TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Belkin Soundform Elite

Lyckat musikaliskt partnerskap

En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

Av / 2020-10-24 - 07:00
Belkin Soundform Elite

Ljud & Bild tycker

  • Basåtergivningen är fenomenal, och resten är nästan lika bra. Och så kan högtalaren både prata med mobilen och ladda den.
  • Ljudet är bara i mono. Så man måste köpa två …

Marknaden för intelligenta, trådlösa högtalare exploderar i en takt som nästan kan börja jämföras med hörlursmarknaden. Och det händer inte minst i takt med spridningen av röststyrning. Rent tekniskt är det relativt enkelt att utrusta en högtalare med Google Assistant, då har man plötsligt en smarthögtalare som kan användas i multiroom-system tillsammans med enheter från otaliga andra tillverkare.

Den senaste aktören på banan är amerikanska Belkin, som framför allt är kända för sina nätverksprodukter, antingen under eget namn eller genom dotterbolaget Linksys. Eftersom högtalare inte är Belkins kärnkompetens har de gått ihop med en av de mest innovativa hifi-tilverkarna just nu: franska Devialet, som bland annat är kända för sina trådlösa Phantom-högtalare.

Trådlös laddning

Belking Soundform Elite är en liten rundnätt historia som mäter ungefär 16 cm åt alla håll. En lutande hylla på toppen inbjuder till att parkera mobilen där. Om man har en nyare iPhone, Samsung Galaxy, LG eller Sony Xperia laddas den trådlöst under tiden. Fiffigt!

Soundform Elite 4 1536x1019 1
Man kan ladda mobilen trådlöst i ”hyllan” ovanpå högtalaren. Det är smart. (Foto: Belkin)

Under det förnäma möbeltyget hittar man två 7 cm baselement och ett 3,5 cm fullregisterelement. Basarna är placerade på var sin sida så att vibrationerna utjämnar varandra, precis som i Devialets egna högtalare.

 

Annons
SOUNDFORM ELITE Insides 1536x864 1
Under tyget sitter två 7-centimeters baselement och ett 3,5-centimeters fullregister. (Grafik: Belkin)

Det sitter tre förstärkare i Soundform Elite: de två basarna har var sin 60-wattare och fullregistret förses med 30 watt. Siffrorna ska dock tas med en nypa salt eftersom nätadaptern bara levererar sammanlagt 68 watt.

Belkin Soundform Elite är en ren monohögtalare utan pretentioner om stereo, vilket är helt OK med tanke på storleken. Devialets egna högtalare är för övrigt också i mono.

Belkin-högtalaren är utrustad med Devialets SAM-teknologi (Speaker Active Matching), som ger en bättre basåtergivning i förhållande till högtalarens storlek. Vi känner till SAM från Devialets svindyra förstärkare, där man kan välja mellan profiler till en lång rad välrenommerade högtalare. Men systemet kan uppenbarligen även placeras i mer ödmjuka konstruktioner, för det är imponerande vad Belkin och Devialet har fått ut ur det.

Om du redan har upprättat ett Google Hem-system hemma så är det enkelt att lägga till Belkin Soundform Elite i det. Sedan är den klar att spela musik från antingen Spotify eller YouTube Music. All annan strömning görs via Chromecast på Android-enheter eller AirPlay2 på iOS-enheter. Naturligtvis kan man även ansluta högtalaren via Bluetooth.

Soundform Elite 2 1536x864 1
Belkin Soundform Elite är så liten att den nästan hade kunnat vara en trådlös laddare. Men först och främst är den en imponerande smarthögtalare. (Foto: Belkin)

Ljudkvaliteten

Vi ser dagligen exempel på produkter – det kan vara allt från bärbara datorer till bilar – som har ”sound by” någon välkänd ljudtillverkare. Ofta handlar det bara om att ljudföretaget har fintrimmat inställningarna lite på de standardhögtalare som tillverkaren har valt att stoppa i.

Lyckligtvis har Devialet bidragit med mer än så. Det framgår redan av den första tonen från Belkin Soundform Elite. Precis som Devialets Phantom-högtalare mäktar den med att spela djupbas i en omfattning som verkar ofattbar med tanke på storleken!

Avgrundsdjup bas

Det handlar inte bara om att spela mycket bas, utan om att spela rent och djupt. Och här får Belkin toppbetyg. James Blakes ”Limit to Your Love” är en av de mest sadistiska utmaningarna för baselement och något som jag i normala fall inte skulle utsätta en liten trådlös högtalare för. Ändå klarar Soundform Elite det utan att duka under av den avgrundsdjupa dubstep-basen.

Lyckligtvis får den imponerande basen inte lov överskugga resten av frekvensområdet. Mellanregistret är tillräckligt upplöst för att David Draimans från Disturbed röst behåller sin luftighet när orkesterfinalen i ”Sound of Silence” brakar loss.

Nej, vi är inte på samma nivå som fullvuxna hifi-högtalare. Men med det ljudtryck som levereras här skulle de flesta smarthögtalare för länge sedan ha kastat sig mot döden från toppen av bokhyllan!

Diskantåtergivningen är också helt godkänd. Övertonerna i stränginstrument låter lagom spröda. Speciellt med tanke på att det är ett fullregisterelement som spelar. Men det är en fördel att peka högtalaren i riktning mot lyssnaren, och ännu bättre om den kan stå ungefär i öronhöjd. Precis som med vanliga högtalare.

Ren monohögtalare

Eftersom Soundform Elite är en ren monohögtalare finns det inget som helst stereoperspektiv. Men ljudet fyller rummet på ett behagligt sätt.

Det finns gott om trådlösa högtalare med multiroom-funktion och lika många smarthögtalare med Google Assistant. Men om du vill ha smarta funktioner och bra ljud på samma gång så minskar utbudet betydligt. Och Google själva har ännu inte lyckats komma med en högtalare som rent ljudmässigt går att använda till mer än att bli väckt på morgonen av pratradio.

Läs också Nya Google-högtalaren är en miss Det är sällan jag blir så förbannad på en produkt. Särskilt en så användarvänlig som Google Nest Audio.

I den överkomliga änden av spektrumet kommer vi att tänka på Harman Kardon Citation One MKII och Marshall Stanmore II Voice. Ingen av dem kan dock hålla jämna steg med Belkin-högtalaren i frekvensomfång och renhet. Den trådlösa laddningen är ett stort extra plus, och om du har en telefon som kan utnyttja detta kan det nästan på egen hand vara ett skäl till att välja Soundform Elite i stället för någon annan.

Soundform Elite 3 1536x1536 1
Belkin har fått hjälp av franska Devialet med ljudet i smarthögtalaren. (Foto: Belkin)

Slutsats

Belkin Soundform Elite är en överraskande högtalardebut från en nätverksspecialist – med god hjälp på traven av ljuduppfinnarna på Devialet. Den serverar inte bara en nästan övernaturligt djup basåtergivning från en minihögtalare, desto viktigare är att den dessutom spelar musik. Jag kan inte minnas att jag hört en så helgjuten och engagerande återgivning från en liten trådlös bordshögtalare till ett så rimligt pris. Smartfunktionerna är ett bra komplement till ljudkvaliteten. Men bara ett komplement. För om det ska vara någon poäng att be en högtalare att spela ens favoritmusik så måste man kunna uthärda att lyssna på den. Och det kan man verkligen med Belkin.

Karakter
Belkin Soundform Elite
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

1 reaktion på ”Belkin Soundform Elite”

  1. Vill ha hjäöp med om hur man parkopplar 2 st. Stod att man kan parkoppla.
    Köpte 2 st just för o kunna parkkoppla dessa?.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

Ljud & Bild