TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED GX Gallery OLED

Galleri-OLED

LG:s nya OLED-TV är skräddarsydd för väggmontering. Dessutom ser den oförskämt läcker ut!

Av / 2020-06-22 - 08:05
LG OLED GX Gallery OLED

Ljud & Bild tycker

  • LG OLED GX levererar en genomgående superb bildkvalitet, med strålande skärpa, kontrast och färger. Dessutom ser den ut som en juvel på väggen!
  • Ljudet är diffust och förtjänar absolut hjälp av en bra Atmos-soundbar.

Många anser nog att LG är synonymt med OLED-TV och den sydkoreanska tillverkaren älskar att ”flexa med musklerna” och visa vad den moderna tekniken är kapabel till. Vi har sett en lång rad antal exotiska TV-modeller genom åren – lövtunna paneler som kan klistras upp tätt intill väggen, böjas eller till och med rullas ihop och läggas en i låda! Tyvärr ackompanjeras dessa designmodeller av tämligen exotiska prislappar och de är inte heller särskilt praktiska för normalt TV-tittande.

Nu är LG tillbaka med en ny design-TV som verkar vara snäppet smartare och mer praktisk: nya GX-serien är skräddarsydd för väggmontering och har ett mycket angenämare pris – ungefär 25 % lägre än den tunna Wallpaper-modellen.

LG Y20 OLED Gallery GX 06
LG OLED GX har allt från högtalare och strömförsörjning till elektronik inbyggt i själva TV:n, men är ända inte tjockare än 2 centimeter.

LG OLED GX: Galleri-OLED

OLED GX har fått smeknamnet ”Galleri OLED” och det är ingen slump. LG har ansträngt sig extra för att TV:n ska vara smidig att hänga upp på väggen och vara ett centralt blickfång i hemmet.

Väggmontering är i sig inget nytt – de flesta TV-apparater idag (inklusive OLED) kan sättas upp på väggen med hjälp av så kallade VESA-fästen. Vid det här laget finns det många eleganta lösningar att välja mellan. Men det bästa är naturligtvis när TV-leverantören själv tar hand om allting och bygger in en lösning ”från scratch”!

Det är precis vad LG har gjort i det här fallet: GX har ett väggfäste med gångjärn, speciellt utformat för den här modellen. Fästet gör att TV:n kan hänga tätt intill väggen, samtidigt som den är lätt att vrida ut när man ska göra anslutningar.

Annons

LG känner sig så säkra på att användarna kommer att hänga TV:n direkt på väggen att de inte ens brytt sig om att skicka med fötter. Det ingår bara ett väggfäste – om man mot förmodan vill ställa GX på en bänk så får man köpa till fötter som extrautrustning.

LG OLED65GX wall bracket
Väggfästet med gångjärn gör det enkelt att dra ut TV:n från väggen när man behöver koppla in en HDMI-kabel. Det går också att vinkla TV:n snett till höger eller vänster. På baksidan finns det gott om plats för HDMI-kablar, men du bör se till att de har lagom längd: från kontakten till nederkanten av TV:n är det nästan en meter på 65-tummaren.

Design

Själva TV-skalet är också designat för väggmontering: Strömförsörjning, högtalare och annan elektronik är strategiskt placerat för att göra hela TV:n så tunn som möjligt. Allt är integrerat, så man behöver ingen separat kopplingsbox eller strömadapter.

Dessutom har LG gjort en särskild infällning där väggfästet sitter, plus spår för ström- och signalkablarna. Detta gör att TV:n kan tryckas in helt mot väggen utan att någonting sticker ut. När allt är färdigt sticker inte skärmen ut mer än två centimeter från väggen. Den är inte lika tunn som ”W”-modellen, men tunnare än andra OLED-skärmar vi har sett hittills.

Färdigmonterad ser LG:s TV otroligt stram och läcker ut. Det ger kanske inte riktigt samma superplatta och svävande känsla som den dyrare ”W”-modellen, men närapå. Med tanke på att allt är integrerat, utan storebrors irriterande platta kabel, är GX minst lika elegant i våra ögon. Det enda vi hade kunnat tänka oss vore att bilden gick heeelt ut till kanten, som den gör på Samsungs Q950TS. Det hade varit snyggt!

LG Y20 OLED Gallery GX 08
2 centimeter är inte rekordtunt, däremot är det imponerande att LG-skärmen är lika tjock överallt!

Användning och finesser

OLED GX kör senaste versionen av LG:s operativsystem WebOS (5.0). Fjärrkontrollen är den välbekanta och uppskattade Magic Remote med gyrokontroll och aktiv muspekare som gör det enkelt att navigera i menyerna. Vi tycker dock att en designmodell som GX förtjänar en premiumfjärr, som den till 8K-modellen Z9.

App-utbudet är mycket bra: Förutom Netflix får du tillgång till bland annat Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ och inte minst Disney+ när den tjänsten kommer till Norden längre fram i år.

GX-serien stöder HDMI 2.1 på alla fyra ingångarna och är alltså förberedd för nästa generation spelkonsoler: PlayStation 5 och Xbox Series X. LG:s 2020-modeller är fullspäckade med gaming-finesser, inklusive FreeSync och Nvidia G-Sync. OLED GX har också mycket låg input lag, vi uppmätte fördröjningen till kortare än 10 millisekunder.

Bildkvalitet

På bildfronten är GX-serien utrustad med en tvättäkta 4K OLED-panel och bildbehandlingen tas om hand av LG:s mest kraftfulla videoprocessor A9 gen 3. Den använder avancerad maskininlärning för att kontinuerligt förbättra bildkvaliteten, som du kopplar in eller ur genom det så kallade ”AI Picture”-funktionen.

LG OLED65GX Formula 1
LG OLED GX har riktigt läcker bildkvalitet. Här från Netflix-serien Formula 1: Drive to Survive.

Precis som tidigare år har LG även satsat på ett brett stöd för olika videoformat och standarder. GX stöder de allra flesta HDR-formaten, inklusive Dolby Vision (nu även i ”IQ-version” som anpassar sig efter ljuset i rummet). Du kan välja mellan en rad bildlägen – allt från det adaptiva Genre Selection, där TV:n automatiskt känner igen och optimerar videomaterialet, till det superneutrala Filmmaker Mode. Den sistnämnda stänger av alla bildinställningar och ger en exakt filmvisning, ”trogen regissörens avsikter”.

Vi började titta genom att klicka oss in på Netflix och Formel 1-dokumentären Drive to Survive. Säsong 2 serveras i glasklar Dolby Vision HDR-kvalitet med ljudspår i Dolby Atmos! En gnistrande bra produktion, med många olika snabba racing-klipp och djuplodande intervjuer, med en mix av olika kamerakvaliteter. Ett perfekt test för LG-skärmens förmågor!

Det första vi lägger märke till är skärpan. Årets nya 8K-skärmar, till exempel Samsung Q800T, ser definitivt imponerande ut, men LG:s 4K OLED är inte mycket sämre! Även om antalet pixlar per tum naturligtvis är lägre så får LG-skärmen fram maximalt av varenda pixel. På en OLED-skärm är varje pixel också sin egen färg- och ljuskälla, vilket ger en väldigt tättpackad och sömlös bild. Även alldeles intill 65-tummaren uppfattar vi inga problem med synliga pixelmönster. Bildskärpan är helt suverän!

En annan sak vi märker är den goda likformigheten i ljuset. LG-skärmen har en fullständigt jämn ljusfördelning över hela panelen, utan antydan till skuggeffekter eller fläckar. Den grå skalan är oerhört jämn, utan synliga schatteringar. Samma sak kan sägas om färgåtergivningen, som är extremt jämn. De ljusstarka scenerna från Formel 1-cirkusen ser naturliga ut, utan synliga färgband.

När det gäller rörelser verkar LG-skärmen inte ha några problem med att hänga med de snabba F1-bilarna och inte i snabba panoreringar heller. Rörelseutjämningen är mycket effektiv, utan att uppfattas som konstlat mjuk. OLED-skärmen har också en utmärkt brusreducering, som eliminerar antydningar till komprimeringsbrus utan att gröta till små detaljer. Här har LG definitivt tagit ett steg upp sedan i fjol!

Läs också Gillar du film? Då kommer du att älska Panasonics nya OLED Vi har testat Panasonics nya OLED-TV med ”Filmmaker mode”!

Vi växlar oss igenom LG-skärmens olika skärmlägen och hittar en favorit i inställningen ”Hemmabio”. Här får vi jämna och neutrala färger, samtidigt som delar av LG:s TruMotion-interpolering (rörelseutjämning) fortfarande är aktiv. Detta gav en strålande kombination av naturliga färger och smidiga rörelser – en fin allround-inställning som vi tycker passar till det flesta innehåll.

Om du är en riktig puritan kan du aktivera TV:ns Filmmaker-läge. Då får du helt neutrala färginställningar, allt från konstlad skärpa, brusreducering och rörelseutjämning är avstängt. Detta är en välkommen finess för klassiska spelfilmer och när du vill ha en bild som är ”obesudlad” av onödig bildmanipulation. Som vi konstaterade i vårt test av Panasonic HZ1000 är funktionen inte direkt någon revolution jämfört med redan bra bildinställningar. Man kan åstadkomma ett snarlikt resultat genom att välja TV:s bioläge och sedan stänga av diverse finesser. Med det sagt är det ett viktigt steg för TV-branschen att man har fått ett certifierat, filmvänligt läge som håller vad det lovar.

Ljudkvalitet

Till skillnad från föregångaren E9, som hade en synlig högtalarsektion under bilden, är högtalarna i GX helt dolda i underkant. Ljudet präglas också av detta: ljudbilden har en ganska bred spridning men är också lite diffus, framför allt hade tydligheten i dialoger kunnat vara bättre. Däremot finns det relativt fin fyllighet i basen, vilket ger ett bra fundament för musik och ljudeffekter. Vi noterar dock lite vibrationer i skalet när ljudspåret har tung bas. Helt OK inbyggt ljud, är vår slutliga dom.

GX stöder Dolby Atmos, vilket innebär att den kan avkoda och skicka högkvalitativt surroundljud från inbyggda appar och inkopplade källor (4K Blu-ray) och överföra signalen via HDMI eARC till ett kompatibel soundbar! Vi testade LG-skärmen tillsammans med Sonos nya Atmos-soundbar Arc och fick ett bra ljud direkt.

LG har en matchande egen soundbar (SNX7) som tillbehör till GX-serien, men den har vi inte testat ännu. Den har samma platta design och kan hängas på väggen med samma bredd som 65-tummaren. LG-högtalaren återger virtuellt Atmos-ljud med 3.1 kanaler, separat subwoofer och 420 watt.

Konkurrenter?

GX-serien är den första OLED-skärmen från LG vi har testat i år, så det är för tidigt att säga vilken av modellerna som är det bästa köpet. Av erfarenhet vet vi att det bara är små skillnader i bildkvalitet mellan de olika OLED-modellerna, därför kommer nog den billigare CX-serien förmodligen att vara ett bra alternativ. Däremot har GX-serien definitivt en fördel när det gäller design. Utförandet och byggkvaliteten är utsökt och LG-skärmen ser riktigt bra ut på väggen.

Om vi ​​ska komma på en klar utmanare till LG så måste det bli Samsungs färska 4K-toppmodell Q95T. Där har Samsung lagt ribban högt både när det gäller design och bildkvalitet. Vilken av dessa som är bäst hoppas vi kunna berätta mer om i en kommande ”shootout”!

Det kan naturligtvis vara lockande att jämföra Gallery OLED med Samsungs designmodell The Frame, men i själva verket är detta två mycket olika TV-apparater. OLED kan vara mer mottagligt för inbränning än LCD och bör därför undvika statiska bilder under längre perioder. Av samma anledning har LG inte heller inkluderat någon speciell gallerifunktion i GX för att visa konst eller familjefoton i standby-läge.

Slutsats

LG OLED65GX är definitivt en av de läckraste OLED-TV-apparaterna vi har testat hittills. Den har ett specialdesignat väggfäste och smarta lösningar som gör att den passar perfekt på väggen. Här får du den starka kontrasten, mörka svärtan och pigga färgåtergivningen som vi är vana vid från OLED. Dessutom har LG finputsat sin bildbehandling ytterligare, till en nivå där skärpa, brusreducering och ”smoothe” rörelser skapar en magisk bild. LG GX ser kort och gott strålande ut, oavsett om den är på eller av. Oavsett om du satsar 55, 65 eller 77 tum är detta ett utmärkt val för både bild- och inredningsintresserade.

Karakter
LG OLED GX Gallery OLED
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Ljud & Bild