TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Vera Audio P400/1000

Sanningen kommer alltid fram

Vera Audio drämmer sanningen i huvudet på dig med en tegelsten – eller två.

Av / 2020-08-29 - 08:56
Vera Audio P400/1000

Ljud & Bild tycker

  • Ljudet är så stramt, bestämt och grymt, och samtidigt så sanningsenligt, att detta kan vara den sista förstärkaren du behöver köpa.
  • Det saknas kanske lite känsla av djup längre in i ljudbilden.

Hifi-tillverkare kan huvudsakligen delas upp i två läger: de som använder öronen i jakten på att bygga produkter tycker låter så musikaliskt som möjligt, och de som försöker bygga produkter som mäter allra bäst. Förvrängning ska inte bara fintrimmas till att hamna i ett så öronvänligt område som möjligt, den ska elimineras helt!

Norska Vera Audio hamnar i den senare kategorin, för med P400/1000 har de velat reducera brusgolvet till försvinnande låga nivåer. Förstärkaren minimerar elektromagnetiska störningar utifrån på ett mycket effektivt sätt, inte minst tack vare helt balanserade kretsar (några obalanserade ingångar finns inte). Dessutom har tillverkaren arbetat mycket hårt med att hålla egenbruset försvinnande lågt, så att musiksignalen bevaras intakt hela vägen. Bland annat genom att bygga förstärkaren runt den väl beprövade klass D-förstärkarmodulen Hypex Ncore NC500, signerad hifi-geniet Bruno Putzeys, som dessutom är chefskonstruktör hos Kii Audio.

Vera P400-1000 front side
Liten och piffig, men Vera Audio P400/1000 har massor av kraft. Foto: Vera Audio

Kraft!

Samtidigt är det viktigt att en förstärkare kan driva alla högtalare med järnkoll. Det kräver inte minst effekt, vilket den här förstärkaren har gott om. Med en häftig strömförsörjning på 3 kW lämnar den 2 x 400 watt i 8 ohm, vilket är tillräckligt för nästan varje situation. Men om du ändå inte skulle vara nöjd kan du köpa två stycken förstärkare och brygga dem till 1 000 watt! I själva verket är det närmare 1600 watt i 8 ohm, om vi ska tro Vera Audio. Då snackar vi!

Tänk på att med högtalare som har lägre impedans än 3 ohm (till exempel elektrostater) så finns det ingen poäng med att bryggkoppla, eftersom effekten ändå inte ökar. Det kan dock fortfarande vara en fördel att bi-ampa, med en förstärkare till baselementen och en till resten av elementen. Fast det kanske inte är värt det dubbla priset som det medför.

Läs också Kanske det bästa highend-klippet du kan göra För dig som verkligen behöver mer kraft och vill ha ännu bättre ljud är kanske Rotels nya Michi-serie det bästa köpet i highend-klassen.

Fläktar

Vera Audio P400/1000 är alltså en klass D-förstärkare med switchad strömförsörjning. Det gör den mycket effektivare än en klassisk, analog klass AB-förstärkare, därav den kompakta storleken. Men med en så hög effekt som här kan även en klass D-förstärkare gå varm, därför har Vera Audio monterat in tystgående fläktar.

Annons

Fläktarna är temperaturstyrda och sätts bara igång när de behövs. Vi blir försäkrade om att i ett rum med en temperatur på 22 grader eller lägre så kommer inte fläktarna att sätta igång om man ligger under 300 watt. Dundrar man däremot loss länge åt gången så sätts de på. Men även om de snurrar i full hastighet med 1000 varv i minuten så måste man nästan lägga örat intill ventilationsöppningen för att höra dem.

Vera P400-1000 front side2
Foto: Vera Audio

Justerbar gain

Förstärkaren har justerbar gain, vilket är ett slags volymkontroll. Det är praktiskt att kunna justera detta efter hur tungdrivna högtalarna är, för att kunna spela tillräckligt högt med högtalare som har låg känslighet – eller om du vill justera ner förstärkningen eftersom högtalarna har väldigt hög känslighet (tänk hornhögtalare).

Om du vill använda ett aktivt delningsfilter och koppla en förstärkare direkt till varje högtalarelement kan du dessutom justera gain individuellt till varje högtalarelement. Ett välkänt trick i PA-branschen.

Vera P400-1000 front
Foto: Vera Audio

Stenhårt!

Om man bortser från den väldigt grova texten i Cardi B:s senaste rap-singel WAP kan man verkligen uppskatta det stenhårda drivet, speciellt i basen. Här är det bara att vräka på och känna basrytmen i kroppen. Med förförstärkaren Hegel P30 framför sig har P400/1000 bättre kontroll över Sonus faber Olympica III än de flesta andra, på samma gång träffar Vera Audio mitt i prick med röståtergivningen. Sångrösterna är så distinkta och direkta att det känns som om man kommer ett steg närmare ljudteknikerns kontrollrum.

Taylor Swifts The 1 är en lugn ballad, med välljudande piano, rytmiska klappsamplingar och mjuk bastrumma. Och med hennes röst, öm och avklädd, i mitten. Detta är verkligen ljudet av hifi i all sin glans, förstärkaren kan definitivt mer än bara lämna hög effekt.

P400/1000 behärskar även klassisk musik och man behöver inte ha stora golvhögtalare för att uppskatta kvaliteterna. Dynaudio Evoke 20 är till exempel en superb allround-stativhögtalare, den saknar lite hastighet jämfört med B&W 705 S2 men tar igen det med en större och saftigare bas. Och ett väldigt balanserat ljud.

P400/1000 håller högtalarna i nackskinnet när hornen och stråkarna spelar fanfar i Händels Music for the Royal Fireworks, framförd av Academy of St. Martin in the Fields 1986. Trumpeternas attack är nästan galen, kontrabasen är stram och väldefinierad och fiolerna glänser längst upp i toppen. Förstärkaren har en förmåga att separera instrumenten från varandra på ett ytterst övertygande sätt.

Vera P400-1000 P400 rear
P400/1000 kan bryggkopplas till mono och levererar då långt över 1000 watt i 8 ohm. Den har bara balanserade ingångar samt justerbar gain på varje kanal. Foto: Vera Audio

Mot referensen

Som jämförelse låter Hegel P20 ett litet snäpp varmare och frodigare och verkar ha mer energi i djupbasregistret. Den har också en förmåga att dra horisonten längre inåt, så att musiken upplevs med mer djup. På papperet är den inte lika potent med sina 200 watt. Men det är plenty i de flesta fall.

Det är dock något med spontaniteten i Vera Audio-förstärkaren som tilltalar mig. Hegeln är lite mer baktung, medan P400/1000 smäller till. En virveltrumma kanske låter lite smalare, men också mer framåt.

Vera P400-1000 Inside overview
Fylld till brädden med godsaker. Foto: Vera Audio

Dubbelt så kul med två?

Till testet har jag fått låna två förstärkare, så att jag kan roa mig med att brygga dem. Och om vi bortser från det faktum att vi plötsligt får över en kilowatt per kanal i 8 ohm, vilket inte är nödvändigt varken i vårt testrum eller med någon av högtalarna jag testade med, så händer det fortfarande saker och ting med ljudet.

Jag kan inte säga att det kändes som om det fanns någon slöja framför musiken när jag lyssnade med en förstärkare kopplad i stereo. Men jämfört med det bryggade läget verkar det som om det kanske fanns något där ändå. För nu känns det som om pianotonerna klingar ännu mer nyanserade, varje anslag på tangenterna är bättre differentierat från det föregående. I specifikationerna anges att förstärkaren får ytterligare 2 dB lägre brusgolv i bryggat läge, men eftersom det redan låg på −130 dB så skulle man inte kunna tro att det var hörbart.

Musiken låter lite bättre rakt igenom – och så är det ju lite kul att kunna plåga grannarna lite extra också! Men om det är värt dubbla priset och köpa två förstärkare? Det beror väldigt mycket på anläggningen och rummet – och dina behov. Det blir skillnad, men om jag skulle köpa flera förstärkare så skulle det nog vara för att jag ville använda högtalare med aktiva delningsfilter, eller om jag hade en hemmabio med flera kanaler som skulle drivas.

Förresten, om du ökar budgeten med 25 procent så har du råd med Rotel Michi S5, som har både det bestämda ljudet och en ännu högre grad av tyngd, stabilitet och luft runt varje instrument. Väl värt att tänka på. Vera Audio är med andra ord ett bättre fynd om man köper en förstärkare än om man köper två.

Slutsats

Vera Audio P400/1000 är en väldigt tuff liten krabat. En klass D-förstärkare som sparkar loss och håller högtalarna i ett järngrepp. Dessutom har den en förmåga att omfamna musikens nerv, tack vare försvinnande låg förvrängning så att musiksignalen kan framträda i sin helhet. Ja, den har en fläkt, men den är nästan aldrig igång och knappast hörbar i alla fall.

Även om förstärkaren kan bryggkopplas i mono för att leverera gott och väl 1 000 watt i 8 ohm så räcker det med att ha en förstärkare kopplad i stereo. Då får du en vansinnigt bra förstärkare som behärskar all musik, nästan oberoende av ljudnivå.

Två förstärkare låter ännu lite bättre, men när priset fördubblas gör konkurrensen samma sak.

Om köp och frakt från Norge

Vera Audio säljs bara i den norska nätbutiken Lyd & Akustikk. Det finns inga sätt att lyssna på den utanför Norge, men 14-dagars öppet köp gäller även utländska kunder. Kunder som ångrar köpet måste dock betala hela frakten själva.

Priset på P400/1000 är 32 000 norska kronor inklusive moms. Frakt med TNT tillkommer, cirka 500 kronor.

Vera P400 1000 rear from side scaled 1
Foto: Vera Audio
Karakter
Vera Audio P400/1000
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild