I år är det 5G-mobilernas år. I skrivande stund är det faktiskt bara Apple som inte har några 5G-mobiler i sortimentet. Märken som Samsung, Huawei, OnePlus och Sony har alla 5G-mobiler bland sina toppmodeller, några av dem har flera stycken. På samma gång kommer fler och fler 5G-nät online i Sverige, Norge och Danmark, så om du inte har upptäckt 5G-tekniken ännu så är det hög tid.
Vad är 5G?
Den nya mobilnätstekniken är en efterföljare till och utbyggnad av det befintliga 4G/LTE-nätet. Något förenklat är de tre stora fördelarna med 5G följande: större bandbredd (teoretiskt upp till 100 gånger snabbare än 4G), högre kapacitet och mindre (nästan obefintlig) fördröjning vilket innebär blixtsnabba svarstider (ner mot 1 ms). Detta innebär att (många) fler enheter kan vara anslutna till nätverket samtidigt. Och att enheterna kommunicerar snabbt och utan någon form av fördröjning mellan varandra och till servrarna i nätverket.
Däremot är täckningen från varje 5G-antenn mycket begränsad, vilket är en väsentlig orsak till att 5G-nätet kommer att bli mycket mer finmaskigt än tidigare mobilnät. Det är helt enkelt nödvändigt för att garantera täckning.
Vad betyder 5G för min mobil just nu?
Med utgångspunkt i de tjänster vi har i dag har du praktiskt taget ingen egentlig nytta av att din mobil stöder 5G. De tjänster som kan använda 5G för att skapa reellt mervärde för användarna har inte uppfunnits ännu.
Med det sagt kommer du naturligtvis att uppleva betydligt högre nätverkshastigheter med 5G, vilket i sin tur betyder kortare nedladdningstider (ett spel på 1 GB laddas ner till mobilen på mellan 30 och 60 sekunder), plus att din ”ping” och därmed latency blir lägre. Detta märker du om du använder din mobil och spelar multiplayer-spel som Fortnite. Det snabbare nätet minskar fördröjningar i kommunikationen mellan din telefon och servern, så du har faktiskt tid att flytta på dig i spelet innan kulan hinner genomborra ditt kranium.
Vad betyder 5G för min mobil på lång sikt?
Enligt både teleoperatörer och mobiltelefontillverkare är just spel ett av de områden där 5G kommer att göra en enorm skillnad. Cloud-gaming via 5G öppnar för hårdvaru- och plattformsoberoende spelupplevelser av högsta kvalitet. Spelet behöver inte längre köras på en konsol eller en kraftfull spel-PC, eftersom 5G ger både höga hastigheter och extremt kort fördröjning (lateny) så kan vilket spel som helst köras på en server i molnet och strömmas till vilken typ av enhet som helst.
Man kommer också att kunna låta andra komma riktigt nära inpå ens eget liv genom antingen blixtsnabb uppladdning av videor till sociala medier och chattar eller live-strömning. Tack vare mycket högre kapacitet och högre hastigheter i 5G-nätverket kommer detta också att bli möjligt från platser där det finns många människor samlade samtidigt (till exempel konserter), där dagens nätverksteknik skulle överbelasta mobilnätet.
[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion style=”flat” shape=”square” c_icon=”chevron” c_position=”right” active_section=”13″ collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”Tänk på det här när du köper ny mobil” tab_id=”daad”][vc_column_text]
Batteri
Mäts i mAh (milli-Ampere-timmar), vilket mycket förenklat anger hur länge din mobil har ström. Ju fler mAh, desto bättre. Du bör minst sikta på 3 000 mAh, men om telefonen har en stor skärm (kring 6 tum eller mer) ska värdet vara ännu högre. Framför allt om skärmen dessutom är mycket ljusstark.
Kamera
I dag har många mobiler två eller flera objektiv och om du vill kunna ta bra bilder bör du leta efter saker som autofokus, vidvinkel och/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildstabilisering, nattläge och så vidare. Däremot kan du glömma allt om megapixlar. Det har nästan ingen betydelse för hur bra dina bilder blir.
Lagring
Du får aldrig, aldrig köpa en mobil med bara 8 eller 16 gigabyte intern lagring. Bara operativsystemet (vanligtvis Android) tar så mycket plats att det nästan inte finns något minne kvar om du inte har minst 32 gigabyte.
Många telefoner låter dig bygga ut inbyggda lagringsutrymmet med microSD-kort eller liknande, men tänk på att externa minneskort är mycket långsammare än telefonens eget minne.
Laddning
Fler och fler modeller, särskilt i mellanklassen och naturligtvis de dyraste, har snabbladdning och/eller trådlös laddning. Man kan leva med att mobilen inte har ström som räcker en hel dag om den kan laddas från 0 till 50 procent igen på bara en halvtimme eller ännu kortare tid.
Skärm
Tänk på att en stor skärm inte automatiskt betyder att det finns gott om plats för appar och annat. Upplösningen är lika viktig och till och med i dag har de billigaste telefonerna bara HD-upplösning, medan de riktigt dyra modellerna brukar ha 2K-skärmar eller ännu bättre.
När upplösningen är högre blir arbetsytan på skärmen större – och bildkvaliteten naturligtvis bättre och grafiken skarpare.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]