TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Jabra Elite 85t

Pytteliten ANC-lyxmodell

Jabras största öronpropp är inte så stor. Men den är full av fina lösningar.

Av / 2020-11-13 - 07:55
Jabra Elite 85t

Ljud & Bild tycker

  • Utmärkt och variabel brusreducering. Fodralet kan laddas trådlöst.
  • Inget stöd för aptX. Brusreduceringen tär på ljudkvaliteten.

I egenskap av dotterbolag till den danska hörapparattillverkaren GN har danska Jabra alldeles gratis fått kunskap om miniatyrelektronik för örat. Det kan kanske vara skälet till att de har varit så snabba med att släppa helt trådlösa öronproppar, och i ett så högt tempo att man kan bli alldeles svettig.

Senast testade vi Jabra Elite 75t och sportversionen Elite Active 75t. Båda var lysande och har sedan dess uppgraderats med automatisk brusreducering (ANC) som kan laddas ner via appen.

Nu gäller det den helt nya toppmodellen, Jabra Elite 85t, som är utrustad med Jabras starkaste brusreducering, Jabra Advanced Active Noise Cancellation. Och de är naturligtvis helt trådlösa.

Jabra Elite 85 Exploded Portrait LB
Genom sitt moderbolag, hörapparatstillverkaren GN, har Jabra många års erfarenhet av att stoppa in avancerad elektronik i kundernas öron. (Foto: Jabra)

Kontrollerad läcka

Passform och täthet är avgörande för öronproppar. Om de inte sluter helt tätt tappar man både basen och ljudisoleringen från omgivningen. Och är de fullständigt täta så kan de ge en instängd ”ostkupeeffekt”. Elite 85t har en halvöppen konstruktion med ventilationsöppningar som ska förhindra övertryck inuti örat. Det fungerar faktiskt och det känns inte så gränsöverskridande att proppa in dem i hörselgången som jag har råkat ut för med flera andra helt täta in-ear-hörlurar.

Högtalarelementen är 12 mm i diameter. Det är inte mycket, men i förhållande till öronpropparnas storlek är de enorma. Det är inte ovanligt att hitta element på 6 mm i helt trådlösa öronproppar. Det sitter sex mikrofoner i varje öronsnäcka. Två används för tal och de andra fyra för brusreduceringen.

Annons

Elite 85t har en batteritid på fem timmar med ANC påslagen och laddfodralet kan ladda dem fyra gånger, vilket lägger till 20 timmar på användningstiden. Fodralet kan laddas med USB-C-kabel eller trådlöst via Qi.

Jabra Elite 85 Angle 2 LB Titanium Black
Laddfodralet ger 20 timmars extra musik utöver propparnas ursprungliga 5 och kan laddas upp trådlöst. (Foto: Jabra)

Ljudkvaliteten

Lyckligtvis är Jabra Elite 85t skönt befriade från ”sound” eller ljudsignatur. Inga tonregister visas särskild hänsyn eller blir förbisedda. Med brusreduceringen inställd på den lägsta nivån är skillnaden i ljud med och utan ANC minimal. Redan på nästa lägsta nivån märker man att en del av luftigheten försvinner. Röster blir mindre fria och cymbalera blir överdragna av ett tunt lager filt. Det går också ut över känslan av rumsakustik.

Detta kan låta som en allvarlig försämring av ljudet, men är faktiskt inte så problematiskt. För det första har så gott som alla ANC-hörlurar liknande begränsningar och för det andra måste man titta på omständigheterna där hörlurarna används – nämligen högljudda miljöer. Bullrande flygkabiner och väsnande tåg är redan platser där man inte kan förvänta sig att lyssna kritiskt på hifi. Detaljerna som faller offer för brusreduceringen skulle ändå ha dränkts av oljud utan ANC.

Däremot finns det all anledning att sätta ner brusreduceringen till den lägsta nivån när man väl kommer fram. Då låter musiken bäst. Märkligt nog inte med ANC helt avstängt, för då känns ljudet tunt.

Lyckad styr-app

Appen Jabra Sound+ är ett oumbärligt tillbehör till öronpropparna. Där görs inte bara alla justeringar, appen används också för att ställa in ljudet efter din hörsel första gången hörlurarna används. Det görs inga fiffiga mätningar, inställningen görs genom att du svarar på ljud på samma sätt som hos öronläkaren. Och precis som i Voight Kampff-testet är tiden en parameter – så var uppmärksam!

Appen är en av de mest omfattande jag har stött på till hörlurar. Först och främst kan man välja graden av brusreducering. På deras hemsida säger Jabra att de arbetar med 11 nivåer brusreducering, med cirka 3 dB skillnad mellan varje steg. I appen kan man dock bara ställa in ANC-funktionen i fem steg. Men eftersom Hear Through-funktionen, som släpper in ljudet från omgivningen, också fungerar i fem steg så stämmer matematiken. Den elfte nivån är när allting är avstängt.

Man kan dessutom modellera sitt ljud med en fembands equalizer och spara sina prefenser som förinställningar, parallellt med de sex som finns definierade från början.

Slutligen kan man spara sin ljud- och ANC-inställning som ett så kallat moment så att man kommer åt sin favoritinställning med en enda knapptryckning. Det finns redan moments för resor och kontorsarbete.

Och om brusreduceringen inte skulle räcka, eller om tystnaden blir för tryckande, kan man lägga till bakgrundsljud i form av elva soundscapes, som kan vara allt från suset från en takfläkt eller fågelkvitter till porlande bäckar eller sorlet av en folksamling. Det senare skulle kunna vara ett skönt avbrott från corona-isoleringen.

Jabra Elite 85t stöder ljudprotokollen SBC och AAC, men tyvärr varken aptX eller aptX HD. Det hade kunnat ge ljudet ett extra hifi-lyft – men också gjort öronpropparna dyrare.

Elite 85t colour line up high res scaled 1
Jabra Elite 85t finns i fem färgkombinationer. (Foto: Jabra)

Enklast med röststyrning

Styrningen är, precis som på helt trådlösa öronproppar i allmänhet, en kompromiss. Man kan stänga av och sätta på brusreducering och ljud från omgivningen, svara i telefon och byta låtar genom att trycka ett visst antal gånger på någon av de två propparna. Här kommer röststyrning med Siri och Google Assistant till sin rätt.

Även om det är långt från munnen till örat så fångar de fyra mikrofonerna upp rösten väl och talförståelsen är bra. Mikrofonerna är dock en smula känsliga för ljud från omgivningen, till exempel knarrande golv och prasslande papper, som förstärks kraftigt.

Jabra Elite 85ts paradnummer är brusreduceringen, som alltså kan ställas in i olika steg. På det högsta steget gallras bilbuller, prat och knattrande tangentbord bort. Men inte lika effektivt som av de bästa hörlurarna av full storlek, där Sony WH-1000XM4 ligger i täten. I takt med att brusreduceringen sänks tränger mer av verkligheten in. Man får också mer öppenhet och luftighet i musiken. Precis som de flesta hörlurar med elektronisk brusreducering påverkar Elite 85t ljudet, men påverkan är förhållandevis mild.

Konkurrensen bland helt trådlösa hörlurar har hårdnat det senaste året. Om brusreducering inte är ett avgörande krav är JBL Live 300TWS nästan lika bra men kostar mindre. Uppåt är den närmaste konkurrenten Sennheiser Momentum True Wireless 2, som låter friare och har en något längre batteritid – men också ett något högre pris.

Jabra Elite 85 Angle 1 LB Titanium Black
Elite 85t är Jabras lilla toppmodell. (Foto: Jabra)

Slutsats

Jabra Elite 85t är ett riktigt lyckat par helt trådlösa öronproppar med en rimlig prislapp. I år har jag testat flera true wireless-hörlurar med liknande pris – men utan ANC. Att Jabra har lyckats få med brusreducering i priset gör dem riktigt attraktiva. Och Jabras styr-app är ett skolexempel på praktiska funktioner. Batteritiden på fem timmar är för kort för en hel flygtur över Atlanten, men eftersom man ändå inte kan koppla in dem med kabel till flygplanets underhållningssystem är det mindre relevant. Elite 85t passar bäst för vardagliga arbetsuppgifter – som de löser helt felfritt.

Karakter
Jabra Elite 85t
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild