TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy S21 Ultra

Android har hittat hem

Samsung Galaxy S21 Ultra är mobilmarknadens häftigaste monstermobil och gör upp med synderna från det förflutna.

Av / 2021-01-29 - 09:00
Samsung Galaxy S21 Ultra

Home tycker

  • Imponerande bra kamera med kreativa möjligheter. Knivskarp och ljusstark skärm med adaptiv 120 Hz-uppdateringsfrekvens, snygg design och extremt höga prestanda.
  • Levereras utan laddare. Batteritiden är inte imponerande.

Förra året lanserade Samsung den första så kallade Ultra-modellen i Galaxy S-serien. Galaxy S20 Ultra var utan tvekan en monstermobil som skilde sig från nästan allt annat vi hade sett tidigare, men på några sätt var den ofärdig också.

Nu är Samsung klara med efterträdaren Galaxy S21 Ultra som ska rätta till de skönhetsfel som gjorde oss lite skeptiska till föregångaren. Den har ännu mer muskler och en uppsjö av nya funktioner, men i motsats till förra årets flaggskeppsmodell har den också blivit snygg att titta på.

17 galaxys21ultra black silver 201230074239 1
Samsung Galaxy S21 Ultra finns i två matta färger: Phantom Silver och Phantom Black. Både fram- och baksidan skyddas av Gorilla Glass Victus. (Foto: Samsung)

Utseende och konstruktion

Förra året kallade vi rentav föregångaren S20 Ultra för ”ful”. Det var som om Samsung hade glömt att involvera designteamet när ingenjörerna väl hade proppat den nya mobilen full med alla funktioner och den enorma kameramodulen.

Men i år har det blivit andra bullar. S21 Ultra har en ny design med en kameramodul som är sömlöst integrerad och i går i linje med metallramen som omgärdar hela mobilen – som dessutom finns i nya matta färger, Phantom Silver och Phantom Black, vilket innebär att den inte suger åt sig fingeravtryck och har blivit betydligt lättare att hålla i handen.

kameremodul1 kameramodul2
<
>
Kameramodulen är sömlöst integrerad med resten av mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Telefonen är i stort sätt kantlös och har frontkameran inbyggd som ett stansat hål i skärmen. Både fram och bak sitter Gorilla Glass Victus och den smala metallramen är gjord av härdad aluminium – som är svartfärgad och därför ser ut som plast, vilket faktiskt är vårt enda klagomål när det gäller utseendet.

Annons

Byggkvaliteten går det nämligen inte att klaga på. Samsung Galaxy S21 Ultra väger en aning mer än sin föregångare, framför allt känns den robust och tålig – som om man i en handvändning skull kunna slå in en spik i väggen om man inte hittade hammaren. Telefonen är dessutom IP68-certifierad, så det är helt officiellt att den ska kunna tåla lite av varje.

Läs också Mobil eller kamera? Många har med tiden övergett kameran vartefter mobilerna fick bättre kameror, och antalet bilder folk tar har exploderat. Men hur bra är egentligen mobilkameran?

Skärm och ljud

Samsung Galaxy S21 Ultra har en Dynamic AMOLED 2X-skärm med adaptiv 120 Hz-uppdateringsfrekvens, HDR10+-certifiering och en maximal ljusstyrka på upp till 1500 nits. Det är mer än tillräckligt för att man utan vidare ska kunna använda mobilen utomhus när solen skiner från en klarblå himmel. Vilket vi faktiskt lyckades bekräfta när solen för ett kort ögonblick sken genom januari-molntäcket. Man måste uppenbarligen åka hela vägen till Sahara för att det inte längre ska gå att se vad som händer på skärmen.

Uppdateringsfrekvensen är adaptiv för att spara ström. I praktiken betyder detta att bildhastigheten anpassar sig automatiskt efter vad som händer på skärmen. Om man tittar på ett fotografi sänks frekvensen ända ner till 10 Hz. Tittar man på video så höjs frekvensen till 60 Hz och den maximala hastigheten 120 Hz aktiveras när man skrollar på webbsidor, bläddrar genom menyer eller spelar spel.

Och medan Galaxy S20 Ultra-användare var tvungna att välja den höga QHD+-upplösningen eller hög uppdateringsfrekvens, vilket var ett av våra största klagomål i testet förra året, så klarar Samsung Galaxy S21 Ultra utan problem att behålla 120 Hz-frekvensen i den höga upplösningen. Snyggt!

Samsung Galaxy S21 Ultra
Som första mobil någonsin i Galaxy S-serien stöder S21 Ultra Samsungs S-Pen. Dock bara i en speciell stylus-version som måste köpas separat och inte har exakt samma funktioner som den S-Pen som ingår från början om man investerar i en mobil ur Samsungs Galaxy Note-serie. (Foto: Samsung)

I praktiken betyder detta att Galaxy S21 Ultra har en skärm som är snudd på oöverträffad. Bilden är knivskarp och oerhört ljusstark, färgerna är extremt starka och det är ett sant nöje att titta på innehåll i hög kvalitet (till exempel från Netflix) på den HDR10+-certifierade skärmen. Det finns ett stort djup i bilden och kontrastnivån är den bästa vi har sett. Och när man flyttar sig runt i menyer, på webbsidor och på startskärmen känns allt extremt lättflytande och snabbt.

Även när det gäller ljudet levererar Galaxy S21 Ultra varorna. Den har högupplöst ljud med en inbyggd 32-bitars DAC och stöder bland annat Dolby Atmos, Dolby Digital och Dolby Digital Plus samt naturligtvis aptX.

När man använder mobilen som ljudkälla och streamar musik är ljudet riktigt bra. Det sitter dessutom ett par bra stereohögtalare i den, så den kan med gott samvete användas för att titta på korta videor, spela spel eller prata i telefon handsfree utan hörlurar.

20210126_145030 20210126_145033 20210126_145037 20210126_145043 20210126_145116
<
>
Trekroner-fortet i Köpenhamns hamn fotograferat från Kastellet med ultravidvinkel, vidvinkel, 3x zoom, 10x zoom respektive 100x Space Zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Bortsett från allt detta är det dock kameran som gör att Samsung Galaxy S21 Ultra verkligen sticker ut. Precis som förra årets S20 Ultra har den fyra linser, men medan 2020-modellen hade en telelins med 48 megapixlar och en särskild DepthVision ToF-lins för att beräkna avståndet mellan kameran och motivet så satsar S21 Ultra i stället på en sensor med laser-autofokus samt två separata telelinser på 10 megapixlar vardera, där den ena har 3x och den andra 10x optisk zoom.

Dessutom har den en vanlig vidvinkellins med galna 108 Mp (f/1,8 med optisk bildstabilisering) med 12-bitars HDR och en ultravidvinkellins på 12 Mp (f/2,2).

Resultatet är tämligen övertygande. Så länge man nöjer sig med att zooma upp till 10x blir resultatet i stort sett brusfria och skarpa bilder. Samsung har helt enkelt byggt en tvättäkta paparazzi-mobil som kan komma närmare motivet med användbart resultat än någon annan mobil vi har testat.

selfie scaled
Frontkameran är på 40 Mp och har fasdetekterings-AF. Den kan växla mellan vanlig vidvinkel och ett slags ultravidvinkel och tar utmärkta porträttfoton med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Det bör dock påpekas att 100x Space Zoom, trots all ny teknik, inte har blivit en dyft bättre än förra året. Det är fortfarande en gimmick som överhuvud taget inte kan ta några ordentliga bilder.

Andra kameranyheter som bör nämnas är att Galaxy S21 Ultra kan filma video med upp till 4K-upplösning och 60 fps med alla linser. För att få ut det mesta av den tekniska utvecklingen har Samsung stoppat i en ny kamerafunktion som heter Director’s View, som gör att man kan växla mellan kamerans olika linser manuellt när man spelar in video.

På samma gång kan man se sig själv i hörnet av skärmen – och på inspelningarna, så vi misstänker att den nya funktionen kommer att tas emot med öppna armar av YouTubers och andra influencers. Under alla omständigheter är Director’s View extremt enkel att använda i praktiken och resultatet är en typ av video som vi inte har sett tidigare från någon mobiltelefon.

 

Naturligtvis har de många nya funktionerna som introducerades förra året i Galaxy S20 Ultra inte försvunnit. Detta gäller bland annat möjligheten att ta bilder i 108 megapixlar med vidvinkelobjektivet.

Varje gång en bild tas kombinerar kameran nio pixlar till en enda pixel (pixel binning). På så sätt kan man till exempel fotografera ett större motiv och sedan under efterbehandlingen – som görs direkt i mobilens Galleri-app – zooma in i ett visst utsnitt och beskära bilden.

Den beskurna bilden blir också högupplöst och superskarp, och att använda crop-funktionen i Galleri-appen är oerhört enkelt. Här har Samsung verkligen hittat på något helt genialt, även om man ska komma ihåg att de ursprungliga 108 Mp-bilderna tar ungefär 30 megabyte att lagra. Dessutom kan kameran bara ta 108 Mp-bilder i 3:4-format, eftersom det är den vanliga vidvinkeln som gör jobbet. Det finns däremot ingenting som hindrar att de beskurna bilderna sparas i andra format.

108mp 108mp_resized
<
>
Och här en detalj i bilden inzoomad med Quick Crop-funktionen i Galleri-appen. Bilden är fortfarande skarp och i fokus, även om man kommer mycket närmare. (Foto: Peter Gotschalk)

Bilder som tas på natten eller i mörka miljöer har också blivit bättre tack vare artificiell intelligens som gör sensorn snabbare så att den släpper in mer ljus.

Det är svårt att avgöra om Samsung Galaxy S21 Ultra har den bästa kameran på mobilmarknaden. Apples senaste iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max levererar också imponerande resultat, men det är helt säkert att Samsung med de nya zoomfunktionerna och funktioner som Director’s View har skapat en kamera som är användbar för de flesta och formligen bönar och ber om att bli använd kreativt.

aften_iphone12pro aften_galaxy
<
>
Vilken kvällsbild är bäst? Den här bilden som är tagen med iPhone 12 Pro Max har en smula mer naturliga färger. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Bakom skärmen på Galaxy S21 Ultra sitter Samsungs splitter nya 5 nm 64-bitars octacore Exynos 2100-processor. Dessutom har mobilen 5G (SA, NSA och Sub-6/mmWave), Wi-Fi 6E, 25-watts snabbladdning samt 15-watts trådlös laddning och möjlighet att ladda andra enheter trådlöst.

Precis som Apple levererar Samsung sin senaste toppmobil i klimatvänlig förpackning utan någon medföljande laddare. Om man inte redan har någon laddare och måste köpa en som tillbehör är totalpriset för mobil och laddare i nivå med förra årets pris för motsvarande Galaxy S20 Ultra inklusive laddare.

Vi har kört alla våra vanliga benchmark-tester på mobilen och föga överraskande är Galaxy S21 Ultra den överlägset mest kraftfulla smartmobilen man kan köpa för pengar i skrivande stund.

Närmaste konkurrenten i prisklassen är iPhone 12 Pro Max och om vi jämför testresultaten vinner Apple när det gäller Geekbench 5, som mäter CPU:ns övergripande prestanda. Däremot är Samsungs mobil snabbast i tester som mäter grafikprestanda, till exempel GFXBench och 3DMark. När man använder telefonerna till vardags är det svårt att märka någon egentlig skillnad.

Faktum är att S21 Ultra går som en raket. Här finns inga hackningar, allt går blixtsnabbt – och i synnerhet med den höga uppdateringsfrekvensen på 120 Hz går allt i användargränssnittet som på räls. Varken de tyngsta apparna (spel som Asphalt 9) eller häftig multitasking får telefonen att börja svettas.

Tyvärr tär den höga energinivån batteriet, som inte orkar lika länge i vårt benchmark-test som förra årets S20 Ultra. Det är det enda smolket i glädjebägaren, i övrigt är detta ett praktexemplar av en Android-mobil.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Med de nya zoomfunktionerna och funktioner som Director’s View har Samsung gjort en mobilkamera som är användbar för de flesta och nästan tigger om att användas kreativt. (Foto: Samsung)

Slutsats

När vi testade iPhone 12 Pro Max för några månader sedan kallade vi den för ”den som alla andra måste slå”. Huruvida Samsung Galaxy S21 Ultra verkligen kan klå iPhone 12 Pro Max är en öppen fråga. På vissa områden kan den absolut det, medan Apple-toppmodellen fortfarande är överlägsen på andra. Däremot är det helt säkert att om man hellre vill ha en Android-mobil än en iPhone så är Samsung Galaxy S21 Ultra utan tvekan den bästa smartmobilen som går att köpa för pengar nu.

Förra årets Android-kung var OnePlus 8 Pro, men om den kinesiska mobiltelefontillverkaren ska återta den titeln från Samsung i år så måste den kommande OnePlus 9 Pro trolla fram fler än en kanin ur hatten. Tills det (kanske) händer är Samsung Galaxy S21 Ultra definitivt klassledande.

Karakter
Samsung Galaxy S21 Ultra
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild