TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

Svettas och spring sladdfritt med B&O

Bang & Olufsen har gjort en sportversion av sina helt trådlösa öronproppar. De tål att hänga med överallt – under vatten också.

Av / 2020-07-11 - 07:50
Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

Ljud & Bild tycker

  • Fodralet kan laddas trådlöst. En behaglig ljudbild som drar åt det varma hållet.
  • Svårt att få stabil anslutning. Högt pris. Ingen inbyggd röststyrning.

Nyligen testade vi den tredje generationen av Bang & Olufsen Beoplay E8, som hade botat barnsjukdomarna i de två första generationerna helt trådlösa öronproppar. Men Bang & Olufsen hade mer på gång: en sportversion av Beoplay E8, som just har landat i den här recensentens öron.

Beoplay E8 Sport ser ut som sin mindre robusta tvilling, men är utrustad med ett par finesser för ”offroad-bruk”. En stabiliseringsfena i silikongummi ska hjälpa den att sitta fast ordentligt i örat, och själva kapseln är klädd med räfflat gummi. Fast inte på toppen, som används för touch-styrningen.

Det finns ingen plats för knappar på en trådlös öronpropp. Därför styrs allt med touch och kombinationer av tryckningar på utsidan av de två propparna. Upp till tre tryckningar i rad. Det är förvirrande, men kan inte göras så mycket bättre med tanke på platsen som finns till förfogande.

Det ingår silikon-örontoppar i fyra storlekar och fenor i tre storlekar. Man får också en uppsättning örontoppar i memoryskum.

PS E8 3rdGen Sport Black Front Right 1 scaled 1
Beoplay E8 Sport liknar sin mindre robusta tvilling, förutom att den är gummibelagd och har ett ”horn” som håller den på plats i örat. (Foto: Bang & Olufsen)

Batteritiden är densamma som i vanliga E8, alltså 7 timmar. Det är ungefär standard för helt trådlösa proppar nu för tiden. Laddfodralet klarar lätt tre uppladdningar, vilket förlänger batteritiden med 23 timmar. Själva fodralet kan dessutom laddas upp trådlöst med Qi-standarden. Det är smart.

Annons

Tidigare generationer av Beoplay E8 hade problem med att få till en stabil Bluetooth-anslutning. Det borde vara löst nu. Men kanske inte helt. Parkopplingen var betydligt svårare än normalt (och jag kopplar ihop massor av Bluetooth-enheter med mobiler). Och när öronpropparna skulle återupprätta anslutningen så blev det ofta i instabilt.

Läs också Vilka helt trådlösa öronproppar är bäst? På jakt efter nya öronproppar? Dags att hoppa över sladden! Vi har testat 11 par helt trådlösa.

Simma under vattnet i en timme

Sportshörlurar ska kunna tåla lite av varje, och Beoplay E8 Sport är damm- och vattentät enligt IP57-standarden. Det innebär att den kan överleva att vara nedsänkt på en meters djup i en halvtimme. Och om du har en vattentät mobiltelefon så skulle du kunna lyssna på musik där nere. Det är käckt om träningen består av vattenpolo, men vi testade inte det i praktiken.

LS E8 Sport Black 3 ROI 2 scaled 1
Beoplay E8 Sport är vattentät enligt IP57-standarden, så den klarar inte bara en dusch utan kan bli helt dränkt i upp till en halvtimme. (Foto: Bang & Olufsen)

Beoplay E8 har inte inbyggd röststyrning. Detta är lite förvånande eftersom just helt trådlösa öronproppar kan ha nytta av den beröringsfria styrningen – och särskilt som man hittar den funktionen i betydligt billigare proppar. Man kan däremot använda mikrofonerna för att få igång mobilens röststyrning.

En av nyheterna i Beoplay E8 3rd Gen. var den ”hifi-vänliga” ljudkodeken aptX. Den har sportversionen också fått. Det är ett plus – och om den inte hade funnits där så hade det varit en brist – även om det dock fortfarande bara handlar om standardversionen av aptX, inte HD- eller Adaptive-versionen.

Ljudkvalitet

Bas är notoriskt svårt i öronproppar. Om inte örontoppen sluter helt tätt i hörselgången är det omöjligt att få bas. Och även om den gör det så kan pyttesmå oriktigheter orsaka stora hopp i basnivån. I Beoplay E8 Sport är uppgiften löst på ett nästan helt fulländat sätt. Basen är solid och har precis lagom stor tonvikt på mellanbasen att det är enkelt att följa rytmen under träningen. Skulle inte det räcka så kan Bang & Olufsen leverera extra tyngd längst ner med inställningen ”Sport”, som får även de slöaste benen att hålla takten.

Även om E8 Sport är byggd för hårda tag så är ljudet ganska så raffinerat, med samma kvaliteter som E8 3rd Gen. Mellanregistret är förvånansvärt rent, så man lockas att sänka tempot och sätta sig ner en stund för att bara njuta av musiken. Det ska man naturligtvis helst låta bli.

Men öronpropparna kan absolut användas under pendling till och från jobbet. Eller för resor, för den sakens skull. Men eftersom de inte har aktiv brusreducering får man inte riktigt lika bra ljudisolering.

När det gäller Bang & Olufsen-produkter är vi vana att se ett högt pris. Ett pris som matchas av byggkvalitet och design utöver det vanliga. Beoplay E8 Sport är absolut förtroendeingivande – men det finns helt enkelt inte plats för extra detaljer i borstat aluminium och äkta skinn på en liten helt trådlös öronpropp.

Beoplay E8 Sport blir därför en av många trådlösa hörlurar som slåss om kundernas gunst. Om du är sugen på att ha ett par öronproppar för nästan fyratusen kronor i öronen när du glider fram längs tången på havsbotten får du avgöra. Det kan väldigt lätt bli mycket billigare. Framför allt om du kan nöja dig med svettålighet i stället för fullständig IP57-vattentäthet. I så fall kan du till exempel välja den hälften så dyra JBL Live300 TWS.

 

Fodralet ger 23 timmars extra batteritid – och kan laddas trådlöst. (Foto: Bang & Olufsen)

Slutsats

Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport är en specialversion av den lyckade E8 3rd Gen. Och det har gått utmärkt att para ihop det utmärkta ljudet från den civila versionen med en robust inpackning. Ljudet är fint och nyanserat och det finns gott om bas för träning. Transparensfunktionen, som släpper in ljud från omgivningen, är praktisk.

Om du däremot inte behöver kunna dyka ner under vatten under tiden du lyssnar med hifi-vänlig aptX kan du få nästan lika bra ljud billigare.

Karakter
Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild