TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Technics SL-G700

Det omöjligas konst

Technics SL-G700 kombinerer en sagolikt bra CD-spelare med en lika sagolik nätverksspelare.

Av / 2019-12-29 - 00:00
Technics SL-G700

Ljud & Bild tycker

  • Suveränt ljud och byggkvalitet i en ovanligt praktiskt och användbar CD- och nätverksspelare. Stöder högupplöst ljud från CD och strömning
  • Långsam på avtryckaren, krånglig app-styrning, hörlursuttaget driver inte alla hörlurar.

Ibland är det skönt att ha måttfulla förväntningar. Som när man besöker en ny restaurang för första gången. Eller reser till en plats man aldrig varit på förut. Allt är nytt och spännande och det finns en god chans att man blir positivt överraskad.

Ungefär så var det med Technics CD-spelare. Som, måste jag skynda mig att tillägga, är mycket mer än en CD-spelare. Den är en kombination av många saker: CD- och SACD-spelare, nätverksspelare, digitalomvandlare och förförstärkare. Vilket sällan är ett recept på framgång.

Även om Naim lyckades över all förväntning med Uniti Star, som dessutom har en effektförstärkare på insidan, är det inte givet att sådana här multispelar-kombinationer blir lyckade.

Technics SL-G700 kan dock läggas till i listan över produkter som lyckas kombinera flera saker, och med undantag för ett par användarmässiga vedervärdigheter är Technics-spelaren en fantastiskt lyckad apparat.

Okej, den inbyggda hörlursutgången låter i bästa fall respektabelt och driver inte de mest tungdrivna hifi-hörlurarna.

Annons

Men ljudkvaliteten – och byggkvaliteten – och alla funktionerna som finns samlade på ett och samma ställe gör Technics-spelaren nästan till ett fynd för musikälskare med en ofta spelad CD-samling.

Man kan spela SACD-skivor också, och på så sätt hålla liv i musiksamlingen med en spelare som har uppdaterad teknik i kombination med både trådbunden och trådlös strömning. Den har Bluetooth inbyggt, för bekvämlighets skull, men även trådlös strömning via wi-fi. Och den stöder både AirPlay2 med eller utan multiroom, Chromecast Audio samt strömning via wi-fi-routern och ethernet-kabel.

Nackdelen är att man måste växla mellan fjärrkontrollen och appen för att styra uppspelningen, och även om fjärrkontrollen är ett skolexempel på enkel styrning så kan man inte säga detsamma om Technics-appen. Den första installationen är relativt rättfram. Det tog mig under fem minuter från det att spelaren var inkopplad tills jag kunde strömma musik från Tidal i anläggningen.

Så långt allt väl. Technics-appen var en gång ganska så bra, nu rekommenderar jag att de skrotar den och gör en ny. Från scratch. Stjäl gärna Linns eller Naims variant och gör en äkta surfplatteversion av den nya appen. Lägg alla primära funktioner på en skärm och integrera strömnings-apparna, TuneIn-webbradio och anslutna musikbibliotek (NAS) i nätverket.

SL-G700 har en USB-ingång på fronten för att spela musik på exempelvis ett USB-minne, samt anslutning till en nätverkshårddisk laddad med musik via USB på baksidan.

 

Diskreta kretsar

Technics-spelaren väger över 12 kilo och är byggd som en pansarvagn. Baksidan har både balanserade och obalanserade utgångar. Man kan styra volymen om man väljer att använda den som förförstärkare tillsammans med ett par aktiva högtalare, eller en effektförstärkare. Eller så kan man låsa volymkontrollen och skicka ut en fast linjesignal om spelaren ska integreras i en anläggning.

Om man skruvar loss toppen så ser man kanske den inkapslade CD-mekaniken först. På ena sidan sitter en avskärmad hybridströmförsörjning, på den andra en diskret uppbyggd analogdel med en 32-bitars digitalomvandlare som hanterar alla format.

Kretsarna är konstruerade som två monokanaler, digitalklockan är faktiskt batteridriven för att förhindra att störningar kryper in i signalen. Technics hävdar att de har lyckats sänka brusnivån hela vägen från strömförsörjningen, via DACen och ut till utgångarna.

Det finns mer. Hörlursuttaget har sin egen klass AA-förstärkare, med Technics JENO-krets, som ska minska brus och förvrängning. Stöd för MQA-avkodning finns också, det hittar man på MQA-CD-skivor och i ljudfilerna från Tidal Hi-Fi Masters.

 

Technics SLG700 CD scaled 1
CD-spelaren tar även SACD och MQA CD.

Re-Master

Det går att stänga av alla antenner och nätverksaktiviteter när man spelar CD. En tryckning på Direct-knappen fixar det. Klickar man sig in i inställningsmenyn så hittar man bland annat tre filter med olika kurvor som man kan ställa in efter sin smak. Filter 1 är normalinställningen.

Det finns också en Re-Master-funktion, som är en digital behandling av signalen från CD och som konverterar 16 bit/44,1 kHz-data till 32 bit/192 kHz så att signalen kan behandlas med hög upplösning. Det fungerar även med MP3-filer, där skillnaden är mer hörbar, men rent allmänt låter spelaren väldigt bra utan remastering.

För det gör den verkligen. Sätt på en CD och bara njut av det varma, öppna och upplösta ljudet som flödar ut i vardagsrummet. Det finns mer upplöst ljud i spelare som McIntosh MCD600, men jämfört med till exempel Hegel Mohican låter SL-G700 fylligare och har varmare klangfärger.

Pianoklangen är mäktig och nyanserad på samma gång, oavsett om jag spelar Jarrett eller Andsnes, och perkussion är gnistrande dynamiskt. Diskanten tycker jag känns en smula avslappnad, fast på ett behagligt sätt. Jag tycker inte att någonting maskeras, exempelvis har gitarrer och stråkar ett skarpt fokus ända ner på detaljnivå.

Technics-spelaren är en strålande musikförmedlare, jag är osäker på om det finns många CD-spelare i den här prisklassen som låter väsentligt bättre än den här. Annorlunda, men knappast bättre.

Som nätverksspelare måste du byta från fjärrkontroll till app-styrning – krångligt, naturligtvis, men det fungerar och låter utmärkt. Masters-album eller inte, strömning över nätverket från Tidal-appen via en Nordost Ethernet-kabel låter så fräscht och dynamiskt att jag inte riktigt förstår poängen med att ha en separat nätverksspelare – och en CD-spelare.

Technics SL-G700 kombinerar både och på ett förträffligt sätt, även om styrningen kunde förbättras.

 

Slutsats

Nätverksspelare och CD-spelare i ett är inte en lösning som fungerar för alla. Men för de som behöver byta ut sin åldrande CD-spelare och vill strömma musik är SL-G700 en no-brainer. Det finns inte många lika praktiska spelare där ute, och inte alls många med samma kvaliteter som den här. Kanske inte med samma ljudkvalitet heller, den är värd en sexa i betyg, men tyvärr drar användarvänligheten ner summan i slutbetyget den här gången.

 

Karakter
Technics SL-G700
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Ljud & Bild