TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Test av Sju 5.1-anläggningar med Blu-ray

Billig och kompakt hemmabio

Har du en ny och platt TV är risken stor för att du har ett lika platt ljud i TV-rummet. Fixa bättre upplevelser med någon av den här!

Av / 2011-01-21 - 08:55
Test av Sju 5.1-anläggningar med Blu-ray

Ljud & Bild tycker

  • Välbalanserat ljud. Låter större än den ser ut.
  • Saknar HDMI-ingång. Inte användarvänlig. Lite ont om kraft.

Kör du fortfarande med lågupplöst bild på flatskärmen? Tänk att få en superskarp och högupplöst bild, nästan helt utan brus! Alla moderna flatskärmar är kompatibla med mycket högre upplösning än vad DVD-formatet och vanliga TV-signaler har. Blu-ray har däremot en sådan hög upplösning, och numera är utbudet nästan lika stort som på DVD. Alla nya filmer ges ut på Blu-ray och katalogen med äldre titlar har växt sig stor och tjock. Prisskillnaden är dessutom marginell, så det finns egentligen ingen anledning att undvika Blu-ray längre.
Men en bra bild hjälper inte om ljudet inte hänger med. Du får aldrig några levande upplevelser av högupplöst video om ljudet skallrar varje gång det händer något i filmen som är i närheten av att vara spännande. TV-apparaterna har för undermåliga högtalare och för svaga förstärkare för att klara av mycket mer än någorlunda klara dialoger.
Finsmakare kan med fördel satsa på en fullvuxen och kostsam hemmabio. Men det finns ingen anledning att alla andra, som inte vill lägga en månadslön eller två, ska nöja sig med mediokert TV-ljud.
En billig allt-i-ett-anläggning med Blu-ray har en knivskarp bild. Tack vare fem högtalare och en extra bashögtalare kan den även måla upp en stor ljudbild som fyller hela rummet, plus återge baseffekter betydligt bättre än vad en TV klarar på egen hand. Ljudets upplösning är rent allmänt mycket bättre, så att dialoger och filmmusik låter mer trovärdigt. En sådan här mindre anläggning kan naturligtvis inte mäta sig med separata komponenter i en stor hemmabio, men de bästa av de billiga anläggningarna kan förmedla både film och musik på ett sätt som räcker utmärkt för de flesta.

Vad du ska leta efter
Bildkvalitet är naturligtvis högst väsentligt. Vi har däremot inte sett någon Blu-ray-anläggning som har dålig bild. Bildkvaliteten med Blu-ray-film är i princip identisk på olika anläggningar, även om den kan variera med DVD-filmer. Detta beror på att processerna med att dekomprimera och skala upp lågupplöst material är lite olika. Men det skiljer inte så mycket att vi diskuterar det här, vi nöjer oss med att konstatera att samtliga testdeltagare gör ett godkänt jobb även med vanlig DVD.
Rent ljudmässigt är det viktigast att ljudbilden är sammanhängande och att subbasen hänger med någorlunda i svängarna och inte står och brummar för sig själv. Dialogen måste vara klar och öppen, plus att man måste kunna vrida upp volymen en bra bit över vanlig TV-nivå utan att ljudet bryter upp och förvrängs. Bioljud får du aldrig, men det är inte heller tanken när man handlar i den här klassen.
Utöver ett bra ljud är det viktigt att anläggningen är enkel att sköta. Det är också noga med att den har tillräckligt med kontakter, så att man kan koppla in ljudet från spelkonsolen och kabel-TV-mottagaren. Det bör absolut finnas en HDMI-ingång eller två, vilket dessvärre bara Samsung-anläggningen har i detta test. Ett par andra kan skryta med en så kallad ljudreturkanal (ARC, Audio Return Channel), som överför TV-ljudet till anläggningen genom samma HDMI-kabel som överför bilden från anläggningen till TV:n. Det betyder att spelkonsolen och TV-mottagaren kan kopplas till TV:n med HDMI och att ljudet sedan överförs vidare till hemmabioanläggningen. Anläggningarna från Pioneer, LG och Samsung är de enda som saknar ARC, fast Samsung kan å andra sidan skryta med två HDMI-ingångar.
Tänk på att TV:n också måste ha stöd för ARC för att returkanalen ska kunna användas, vilket bara de senaste TV-apparaterna gör. För de allra flesta är det alltså viktigare med HDMI-ingångar än ARC.
Så småningom kommer utbudet av 3D-filmer att öka. Då är det ingen nackdel om anläggningen klarar av att visa 3D, vilket Pioneer och LG är de enda som gör direkt, ett par av de andra måste uppgradera programvaran för att klara av 3D-material, vilket görs via internet.

Har du plats?
Har du ett litet vardagsrum eller av andra skäl vill ha högtalare som tar så lite plats som möjligt är det en Blu-ray-anläggning med satellithögtalare du ska ha. Här testar vi fem stycken sådana.
Kan du däremot undvara lite golvyta så kan det gott hända att du bör titta närmare på golvhögtalare till frontkanalerna. De ger en större ljudbild och tål lite högre volym, men tar mer plats. Vi har med två sådana i testet.
Testkriterier
Vi letar efter anläggningen som har den bästa kombinationen av bra ljud, funktioner och användarvänlighet. Det hjälper inte om ljudet är fantastiskt om det är omöjligt att få fram. Och omvänt är det ju ingen poäng med att allt är lättskött om det låter som om ljudet kommer från konservburkar. Det är den totala balansen vi är ute efter.
Betrakta de fem anläggningarna med satellithögtalare som huvudtestet. De två med golvhögtalare i frontkanalerna har en liten annan utgångspunkt och är därmed duellanter.
Sammanfattning
De flesta nya Blu-ray-anläggningar har stöd för 3D. Det gäller inte alla, men det de flesta syndar med är bristen på HDMI-ingångar.
De flesta av oss har en dekoder till TV:n. Antingen inbyggd eller i form av en extern mottagarbox. Förutom att få ”hemmabioljud” från Blu-ray-spelaren vill vi naturligtvis ha bättre ljud från TV:n också. Och de som har en spelkonsol i form av PS3 eller Xbox vill kunna spela spel med surroundljud. Ändå hoppar de allra flesta tillverkare i den här prisklasen över HDMI-ingångar. Visst kan du koppla in ljudet till en digitalingång eller en analog stereoingång, men det hade varit mycket mer praktiskt med HDMI.
I detta test är det bara Samsungs anläggning som har HDMI-ingångar, närmare bestämt två stycken. Att HT-C5900 dessutom låter avgjort bäst av alla i stereo, med en öppen och stor ljudbild som även film i surround tjänar på, innebär att den hamnar överst på prispallen. Centerhögtalaren är dock inte lika bra som de övriga.
Alla de andra testdeltagarna bortsett från Pioneer BCS-303 och LG HB805PH klarar av HDMI-ljud via ljudreturkanalen (ARC) – fast det förutsätter att TV:n också stöder funktionen, vilket bara de senaste TV-apparaterna gör. Pioneer och LG har fler saker gemensamt. De är de enda i testet som inte stöder 3D, de har i princip identiska fjärrkontroller och likadant menysystem. Man skulle kunna tro att de låter likadant också, men de gör de inte. Pioneer har en väsentligt bättre upplösning i ljudet än LG, och även om LG har mer muskler och kan spela högre föredrar vi Pioneer av de två.
Philips HTS5560 låter kraftigast av alla anläggningar som har satellithögtalare hela vägen runt, men den har inte riktigt samma upplösning i basen som Samsung. Subbasen tillhör de maffigaste, men känns lite trög.
Sony BDV-E370 har otillräcklig ljudkvalitet, och då är det märkligt att BDV-E870 låter så mycket bättre, trots att den enda skillnaden är att fronthögtalarna har bytts ut mot golvmodeller. Köp absolut den större anläggningen av de två, den är väl värd den extra tusenlappen!
Panasonic SC-BTT350:s spinkiga yttre ger en antydan om spinkigt ljud. Vi blev positivt överraskade över att ljudbilden är stor och att subbasen hänger med mycket bättre än befarat. Detta är visserligen inget kraftpaket, men låter välbalanserat och skapligt, och de ringa måtten gör att högtalarna är väldigt lättmöblerade. Vad som sänker betyget är användarvänligheten. Anläggningen är väldigt irriterande emellanåt, inställningar måste göras med tom skivlucka, och eftersom fjärrkontrollen saknar utmatningsknapp måste man gå bort till anläggningen för att ta ut skivan. Det är dessutom krångligt att ställa in rätt tidsfördröjning för de olika kanalerna.
Så får du bättre hemmabioljud
Om du ska få ut maximalt ur din nya hemmabio är det viktigt att inställningarna görs på rätt sätt.
Så får du bättre hemmabioljud
Se till att högtalarna är parvis symmetriskt placerade i förhållande till lyssningsplatsen. Det betyder att båda fronthögtalarna ska stå lika långt bort, och detsamma gäller bakhögtalarna. Fronthögtalarna behöver däremot inte stå lika långt bort som bakhögtalarna, även om det inte är någon nackdel. Det är viktigt att ställa in rätt avstånd i systemmenyerna, så att ljudet från samtliga högtalare når örat vid exakt samma tidpunkt. Bara en millisekunds avvikelse gör att ljudbilden inte låter helt riktig.
Använd gärna ett måttband för att mäta avståndet exakt från lyssningsplatsen till varje högtalare, eller så kan du stega upp avstånden. I de flesta menysystem anger du avstånden till högtalarna, men det kan hända att du måste ställa in fördröjningen i millisekunder för de olika kanalerna. Då ska du utgå från högtalarna som står närmast dig och sedan ange fördröjningen till de övriga, beroende på hur långt bort de står. Varje millisekund motsvarar ungefär ett avstånd av 30 cm.
Om din anläggning har automatisk inställning bör du efter kalibreringen gå in i menyn och kontrollera vad som har gjorts. Om den vänstra högtalaren har satts till ett lite annorlunda avstånd än den högra är det som regel en nackdel för perspektivet i ljudbilden. Då bör du ändra detta manuellt, ställa in samma avstånd till båda eller ännu hellre flytta på högtalaren. En elektronisk fördröjning är alltid en kompromiss.
Om du har en möjlighet att välja delningsfrekvens mellan högtalarna och subbasen är det väldigt ofta en fördel att ställa in den till 80 Hz. Om den automatiska kalibreringen har valt en annan frekvens så kan du prova med att ändra den för hand till 80 Hz. Experimentera sedan med att höja delningsfrekvensen gradvis. Det är mycket sällsynt att den ska vara lägre!
När det gäller kanalernas inbördes ljudnivåer så bör man inte lita helt och hållet på den automatiska inställningen, eftersom den inte filtrerar bort reflekterade ljudvågor på samma sätt som våra öron gör. Om kalibreringen har ställt in vänster högtalare en decibel eller två lägre än den högra så ska du inte tro på det. Höger och vänster högtalare ska ha samma ljudnivå. Det kan hända att bakkanalerna bör dämpas med några decibel om de står närmare än fronthögtalarna. Om centerhögtalaren har samma känslighet som de övriga ska den ha samma nivå som dem.

Annons

LG HB805PH

Inte dum alls

Den här anläggningen från LG har golvhögtalare i fronten och ett ganska så kraftigt ljud, men anslutningarna har sina brister.

Internet-videoportal. Bra ljudstyrka.
Saknar lite upplösning. Saknar HDMI-ingång. Få anslutningar.
Läs hela testet

Sony NDV-E870

Lite extra, stor skillnad

Vem hade kunnat ana att ett par extra högtalarelement i frontkanalerna skulle göra så stor skillnad för ljudet?

Automatisk högtalarkalibrering. Internet-videoportal. Fylligt och kraftfullt ljud.
Saknar HDMI-ingång. Inte särskilt intuitiv fjärr.
Läs hela testet

Samsung HT-C5900

Snygg sammanhållning

Samsung HT-C5900 är den enda i testet som har HDMI-ingångar. Och den låter bäst av alla.

Snyggt ljud. Automatisk kalibrering. Internet-videoportal. HDMI-ingångar. Användarvänlig.
Centerhögtalaren inte lika detaljerad.
Läs hela testet

Sony BDV-E370

Enkel hemmabio

Sonys anläggning kalibrerar högtalarna automatiskt. Det underlättar en hel del, men räddar inte ljudet helt och hållet.

Automatisk högtalarkalibrering. Internet-videoportal. Hög ljudstyrka.
Inte särskilt upplöst ljud. Saknar HDMI-ingång. Inte särskilt intuitiv fjärr.
Läs hela testet

Pioneer BCS-303

Användarvänlig

Från Pioneer kommer en anläggning som både är lättskött och låter bra.

Bra ljudkvalitet. Lättskött.
Låg ljudstyrka. Saknar HDMI-ingång. Inte 3D.
Läs hela testet

Philips HTS5560

Kraft och finess

Philips har satsat på att vinkla högtalarelementen åt olika håll för att sprida ljudet på ett effektivt sätt.

Bra kraft. Hög upplösning.
Saknar HDMI-ingång.
Läs hela testet

Panasonic SC-BTT350

Bättre än det ser ut

Panasonics system låter bättre än det ser ut, men är dessvärre lite bökigt att använda.

Välbalanserat ljud. Låter större än den ser ut.
Saknar HDMI-ingång. Inte användarvänlig. Lite ont om kraft.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Annons

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild