Det har gått två år sedan Bowers & Wilkins första försök med brusreducerande hörlurar. De hette PX och hade en verklig lyxkänsla som till och med B&O kunde bli avundsjuka på, och ljudet hade en rund och behaglig klang. Men B&W hade gjort ett par märkliga val, till exempel kunde man inte välja graden av brusreducering på själva hörlurarna utan var tvungen att använda appen.
Det har gått två år sedan Bowers & Wilkins första försök med brusreducerande hörlurar. De hette PX och hade en verklig lyxkänsla som till och med B&O kunde bli avundsjuka på, och ljudet hade en rund och behaglig klang. Men B&W hade gjort ett par märkliga val, till exempel kunde man inte välja graden av brusreducering på själva hörlurarna utan var tvungen att använda appen.
Efterträdaren PX7 kan växla mellan brusreduceringsnivåerna Hög och Låg, och dessutom helt Av, direkt med en knapp på vänster öronkåpa. På den högra sitter knappar för att starta och pausa musik och samtal, samt ändra volym. En fördel mot kåpor som har touch-panel är att fysiska knappar beter sig mer stabilt, speciellt när man använder dem när det regnar ute. PX7 är visserligen inte IP-certifierad för väder och vind, men lite ruskväder bör den kunna tåla ändå.
I sann B&W-anda finns det gott om bas i PX7.
PX utstrålar lyx med sina runda, böjda stänger. PX7 är också lyxiga, men tuffare byggda. Stängerna som öronkåporna sitter fast på är mycket bredare och känns riktigt stabilt konstruerade. Byggkvaliteten är påtaglig, man känner att den mjuka huvudbygeln är gjord för att kunna vridas och böjas. Hörlurarna tål att man råkar sätta sig på dem. Vilket jag gör emellanåt …
PX7 är en frisk fläkt på en marknad som svämmar över av svarta plastlurar. När det gäller utseendet mosar B&W både Sony och Bose.
aptX Adaptive
PX7 är de första hörlurarna jag har testat som har den nya kodeken aptX Adaptive. Detta är i grund och botten aptX och den mer högupplösta aptX HD i en och samma kodek. Den vill helst vara i HD-läget hela tiden, men om du befinner dig i en miljö med mycket trådlöst brus eller där andra skäl förhindrar en optimal Bluetooth-anslutning så växlar lurarna automatiskt till vanlig aptX. Utan dropouts. Coolt! Jag har dock inte kunnat prova hur detta fungerar, eftersom anslutningen höll sig stabil under hela testet.
Anslutning
PX7 har ingen NFC-anslutning, vilket innebär att både Android- och iPhone-användare måste ansluta dem på det gamla sättet. Lyckligtvis är det inte så svårt att hitta PX7 i Bluetooth-listan, välj dem och ansluta.
Massor av bas
För att testa ljudet börjar jag med brusreduceringen avstängd, så att jag kan vara säker på att hörlurarna får optimala arbetsförhållanden.
I sann B&W-anda finns det gott om bas i PX7. Poplåten Bad To You med Ariana Grande, Normani och Nicki Minaj har häftig partybas som masserar hörselgångarna. Här får de två 43 mm-högtalarelementen verkligen jobba!
Diskantregistret är mycket distinkt, kanske lite väl hårt. S- och sche-ljud är i aggressivaste laget. Å andra sidan är tal och sångröster mycket tydligt artikulerade, det blir bara lite för mycket för min del.
Mellanregistret är ganska återhållsamt. Det finns mycket kött på benen i bröstklangen, men sångröster framträder inte som jag vill ha dem. De hamnar liksom för långt bak på scenen. Piano låter ganska så luddigt, även om efterklangen är stor och luftig. Det som saknas är snärt. På det här området är Beyerdynamic Lagoon ANC mer framträdande och välbalanserad. Faktiskt även Beats Solo Pro, även om somliga kanske tycker att den senare är för tunn i basen.
Det här gäller med en iPhone 11 Pro Max som ljudkälla, som använder AAC och inte aptX. När jag byter till en Android-mobil (Motorola Moto G6 Plus) lugnar diskanten sig. Det blir mer luft och mindre ansträngande för öronen. Men det blir däremot inte mer mellanregister, det finns fortfarande för lite dynamik i sångröster, gitarrer och andra mellanregisterinstrument.
Brusreducering
När brusreduceringen är aktiverad blir det tyst på kontoret. Snyggt. Men något händer med ljudet också. Själva klangkaraktären är densamma, men musiken tappar dynamik. Det låter plattare och basen glider ut. Det finns fortfarande mycket bas, den är bara inte lika taktfast. Med brusreduceringen på Låg blir ljudet lite bättre, men den bör helt klart vara avstängd om du inte befinner dig i bullriga miljöer. Till exempel på en buss eller ett flygplan.
Ljudet via USB är ännu bättre, särskilt när jag spelar högupplöst musik genom Roon.
USB
En cool sak med USB-C-kontakten är att den även kan överföra ljud från PC. Då får du digitalt ljud direkt i lurarna, med 24 bit/96 kHz-upplösning. Tjusigt!
Ljudet via USB är ännu bättre än med Bluetooth från Android-telefoner, särskilt när jag spelar högupplöst musik via Roon. Som Susanne Sundførs live-version av Reincarnation framförd på Barbican i London. Den här finns i Master-versionen på Tidal, med fler detaljer i ljudbilden. Det delikata spelandet på en autoharpa får fler klanglager än när musiken överförs med trådlös Bluetooth.
Klassisk musik, som De fyra årstiderna av Vivaldi, tjänar mycket på den extra luftigheten och rumsinformationen via USB. Det låter fortfarande för återhållsamt i mellanregistret för min personliga smak, men det är varken för skarpt eller plågsamt på något sätt.
Jag måste också ännu en gång betona att rytmisk popmusik låter stenhårt med den frodiga basen i PX7.
UPPDATERING 2020-04-20:
Efter en uppdatering av hörlurarnas firmware har samtalskvaliteten fixats. Bortse därför från hela nästa stycke om problem med samtalskvaliteten. Totalbetyget ändras dock inte på grund av uppdateringen.
Usel samtalskvalitet
– Vad säger du? Kan du säga det en gång till? Det låter som om telefonen ligger i metallåda och du står två meter bort när du pratar. Hallå?
Så sa min fru när jag försökte prata i telefon med PX7. Som uppenbarligen inte passar för telefonsamtal. Det slutade med att jag plockade fram telefonen och inaktiverade hörlurarna tillfälligt. Bökigt, men värt det. Här har B&W något att lära av Jabra Elite 85h. Där har du bra samtalskvalitet!
Brusreduceringen
Brusreduceringen fungerar i stort sett bra. Men när jag satt på bussen, med en brummande motor som fortplantade sig genom sätet, upp i kroppen och sedan till hörlurarna, varierade öronkuddarnas tätning mot huvudet. Detta ledde också till att brusreduceringen ibland orsakade blåsljud i örat. Jag måste betona att detta bara hände sällan, men tidigare har jag bara råkat ut för sådant med billigare hörlurar.
Slutsats
Bowers & Wilkins PX7 är en fin hörlur som kommer att göra många lyckliga. Den osar av både lyx och byggkvalitet, och jag älskar att den ser annorlunda ut än andra hörlurar där ute. Och att den kan spela högupplöst musik via USB.
Om du älskar bas så finns det mycket att älska med PX7. Nästan så att du kommer att vilja dansa mitt på gatan! Tyvärr följs inte det upp riktigt av de ljusare tonerna. Mellanregistret är väl återhållsamt och s- och sche-ljud kan skava lite. Mer med iPhone än med Android.
När det gäller samtalskvaliteten är den så pass dålig att man skulle kunna tro att B&W inte har tänkt på den alls. Och även om brusreduceringen i stort sett är bra så är den ojämn när man sitter på en skakig buss eller går omkring ute och det blåser friskt.
Om du kan leva med de här reservationerna är det bara att slå till direkt.
1 reaktion på ”Bowers & Wilkins PX7”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Jag delar inte uppfattningen att tung bas är något positivt. Blev själv besviken på B&Ws PX7 pga denna, så som jag ser det, onödiga obalans på bekostnad av övriga register. Jag förstår att den breda marknaden kanske kräver detta men det innebär att vi övriga, som historiskt kunnat förlitat oss på B&W, får titta efter andra alternativ.