Dell har experimenterat med olika typer av 2-i-1-datorer under åren. En av de första var XPS 12 från 2013 som hade en skärm som satt fast i en robust aluminiumram och kunde snurra runt sin egen axel. En riktigt smart lösning som Dell dock övergav, bland annat med XPS 12 från 2016 som bestod av två helt separata delar: separat tangentbord och skärm. Skärmen kunde användas lös som en surfplatta eller monteras fast i en magnetisk docka på tangentbordet. Den lösningen var däremot inte så elegant och Dell har nu bytt till den mycket mer normala hybridformen, där ett par gångjärn håller ihop skärmen och tangentbordet, så att datorn kan snurras 360 grader runt sin egen axel. Precis som vi har sett i andra hybridmodeller som Lenovo ThinkPad X1 Yoga och HP Envy x360.
Utseende och konstruktion
Dell XPS 13 2-in-1 kan alltså ändras från att vara stängd som en vanlig bärbar dator till att vara hopfälld så att locket och botten sitter rygg mot rygg, vilket förvandlar den till en surfplatta.
Tyvärr är XPS 13 2-in-1 med sina dryga 1,3 kilos matchvikt inte den smidigaste att hantera i surfplatteläge. Det hade kanske varit lite mer användarvänligt och lätthanterligt om tangenterna åtminstone hade dragits in i skalet när datorn vrids runt sin egen axel – som är fallet med den ovan nämnda Lenovo ThinkPad X1 Yoga – men den lilla finessen har inte Dell fått plats för. Det hade annars inneburit att tangenterna legat i nivå med baksidan i stället för att sticka ut, vilket skulle ha skyddat dem bättre från att ryckas loss eller gå sönder på andra sätt.
Med det sagt är Dell-datorn i övrigt tåligheten själv. Hela härligheten är utskuren ur ett enda aluminiumblock och skärmen är gjord av Corning Gorilla Glass 5 som är väldigt svårt att förstöra. Tangentbordet är ett bakgrundsbelyst MagLev i full storlek och insidan av datorn är klädd med kolfibermaterial. Tangenterna har relativt kort slaglängd på 1,3 mm men har ett bra motstånd, så den taktila upplevelsen är absolut godkänd.
Skärm och ljud
Mer än godkänd är även skärmen, som verkligen är den stora fördelen med den här hybriddatorn. Dell har ”lånat” det lite speciella 16:10-formatet som vi även har sett i Apples MacBook Pro-datorer, och det gör XPS 13 bättre lämpad för produktivitet än de flesta andra bärbara Windows-datorer som i vanliga fall har skärmar i 16:9-format och alltså en mindre vertikal arbetsyta.
Men det är den höga 4K-upplösningen och den ljusstarka (500 nits) och knivskarpa skärmen som på allvar stjäl all uppmärksamhet. XPS 13 2-in-1 har HDR och Dolby Vision, resultatet är fenomenal kontrast och en färgåtergivning med precision som gagnar användaren, oavsett om man tittar på Netflix eller arbetar med enorma Excel-kalkylblad.
Och det gör ju ingenting heller att skärmen i stort sett saknar kant, så att Dell har fått plats med hela 13,4 tums skärmyta på mindre plats än exempelvis Apples 13-tums MacBook Pro behöver för att ha plats för 13,3 tum.
Ljudet är å andra sidan ingenting att skriva hem om. Man får ett bättre ljud från iPad Pro, även om Dell skryter med att de inbyggda stereohögtalarna är professionellt avstämda med Waves MaxxAudio. Visst kan man använda det inbyggda ljudet till Skype-möten och lite TV-nyheter, men ljudupplevelsen är för tunn och raspig för mer krävande källor som filmer och musik.
Prestanda
Dell har levererat ett testexemplar med snudd på den dyraste konfigurationen, inklusive 10:e generationens Intel Core i7-1065G7-processor, 16 gigabyte RAM och 512 gigabyte SSD. Och även om det naturligtvis finns ännu dyrare bärbara datorer, som är ännu häftigare – till exempel Asus ZenBook Pro Duo – så är Dell XPS 13 2-in-1 seriöst snabb i den testade konfigurationen!
Det visar de flesta av våra benchmark-tester, även om frånvaron av en dedikerad GPU innebär att Dells hybriddator knappast ska belastas med för hård gaming.
Bara på ett område är XPS 13 en besvikelse och det är batteritiden. I vårt benchmark-test orkar hybriddatorn bara 2 timmar och 54 minuter innan batteriet kastar in handduken, och det är mycket nära att vara det sämsta resultatet på flera år. Den reella batteritiden är naturligtvis lite längre eftersom prestandatestet pressar datorn till det yttersta, i praktiken får man kanske ungefär 5 timmar på en laddning, men det är väldigt, väldigt långt från de 10 timmar som Dell själva hävdar att datorn klarar.
En del av förklaringen till den begränsade batteritiden är naturligtvis att den ljusstarka 4K-skärmen kräver massor av ström, men då borde Dell kanske redan från början ha övervägt att utrusta datorn med ett större batteri. Det ligger i sakens natur att en hybriddator är gjord för att vara ultrabärbar och då bör man också kunna förvänta sig bättre batteritid än vad Dell XPS 13 2-in-1 har.
Slutsats
Dell XPS 13 2-in-1 är en strålande hybriddator på många sätt och vis. Efter att ha experimenterat med formfaktorn har den amerikanska datortillverkaren hittat rätt recept, XPS 13 är läcker och gedigen och har en av de mest utsökta skärmarna vi någonsin sett i en bärbar dator.
Därför är det synd att maskinen väger mer än vad som är bra när hela poängen med en hybriddator är att den även ska kunna användas som surfplatta.
Men det största problemet är batteritiden, som inte är i närheten av vad man bör kunna förvänta sig.
Den höga vikten och den korta batteritiden sänker vårt totalbetyg avsevärt. Båda egenskaperna är nämligen tämligen kontraproduktiva med tanke på vad som är det egentliga syftet med hybriddatorer som produkttyp.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser