TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

En stor själ i en liten kropp

Asus pyttelilla laptop är ett charmtroll med lika mycket muskler som en fullvuxen gaming-dator. Och den är inte ens dyr!

Av / 2020-06-08 - 00:00
Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

Home tycker

  • Processorn är lika snabb som dyrare 10:e generationens Intel-processorer. Väskvänlig och lätt. Och den ser ovanligt snitsig ut!
  • Även om den är mycket billigare än tunga gaming-maskiner så måste du fortfarande plocka fram den stora plånboken. Inte lika snabb som GeForce RTX 2080-datorer.

Gaming har vuxit upp. Och satt på sig stilig business casual-kostym för att passa in på kontoret.

Asus ROG Zephyrus G14 är det senaste exemplet på speldatorer som vänder sig till en vuxen, stilmedveten publik. En publik som vill ha med sig speldatorernas extrema kraft till jobbet. Och som inte är rädda att betala för kalaset.

Om man redan känner till Zephyrus-serien så vet man att den består av slimmade och lätta speldatorer med vass design. Vi har testat flera av dem. Men den här tar priset. En 14-tums laptop i ett magnesiumskal som bara väger 1,6 kg. Även om den inte är lika knivskarp och kilformad som renodlade ulltrabook-datorer så liknar den inte på ytan något som skulle kunna husera gaming-muskler.

Zephyrus G14 3
Asus ROG Zephyrus G14 är lika stor som en liten, aningen knubbig ultrabook. Det är en bedrift. (Foto: Asus)

Lysande lock

Allt blinkande RGB-ljus som brukar vara typiska för speldatorer saknas. Men det betyder inte att Zephyrus G14 är helt oansenlig. Dess mycket speciella cafétrick heter ”AniMe Matrix” och är en pixeldisplay som är inbyggd i locket (på några av modellerna). Sammanlagt 1215 vita lysdioder, anordnade i ett rutnät som täcker halva locket, kan visa grafik och animationer. Det är fullständigt befriat från alla former av praktisk nytta – men det ser coolt ut!

Zephyrus G14 7 scaled 1
Den animerade pixeldisplayen i locket är ren bling-bling. (Foto: Asus)

Om jag till sist måste kritisera något – och det är ju mitt jobb – så är den smala kanten runt skärmens inte lika styv som man skulle vilja på en dator som ska leva det mesta av sitt liv i väskan. Själva datorskalet är helt styvt, men skärmen böjer sig glatt.

Annons

De flesta datorer som vi testar har, oavsett storlek och pris, en Intel-processor under skalet. Men inte den här. Asus Zephyrus G14 är byggd runt en AMD Ryzen 7-processor. Det gör priset lägre, men inte nödvändigtvis prestanda.

Med en AMD-processor borde det ligga nära till hands att Asus valde ett grafikkort från AMD-ägda Radeon, men även om Radeon gör utmärkta grafikprocessorer har Asus valt Nvidia GeForce RTX 2060.

I den versionen av datorn som vi har testat finns 16 GB RAM och 1 TB SSD-lagring. Det är vad man kan förvänta sig i en dator som ska vara snabb utan att kosta en förmögenhet.

Skärmen är en Full HD-panel (1920 x 1080 pixlar) med 120 Hz uppdateringshastighet. Det är inte på något sätt rekord (det innehas för närvarande av 300 Hz-skärmen på MSi GS66 Stealth). Men 120 Hz är fortfarande så snabbt att bara finsmakare med sponsorkontrakt kan tillåta sig att klaga över skillnaden. Skärmen är Pantone-godkänd vilket innebär att även grafiker kan ha den på jobbet.

Om man inte är intresserad av den snabba uppdateringsfrekvensen finns datorn även i en 60 Hz-version med högre upplösning på (2560 x 1440).

Stor själ i en liten kropp

Som testare av bland annat speldatorer får jag bland annat chansen att lägga vantarna på den mest attraktiva hårdvaran som finns att köpa. Det kan man inte undvika att bli lite blasé av och de senaste månaderna har jag haft vårdnaden om flera speldatorer som varit snabbare och lyxigare. Fast de har kostat dubbelt så mycket också. Asus ROG Zephyrus G14 ligger så bra i pris, och är fortfarande så exklusiv, att man inte kan låta bli att undra om den där semesterresan verkligen är nödvändig …

I händerna känns Zephyrus G401 som en lite knubbig ultrabook, men det är bara tills man sätter igång ett spel. Då visar det sig att det inte är fettvävnad utan muskler. Skärmen på 14 tum är i minsta laget för längre gaming-sessioner, men det är de mer populära 15,6-tums laptop-skärmarna också. Sådant går att lösa med en extern bildskärm i spelhålan där hemma.

Zephyrus G14 1B scaled 1
(Foto: Asus)

Benchmarks

Processorn i Zephyrus G14 GA401 är som sagt en AMD Ryzen 7. En gång i tiden var AMD och Intels processorer nästan lika utbredda, men i dag har Intel den största delen av marknaden. Det har bidragit till att pressa priserna på AMD och man kan få en komplett Ryzen 7-dator för samma pengar som man måste ge för en 10:e generationens Intel Core i9-processor.

Den 2,9 GHz AMD Ryzen 7 4800HS som sitter i Zephyrus G14 har 8 kärnor och 16 trådar. Alltså samma som den Intel Core i9 som satt i den dubbelt så dyra MSi GS66 Stealth – bortsett från övriga skillnader. Och vi måste säga att den billigare AMD:n inte släpar efter på något sätt. Geekbench 5-processortestet slutar med 1 117 respektive 7 890 poäng. Det är så nära i9:s resultat att man behöver målfoto. PC Mark 10-kontorsprogramtestet slutar på 5 808. Det är inte riktigt på samma nivå, men fortfarande nära.

… fullständigt befriat från alla former av praktisk nytta – men det ser coolt ut!

3DMark TimeSpy-grafiktestet ger resultatet 5 783. Det är något lägre än supermaskinerna. Å andra sidan har vi ”bara” med ett GeForce RTX 2060-grafikkort att göra. Fire Strike-testet ger 13 778 poäng. Det är väldigt snyggt för en RTX 2060-dator!

Vid det här laget i våra tester brukar vi konstatera att potenta gaming-datorer inte passar för batteridrift. Men Zephyrus G14 är undantaget som bekräftar regeln. Hela fyra timmar tuffade PCMark-batteritestet på innan strömmen tog slut. Få gaming-laptops orkar ens hälften så länge!

Den senaste tiden har vi sett en strid ström av ”civila” speldatorer som riktar sig lika mycket mot digitalt kreativa – grafiker och animatörer – som mot spelare. Detta är en målgrupp som Apple har betraktat som sitt privata territorium, men som i stort sett alla PC-tillverkare siktar in sig på.

Asus ROG Zephyrus G14 är ännu en deltagare i den tävlingen, där den möter exempelvis MSi Prestige 14 och Alienware M15. Men ingen av dem har en lika perfekt kombination av storlek, prestanda och pris.

Zephyrus G14 6 scaled 1
Vi förutspår att Zephyrus G14 kommer att bli lika populär bland proffs som bland spelare. (Foto: Asus)

Slutsats

Asus ROG Zephyrus G14 GA401 är den mest bärbara speldatorn vi har testat hittills här på Ljud & Bild. Även om den inte är stor så har den prestanda som med lätthet kan mäta sig med större och dubbelt så tunga maskiner. Bara det är en bedrift. Men vad som är extra imponerande är att Asus har lyckats hålla priset nere på en nivå där man inte behöver vara professionell spelare för att motivera förvärvet. Vi förutspår faktiskt att det här fina lilla muskelknippet kommer att hitta ner i väskan hos många som inte alls köper den för spelens skull, utan för att använda den för tungt grafiskt arbete. Och där kan den visa sig vara något av ett columbi ägg.

Karakter
Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Ljud & Bild