Samsung upphör aldrig att förvåna, och The Sero är kanske deras konstigaste TV hittills. Den vänder bokstavligen upp och ner på TV-världen eftersom man kan ställa skärmen på högkant!
För tio år sedan hade vi nog trott att Samsung-ingenjörerna haft en skruv lös, men i dagens medievardag är det faktiskt inte så dumt att ha en roterande TV hemma.
Vi behöver inte leta längre bort än våra mobilskärmar: Faktum är att väldigt mycket av dagens videoinnehåll skapas och delas i stående format. När du plockar upp mobilen ur fickan och filmar och knäpper bilder spontant så gör du det ofta med skärmen och kameran på högkant – i så kallat porträttläge.
Det fungerar utmärkt på sociala medier som Facebook, Instagram och Snapchat, men blir problematiskt när samma videoklipp ska visas på en vanlig TV-skärm i bredformat (landskapsläge). För att få plats på skärmen måste videon antingen sträckas ut våldsamt, manipuleras eller visas med svarta ”sorgkanter” på sidorna. Långt ifrån optimalt!
The Sero: Snurrande TV-skärm
Samsung har dock hittat en smart lösning på problemet. The Sero har en inbyggd elmotor som låter dig växla mellan stående och liggande format med en enkel knapptryckning. Förutom vanligt TV-tittande kan den användas för att spegla mobilskärmen, visa foton och videor du har tagit själv, eller bläddra igenom ditt Instagram- eller Facebook-flöde på storskärm.
Design
Sero skiljer sig markant från andra TV-apparater vi får in för test: till och med kartongen står på högkant! TV:n är nästan helt färdigmonterad, med motor och skärm helt sammankopplade. Det enda man behöver skruva fast är staffli-foten som gör att TV:n står upprätt och lätt tillbakalutad på golvet. The Sero är avsedd att stå på golvet och har därför inget bänkstativ eller väggfäste. Samsung säljer hjul som extrautrustning och vi misstänker att sådana kan vara praktiska att ha, så att TV:n enkelt kan vridas åt önskat håll.
Utförandet är faktiskt ganska så läckert: The Sero ser lite ut som något Bang & Olufsen hade kunnat skapa, fast utan att den kostar skjortan bara därför. Skärmen har en smal inramning i marinblå färg, och sockeln med de inbyggda högtalarna är klädd med tyg i matchande färg vilket ger en exklusiv look.
TV:n står på högkant i standby-läge och tar därför relativt lite plats i rummet. The Sero har också en fin form när skärmen är i liggande läge, och sockeln ser till att få bilden i rätt höjd. Detta är helt klart en snygg TV för mindre rum – och inte minst praktisk för placering i ett hörn.
Användning och finesser
Sero använder det välkända menysystemet Tizen, som vi känner igen från andra Samsung-TV-apparater. Årets version har uppgraderats med skarpare grafik och mer behagliga färger. TV:n går fort att installera, men det rekommenderas att du gör installationen via Samsungs SmartThings-app. Då får du tillgång till en del extra Sero-finesser, bland annat en möjlighet att spegla mobilskärmen och snurra på skärmen automatiskt (vissa av dessa finesser kräver dock att man har en Samsung-mobil).
Menysystemet är väldigt snabbt och logiskt och fungerar utmärkt med den slimmade och ergonomiska fjärrkontrollen. Den använder Bluetooth och är i stort sett identisk med andra Samsung-kontroller, bortsett från knappen som heter ”rotera skärmen”! Det finns inget att säga om skötseln, fast vi tycker att The Sero hade förtjänat en lite originell fjärrkontroll, till exempel i matchande, marinblå färg?
I övrigt har Samsung utökat sitt redan breda app-sortiment: Förutom Apples TV-app och AirPlay 2-stöd finns Apple Music-tjänsten ombord. Videobutiken Rakuten är också en relativt färsk nykomling som erbjuder streaming av filmer och serier i 4K HDR-kvalitet. Dessutom finns appar som Netflix, HBO, Canal Digital och Amazon Prime lättillgängliga från Start-menyn. Du kan själv ordna menyn med de tjänster du gillar bäst.
The Sero kan inte skryta med fullvärdiga HDMI 2.1-ingångar, men har ändå några av de senaste finesserna, inklusive HDMI eARC (ljudreturkanal) och ALLM (Auto Low Latency Mode). Däremot saknar den stöd för extra höga bildfrekvenser som 4K/120.
Samsung har dock tagit med ett särskilt spelläge med extra kort fördröjning. Vi uppmätte fördröjningen till knappa 10 millisekunder med vårt Leo Bodnar-test, vilket lär vara tillräckligt snabbt även för e-sport-fantaster. Samsung har också ett Real Game Enhancer-läge som förbättrar kontrast och rörelser men som däremot ägnar lite längre tid åt bildbehandlingen (cirka 22 ms).
Mobile View: Vertikalt läge
Möjligheten att ställa bilden på högkant är ju själva poängen med The Sero, och vi kan inte säga annat än att det fungerar utmärkt. Användningsområdet för det vertikala läget är nästan oändligt: The Sero kan spegla mobilskärmen medan du fortsätter att använda mobilens touch-skärm som ”fjärrkontroll” och bläddrar igenom innehållet. Det betyder att det är fritt fram att titta på i stort sett allt mobilinnehåll på den stora skärmen. Oavsett om det är Facebook, Instagram, Snapchat eller TikTok som du tycker är mest fängslande så kan det visas i stort format – perfekt för att dela med andra.
Den klart mest intressanta appen var Instagram och Instagram TV som har många små videosnuttar i höjdformat. Man kan också hitta många videor på YouTube, inklusive musikvideor, som är skräddarsydda för stående format.
Samsung lånade ut en Galaxy S20-mobil till oss för testet, den har en extra hög/bred skärm i 9:18-format. Smartthings-appen lyckas dock kompensera för detta. Den stöder också automatisk vändning av skärmen: När du vänder på mobilen följer TV:n efter. Samsung jobbar också med att utveckla funktionerna i andra Android-telefoner, men detta kan vara märkesberoende. The Sero stöder även spegling av iPhone-mobiler via AirPlay, men tyvärr bara i horisontellt läge för tillfället. Detta kan eventuellt kräva en uppdatering från Apple.
Bildkvalitet
Sero är alltså en roterande bildmaskin, gjord för att visa både TV och mobilinnehåll i optimalt format. Själva bildvisningen hanteras av en 43-tums LCD-panel med 4K-upplösning och LED-kantbelysning. Den kan bland annat skryta med QLED-färgfilter, som ger ett bredare färgspektrum och högre ljusstyrka. Såvitt Ljud & Bild känner till är bildpanelen mer eller mindre identisk med fjolårets Q60R-modell: den har därför inte så kallad Dual LED-teknik, som en del av de senaste 2020-modellerna. Det är naturligtvis lite synd att Samsung inte har använt den allra senaste tekniken i en så innovativ TV, men vi antar att det med kostnadsbesparingar har att göra.
Med det sagt levererar The Sero en tjusig bildkvalitet. För det första är bilden knivskarp och TV:n gör ett bra jobb med att skala upp och förbättra olika typer av innehåll så att det passar den högupplösta skärmen. Dessutom har den gott om ljusstyrka, med bländande återgivning av vitt och saftiga kulörer även när vi tittar på skärmen i dagsljus.
När vi dämpar belysningen och går in i ”filmläge” visar sig ett par klassiska svagheter. The Sero kan naturligtvis inte hänga med de bästa OLED-skärmarna (inte heller QLED-skärmar med LED-bakbelysning) när det gäller kontrast och svärta: den traditionella LED-belysningen begränsar det. Detta är tydligt i filmer och serier som har mycket mörkt innehåll, där bilden kan verka lite grå i mörka områden.
En annan sak vi lägger märke till är att Samsung-skärmen reflekterar relativt mycket ljus. Skärmytan är av ”glossy” typ och har en tendens att återspegla mycket av omgivningen. Detta förstärks ytterligare av att TV:n står lätt tillbakalutad och därför lätt kan fånga upp ljus från lampor i taket, till exempel. Samsung kunde gott ha kostat på sig ett mattare skärmfilter!
En 43-tums TV för ungefär 17 000 kronor har naturligtvis en hel del rivaler. Om vi till exempel tittar på andra Samsung-modeller kan du få en 55-tums The Frame eller en 55-tums Q80T, som har både större och betydligt mer kontrastrik bild. Fast ingen av dem går att snurra på!
Ljudkvalitet
En roterande TV är naturligtvis ganska kul på egen hand. Extra kul är Samsung har ansträngt sig förvånansvärt mycket med ljudet!
Sero har ett ordentligt uppgraderat ljudsystem jämfört med Samsungs vanliga TV-apparater – närmare bestämt ett 4.1-kanaligt högtalarsystem med inbyggd subwoofer och 60 watts förstärkareffekt. Och det hör man direkt: här får du ett betydligt mer öppet, kraftfullt och fylligt ljud än genomsnittet.
Ljudet är faktiskt fullt i klass med många separata soundbar-högtalare, med fin klarhet i röster samt musik och ljudeffekter. Det fylliga ljudet passar också fint när vi ska titta på olika typer av mobilinnehåll på skärmen, med en ljudbild som matchar det större formatet. Det är också värt att nämna att du kan koppla ett Spotify-konto till TV:n och använda den som musikkälla. Och så kan den visa ”diskoljus” som rör sig i takt med musiken. Kul för både gamla och unga …
Slutsats
En snurrande TV är inte bara ett roligt partytrick: förutom att vara en underhållande och innovativ TV har The Sero ett par praktiska fördelar. Möjligheten att visa bilder på högkant är en välkommen finess för alla som är aktiva på sociala medier, använder videochatt eller bara vill titta på porträttbilder och amatörvideor i stort format. Dessutom låter den förvånansvärt piggt! Samsung har sett till att The Sero passar utmärkt för både TV-underhållning, mobilt innehåll och musiklyssning.
The Sero är nog inte nödvändigtvis tänkt att vara TV:n du tillbringar sena Netflix-kvällar med, det finns både större och mer prisvärda alternativ där ute som ger minst lika bra eller bättre bildkvalitet för pengarna. Men ingen av dem kan snurras! The Sero är helt enkelt en jättekul ”allround-TV” som vi misstänker att vi kommer att få se fler varianter av i framtiden.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser