TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung Q95T (QE65Q95T)

Den bästa allround-TV:n?

Smart, kontrastrik och ljusstark: Samsungs 4K-toppmodell Q95T är en utmärkt TV till det allra mesta.

Av / 2020-08-25 - 09:00
Samsung Q95T (QE65Q95T)

Ljud & Bild tycker

  • Samsung Q95T är en välutrustad TV med imponerande kontrast och saftig ljusstyrka. Smart skärmfilter som minskar reflektioner.
  • Q95T får klara sig utan det populära Dolby Vision HDR-formatet. Hur finmaskigt LED-ljuset än är så blir inte ljusfördelningen lika exakt som i en OLED-skärm.

Samsung har haft stor framgång med sina QLED-TV-apparater de senaste åren: med hjälp av ett avancerat färgfilter fullt av kvantprickar (Quantum Dots), plus direkt LED-belysning i toppmodellerna, har de åstadkommit underverk med den annars så åldrade LCD-tekniken.

Kritiker hävdar förmodligen att Samsung tar till alla knep de kan komma på för att hålla liv i LCD i ett par år till: det går nämligen rykten om att koreanerna snart kommer att fasa ut LCD och ersätta det med ny och modern QD-OLED-teknik.

Men vi låter rykten vara rykten: LCD är fortfarande en pålitlig och väl beprövad teknik som ständigt förbättras och fintrimmas. Den är också billig att massproducera, särskilt i skärmstorlekar från 65 tum och uppåt, vilket blir allt populärare.

För de som vill ha en toppspecad QLED-modell, men inte är intresserade av att betala extrakostnaden för att få 8K-upplösning, kan Samsung Q95T vara ett intressant alternativ. Den har i stort sett allting, utom själva 8K-upplösningen, till ett betydligt lägre pris.

Samsung QE65Q95T
Q95T är den allra mest fullmatade 4K-modellen du kan köpa från Samsung i år.

Samsung Q95T: Fullmatad 4K-modell

Q95T kan skryta med att vara den mest välutrustade 4K-skärmen du kan köpa från Samsung i år. Visst, det finns ännu dyrare och mer exotiska 8K-modeller i sortimentet, men så länge vi håller oss till 4K-upplösning är det Q95T-modellen som ligger i topp. Skärmstorlekarna börjar på 55 tum och går hela vägen upp till 85 tum.

Annons

När det gäller utrustning har Q95T mycket gemensamt med sin lillebror Q90T. De här två Samsung-modellerna är faktiskt helt identiska rent bildmässigt. Q95T har dock två funktioner som gör den mer användarvänlig för många: den separata One Connect-kopplingsboxen, som underlättar att hålla alla kablar dolda, samt en möjlighet att använda No Gap-väggfäste, som gör väggmontering enklare och mer elegant. Q90T får däremot klara sig med vanligt VESA-fäste och anslutningar på baksidan – fast om du ändå bara ska ställa TV:n på en bänk så kan den vara ett minst lika bra köp.

Design

Q95T har en slank och läcker design i välbekant Samsung-stil. Den har bara en tunn ram runt skärmen, så bilden går nästan helt ut till kanten. För att vara en LED-TV med direkt-bakbelysning är den dessutom relativt tunn: lite tjockare än de tunnaste OLED-skärmarna, men ingenting som stör. Den mittmonterade sockeln gör TV:n enkel att placera, på samma gång som det finns gott om plats för en soundbar-högtalare.

Användning och finesser

Samsung är en välkänd tillverkare av Android-mobiler, men till TV-apparaterna har de valt sitt eget system. Tizen-gränssnittet är ett av de bästa på marknaden, enligt vår åsikt, eftersom det är både snabbt och enkelt att installera. Det är lätt att få en översikt över tillgängliga appar och programutbud (du kan skräddarsy menyraden själv) och att göra inställningar.

Antalet strömningstjänster är väldigt bra: med både Netflix, Apple, Amazon, HBO, Rakuten och snart också Disney+ finns det gott om innehåll att välja mellan.

I dessa tider när folk jobbar hemifrån kan det också vara värt att nämna funktionen Remote Access. Den låter dig strömma och visa PC-skärmen direkt på TV:n och arbeta på TV-skärmen med tangentbord och mus.

En annan nyhet i 2020-modellerna är Smart View-funktionen, som gör att du kan visa din mobilskärm bredvid TV-innehållet. Det går att lyssna på ljudet till den andra ”skärmen” via hörlursuttaget, vilket ju är praktiskt om två personer delar på TV:n.

Q95T har Ambient Mode, som är Samsungs smarta skärmsläckare. När skärmen är i standby-läge kan den visa allt från familjefoton till väderprognoser, eller färger och grafik som smälter in i omgivningen.

När det gäller HDR-video har Samsung inte lika brett formatstöd som LG. Q95T stöder vanligt HDR10 och det dynamiska HDR10+-formatet, men det mest populära (och kanske bästa) HDR-formatet Dolby Vision lyser med sin frånvaro. Samsung är nu den enda av de stora TV-tillverkarna som inte stöder Dolby-formatet, vilket vi tycker är lite konstigt med tanke på att de redan har ett bra samarbete med Dolby på ljudsidan (Atmos 3D-ljud).

Samsung Q95T kan, precis som LG-rivalen, skryta med HDMI 2.1. Fast bara på en av ingångarna. Den stöder 4K/120p Variable Refresh Rate (VRR) och Auto Low Latency Mode (ALLM), vilket bådar gott för framtida kompatibilitet med nästa generations spelkonsoler PlayStation 5 och Xbox Series X. Det dedikerade spelläget är mycket snabbt, med input lag på mindre än 10 millisekunder (uppmätt med Leo Bodnar-testet).

Bildkvalitet

Q95T är som sagt toppmodellen bland 4K-skärmarna från Samsung i år, och ska ta över stafettpinnen efter förra årets Q90R, som vi dessutom utsåg till årets bästa TV i highend-klassen 2019. Liksom förra årets modell handlar det om en topptrimmad LCD-TV med QLED-färgfilter och direkt LED-bakbelysning. Q95T har också fått Samsungs Wide Angle-filter, som ska förbättrar betraktningsvinkeln. Skärmen har dessutom en speciell ytbehandling (Ultra Black Filter) som minskar reflektioner från omgivningen.

På ett område tar Q95T faktiskt ett steg bakåt från Q90R: den direkta LED-bakbelysningen får klara sig med färre dimnings-zoner än fjolårsmodellen. Den mest avancerade bakbelysningen med flest individuella zoner är nu reserverad för 8K-modellerna. Här kan det verka som om Samsung har plockat fram ”sparkniven” en smula jämfört med förra årets modell. Koreanerna hävdar samtidigt att de har åstadkommit förbättringar i energihanteringen och bildbehandlingen, vilket kanske kan hjälpa till att jämna ut skillnaden.

Suveränt kontrastfilter

En finess som vi vill lyfta fram är Ultra Black-filtret, som absorberar/filtrerar bort mycket ströljus från omgivningen. Detta är en finess som du bara får i Q90T/Q95T och modellerna över, och som har STOR inverkan på det visuella resultatet.

Ljudkvalitet

Samsung Q95T har en ny finess på ljudsidan, närmare bestämt Object Tracking Sound. Förutom de vanliga högtalarna längst ned på skärmen sitter det ett par extra längst upp på baksidan, som ska hjälpa till att skapa en större ljudbild.

Samsung-skärmen ger relativt bra ljud på egen hand: här finns det fin tydlighet i röster, plus bra fyllighet i basen. De extra högtalarna bidrar också till att ljudet blir luftigare och får en bättre spridning. Men det är naturligtvis inget substitut för en separat soundbar-högtalare!

Om du vill utnyttja ljudet till max ska du naturligtvis lägga till en Atmos-soundbar som kan överföra ljudsignalen från TV:n i hög kvalitet via HDMI eARC-kontakten.

Samsung har också stoppat i en liten bonus till de som köper en ny 2020-soundbar från dem: då kan du använda den nya funktionen Q Symphony, som utnyttjar TV:s egna högtalare i kombination med den externa högtalaren. Vi stiftade bekantskap med den här funktionen under vårt test av Q80T och upplevde att den gav en markant utvidgad ljudbild.

Slutsats

Q95T är Samsungs bästa 4K-TV för modellåret 2020. Här får du både lite bättre bildkvalitet och fler smarta lösningar än med de andra QLED-modellerna, till ett något högre pris. Samsung-skärmen är utrustad med direkt LED-bakbelysning vilket bidrar till suverän kontrast. Svärtan är inte lika imponerande som i konkurrerande OLED-skärmar, vilket man lägger märke till särskilt tydligt i ett kolsvart rum. Däremot har Q95T en fördel i ljusare omgivningar: här finns det alltid gott om ljusstyrka och inte heller några problem med reflektioner. För blandat TV-tittande är detta fortfarande en favorit!

 

Karakter
Samsung Q95T (QE65Q95T)
High End

Också i detta test:

LG OLED CX (OLED65CX6LA)

Kontrastkungen

En av LG:s mest populära OLED-modeller är tillbaka i en ny och topptrimmad version!

Med gnistrande bra kontrast, suverän svärta och ytterst bra anslutningsmöjligheter är LG:s OLED-skärm ett säkert val för kräsna TV-entusiaster.
OLED-skärmen är fortfarande relativt ljussvag jämfört med de bästa LCD-skärmarna, och den blanka skärmytan reflekterar mycket ljus. Det här är alltså inte en idealisk TV för riktigt ljusa miljöer.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Ljud & Bild