Bowers & Wilkins 607 är den minsta modellen i 600-serien, en kompakt tvåvägshögtalare med 5-tums bas/mellanregister och 1-tums domediskant. Båda elementen är dessutom ”arvegods”, med teknik som hämtats från dyrare serier.
Det säger sig självt att det inte kommer någon avgrundsbas från ett 5-tums baselement i ett dvärgkabinett. Men om man placerar högtalarna med omsorg så är ljudet inte tunt alls. En liten, billig högtalare används vanligtvis i ett litet rum där den ställs intill en vägg. Och eftersom rummet är litet står soffan eller fåtöljen lika ofta mot den motsatta väggen. Och då kommer naturlagarna till vår hjälp.
Diskanten är inte bara bra utan oförskämt bra. Samma element används i hela 600-serien och är absolut mogen uppgiften. Övertonerna framträder klara och rena, även om de inte klingar lika viktlöst som i AMT-diskanter.
Det som framför allt gör Bowers & Wilkins 607 till ett utmärkt köp är dock dess förmåga att återskapa rumskänslan. Med rätt inspelningar och en signalkedja som bemästrar uppgiften låter det så naturligt att det inte borde vara tillåtet för de här pengarna!
Men det krävs en kraftfull förstärkare för att få fart på 607:orna. Med en känslighet på 84 dB behöver de fyra gånger så mycket ström för att nå en viss volym än en mer konventionell högtalare med 90 dB känslighet.
Slutsats
Bowers & Wilkins 607 är en billig men väldigt, väldigt lyckad högtalare. Du får inget djupt, soffskakande basmuller från den, men om du ställer den på ett förnuftigt ställe i ett rimligt stort rum så kan den leverera mycket mer än bakgrundsmusik. Trots de ringa måtten åstadkommer den en utmärkt bas, och förmågan att skapa en illusion av scenen befinner sig i en klass som kan utmana betydligt dyrare högtalare. Och dess diskreta yttre gör det lätt att smyga in den i anläggningen. JAH