Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa TV-apparater 2020-2021

Av / 2020-10-22 - 12:00
Årets bästa TV-apparater 2020-2021

Hemunderhållning har blivit ännu viktigare under corona-pandemin. Covid-19 har inneburit att biografer, teatrar och konsertlokaler körs med reducerat utbud eller i värsta fall måste hålla stängt. Det betyder att många i stället söker sig till bättre upplevelser innanför husets fyra väggar: bättre ljud och bild står ofta på önskelistan, och då kan det löna sig att börja med en ny TV.

Våra tittarvanor förändras också: ett ständigt växande antal strömningstjänster innebär att fler och fler TV-tittare ”klipper kabeln” och i stället går över till tjänster som Netflix, HBO och Disney+ för den dagliga dosen underhållning. Men detta kräver också att TV:n är rätt utrustad för att klara de olika plattformarna!

Stora och knivskarpa bilder

När filmen eller favoritserien ska ge maxade upplevelser finns det inte mycket som slår en stor och bra TV. Bildskärpa, kontrast och inte minst olika skärmstorlekar (upp till 70–80 tum eller ännu mer) gör att bildupplevelsen kan påminna om en riktig biograf!

 4K, HDR och gnistrande kontrast

4K-upplösning (3840×2160) har blivit standard och 8K har gjort sitt intåg i highend-klassen. Den moderna videostandarden HDR (High Dynamic Range) har också blivit rejält utbredd, men det kan vara stor skillnad i bildkvalitet mellan olika TV-modeller.

OLED eller LCD?

Att välja TV innebär också att välja panelteknik. OLED är en teknik som många förknippar med hög bildkvalitet, men LCD-skärmar lever fortfarande i högsta välmåga tack vare ett bra pris per tum. De bästa LCD-TV-apparaterna med direkt LED-bakbelysning har också en bildkvalitet som kan konkurrera med OLED – i vissa fall till och med överträffa den.

Användarvänlighet är A och O

Dagens TV-tittare ställer stora krav på en sömlös användarupplevelse. Det ska vara lika enkelt att koppla in en TV-box eller spelkonsol som att visa bilder från mobiltelefonen på den stora skärmen. För att inte tala om alla strömningstjänster som en modern smart-TV är laddad med.

Det betyder däremot att TV:ns gränssnitt (menysystem, fjärrkontroll) blir oerhört viktigt! TV:n måste kunna starta snabbt på kommando och växla sömlöst mellan direktsända program och olika streamingtjänster. Röststyrning och integration i smarta hem blir också allt mer aktuellt. Många TV-tillverkare använder Googles Android-system, medan andra har valt sina egna skräddarsydda plattformar. Detta innebär att det finns stora skillnader i användarvänlighet och framför allt vilka appar du får med ”på köpet”. Kolla att TV:n stöder tjänsterna du gillar bäst!

Priserna som anges var marknadspriser när testerna publicerades – som alltid rekommenderar vi att du jämför olika butikers priser innan du handlar någon av våra rekommenderade TV-apparater!

 

Bra TV-tips

Köp rätt storlek

Det första du måste bestämma dig för är hur stor skärmen ska vara. Ett klassiskt fel som förstagångsköpare gör är att välja en för liten TV. En modern flatskärm som matas med HD-signaler har så skarp bild att du kan sitta nära den, och med 4K- eller 8K-upplösning kan du tryggt välja en ännu större TV. Användningsområdet spelar också roll: Är du ute efter optimal underhållning och ”biokänsla” bör du välja skärmstorlek efter avståndet mellan TV:n och

Exempel på TV-storlekar

Avstånd

TV-storlek

0,5-1 meter

43-50 tum

1-2 meter

50-55 tum

2-3 meter

55-65 tum

3-4 meter

65-75 tum

4-5 meter

75-85 tum

5-6 meter

85-100 tum

Välj rätt typ och kvalitet – LCD-LED, OLED och 4K/8K

Vad ska skärmen användas mest till? Vanliga TV-program, gaming eller mysiga filmkvällar? Det är enklare att välja rätt TV när du vet vad du ska ha den till. Om du till exempel tittar mest på filmer och TV-serier bör du satsa på hög bildkvalitet och framför allt bra kontrast och svärta. Sport kräver en TV som är bra på hastiga rörelser och datorspel favoriserar skärmar med kort fördröjning (”input lag”). Och ju större bild du ska ha desto viktigare är det med skärpa och hög upplösning.

Tänk på placering och belysning

Var ska TV:n stå? Om du tittar mycket på TV i dagsljus passar en ljusstark skärm bäst, gärna med matt yta eller rökfärgat glas. Tänk också på att skärmar med blanka ytor kan orsaka reflektioner av omgivningen.

Glöm inte ljudet

Ljudet är halva upplevelsen och platta skärmar har tyvärr ett lika platt ljud. Vill du höra röster, musik och ljudeffekter klart och tydligt är det värt att lägga lite extra pengar på en TV med bättre högtalare. Men resultatet blir ännu bättre om du väljer en extern ljudanläggning eller en soundbar.

Anslutningar (HDMI)

Om du ska koppla in mycket extern utrustning till TV:n är det en bra idé att se till att den har tillräckligt med ingångar. Fyra HDMI-ingångar har nästan blivit standard, men vissa modeller måste nöja sig med tre. Om du planerar att använda moderna videokällor som PlayStation 5 och Xbox Series X/S, bör TV:n också stödja de senaste HDMI 2.1-funktionerna för att garantera optimal ”spelbarhet”.

Obs! Kom också ihåg att en eventuell soundbar-högtalare som är inkopplad via ljudreturkanalen (ARC/eARC) lägger beslag på en av HDMI-ingångarna.

 

Nominerade till Årets bästa TV-apparater

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa TV-apparater 2020-2021

Årets bästa TV, basic

TCL C815 (65C815)

Fräck och fräsch budget-TV

TCL gillar att göra saker lite annorlunda än det vanliga gänget TV-tillverkare. Det kinesiska märket sticker ofta ut med en piggare design och en fetare lista med funktioner än vad vi brukar hittar hos konkurrenterna i samma prisklass.

Nya C815 har 4K-LCD-panel och moderna Android-smartfunktioner, samt stöder moderna video- och ljudformat som Dolby Vision och Dolby Atmos. Dessutom har den ett integrerat ljudsystem från Onkyo ombord.

 Bildkvalitet

TCL-skärmen har flera olika bildlägen. Filmläget är det bästa för oss som föredrar neutrala och naturliga bilder utan för mycket krydda. C815 har en oerhört ren, tydlig och kontrastrik bild som imponerar direkt.

Sammantaget måste vi säga att vi är mycket nöjda med bildkvaliteten, i synnerhet när vi har med priset i beräkningen. Du kan visserligen inte förvänta dig ALLT till det här priset: jämfört med dyrare premiummodeller med direkt LED-bakgrundsbelysning får TCL-skärmen hålla tillgodo med en ordinär ljusstyrka på ungefär 400 nits. Det här är alltså ingen ”ljuskanon” för de mest hårresande HDR-scenerna, men den duger fint för det mesta TV-innehållet och de flesta tittarförhållanden!

 Ljudkvalitet

C815 utmärker sig med en stark och tydlig röståtergivning, som kommer ut tydligt mot oss där vi sitter i soffan. Klangbalansen är fin och fyllig, med en distinkt diskant och en utmärkt klarhet i mellanregistret. En extra bashögtalare på baksidan ser också till att det finns tillräckligt med tryck och tyngd i musiken och ljudeffekterna. Det låter rent, snyggt och fylligt och TV:n hade inga problem med att fylla vårt relativt stora testrum med tillräcklig volym.

 Slutsats

TCL C815 är en prisvärd TV med få uppenbara svagheter. Tack vare en skarp och kontrastrik bild, brett formatstöd och rikliga mängder inbyggda tjänster från Android-systemet är allt dukat för sköna TV-upplevelser. TCL-skärmen lyckas också bättre än genomsnittet när det gäller ljud: De inbyggda högtalarna är tillräckligt solida för att klara sig utan en separat soundbar. Allt detta bidrar till att göra TCL C815 till ett mycket bra köp och väl värd en rekommendation!

Årets bästa TV, premium

Samsung Q80T

Skarpladdad kontrast-kanon

Om du är kräsen med bildkvalitet men inte vill betala mer än du bara måste så kommer 4K-modellen Samsung Q80 som på beställning. Den här QLED-skärmen har mycket av tekniken som finns i Samsungs flaggskeppsmodeller, fast till ett mycket mer angenämt pris. Vem vet, kanske går det att få maxade prestanda utan att behöva rasera privatekonomin alldeles?

Utbudet av strömningstjänster är mycket bra: med både Netflix, Apple, Amazon, HBO, Rakuten och snart också Disney+ finns det gott om innehåll att vältra sig i.

Samsung Q80T kan skryta med HDMI 2.1 i en av ingångarna, vilket ger kompatibilitet med nästa generation spelkonsoler, PlayStation 5 och Xbox Series X.

Superstark kontrast

Modellåret 2020 är Q80T den billigaste QLED-varianten från Samsung med direkt LED-bakbelysning, vilket innebär en markant förbättring i bildkvalitet. Vi har testat Samsung-skärmen mot en lång rad konkurrenter och det allmänna intrycket är att Q80T har betydligt mer tryck! Här finns det en ordentlig gnista i färgerna, plus att mörkare scener får ett helt annat djup och en helt annan detaljrikedom. Q80T har gott av ljusstyrka, tillräckligt för att titta på TV i dagsljus, samtidigt som den klarar av att få fram de mörkaste nyanserna i en mörk scen. Kontrasten är helt enkelt superstark!

Piggt ljud

Samsung Q80T har ett par intressanta ljudfinesser, en av dem är Object Tracking Sound om skapar en större och mer levande ljudbild. Samsung-skärmen har faktiskt ett utmärkt ljud på egen hand: här finns det fin klarhet i röster och fyllig bas. Men det låter naturligtvis ännu bättre om man kompletterar med en Dolby Atmos-soundbar.

Slutsats

Samsung-skärmen är som skapt för att titta på krävande filmer och serier i HDR-kvalitet: Den direkta LED-bakbelysningen bidrar till en suverän kontrast. Dessutom får den här modellen bra poäng för utrustning och anslutningar. Sammantaget anser vi att Q80T är årets bästa köp i premiumklassen. Den kostar lite mer än budgetmodellerna men ger stora bildmässiga fördelar!

Årets bästa TV, highend

LG OLED GX

Galleri-OLED

OLED GX har fått smeknamnet ”Galleri OLED” och det är ingen slump. LG har ansträngt sig extra för att TV:n ska vara smidig att hänga upp på väggen och vara ett centralt blickfång i hemmet. Färdigmonterad ser skärmen otroligt stram och läcker ut, och sticker inte ut mer än två centimeter från väggen.

App-utbudet är mycket bra: Förutom Netflix får du tillgång till bland annat Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ och inte minst Disney+. GX-serien stöder HDMI 2.1 på alla fyra ingångarna och är fullspäckad med gaming-finesser, inklusive FreeSync och Nvidia G-Sync.

Bildkvalitet

På bildfronten är GX-serien utrustad med en tvättäkta 4K OLED-panel och bildbehandlingen tas om hand av LG:s mest kraftfulla videoprocessor A9 gen 3.

Det första vi lägger märke till är skärpan. Årets nya 8K-skärmar, till exempel Samsung Q800T, ser definitivt imponerande ut, men LG:s 4K OLED är inte mycket sämre! På en OLED-skärm är varje pixel också sin egen färg- och ljuskälla, vilket ger en väldigt kontrastrik, knivskarp och sömlös bild.

LG-skärmen har en fullständigt jämn ljusfördelning över hela panelen, utan antydan till skuggeffekter eller fläckar. Gråskalan och färgåtergivningen är oerhört jämn. Och skärmen har inga problem med rörelser eller snabba panoreringar. Här har LG definitivt tagit ett steg upp sedan i fjol!

Ljudkvalitet

Högtalarna på GX är helt dolda längst ner på TV:n. Ljudet präglas också till viss del av detta: särskilt dialogen hade kunnat vara tydligare. Men en TV i den här klassen förtjänar ordentligt ljud! LG har därför en matchande soundbar som extrautrustning till GX-serien, som kan hängas på väggen och är lika bred som 65-tumsskärmen.

Slutsats

LG OLED65GX är definitivt en av de läckraste OLED-TV-apparaterna vi har testat hittills. Här får du den starka kontrasten, mörka svärtan och pigga färgåtergivningen som vi är vana vid från OLED, plus en otroligt elegant design. Oavsett om du väljer 55, 65 eller 77 tum är LG-skärmen rena smycket på väggen!

Årets TV-innovation

Samsung The Sero

Din egen Instagram-TV

Väldigt mycket av dagens videoinnehåll skapas och delas i stående format. Det fungerar utmärkt på sociala medier som Facebook, Instagram och Snapchat, men blir problematiskt när samma videoklipp ska visas på en vanlig TV-skärm i bredformat.

Samsung har dock hittat en smart lösning på problemet. The Sero har en inbyggd elmotor som låter dig växla mellan stående och liggande format med en enkel knapptryckning. Förutom vanligt TV-tittande kan den användas för att spegla mobilskärmen, visa foton och videor du har tagit själv, eller bläddra igenom ditt Instagram- eller Facebook-flöde på storskärm.

Utförandet är faktiskt ganska så läckert, skärmen har en smal inramning i marinblå färg, och sockeln med de inbyggda högtalarna är klädd med tyg i matchande färg vilket ger en exklusiv look.

Fin bild- och ljudkvalitet

Själva bildvisningen hanteras av en 43-tums LCD-panel med 4K-upplösning och LED-kantbelysning. Den kan bland annat skryta med QLED-färgfilter, som ger ett bredare färgspektrum och högre ljusstyrka.

The Sero har ordentligt uppgraderat ljudsystem – närmare bestämt ett 4.1-kanaligt högtalarsystem med inbyggd subwoofer och 60 watts förstärkareffekt. Och det hör man direkt: här får du ett betydligt mer öppet, kraftfullt och fylligt ljud än genomsnittet.

Det fylliga ljudet passar också fint när vi ska titta på olika typer av mobilinnehåll på skärmen, med en ljudbild som matchar det större formatet. Och så kan TV:n visa ”diskoljus” som rör sig i takt med musiken. Kul för både gamla och unga!

Slutsats

En snurrande TV är inte bara ett roligt partytrick: förutom att vara en underhållande och innovativ TV har The Sero ett par praktiska fördelar. Möjligheten att visa bilder på högkant är en välkommen finess för alla som är aktiva på sociala medier. Det finns både större och mer prisvärda alternativ där ute som ger minst lika bra eller bättre bildkvalitet för pengarna. Men ingen av dem kan snurras! The Sero är helt enkelt en jättekul ”allround-TV” som vi misstänker att vi kommer att få se fler varianter av i framtiden.

Ljud & Bild