelare. Instegsmodellen P1 är enklast av dem alla.
Marantz TT-42
Kurant analogljud
Marantz har tagit den enkla vägen och satsat på helautomatik. Tryck på Play så gör skivspelaren resten.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser