TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Jern W9000

Helgjuten design

Jern har finputsat sitt koncept, det har det blivit en ännu bättre högtalare av.

Av / 2021-02-08 - 08:00
Jern W9000

Ljud & Bild tycker

  • Befriad från resonanser. Perfekt där det är ont om plats. Mycket snyggare än föregångaren.
  • Inte alla vill ha två järnklumpar hängande på väggen. Behöver mycket effekt.

Den lilla danska högtalarfabriken Jern gör saker och ting på sitt helt egna sätt. I synnerhet eftersom alla deras produkter är gjorda av gjutjärn.

Vägghögtalaren Jern W9000 är en efterträdare till W8000, som vi har testat tidigare. Eller kanske snarare en förbättrad version, eftersom W8000 fortfarande finns i sortimentet.

Kabinettet med 32 cm i diameter och djupet 10 cm är detsamma som i W8000, vilket är vettigt eftersom samma Wavecor-element används: en 22 mm domediskant och ett 5,5-tums baselement med flätat glasfibermembran. Detsamma gäller delningsfiltret med 12 dB/oktav och spolar och kondensatorer från Mundorf.

Att göra ett nytt gjutverktyg är dyrt. Därför är Jerns produkter en studie i kreativ återvinning. Förutom att det används i båda vägghögtalarna så finns det kakburksformade järnkabinettet som fot och inbyggd basassistans åt kompakthögtalaren Jern 14. Det ska också vara ett vägghängt baskabinett på gång som komplement till W9000.

På de flesta områden är W9000 lik W8000, men den är även förbättrad på ett par: För det första är kabinettet polerat, vilket ger en silkesmatt yta i stället för den råa gjutjärnsfinishen som var tämligen svår att passa in i de flesta heminredningar. En tygfront av skum ger också en mer fullbordad känsla – i stället för den trikåstrumpa som skulle täcka Jern W8000.

Annons
DSC 0864
På de flesta områden ser Jern W9000 ut som W8000, men på ett par stycken har den förbättrats – framför allt är kabinettet polerat, vilket ger en silkesmatt yta. (Foto: Jern)

Förutom att se betydligt snyggare ut har skummet enligt Jern-chefen Ole Lund Christensen också lyckats lösa ett par irriterande diffraktioner mellan kanten av kabinettet och bakväggen. Terminalerna på högtalarens baksida har också uppgraderats till rejäla banan/skruvkontakter. ”De gamla terminalerna var billiga – men för billiga. Och de lät inte särskilt bra”, säger Ole Lund Christensen.

Jern W9000 är en vägghögtalare och med tanke på att vikten är åtta kilo så rekommenderar jag att du använder en stabil skruv när du hänger upp dem! Och att tänka igenom placeringen noga i förväg, eftersom det krävs en borrmaskin för att flytta högtalarna – och spackel för att dölja spåren.

DSC 0850
Terminalerna på baksidan är också uppgraderade till rejäla banan-/skruvterminaler. (Foto: Jern)

Rummet hjälper till

Placeringen innebär ett par ytterst intressanta fördelar. För det första tar högtalarna inte plats på golvet och för det andra gör väggen – tillsammans med lite tillämpad psykologi och akustik – det möjligt att få bas från ett kabinett på bara fem liter.

”Vi vet från början att högtalaren sitter på en vägg. Och vi kan räkna med att en högtalare av den här storleken förmodligen används i ett mindre vardagsrum. För att utnyttja platsen i rummet bäst ställer de flesta sin soffa med lyssningsplatsen mot bakväggen”, säger Ole Lund Christensen.

Den placeringen, tillsammans med typiska mått på ett litet vardagsrum, innebär att stående vågor ger en basförstärkning runt 40 Hz precis på lyssningsplatsen. Det ökar räckvidden längst ned med nästan en oktav jämfört med ett femtumselement i ett femliterskabinett på stativ.

Ljudkvaliteten

W9000 har samma fantastiska ljudbild som kännetecknade W8000. De har förmågan att återskapa illusionen att orkestern står i vardagsrummet.

Bland det bästa med W9000 – och med de Jern-högtalare jag har hört – är renheten och avsaknaden av resonanser. I jobbet lyssnar jag på massor av högtalare, många av dem är bra – och de flesta kostar mer än Jern W9000. Men i normala fall måste man gå upp mycket en hel del i pris för att hitta en mer ofärgad återgivning av mellanregistret. Och då bara kanske.

DSC 0870
Bland det bästa med Jern W9000 är renheten och avsaknaden av resonanser. (Foto: Järn)

Mellanregistret är inte överanalytiskt eller avslöjande. Den disciplinen hanteras bättre av många andra, dyrare högtalare. En av dem är Jerns egen 14 DS. Men instrument och rösters egenklang kommer till sin rätt på ett naturligt och oansträngt sätt som är sällsynt. I synnerhet för de här pengarna.

Basen imponerar fortfarande. De mycket djupa tempeltrummorna i Zhao Congs ”Moon Light on Spring River” får mig att sitta och fumla efter hakan som jag tappat. Visst, trummorna och synthesizerbasen har inte full nivå, men de djupaste frekvenserna återges fortfarande – och de återges rent.

Läs också 7 vägghögtalare Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Naturligtvis finns det svagheter. Massor. Djupperspektivet håller inte i samma höga klass som klangen. Det har förmodligen med väggplaceringen att göra. Och detaljåtergivningen hade kunnat vara mer knivskarp. Men det här är ett par högtalare för bara lite drygt tiotusen kronor paret!

Effektiviteten är en annan begränsning. Med en känslighet på 86 dB måste det tillföras flera gånger mer effekt än till vanliga stativhögtalare. Och även med ett kraftverk till förstärkare får man inte diskotekstryck från ett femtums baselement i ett minikabinett.

Detta behöver inte vara något problem, eftersom högtalarna är avsedda för små vardagsrum. Jag provade också att använda dem för närfältslyssning på skrivbordet. Där gjorde de ett föredömligt jobb, drivna av en 15-watts Quad VA One-rörförstärkare.

Om högtalarna ska hängas på väggen finns det inget stort antal konkurrenter i den här prisklassen. Några av de som faller i öronen är Lyngdorf FR-1, som imponerar med dynamik, och Audiovector QR Wall, som är mer luftiga i toppen. DALI On-wall C utmärker sig med inbyggda förstärkare och trådlös anslutning för bara lite pengar mer. Men när det gäller tyngd och avsaknad av kabinettfärgning så briljerar W9000.

DSC 0855 fritskrabet
En skumfront gör utseendet mer fulländat. (Foto: Jern)

Slutsats

”Om man bara har en hammare så ser alla problem ut som spikar”, var det någon som sade. Och om man har ett järngjuteri till sitt förfogande så är svaret på alla utmaningar att bygga allting i gjutjärn. Men när det gäller högtalare är det faktiskt en strålande lösning – för det fåtal tillverkare som har tillgång till tekniken.

Jern W9000 är ingen revolution jämfört med W8000, så om du redan har dem och trivs med dem så finns det ingen som helst anledning att byta. För i praktiken låter de likadant. Å andra sidan kan det (förlåt!) något mer polerade utseendet nog göra den nya modellen mer lockande för en lite större publik. Om du behöver ett par passiva vägghögtalare som ska spela i ett mindre rum så är de små gjutjärnsburkarna ett av de bästa sätten att göra det på.

Karakter
Jern W9000
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild