Om du vill vara helt säker på att få en kanonbra bild i TV-rummet så är det bara att leta efter den största OLED-skärmen du har råd med. Det är LG som tillverkar alla OLED-paneler, därför hittar du oftast de bästa OLED-priserna på LG:s egna TV-apparater.
Det här är inget undantag när storleken kommer upp i 77 tum. LG har en konkurrent i Philips på 55- och 65-tumsmarknaden men Philips gör ingen 77-tummare (eller – gud förbjude – 88 tummare!). Du hittar knappt någon 77-tums OELD-TV för under 100 000 kronor, och till och med C9-modellen som vi testar här har kostat så mycket.
Vilket gör 2019-modellen extra intressant i dag, när den kostar mindre än hälften.
Bildbehandlingen fick en stor uppgradering 2019 jämfört med året innan, och användargränssnittet har fått en liten ansiktslyftning.
Design
Med tanke på sin storlek är OLED77C9 som förväntat en enda stor svart yta om man tittar på den avstängd framifrån. Ramen runt bilden är tunn, så den tar inte mer plats än den måste. C9 är mer påkostad både invändigt och utvändigt än lillebror B9, medan den kostar mindre än toppmodellen E9.
C9 vilar på en robust sockel av metall, som dessutom fungerar som en spridningslins för ljudet från högtalarna på undersidan av skärmen. Linsen ser till att ljudet skickas rakt framåt mot lyssnaren för att det ska låta så bra som möjligt.
Den relativt blanka skärmytan reflekterar ljus från omgivningen direkt, nästan som en spegel, fast mycket mindre. Antireflex-skiktet funkar så bra att detta inte upplevs som något problem.
Reflektioner är faktiskt ett större problem med Samsung QE82Q70R, trots att den skärmytan är matt.
Miss med väggmonteringen
TV:n kan tas loss från sockeln och hängas upp på väggen, men då visar sig en ganska så stor miss i konstruktionen. Nämligen att alla kontakter sitter på ryggen TV:n. Det innebär att du antingen måste köpa ett väggfäste som sticker ut en bit från väggen, så att du kommer åt baksidan av TV:n, eller att du kopplar in alla källor innan du hänger upp den på väggen.
Användning och finesser
Även om det här alltså är en modell från 2019 så har C9-serien HDMI-ingångar enligt den senaste standarden, 2.1. De ger betydligt högre datahastigheter (48 Gbit/s mot 18 Gbit/s i HDMI 2.0). Detta innebär ett antal avancerade möjligheter, som fortfarande är långt ifrån att realiseras men som absolut kommer att bli relevanta under TV:ns förväntade livslängd. Till exempel kan 4K-video överföras med bildfrekvenser uppemot 120 bilder per sekund. Om och när det blir aktuellt. Dessutom får man en förbättrad ljudreturkanal (eARC) med större bandbredd, vilket möjliggör bättre ljudkvalitet mellan TV:n och en soundbar-högtalare.
Stöd för både Dolby Vison-bildformat och Dolby Atmos 3D-ljud finns givetvis på plats, då måste man dock ha en soundbar eller ett ljudsystem som också stöder det.
G-SYNC
Gaming-frälsta kan se fram emot att TV:n är G-SYNC-kompatibel och har variabel uppdateringshastighet, vilket betyder att de som har GeForce-grafikkort i datorn kan koppla in skärmen och vara säkra på att bilden inte bryts upp, hackar eller får lång input lag-fördröjning.
C9 har WebOS 4.5-operativsystemet som gör det både snabbare och lättare att hitta innehållet du vill titta på. G7-modellen som står i mitt eget vardagsrum är betydligt trögare att använda, om man säger så.
”Home Dashboard”-menyn visar alla relevanta enheter i närheten, till exempel mobiler, Bluetooth-enheter och smarta IoT-enheter.
Det röststyrda ThinQ AI-styrsystemet finns också på plats, och sedan min kollega Audun testade 65-tummaren i maj förra året har Google Assistant dykt upp i C9-serien.
App-stödet innehåller allt man behöver, inklusive HBO Nordic, Netflix, Viaplay och mycket mer.
Dessutom är färgåtergivningen korrekt på LG-TV:n, med mer djup i röda nyanser i ansikten. Färgerna är både mer behagliga och har fler nyanser än vad jag lyckades få fram ur Samsungen (jag har inte använt avancerad och användarfientlig mätutrustning).
På dagens prisnivå kostar de ungefär lika mycket. När Audun testade LG-TV:n i 65 tum så jämförde han den med Samsungs QE65Q90R och kom fram till att Samsung ibland kunde förväxlas med OLED i svärta, och att LG-TV:n inte var entydigt bättre. Lägg därtill att du i skrivande stund kan få en 82-tums 8K i Q950R-serien för 50 000 kronor, så börjar det bli riktigt intressant!
Slutsats
LG C9 är ännu bättre än tidigare modeller, på alla områden. Som smart-TV är den blixtrande snabb, inte minst för gaming, och den stöder numera ännu fler appar.
OLED-teknikens största fördelar är fortfarande den överlägsna svärtan, i kombination med stark kontrast, naturliga färger och bred betraktningsvinkel. Jämfört med de billigaste LCD-skärmarna är ljusstyrkan där den ska vara, men dyrare LCD-skärmar – både LED och QLED – kan fortfarande lägga i ytterligare en växel.
77-tummaren i C9-serien är ändå ett fynd nu. Vi garanterar att 2020-versionen kommer att bli mycket dyrare!
Också i detta test:
Samsung QE82Q70R
Biokänsla med äkta QLED-kontrast
I Q70R-serien har Samsung trimmat bort all onödig lyx för att kunna erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Med 82-tummaren blir det stora bioupplevelser!
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser