Samsung har länge frontat 8K-upplösning (7680×4320 pixlar) som ”det nästa stora” inom TV. Den här knivskarpa upplösningen har i normala fall varit reserverad för de dyraste toppmodellerna, men nu börjar priserna sakta men säkert närma sig en mer folklig nivå. Resultatet ser vi här: Nykomlingen Q700T är den billigaste 8K-skärmen från Samsung hittills och befinner sig i en prisklass som vi brukar förknippa med välutrustade 4K-modeller. Vi har tagit oss en närmare titt på 65-tumsmodellen, men det finns även en mindre 55-tumsversion.
Med fyra gånger så hög upplösning som en vanlig 4K-TV kan 8K-skärmarna visa en oerhört skarp och detaljerad bild. Däremot är mängden innehåll i tvättäkta 8K-format fortfarande relativt gles. Detta ställer frågan: Behöver vi verkligen 8K-upplösning – och är det någon synlig skillnad mot en bra 4K-skärm? Den som testar får se!
Samsung Q700T – design
Rent utseendemässigt är det ingen tvekan om att vi har med Samsung att göra: Q700T har en stram och rak design som påminner mycket om storebror Q800T, som vi har testat tidigare. Precis som den modellen har Q700T en enkel mittmonterad sockel, vilket gör det enkelt att få plats med TV:n på en enkel bänk. Här finns också gott om plats för en eventuell soundbar.
Q700T är relativt tjock (ca 4 cm) och kan inte heller använda ett så kallat ”No Gap”-väggfäste, så om den hängs på väggen kommer den att sticka ut en del. Samsung har dock underlättat för dold kabeldragning på baksidan, med eget fack för ström- och signalkablar. Vi noterar också att den här modellen har ett så kallat antireflexfilter, vilket ger en matt och diskret skärmyta.
Användning och finesser
Samsungs smart-TV-system (Tizen) är redan en av våra favoriter och 2020-versionen har skarpare grafik och bättre organiserade menyer än tidigare. Q700T är väldigt lätt att installera: den känner igen vilka enheter du har kopplat in i HDMI-ingångarna och låter dig fjärrstyra dem. Urvalet av appar är bland de bästa i klassen, med stöd för aktuella tjänster som Disney+ och Apple TV utöver de sedvanliga HBO och Netflix.
Samsung Q700T har Ambient Mode, som är Samsungs ”skärmsläckare”. Den kan visa bilder, grafik, väderinformation och annat när skärmen är i standby-läge. Det är också fullt möjligt att ladda upp familjebilder.
Q700T stöder naturligtvis HDR-video, inklusive det öppna HDR10+-formatet som Samsung har varit med om att ta fram. Däremot saknar den stöd för Dolby Vision (HDR med dynamiska metadata).
Russinet i kakan är naturligtvis möjligheten att spela upp 8K-video från kompatibla källor. Samsung-skärmen stöder dock bara delvis den senaste HDMI 2.1-standarden och fullfjädrad 8K-videoöverföring (8K/60p). Vi tycker nog att Samsung hade kunnat spendera mer på en ny modell som denna.
Q700T är inte heller den mest givna gaming-skärmen i Samsungs sortiment: den får klara sig utan funktioner som automatiskt spelläge (ALLM) och variabel uppdateringsfrekvens (VRR) som båda är fördelaktiga att ha tillsammans med moderna spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X. Här finns inte heller något stöd för spel med 120 bilder per sekund, som man bland annat hittar i 4K-modellerna Q80T, Q90 och Q95T. Däremot har Samsung sett till att ta med ett särskilt spelläge med kort fördröjning på cirka 10 ms.
Bildkvalitet
Q700T är som sagt den billigaste 8K-modellen från Samsung hittills. Det kommer därför inte som någon överraskning att de har varit tvungna att banta ner den på en del områden. Det första vi märker är att själva bildpanelen är av typen med 60 Hz i bildfrekvens (ibland kallat uppdateringsfrekvens eller refresh rate), vilket alltså är begränsat till att visa 60 bilder per sekund. Detta behöver inte vara något problem, men kan orsaka en del utmaningar med vissa typer av videoinnehåll. De allra flesta 4K-skärmar i den här prisklassen har numera 120 Hz i bildfrekvens. Q700T är däremot utrustad med en kraftfull videoprocessor – samma typ som sitter i Samsungs dyrare 8K-modeller – vilket delvis kan kompensera för detta.
Men det är en sak hur TV:n verkar vara på papperet och i teorin, vi bryr oss naturligtvis mest om hur den ser ut i verkligheten!
Det mest imponerande med en 8K-skärm är naturligtvis bildskärpan och där gör Q700T oss definitivt inte besvikna. Vi började sessionen med 8K-snuttar från YouTube, inklusive Phil Hollands kanal. Många av de så kallade ”8K-klippen” på YouTube är i själva verket bara 4K, men i den här kanalen finns en rad klipp som är uppladdade i äkta 8K-upplösning!
Phil Hollands drönarfilmer av New York och Los Angeles är verkligen läckra, med en imponerande skärpa och djupkänsla. Den 65-tum stora 8K-skärmen får fram massor av detaljer och känns ungefär som ett nyputsat fönster mot verkligheten! Man blir nästan frestad att ”zooma in” genom att gå närmare skärmen – och det går utmärkt att göra, utan att man ser någon antydan till pixelstruktur eller rutmönster. Bilden är helt enkelt tättpackad med information!
Vår erfarenhet av 8K-TV-apparater vi har testat hittills är att de behöver äkta vara – alltså äkta 8K-innehåll – för att visa sig från sin bästa sida. Tyvärr tar sådana videor snabbt slut, så vi får nöja oss med att titta på vanligt 4K-innehåll. För det mesta ser Samsung Q700T bra ut med sådant också – men den får också tåla att bli jämförd med vanliga 4K-skärmar.
Vid testtillfället hade vi också den populära 4K-modellen Q80T på besök. Den allmänna bildkvaliteten visar sig vara relativt snarlik. Båda är bakelysta skärmar med så kallad Full Array och lokal dimning, med ungefär samma antal dimningszoner (ungefär 50, efter vad vi kunde räkna). Kontrasten, svärtan och den allmänna ljusfördelningen är bra på båda skärmarna, men vi tyckte faktiskt att Q80T var snäppet mer kontrastrik och ljusstark än Q700T. 4K-modellen lyckas gräva fram lite fler detaljer i mörka scener, där 8K-modellen är mer dunkel och igengrodd. Dessutom har Q80T rent allmänt lite fler detaljer i den ljusare änden av skalan.
Hur är det med gaming?
Eftersom Samsung-skärmen får klara sig med 60 Hz i bildfrekvens var vi nyfikna på hur den skulle hantera krävande konsolspel som Dirt 5 och Gears 5 (multiplayer-läge) på Xbox Series X. Båda dessa spel finns med upp till 120 bilder per sekund, men detta läge stöds alltså inte av Samsung Q700T, vilket vi också kunde verifiera i Xbox-inställningsmenyn. Så länge vi håller oss i 4K/60 fps-läge gör Samsung-skärmen ett bra jobb, med fin respons och mjuka rörelser. Vi märker dock att vi saknar den extra ”edge” som vi upplever med skärmar som Q80T, som onekligen känns ännu mjukare och mer responsiv tack vare 120 fps och VRR. Om det är en tvättäkta gaming-skärm man är ute efter så skulle vi definitivt föredra den senare.
Ljudkvalitet
Samsung Q700T är utrustad med en rad högtalare: den har Samsungs nyutvecklade Object Tracking Sound+-ljudsystem (OTS+), med strategiskt placerade högtalare längst ned, på sidorna och på ovansidan av TV:n. En särskild ljudprocessor fördelar ljudeffekterna för att ge en bättre spridning av ljudet och en mer realistisk surroundeffekt. Det fungerar faktiskt och ger en stor ljudbild som fördelas jämnt över den relativt stora skärmen. Här finns både bra klarhet och duglig fyllighet i basen. Eller rättare sagt: så länge du inte frestas att spela för högt, då kan det snabbt framkalla en del förvrängning och resonanser. Många föredrar nog ett separat ljudsystem eller en soundbar, och då är det praktiskt att Samsung-skärmen stöder eARC via HDMI-utgång 3. Om du till exempel väljer en Samsung-soundbar av nyare datum kan du också dra nytta av de inbyggda högtalarna för att utöka ljudbilden – så kallat Q Symphony.
Slutsats
Q700T är en lite annorlunda och speciell modell i Samsungs breda TV-sortiment. Å ena sidan har den toppmoderna specifikationer i form av en äkta 8K-bildpanel – här får du verkligen smaka på vad en knivskarp 8K-skärm har att erbjuda! Å andra sidan saknar Q700T ett antal funktioner för att hålla jämna steg med de finaste 4K-modellerna från samma märke, bland annat HDMI 2.1 och 120 fps i bildhastighet.
Q700T är inte den bästa ”allround-skärmen” vi har testat, inte heller den mest givna för gaming. Den kan dock vara en aktuell modell för dig som vill uppleva skärpan från en 8K-skärm på nära håll, utan att det kostar en förmögenhet.
Men ändå: Om du verkligen är sugen på 8K-upplösning men vill ha ett ”komplett paket” både när det gäller bildkvalitet och finesser, så rekommenderar vi att du hellre tar en titt på storebror Q800T. Och gärna i 75-tums skärmstorlek!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser