TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Google Nest Audio

Bara OK, Google

Det är sällan jag blir så förbannad på en produkt. Särskilt en så användarvänlig som Google Nest Audio.

Av / 2020-10-05 - 14:00
Google Nest Audio

Ljud & Bild tycker

  • Klart tal som smarthögtalare, två kan kopplas i stereo. Större ljud än från Nest Mini.
  • Platt och tam bas, saknar detaljer i diskanten, tunt ljud.

L&B testar Google Nest Audio

Redan vid lanseringen av den första Google Home-högtalaren för ganska så exakt två år sedan var det uppenbart att alla andra smarthögtalare var akterseglade. Åtminstone på våra breddgrader, för Google har fortfarande de enda smarthögtalarna man kan prata svenska med! Eller rättare sagt: med undantag för tredjepartstillverkare som har inbyggd Google Assistant. Både Apples HomePod med Siri och Amazons Echo-högtalare med Alexa pratar främmande språk, vilket gör att Google egentligen är det enda reella alternativet för vanligt folk.

Läs också Smarta högtalare vi rekommenderar Vill du ha en högtalare att lyssna på? Då kan det vara smart att välja en som lyssnar på dig också! Smarthögtalare kan styra hela hemmet. Men hur bra låter de?

Google Home-ekosystemet, som deras smarta hem heter, är enkelt att använda och kan styra en mängd andra smarta produkter som robotdammsugare, kameror, TV-apparater och motorstyrda persienner. Och alltså högtalare. Detta betyder dock inte att Google är kända för att leverera det bästa ljudet från sådana här små smarthögtalare.

Vi blev till exempel väldigt besvikna över den bedrövliga ljudkvaliteten i den första Google Home-högtalaren. Till och med röstassistenten lät instängd och blek. Då var det faktiskt mycket bättre att köpa Home Mini, och så småningom ersättaren Nest Mini, för under halva priset. Mycket tydligare tal, på bekostnad av mindre bas. Men den usla basen i Google Home kunde vi ändå klara oss utan.

Google Nest Audio
Google Nest Audio i gråsvart (Charcoal) är nog undertecknads favorit, även om ljusgrått (Chalk) också ser snyggt och minimalistiskt ut. Foto: Google

Googles hifi-alibi?

Med andra ord har Google blivit kända för sitt fina ekosystem, medan tredjepartstillverkare har stått för det fina ljudet. Till exempel Sonos One och Marshall Stanmore II Voice, som båda har Google-assistenten inbyggd.

Annons

Google hoppas nu att Nest Audio kan bli deras nya hifi-alibi, för folk som vill ha bra ljud. Precis som flera av de andra Google-högtalarna kan två Nest Audio-högtalare paras ihop till stereo.

Läs också Googles minsta gör underverk. Ibland. Bara ett nytt namn och ett par smådetaljer skiljer nya Nest Mini från föregångaren.
Google Nest Audio
Två Google Nest Audio kan kopplas ihop till stereo. Foto: Google

Enligt Google själva ger Nest Audio ifrån sig 50 % mer bas och 75 % högre ljudnivå än den ursprungliga Google Home. En 19 mm diskant ska ge en jämn täckning av höga frekvenser och tydliga röster. En 75 mm mellanregisterbas tar hand om de lägre frekvenserna, och Google lovar att det verkligen ska svänga om ljudet.

Högtalaren är klädd i grått eller svart tyg. Tyget, toppen och foten är, tillsammans med ”ett par mindre delar av högtalaren”, tillverkade av 70 procent återvunnen plast. Även om utseendet kanske inte direkt är spännande så är högtalarna med de elegant rundade hörnen något som passar in perfekt i alla minimalistiska hem.

Google Nest Audio
Nest Audio i ljusgrått (Chalk). Foto: Google

Användning

Google Nest Audio ansluts enkelt genom att man söker efter den i Google Home-appen på en Android- eller iOS-mobiltelefon eller -surfplatta. Allt är extremt enkelt, man guidas smidigt genom allting.

Efter installationen kan man gå in i inställningarna och välja om två högtalare ska paras ihop till ett stereopar. Jag har faktiskt fått in två stycken Nest Audio för test, så jag gör det.

Ljudet kan justeras uppåt eller nedåt genom att man rör vid höger eller vänster framsida på ovansidan av högtalaren. Man pausar och startar musiken med en lätt tryckning på ”pannan” av högtalaren. Eller genom att prata med högtalarna: ”Hey Google, sänk volymen.”

Läs också Ta ett litet snack med mesh-routern Google Nest Wifi ger dig både mesh-router och smarthögtalare i ett.

Man kan be högtalaren berätta om vädret, hur lång tid det tar att köra någonstans eller när favoritrestaurangen stänger. Möjligheterna är stora.

Till sist har också rutiner kommit till Sverige. Nu kan man gå in i Google-assistenten på mobilen och ställa in avancerade kommandon. Till exempel kan kommandot ”Netflix” låta Google sätta på TV:n, växla till Netflix och släcka lamporna i taket. Om både belysningen och TV:n stöder Google Assistant, vill säga.

Men allt detta kan andra Google-högtalare också. Både originalmodellerna och de från andra tillverkare. Så det enda jag egentligen är intresserad av är hur bra Nest Audio faktiskt låter.

Nest Audio lifestyle
Foto: Google

Ljudkvalitet

Jag har försökt så gott jag kan att gilla den här högtalaren. Det positiva, förutom användarvänligheten som vi redan känner till, är att ljudet av tal är klart och tydligt. Med andra ord är det aldrig något problem att höra vad assistenten säger, oavsett om man har valt en kvinnlig eller manlig röst. Men det är inget problem med den hälften så dyra Nest Mini heller.

Nest Audio spelar högre än Mini och har större ljud. Och med två högtalare i stereo får man en mycket större ljudbild än med bara en enda högtalare.

Jag skulle ändå vilja säga att det inte hjälper. Ljudet är nämligen inte tillräckligt bra, eftersom basen är mycket tamare än jag hade hoppats på och det låter rent allmänt platt. Diskantregistret är grått och luddigt och det hjälper inte att höja det med toninställningarna. Det blir vassare, men ger inte mer luft eller detaljer.

Missförstå mig inte, Nest Audio klantar inte till det på något sätt. Inte som Google Home, som låter direkt svampigt och instängt. Nest Audio är mycket mer balanserad. Men, återigen, det är Nest Mini också. Rent klangmässigt låter Nest Audio och Nest Mini faktiskt väldigt snarlikt. Det är väldigt positivt för Mini, men mindre bra för Audio.

Nest Audio
Foto: Google

Missar målet

Vem är den här högtalaren gjord för? Om det är för folk som vill ha en käck smarthögtalare de kan prata med och styra hemmet med, och alltid höra rösten tydligt, så uppfyller Nest Mini alla kraven.

Är det däremot folk som ställer högre krav på ljudkvalitet när de lyssnar på musik så åstadkommer inte Nest Audio det. Den är alldeles för anonym och tråkig, och den kan inte heller pressas särskilt högt förrän basen nästan försvinner helt.

För att sätta det lite i perspektiv så låter Sonos One oändligt mycket bättre. Mer detaljer i toppen, mycket bättre dynamik och fylligare bas. Visst, den är dyrare också, men jag vill mycket hellre ha en sådan än två Google Nest Audio.

Apple HomePod spelar också i cirklar runt Nest Audio, och samma sak gör den nya Huawei Sound X. De är också dyrare, men jag hade hoppats att det var i den här klassen Google skulle lägga sig den här gången.

Google Nest Audio
Google Nest Audio. Foto: Google

Slutsats

Google Nest Audio är en högtalare som du kommer att se överallt, både i butiker och i reklamen. Den kan oändligt många konster och Google Home är mer användarvänligt än andra smartsystem. Och priset är helt klart aptitretande.

Tyvärr är högtalaren fullständigt onödig också. Skälet till att jag inte danar av glädje är, tja, för att det inte svänger om den. Här hade Google alla förutsättningar att ge oss en högtalare med ordentligt ljud som kunde konkurrera med både Apple HomePod och den nya
Huawei Sound X, i stället fick vi ännu en tråkig högtalare för folk som inte bryr sig om ljudkvalitet.

Om det är en sådan högtalare du är ute efter så kan du lika gärna köpa den ännu billigare – men mycket ärligare och lika avancerade – Google Nest Mini. Den kan allt som Nest Audio kan, till ett mycket lägre pris. Att den låter ännu plattare och tamare gör ingenting, ingen av dem funkar för seriös musiklyssning ändå.

Karakter
Google Nest Audio
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild