Audeze gör något de inte har gjort förut i sina Euclid-öronproppar.
Amerikanska Audeze är kända för sina hörlurar med planmagnetiska högtalarelement. Sådana skiljer sig från vanliga, dynamiska element genom att membranet är ett lövtunt skikt av polymer som är upphängt mellan två uppsättningar magneter. När en elektrisk signal passerar genom magneterna får de skiktet att vibrera och skapa musik. I dynamiska element får en enda magnet en spole att röra sig fram och tillbaka, och på spolen sitter ett membran som skjuts fram och tillbaka som en kolv.
Planmagneter – stora och snabba
Fördelen med planmagneter är att de är mycket snabbare än dynamiska element, som behöver röra sig längre och därför automatiskt blir trögare. Nackdelen är att planmagneter kräver ett mycket större membran för att åstadkomma samma mängd ljudenergi. Vilket inte kan tyckas passa särskilt bra i öronproppar.
I Audezes första öronproppar, de öppna iSINE 10 och 20, löstes detta genom att flytta det stora membranet utanför öronproppen till en separat kammare. Härifrån gick en trattkanal in i öronproppen. iSINE var lyckligtvis inte tunga, även om de var stora och väldigt synliga. Ett smart koncept, som också hittade in i highend-modellen LCDi4 som kostar mer än 30 000 kronor!
Deras första slutna
De nya öronpropparna heter Euclid och är till skillnad från sina syskon av den slutna typen. De är gjorda för entusiaster som letar efter en bärbar lösning med äkta highend-ljud men som inte vill offra vare sig komfort, stil eller hållbarhet.
I Euclid har Audeze lyckats krympa membranet till 18 mm (det normala för dynamiska element är 6–10 mm) och fått plats med det inuti själva huset. Euclid ser faktiskt ut som ett par vanliga öronproppar. Fast dyrare, eftersom ytan ser ut som kolfiber – i verkligheten är den dock svartlackad, fräst aluminium. Audeze hävdar att Euclid har det största dynamikomfånget av alla öronproppar av den här storleken. Stora ord som vi ser fram emot att höra resultatet av!
Det hör till historien att även om Audeze var först med planmagnetiska öronproppar, och Euclid är deras första slutna sådana, så har RHA under tiden också lanserat ett par slutna planmagnetiska proppar, som heter CL2. Tyvärr föll de inte undertecknad i smaken, de hade ett för vasst ljud. Vi hoppas att Audeze Euclid klarar sig bättre.
Kabel
Audeze Euclid har kablar, som nästan alla andra highend-modeller. Men en trådlös Bluetooth-anslutning är på gång och kommer att lanseras tillsammans med en 4,4 mm balanserad kabel. Vi vet dock inte vad dessa kommer att kosta. Kontakterna är av MMCX-standard, så det är fullt möjligt att använda kablar från andra tillverkare.
Det ingår flera olika örontoppar, inklusive SpinFit-silikon och Comply-minnesskum.
Pris och tillgänglighet
Audeze Euclid kommer i mars. I USA kostar de 1 300 dollar, vilket vi misstänker kommer att innebära strax under 15 000 kronor i Sverige.
Läs mer: audeze.com