Fördelen med en smart dörrklocka är uppenbar: du kan se vem som står utanför direkt på mobilen, även om du inte är hemma eller av andra skäl inte kan öppna dörren. Har du dessutom ett smart dörrlås kan du enkelt släppa in paketbudet trots att du befinner dig någon annanstans. Då slipper du blanda in grannen.
Smarta dörrklockor kan också fungera som ett digitalt vittne genom att rörelser framför kameran sparas för senare identifiering. Till exempel vid inbrott. De flesta smarta dörrklockor kräver ett abonnemang på en molntjänst för att den här funktionen ska fungera.
Behöver inte molnet
Och det är just på det här området som Netatmo Smart Video Doorbell skiljer sig från alla andra. Det har ett relativt högt inköpspris, men medan konkurrenterna kräver månadsabonnemang har Netatmo ett förinstallerat microSD-kort på 32 GB som lagrar videor om något händer utanför dörren. Om kortet blir fullt skrivs de äldsta videorna över, så du har alltid de sista dagarnas aktivitet sparad. I appen kan du välja om videor ska tas bort automatiskt efter en vecka, en månad, ett år eller aldrig.
Klockan sitter fast på väggen med en speciell skruv som kräver att den medföljande specialskruvmejseln används för demontering, så att det blir svårt för eventuella tjuvar att skruva loss den och sopa undan spåren efter sig.
Som extra säkerhet kan klockan anslutas till en molntjänst som iCloud eller Dropbox, eller så kan du konfigurera den till en egen FTP-server om du har tillgång till en sådan. Du kan välja inspelningskvalitet efter hur mycket lagringsutrymme du har: Låg, Medium, Hög eller Utmärkt. Den senare ger full 1080p-upplösning.
Går på ström
Netatmo Smart Video Doorbell går inte på batteri utan måste få ström. Den rekommenderas därför till användare som redan har en trådbunden ringklocka. Klockan stöder flera spänningar, från 8 till 24 volt, så att den fungerar nästan oavsett var någonstans i världen du befinner dig.
Observera att vi i Europa oftast använder 8 volt och 1 ampere, vilket är absolut minimum vad Netatmo behöver. Det betyder att strömförsörjningen till din befintliga ringklocka kommer att fungera, men också ”tömmas helt” när någon ringer på. Hemma hos mig hör jag därför ett svagt brummande i strömförsörjningen varje gång någon ringer på eller när kameran registrerar rörelser utanför. Det är inte farligt, men hörs alltså ibland när jag befinner mig i närheten av transformatorn. Brummandet försvinner dock snabbt så fort transformatorn ”laddas upp” igen.
Men Netatmo-dörrklockan stöder åtminstone 8 volt, vilket är mer än man kan säga om ärkerivalen Google Nest Hello, som behöver minst 12 volt. Det innebär att man måste byta ut hela klocktransformatorn och urvalet av 12 V-transformatorer är begränsat här hemma och i resten av Europa.
Installation
Själva installationen är en relativt enkel historia. Kom ihåg säkringen så att du inte får dig en riktig ”kyss”. Öppna dörrklockans trafo på insidan och koppla på den medföljande nätadaptern parallellt med klockan på insidan (inte knappen på utsidan av dörren). Demontera sedan ringklockan på utsidan av dörren och byt ut den mot Netatmo. Skruvar och pluggar ingår i lådan om du behöver borra i väggen. Själv har jag lyckligtvis träpanel och behövde bara använda vanliga träskruvar.
Kan behöva vinklas
Det ingår en vinklad kil, om du behöver ha dörrklockan vinklad för att ge optimalt synfält framför dörren. Till exempel om dörren sitter i ett hörn. Om kameran pekar rakt fram kan du också få många falsklarm om du bor på ett ställe där det är mycket gångtrafik fram och tillbaka framför dörren. Du får nämligen ett meddelande på mobilen varje gång kameran registrerar en människa som rör sig. Det strider också mot den personliga integriteten att ha kameran vinklad så att personer som passerar på offentliga gator kan kännas igen.
När klockan är inkopplad blinkar en grön lysdiod och lyser sedan med ett fast sken. Sedan lyser den vitt och du kan ladda ner appen och ansluta till det trådlösa hemnätverket därifrån. Observera att 5 GHz inte stöds, bara 2,4 GHz. Klockan kan också läggas in i HomeKit på iPhone.
Användning
När dörrklockan är igång är det lite skönt att känna den extra säkerhet som en videodörrklocka ger. När det ringer på kommer ett larm på mobilen och videofeeden visas så att du kan se vem det är. Du kan prata med personen genom den inbyggda mikrofonen och högtalaren, med fin samtalskvalitet.
Jag har redan tagit emot en leverans hemma under tiden jag var på jobbet, efter att jag konstaterat att budet inte var en gangster kunde jag enkelt öppna garageporten så att han kunde lämna paketet där. Jag har också låtit bli att öppna dörren för människor som jag misstänkte ville frälsa mig (ja, man kan bli lite paranoid). Det är också käckt att veta om besöket är till mig, min fru eller mina barn när någon ringer på.
I början blev det ett par falsklarm där mobiltelefonen plingade och visade en videosnutt varje gång någon gick förbi huset. Men det fixade jag enkelt genom att markera var någonstans i bilden som rörelser ska markeras. Vilket i mitt fall innebar att hoppa över trottoaren på andra sidan gatan.
Bildkvalitet
Bilden som visas på mobilskärmen är bra, men inte i klass med en actionkamera à la GoPro. Men mer än tillräcklig för att se vem som ringer på. Kameran har mörkerseende också, som gör att man känner igen personer även när det är mörkt på kvällen. Fast då är allt svartvitt.
Moln-inspelningskvaliteten Låg ger en upplösning på 288 x 512 pixlar och en starkt komprimerad videoström på ungefär 1 MB per minut. Tillräckligt för att känna igen någon precis framför klockan, men långt ifrån högsta kvalitet. Videokvalitet Hög ger 1080 x 1920 pixlar och lite mer komprimering än Utmärkt, men ändå fullt tillräckligt för det här användningsområdet. Filen tar nu 15 MB lagringsutrymme per minut inspelning, vilket innebär drygt 300 minuter om du har 5 GB molnlagring. Det betyder att du har flera månaders användning innan gamla filer måste raderas.
Slutsats
Netatmo Smart Video Doorbell fungerar som andra smarta dörrklockor: den visar en video av de som ringer direkt i mobilen. Och dessutom folk som smyger omkring i närheten av ytterdörren.
Klockan fungerar bara trådbunden men är relativt enkel att koppla in om du redan har en annan trådbunden ringklocka. Den är en av få smarta dörrklockor som fungerar utan att du måste byta ut transformatorn mot en med högre kapacitet. Ur den synvinkeln har Netatmo nästan inga konkurrenter.
Det som ger Smart Video Doorbell ett ännu större försprång är att du inte behöver något moln-abonnemang för att använda den fullt ut. Om du behöver mer säkerhet än det förinstallerade microSD-kortet kan du konfigurera kameran att använda molntjänster som iCloud eller Dropbox, eller till och med en egen FTP-server.
Kvaliteten är bra, videokvaliteten också, och även om det blir en del falsklarm med folk som passerar förbi så gör kameran absolut nytta. Inköpspriset är relativt högt, men du slipper löpande kostnader efteråt.
Observera att klockan bara är garanterad att fungera ner 10 minusgrader. Ännu så länge har den inte strejkat för oss i 12 minusgrader, men när vintern är över ska vi rapportera hur väl Netatmo Smart Video Doorbell klarar det nordiska klimatet.