Ska du ha ett par brusreducerande hörlurar så kan du göra på två sätt. Om du redan har ett par riktigt bra hörlurar som du använder för seriös lyssning, men saknar något med aktiv brusreducering, så är du kanske ute efter de som dämpar oväsen allra bäst. Då blir det huvudsyftet.
Men om du i stället vill ha ett par hörlurar som ”gör allt” så kan du göra klokt i att satsa på de brusreducerande hörlurar som faktiskt låter bäst, men kanske bara göra ett ”bra nog” jobb med själva brusreduceringen. Hörlurar som gör vad de ska göra för att dämpa bullret från flygplanskabinen eller tågkupén, medan det riktiga esset i rockärmen är kvaliteten på musiken som kommer ut ur dem. Shure Aonic 50 tillhör den senare kategorin.
Från skaparen som kan ljud
Shure har lång erfarenhet av hörlurar till studioproducenter och musiker, och vi har fallit pladask för den ena modellen efter den andra. Störst intryck gjorde nog den slutna SRH1540 och den öppna SRH1840. Båda kostar lika mycket som Aonic 50 och tillhör highend-klassen för vanliga passiva lurar med kabel.
Tillsammans med en hörlursförstärkare skickar båda modellerna dig till sjunde himlen jämfört med alla brusreducerande hörlurar på marknaden. Men vår förhoppning är att Aonic 50 åtminstone ska ge en försmak av den här kvalitetsnivån.
Hörlurarna stöder ett rikt urval av välljudande Bluetooth-kodekar, inklusive AAC som Apples iPhone använder samt aptX HD och den mer högupplösta LDAC som båda finns till Android-mobiler. Med aptX LL får du dessutom ljudet helt synkroniserat med bilden på film och spel. Återigen, om du har en Android-mobil.
Aonic 50 har riktiga knappar och omkopplare
Vissa hörlurar manövreras genom att svepa uppåt, nedåt och i sidled längs ytan på öronkåporna, men Shure har satsat på traditionella knappar och omkopplare. Det betyder att du inte kan hoppa från låt till låt på själva hörlurarna utan måste göra det på mobilen. Det betyder också att du måste känna dig fram med fingrarna för att hitta volymknapparna. Fast det finns något förtroendeingivande med knappar. Det blir liksom aldrig fel, och även i duggregn kan du lita på att Aonic 50 funkar fint. Även om hörlurarna inte är IP-certifierade och därmed inte är garanterade att tåla regn och damm. De verkar dock vara av så hållbar kvalitet att jag personligen inte skulle oroa mig för mycket. Använd bara sunt förnuft.
Användning och passform
Parkopplingen görs på sedvanligt sätt: från avstängt läge hålls På-knappen inne tills en kvinnoröst säger ”pairing mode”. Sedan dyker lurarna upp i listan på telefonen och efter man har valt dem säger rösten ”connected”.
Brusreducering aktiveras genom att skjuta en omkopplare uppåt. Samma omkopplare trycks ner hela vägen för att göra tvärtom – alltså släppa in och förstärka ljud utifrån. I mittenläget är båda funktionerna avstängda.
Om du laddar ner appen kan du välja nivån för omgivningsljud och brusreducering. Själv föredrar jag att ställa in dem på max och sedan glömma bort hela appen. Men den är praktisk att ha om du vill ändra klangbalansen (EQ) och kontrollera batterinivå, och den kan också spela lokalt lagrade musikfiler. Appen är dessutom det enda sättet att uppdatera hörlurarna med ny firmware.
När det gäller passform är Aonic 50 en dröm att ha på öronen. Kuddarna är mycket tjockare än på Sony WH-1000XM4 och Bose NCH 700 och dessutom så mjuka att de både sitter bekvämt runt öronen och isolerar bra. Det går fint att lyssna utan att aktivera brusreduceringen. Det är när du vill ha det där lilla extra som du aktiverar den.
Brusreduceringen
I passivt läge dämpar hörlurarna effektivt frekvenser från mellanregistret (1 kHz) och uppåt, vilket väl antagligen är anledningen till att den aktiva brusreduceringen faktiskt bara dämpar frekvenserna under detta. Som jämförelse dämpar de bästa brusreducerarna från Sony och Bose aktiva hela frekvensområdet. Men när Shures passiva och aktiva brusreducering fungerar tillsammans blir det ändå bra. Absolut tillräckligt bra för att kunna sitta på planet utan att bli irriterad av kabinljuden.
Sony WH-1000XM4 är visserligen i en egen liga när det gäller brusreducering, medan Shure befinner sig i ”bra nog” och är medelbra i premiumklassen. Var bara medveten om att brusreduceringen susar lite, så om du befinner dig i lugnare omgivningar kan du lika gärna stänga av den.
Aonic 50 är musikaliska till tusen
Vilket leder mig tillbaka till min inledande poäng. Med Shure Aonic 50 får du inte den allra bästa brusreduceringen. Men du får något ännu bättre: nämligen bland den allra högsta ljudkvaliteten från någon hörlur med aktiv brusreducering!
Det är märkligt hur linjärt och balanserat Aonic 50 låter. Den har inte Sonys extravaganta bas och försiktiga mellanregister, som ärligt talat blir lite i saftigaste och fylligaste laget om du gillar ärligt ljud. I stället ger Aonic 50 en balanserad bas som låter rätt. Det betyder att du hör mycket större skillnad på klangstrukturen i en kontrabasens än i en elektrisk bas, och till och med musik som dunkar loss med häftiga trumrytmer och synthbas framträder med fler lager och mer luft.
Ljudet är väldigt bra med en iPhone, men ännu bättre med en Android-telefon som stöder LDAC. Ljudet öppnar sig mer, medan det kan vässa till sig (bara lite) i diskantregistret med iPhone.
DJ-musik: mer än bara bas
Det balanserade ljudet innebär att man i större utsträckning uppskattar arbetet som DJ:n har lagt ner i studion med att lägga på lager efter lager av effekter och konstgjorda instrument, och att placera element runtomkring i en luftig stereoljudbild. Med Sony-lurarna är det lättare att bara fokusera på de hårtslående basrytmerna. Kanske lite omilt uttryckt, men ändå.
Men visst, Shure-lurorna kan också tryck till när de ska, och tappar inte alls andan. Lyssna bara på de sköna bastonerna i R’n’B-låten Slow med Jerry Folk. Men hur mycket hörlurarna än är inställda på att trycka till i bastrumman så glömmer de aldrig resten av tonregistret. Det finns en snärt i virveltrummans kantslag, rösten är luftig och närvarande och gitarrsamplingarna är krispiga och luftiga. Helt enkelt en vacker ljudbild som varken Sony WH-1000XM4 eller Bose NCH 700 kan utmana.
Samtalskvalitet
När jag först fick in hörlurarna till test, strax före semestern, var samtalsljudet klart och tydligt, men lite tunt. Samtalspartnern uppfattade min röst som lite vass, plus att bakgrundsbruset gick att höra. Efter en firmware-uppdatering som kom i mitten av juli blev det mycket bättre. Rösten blev rundare, mer naturlig, och bakgrundsljud undertrycktes väl. Shure har antagligen varit tvungna att prova sig fram för att optimera mikrofonerna, som det finns sex stycken av, varav två har strålningsegenskaper riktade mot munnen. Det är förmodligen den här strålningskaraktäristiken som har behövts fintrimmas i programvaran.
Konkurrenter att passa sig för
Om du letar efter strålande ljud snarare än den allra bästa brusreduceringen kanske du har funderat på Beyerdynamic Lagoon ANC, B&W PX7 eller B&O Beoplay H9. Faktum är att jag personligen inte tycker att H9 låter lika bra som alla tycker, de har lite för luddigt och instängt mellanregister och dessutom för lite kraft. B&W PX7 är mycket bättre, men om du är ute efter neutralt ljud är de lite mörka i klangen. Beyerdynamicerna är å andra sidan en mycket driftigare konkurrent, och en som definitivt bör övervägas om du letar efter det bästa ljudet. Men de är kanske också lite försiktiga i basen, där Shure Aonic 50 har mer – men också mycket balanserad – bas.
Slutsats
Aonic 50 är Shures första hörlurar med aktiv brusreducering. Låt oss hoppas att de inte blir de sista. Här får du en briljant komfort med mjuka, tjocka kuddar och effektiv passiv brusdämpning. Aktivera brusreduceringen så försvinner kabinsuset på flyget eller oljudet i tågkupén så mycket att bara musiken finns kvar att fokusera på.
Även om det finns hörlurar med ännu bättre brusreducering så är vi inte så säkra på att du får lika hög ljudkvalitet från någon av dem. Shure Aonic 50 är verkligen något speciellt när det gäller ljudkvalitet och tonal balans.
Samtalskvaliteten har också blivit bra efter den senaste firmware-uppdateringen, och då är det väl inte så mycket att fundera på. Om du ska ha en enda hörlur som gör allt, kan det här vara det närmaste du kommer just nu.
Varför nämns inte Sennheisers trådlösa momentum-modell alls i jämförelsen med lurar som har liknande ljudsignatur?
Momentum gikk litt i glemmeboka. Men den har også en fyldigere og varmere lyd enn disse.
Kunde inte sätta betyg men annars hade det blivit 4,5. Enda anmärkningen är att för min del hade kåporna kunnat vara lite större. Vi med elefantöron har det svårt. Äger även ett par Sony X1000M3. Var ganska trött på Sonys överdrivna bas i grundläget. Shure-lurarna har ett överlägset och balanserat ljud. Stark rekommendation.
Menar naturligtvis WH-1000XM3.
Kan inte trycka fram nästa låt på luren?
Klart man kan, dubbeltryck på pausknappen
My bad!
Hej Geir,
Tack för fin recension! Verkar vara precis vad jag letar efter.
En fråga bara som jag inte hittar någon info om någon stans, har de ”medhörning” i kåporna vid telefonsamtal så man hör sig själv (för det gör man ju normalt utan lurar) eller måste man manuellt sätta omkopplaren för brusreduceringen i läget för ”omgivningsljud”? Om de har medhörning, är den justerbar i styrka? Man vill ju gärna slippa uppleva att man pratar i vacum vilket är vanligt i många lurar, även dyrare sådana.
Hei! Du aktiverer Environment Mode (omgivelseslyd / ambient sound / transparent mode/ take your pick) med en spak på høyre øreklokke. Da hører du også din egen stemme under mobilsamtaler. På noen hodetelefoner deaktiveres funsjonen under samtaler, men ikke på Aonic 50. Jeg har akkurat prøvd, før jeg svarte her.
Du kan ogås velge hvor mye du vil høre med en ”slider” i appen.