TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Sony Xperia 1 II

Häftig uppgradering

Sony Xperia 1 II tar inga omvägar. Här är en uppföljare som håller fast vid vad som redan fungerar och förbättrar där det räknas. Det är bara på ett enda område som vi inte är nöjda.

Av / 2020-06-30 - 00:00
Sony Xperia 1 II

Home tycker

  • Högupplöst OLED-skärm i 21:9-format som är bland de bästa på marknaden och ger en mobil biografkänsla. Plus höga prestanda, särskild kameraknapp, trådlös laddning och unikt bra ljud.
  • 21:9-formatet ger svarta fält med vissa videoformat. Kameran har bland annat problem med exponering i vissa situationer. Side Sense fungerar dåligt och är mest irriterande.

Sony vill sticka ut från mängden på smartmobilmarknaden. Så mycket stod klart redan förra året när den japanska elektronikjätten lanserade Xperia 1, den mest innovativa mobiltelefonen från Sony på många år.

Årets efterträdare har fått namnet Sony Xperia 1 II. Det är i linje med Sonys Alpha-kameror, som också behåller sina modellnummer och sedan heter Mark I, Mark II och Mark III när de kommer i uppgraderade versioner.

Och Sony Xperia 1 II är mycket riktigt mer en uppgraderad version av förra årets Xperia 1 än en helt ny produkt.

Xperia 1 II Front Stereo Speakers scaled
Till skillnad från föregångaren har Sony Xperia 1 II framåtriktade stereohögtalare. (Foto: Sony)

Utseende och konstruktion

Sida vid sida är Sony Xperia 1 II på pricken lik sin föregångare. Designen är elegant, med Gorilla Glass 6 på fram- och baksidan som omgärdas av en metallram. Till skillnad från förra årets fyra varianter finns Xperia 1 II bara i två färger: svart och lila.

Precis som Xperia 1 har detta års toppmobil från Sony en 21:9-skärm. Det gör mobilen smal och hög, och det avlånga formatet betyder att den är enkel att hålla i handen, trots att skärmen är på 6,5 tum. Sony har till och med lagt till lite längst upp, eftersom de har valt att placera frontkameran bredvid högtalaren i ramen ovanför själva skärmen.

Annons

Tar man en titt på baksidan märker man dock en större förändring mot förra årsmodellen. Kameramodulen, som förut satt i mitten, har flyttat upp till det vänstra övre hörnet. En anledning är dock att det har blivit plats för en 3,5 mm-kontakt på toppen mobilen, vilket är en fin detalj för ljudintresserade.

En annan detalj är att fingeravtrycksläsaren har flyttat in i av/på-knappen på telefonens högra sida, vilket innebär att Xperia 1 II har en knapp färre än föregångaren. Nu behöver man bara hålla ordning på volymknappen, strömknappen med den inbyggda fingeravtrycksläsaren samt den dedikerade kameraknappen, som är en liten bonus som man inte får med så många andra mobiltelefoner.

Xperia1 two
Sony Xperia 1 II (vänster) är nästan på pricken lik sin föregångare (höger). (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm

OLED-skärmen har 4K-upplösning, vilket är högst på marknaden just nu. Nej, Xperia 1 II-skärmen har varken 90 Hz eller 120 Hz i uppdateringsfrekvens som så många konkurrerande toppmodeller – till exempel Motorola Edge+ och OnePlus 8 Pro – men är ändå knivskarp, ljusstark och mycket behaglig att använda under längre tid. Dessutom ser en funktion som heter Motion Blur Reduction till att menyer och ikoner är skarpare när man navigerar mellan startskärmar och inställningar. Och ärligt talat, till vardags är det väldigt svårt att se skillnad på Sonys skärm och rivalernas skärmar med högre uppdateringsfrekvens.

Xperia 1 II har dessutom, precis som sin föregångare, ett så kallat Creator Mode (”skaparläge”) som gör bilden så färgäkta och naturtrogen som möjligt. Tekniken ger bland annat mobilskärmen en bredare färgrymd, plus att 10-bitars HDR ger mer detaljerad återgivning av färgövergångar.

För närvarande stöds tekniken av bland annat Netflix och bildkvaliteten är riktigt imponerande. På Sony-skärmen ser bilden ut som på bio eller på marknadens allra bästa TV-apparater – och riktigt häftigt blir det givetvis om innehållet finns i 21:9-format. På Netflix gäller det ungefär två tredjedelar filmerna, medan de allra flesta TV-serierna bara är i 18:9. Tyvärr betyder det att svarta fält visas till höger och vänster om bilden. Fast det är kanske värt att leva med, för att kunna utnyttja sådant innehåll som faktiskt är inspelat och visas i äkta filmformat.

21:9-formatet ger också en möjlighet att köra två appar samtidigt i det så kallade 21:9-multifönsterläget, som fungerar riktigt bra. Men Sonys Side Sense-funktion, som ska göra det lättare att öppna appar genom att man lägger fingret i kanten av skärmen, fungerar mindre bra och blir snabbt irriterande.

Xperia 1 II Black 3.5mm jack
Goda nyheter för audiofiler! Sony Xperia 1 II har en 3,5 mm-kontakt! (Foto: Sony)

Ljud

21:9-formatets biografkänsla förstärks om man använder ett par ordentliga hörlurar ihop med sin Sony Xperia 1 II. Som nämnts har telefonen, till skillnad från föregångaren, en minijack-kontakt och dessutom stöder den Dolby Atmos och Hi-Res Audio, inklusive Sonys LDAC-format och DSEE Ultimate-teknik. Med ett par bra hörlurar ger telefonen en bred, behaglig och ytterst detaljerad ljudbild.

Xperia 1 II Camera Main1 1 1
Den nya Sony-mobilen levereras med tre objektiv med Zeiss-optik. Plus en fjärde 3D iToF-lins för avståndsmätning. (Foto: Sony)

Kamera

I likhet med Xperia 1 har Xperia 1 II:s kamera tre objektiv, den här gången med brännvidder på 16 mm (12 Mp ultravidvinkel), 24 mm (12 Mp + optisk bildstabilisering) respektive 70 mm (12 Mp kort tele + optisk bildstabilisering).

Cinematography Pro-appen som introducerades förra året i Xperia 1 är tillbaka och stöder nu 10-bitars 2K/120 fps HDR-inspelning och 21:9 4K HDR-inspelning med 24/25/30/60 fps.

oceanview eposure
Här är ett exempel på att Sony Xperia 1 II har svårt för med exponeringen när det är stor skillnad på ljus och skugga i motivet. (Foto: Peter Gotschalk)
oceanview iphone new scaled
Som jämförelse är här samma motiv fotograferat med iPhone 11. (Foto: Peter Gotschalk)

Dessutom har Sony introducerat en helt ny kamera-app som heter Photography Pro och som har praktiskt taget samma gränssnitt som Sonys Alpha-kameror och som alltså innehåller manuell exponering, vitbalans, slutartid osv. Kameran har också lärt sig ett par andra konster av Sonys Alpha-serie, inklusive Real-Time Eye-AF, som följer och ställer in skärpa på motivets ögon. Det här kunde Xperia 1 också, men Xperia 1 II har lagt till Animal Eye-AF så funktionen även fungerar med husdjur! Detta har vi dock inte testat i praktiken!

Är man mer än normalt intresserad av fotografering och gärna ägnar tid åt att justera kamerainställningarna manuellt så är med andra ord Sony Xperia 1 II kanske den mest intressanta smartmobilen på marknaden just nu. Svårigheterna visar sig om man – som de flesta mobilanvändare – bara vill ha kameran till att ta ögonblicksbilder men ändå vill ha bra resultat.

Xperia1II overbelyst
Här är ett lite svårt motiv med en relativt mörk skogsstig i förgrunden och solljus i bakgrunden. Antingen blir bilden väldigt överexponerad, som här … (Foto: Peter Gotschalk)
Xperia1II underbelyst
… eller så sänks ljuset så mycket att motivet i förgrunden blir mycket mörkare än det är egentligen. (Foto: Peter Gotschalk)
iPhone11 normaltbelyst
Vilket man kan konstatera genom att ta en titt på den här bilden från en iPhone 11, som visar belysningen någorlunda som den var i verkligheten. (Foto: Peter Gotschalk)

Förra året skrev vi om föregångaren Xperia 1 att den levererade fantastiska och mycket naturtrogna bilder där färgerna återgavs korrekt och exponeringen var nästan perfekt. Men både inomhus och speciellt i mörkare omgivningar kämpade Xperia 1 mot överexponering. Och även om problemet har blivit lite mindre i Xperia 1 II så är det tyvärr fortfarande uppenbart att Sony har problem med att utveckla programvara som ger bra resultat när processen överlåts åt kamera-appens automatisering. Till exempel ger appen ingen möjlighet att manuellt aktivera eller inaktivera HDR. I stället är programvaran utformad för att aktivera HDR även om man fotograferar med automatiska inställningar och omgivningen och omständigheterna kräver det. Men våra testbilder är bra exempel på att det inte riktigt fungerar som det är tänkt. Resultatet är helt enkelt konsekvent antingen över- eller underexponerat.

Att växla mellan kamerans appens tre brännvidder tar också för lång tid. Oavsett om man går från ultravidvinkel till vanligt vidvinkel, från vanligt vidvinkel till tele eller tvärtom, så tar det nästan en sekund innan kameran är beredd. Detta var ett problem förra året också, och det är smått otroligt att Sony inte fixat detta ännu.

Xperia 1 II är den första Sony-mobilen med 5G-stöd. Detta har vi tyvärr inte kunna testa den här gången, men i takt med att 5G-näten blir tillgängliga för användarna i Skandinavien under 2020 kommer man att kunna använda den blixtsnabba nätverkstekniken med sin Sony-mobil.

Vad är 5G?

Den nya mobilnätstekniken är en efterföljare till och utbyggnad av det befintliga 4G/LTE-nätet. Något förenklat är de tre stora fördelarna med 5G följande: Större bandbredd (teoretiskt upp till 100 gånger snabbare än 4G), högre kapacitet och mindre (nästan obefintlig) fördröjning vilket innebär blixtsnabba svarstider (nedemot 1 ms). Detta innebär att (många) fler enheter kan vara anslutna till nätverket samtidigt. Och att enheterna kommunicerar snabbt och utan någon form av fördröjning mellan varandra och till servrarna i nätverket.

Däremot är täckningen från varje 5G-antenn mycket begränsat, vilket är en väsentlig orsak till att 5G-nätet kommer att bli mycket mer finmaskigt än tidigare mobilnät. Det är helt enkelt nödvändigt för att garantera täckning.

Många experter anser att 5G kommer att innebära en fullständig transformation för många industrier och företag. Smartare sjukhus, fabriker och självkörande bilar (inklusive mer intelligent trafikledning och bättre trafiksäkerhet) är bara några av framtidsutsikterna med det nya 5G-ekosystemet.

Tekniken bakom 5G

Nya frekvenser: 5G kommer att använda nya frekvensområden, vilket motsvarar att bygga extra filer på en motorväg. Det ger mycket högre hastighet och kapacitet – och inte minst stabilitet.

Fler antenner: När 5G är helt utbyggt kommer det att baseras på ett finmaskigt nätverk av fler och mindre antenner än exempelvis 4G-nätet. Dessutom kan signalen från 5G-master koncentreras genom riktningsbestämning, vilket innebär att man kan åstadkomma extrema hastigheter och hög kapacitet.

Självständiga nätverk: 5G är inte bara ”ett snabbare 4G”, det finns många andra skillnader i hur nätverket fungerar. Bland annat går det att upprätta oberoende, privata nätverk som kan konfigureras exakt efter kundens specifika behov. Ett privat nätverk delas inte med andra och orsakar därför inte flaskhalsar i den grundläggande kapaciteten, hastigheten och så vidare. Oberoende nätverk betyder också bättre säkerhet och stabilitet.

Källa: Telia

Prestanda och funktioner

Även om Sony Xperia 1 bara är utrustad med 8 GB RAM, till skillnad från toppmodeller som OnePlus Pro 8 och Samsung Galaxy S20 Ultra som har 12 GB, så märks det inte alls på prestanda. Tvärtom klarar sig Xperia 1 II utmärkt i alla våra benchmark-tester.

I både Geekbench 5 och AnTuTu 8 klarar den sig till exempel nästan lika bra som OnePlus 8 Pro, som är den snabbaste smartmobilen vi har testat hittills.

Fingeraftrykslæser Xperia1II
I Sony Xperia 1 II har fingeravtrycksläsaren flyttat in i av/på-knappen på högersidan. (Foto: Peter Gotschalk)

Resultaten av de olika benchmark-testerna stämmer överens med min egen subjektiva uppfattning att telefonen är snabb och mycket potent vid daglig användning. Extra läckert är att Xperia 1 II har ett mycket starkare batteri än föregångaren (nu med 4000 mAh jämfört med 3330 mAh i förra årets modell), vilket gör att batteritiden inte är något problem över huvud taget, trots att mobilen är utrustad med en strömslukande 4K-skärm.

Fingeravtrycksläsaren sitter som nämnts vare sig på skärmen eller på baksidan av telefonen, utan är inbyggd i av/på-knappen. Och det är faktiskt en bra lösning som fungerar varje gång. Liksom föregångaren är Sony Xperia 1 II vatten- och dammtät (IP65/68) och en nyhet är att årets modell har trådlös Qi-laddning med upp till 10,5 W.

Xperia 1 II har samma typ av spelförbättrande programvara som föregångaren, så att man kan allokera mer minne till spel som körs och på samma gång stänga av meddelanden och andra störande händelser. Och naturligtvis stöds PS4 Remote Play, plus att man kan använda sin Dualshock 4-spelkontroll för att spela på mobilen.

Xperia 1 II Black DualShock
Med Sony Xperia 1 II kan man spela spel med sin Dualshock 4-spelkontroll. (Foto: Sony)

Slutsats

Sony Xperia 1 II är på alla sätt och vis en bättre mobiltelefon än föregångaren. Den är också Sonys bästa mobil hittills. Prestanda är skyhöga och årets modell har fått både 5G och trådlös laddning. Xperia 1 II är dessutom en av få mobiler på marknaden med 4K-skärm, och även om den högupplösta skärmen får klara sig utan snabb uppdateringshastighet på 90 Hz eller 120 Hz så går allt smidigt och blixtsnabbt.

Och utan att tappa andan, för Sony har dessutom fått plats med ett större batteri, vilket ger Xperia 1 II en riktigt lång batteritid.

Det skadar inte heller totalintrycket att Sony till och med har fått plats för 3,5 mm minijack-kontakt, som tillsammans med stöd för Hi-Res Audio innebär att Xperia 1 II är snudd på en idealisk mobil för audiofiler.

Enda minuset i kanten är kameran, som precis som förra året, har programvaruproblem som gör det svårt för de som inte är fotofantaster att ta bra bilder i lite svårare omgivningar.

Karakter
Sony Xperia 1 II
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

2 reaktioner på ”Sony Xperia 1 II”

  1. När du skrev – på 21:9 formatet testade du då dra fingrarna som man gör när man förstorar bilder? Tog en tid för mig att komma på den grejen.

  2. Johan Askman

    Du kan flytta in sidesense på skärmen istället för utanför. Kameran kunde varit bättre med auto inställningen men den skiner som bäst i photopro läget. Du kan också fotografera i RAW för att sedan ändra kortet i datorn. Eye sense för djur fungerar bra. Vet inte om ni fick med 20 bilder i sekunden som fungerar riktigt bra för sport/dans bilder. Rekommenderas starkt. Minus är att den suddar ut(blurry) lite väl mycket i bakgrunden när man har ett motiv som man fokuserar kameran på

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild