TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Huawei Sound X

Huawei-debut med strålande ljud

Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.

Av / 2020-10-28 - 07:00
Huawei Sound X

Ljud & Bild tycker

  • Stabil och tuff bas, rent och öppet ljud. Kan spela högt.
  • Begränsade smartfunktioner i Sverige, bland annat saknas röststyrning.

Som de flesta väl vet är Huawei en av de riktigt stora aktörerna på mobilmarknaden, på senare tid även inom PC. Nu vill de in på marknaden för trådlösa högtalare och har slagit sig ihop med ingen mindre än franska Devialet.

Den franska highend-tillverkaren är specialist på högteknologisk hifi och känd för sina kompakta men ytterst potenta Phantom-högtalare samt ett par riktigt fantastiska förstärkare som Expert 220 Pro och Expert 1000 Pro. Den ena dyrare och häftigare än den andra, men gemensamt för dem båda och för högtalarna är deras SAM-högtalaroptimering.

Förkortningen står för Speaker Active Matching, som i korthet korrigerar för ojämnheter i högtalarnas i delningsfilter och dessutom optimerar basresponsen så att den blir så djup och tight som möjlig – men håller igen när baselementet når sin maximala slaglängd. Detta skyddar högtalaren mot överbelastning, nästan hur högt man än spelar.

Läs också Nya Google-högtalaren är en miss Det är sällan jag blir så förbannad på en produkt. Särskilt en så användarvänlig som Google Nest Audio.

Huawei Sound X: billigaste högtalaren med SAM

Det är huvudsakligen Devialet som ligger bakom ljudkvaliteten i den cylindriska Sound X-högtalaren. Som huserar två 3,5-tums baselement som är push-push-monterader, vilket innebär att de slår ut symmetriskt åt varje håll. Den här metoden minimerar bevisligen resonanser i kabinettet genom att varje resonans släcks ut av en motresonans. Varje baselement drivs av en 60-watts förstärkare. Dessutom är sex 1,5-tums diskantelement placerade runt om högtalaren.

Huawei Sound X front
Sound X har två 3,5-tums baselement som spelar mot varandra i en push-push-konfiguration. Det eliminerar förvrängning. Men det är Devialets SAM-teknik som gör den stora skillnaden. Foto: Huawei

Du får betala stora summor för en Devialet-produkt med SAM, men i Huawei Sound X sitter det en enklare variant av tekniken. Och det är detta som gör den här högtalaren så vansinnigt spännande, med tanke på att priset bara är 3 500 kronor! Och eftersom högtalarna kan paras ihop till stereo så kan du få en hel anläggning för 7 000 kronor.

Annons

Inte lika smart i Sverige

Anslutningsalternativen är en smula begränsade, eftersom högtalaren helt saknar trådbundna ingångar. I Asien marknadsförs den som en smarthögtalare, men här hemma fungerar det inte. Huawei är nämligen bannlysta från amerikansk teknik från Google, Apple och Amazon. Du kan alltså inte prata med den här hemma, men genom att ladda ner Huawei-appen ”AI Life” kan du koppla den till hemnätverket, och i teorin ska samma app kunna användas för att styra andra saker. Just det här har jag inte testat. I vilket fall som helst måste Huawei Sound X betraktas som en ren trådlös högtalare.

Huawei Sound X top
Mikrofonknappen på ovansidan av högtalaren har ingen annan funktion än att pausa och starta musiken. Volym upp och ner styrs med knapparna på sidan. Foto: Huawei

Jo, den funkar med wifi. Men…

Vid lanseringen är inte wifi-kompatibiliteten helt klar, men det var inga problem att koppla den till det trådlösa nätverket via AI Life-appen, och bannemej om den inte också spelade musik över wifi med gratis-appen Bubble UPnP! Trots vad alla andra recensenter av Sound X har hävdat. Till deras försvar ska sägas att informationen från Huawei hävdar att wifi inte är färdigt utan att Sound X tills vidare ska betraktas som en Bluetooth-högtalare.

Jag fick den däremot inte att fungera med MConnect, vilket tyder på att högtalaren är kräsen när det gäller wifi ännu så länge. Om sanningen ska fram är den inte alltid lika stabil med Bubble heller. Så jo, wifi-delen behöver en uppdatering, som vi har blivit lovade kommer att rullas ut genom luften ”senare i höst”. Men jag fick det åtminstone att fungera tillräckligt för att kunna bedöma ljudkvaliteten med optimal källkvalitet.

Bluetooth fungerar finfint

Med Bluetooth fungerar högtalaren å andra sidan felfritt, och det är detta du ska använda om du vill använda musik-apparna som du är van vid. Om du har en Huawei-telefon kan överföringen ske med en kodek som heter LHDC, som i likhet med Sonys LDAC-kodek tydligen kan överföra musik utan förluster (med en dataström på upp till 990 kbit/s). Alla vi andra får helt dugligt ljud med AAC-kodeken. Men inget aptX, som kan ge ännu bättre ljud. Jag skulle ändå vilja påstå att AAC-ljudet via Bluetooth är bra, och skillnaden mellan det och helt förlustfritt ljud via wifi är inte som natt och dag, som man kanske skulle kunna tro.

Om telefonen är ansluten med Bluetooth (vilket med Android görs i en handvändning tack vare NFC) pausar Sound X musiken om telefonen ringer. Den börjar spela igen när samtalet är över. Men du kan inte prata genom Sound X-högtalaren.

Exemplariskt ljud

När allt är igång är det lätt att ryckas med. Ljudkvaliteten är nämligen imponerande bra, med rätt inställningar. Men se upp, för i appen kan du välja mellan två ljudideal: Hi-Fi och Tal. Det är kanske här som andra recensenter har missat när de hävdar att basen är för överväldigande och att mellanregistret är för avslappnat så att sångröster och gitarrer inte framträder tillräckligt väl i ljudbilden.

Du måste se nämligen se till att Ljudeffekter i appen är inställt på Tal, eftersom Hi-Fi låter just alldeles för tamt i mellanregistret och rent allmänt är obalanserat. Det går också att justera upp eller ner den allmänna basnivån här, så att säga att det är för mycket bas håller jag inte riktigt med om.

I Tal-läget öppnar högtalaren sig i röstregistret och elgitarrer biter ifrån sig fint. Ljudbilden är luftig och detaljerad, och det är väldigt bra dynamik rakt igenom.

Brandy Clark - Same Devil
Countryballaden ”Same Devil” med Brandy Clark, där självaste Brandi Carlile är gäst, är vacker. Och låter väldigt bra i Huawei Sound X. Foto: Pavel Suslov

Brandy Clarks snygga, nya countryballad Same Devil, med ingen annan än Brandi Carlile som gästartist, låter väldigt balanserat och snyggt. Rösterna kommer fram tydligt, detsamma gäller steel-gitarren. Och högtalaren har en imponerande djup och fast bas. Den basgitarren och bastrumman får du helt enkelt inte ur små och klena smarthögtalare! Och krispigheten i övertonerna är beundransvärd.

Nederländska Benni Sings gör funkig pop, Rolled Up har opolerade men pigga trummor och en basgitarr med rejält groove. Huawei får fram allting, det här är verkligen bra. Tveklöst ett ljud som är värt pengarna, så länge du kan leva med begränsningarna i anslutningarna.

Kollegan Audun Hage, som har tjuvlyssnat från rummet intill, är också imponerad. ”Var det den lilla saken du spelade på? Först trodde jag att det var dina stora JBL:er”, utbrister han. I vanliga fall står det nämligen inga småsaker på mitt skrivbord, utan klassikerna JBL 4411 med 12-tums baselement som ”PC-högtalare”.

JBL Desktop Graabein
När Gråbein inte lyssnar på kompakta wifi-högtalare är det JBL 4411 som gäller på skrivbordet. De saknades förvånansvärt lite bas under testandet av Huawei Sound X. Foto: Geir Gråbein Nordby

Stort ljud

Precis som Devialet Phantom-högtalarna låter större än de ser ut, har Huawei-högtalaren mycket mer tryck och en bättre förmåga att fylla rummet med ljud än man skulle kunna tro. Den strålar också ut ljudet på samma sätt i 360 grader, så att du kan ha den stående framme i rummet och veta att alla får ungefär samma ljud.

Detta har den gemensamt med sin uppenbara inspirationskälla, Apple HomePod, och det är en bra egenskap för en monohögtalare. Det sprider nämligen ljudet över ett större område än vad en vanlig högtalare klarar av. Som Sonos One eller den extremt billiga Google Nest Audio. Då får du åtminstone en liten illusion av något som påminner om stereo. Jag hade väldig gärna velat lyssna på två Sound X kopplade i stereo, för det tror jag kan bli väldigt bra.

För de här pengarna är detta en riktigt bra högtalare, som visar vad Devialet kan åstadkomma även med en liten budget. Även om den inte har mycket att sätta emot sina Phantom-släktingar som kostar mångdubbelt så mycket, vill säga. Sound X krossar de flesta smarta högtalare där ute, inklusive Sonos Play One och Apple HomePod. Men Sonos Move är ett exempel på en högtalare som kan mer, och som tack vare inbyggd och automatisk rumskorrektion kan fungera i ännu fler miljöer. Men jag tror faktiskt att jag tycker att Huawei Sound X låter bättre.

Lite hård klang?

Om jag måste klaga på något så är det att klangen ibland kan bli lite kall och hård i mellanregistret. En del pop och rock har ganska hårda och skarpa produktioner och då kan mellanregistret kännas lite påträngande. I sådana fall kan du överväga att byta till Hi-Fi-ljudläget, fast själv skulle jag nog hellre bara sänka volymen lite.

Huawei Sound X under
Strömkabeln kopplas in på undersidan av Huawei Sound X. Foto: Huawei

Slutsats

Eftersom Huawei inte får använda amerikansk teknik har Sound X ett antal användarmässiga brister här hemma och kan därför inte heller beskrivas som en smarthögtalare. I stället får den betraktas som en wifi- och Bluetooth-högtalare, inte mer än så. Men det den gör, gör den helt briljant.

Ljudet är exemplariskt, musiken kommer ut med stor fysik, bra men välbalanserad bas (så länge du väljer ljudläget Tal) och ett framträdande och detaljrikt mellanregister. 360-spridningen gör att monohögtalaren fyller rummet bättre och den är väldigt lättplacerad.

Röststyrning fungerar inte i Sverige och ska du koppla in wifi så måste det göras via DLNA/UPnP. Du kan alltså inte använda de vanliga musik-apparna som du brukar, utan är bunden till tredjeparts-appar. Därför är kanske Bluetooth-funktionen ändå att föredra. Vi får se vad som händer med wifi efter nästa firmware-uppdatering.

Karakter
Huawei Sound X
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild