Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi har utsett

Årets bästa högtalare

Passiva? Aktiva? Trådlösa? Vi hjälper dig att hitta rätt!

Av / 2019-11-07 - 12:00
Årets bästa högtalare

Eftersom det finns så många sorters högtalare där ute kan det vara svårt att veta vad man behöver. Men ta ett djupt andetag och slappna av, vi ska ge dig lite hjälp på traven!

Först och främst kan man dela upp högtalare i tre huvudkategorier: passiva, aktiva och trådlösa.

Passiva högtalare

Passiva högtalare är den traditionella typen, som kopplas till en stereo eller förstärkare med vanliga kablar. Fram tills nyligen var detta den helt klart dominerande typen, och många föredrar den fortfarande. Det är också det enklaste sättet att uppgradera sin stereo, eftersom man inte behöver byta ut all utrustning – bara högtalarna.

Bland passiva högtalare finns det två underkategorier: golvhögtalare och stativhögtalare – den senare kallas ibland kompakthögtalare eller bokhyllehögtalare, även om man inte får det bästa ljudet genom att trycka in högtalarna i bokhyllan. Men rent inredningsmässigt inser vi att det är lockande, och väljer man ett par utan alltför mycket bas så går det fint att ställa dem där.

Golv eller stativ?

Fördelen med golvhögtalare är att större kabinett ger ljudet mer volym och mer bas. De passar i större rum eller om du helt enkelt är väldigt förtjust i bas som du känner rent fysiskt i kroppen, vilket de mindre stativhögtalarna inte är lika bra på. Svårigheten med att göra bra golvhögtalare är att det större kabinettet kräver mer dämpning för att undvika oönskade resonanser (förvrängning). Därför är en golvhögtalare med hög ljudkvalitet ofta dyrare än en stativhögtalare med motsvarande ljud.

Om du gör avkall på den djupaste basen kan alltså ett par stativhögtalare ge bättre ljud för pengarna, även om golvhögtalarna ger mer ljud. En annan fördel med mindre högtalare är att de är lättare att placera, dels med tanke på optimalt ljud och dels rent inredningsmässigt.

Aktiva högtalare

Passiva högtalare behöver en förstärkare för att ge ifrån sig ljud, aktiva högtalare har den inbyggd. Allt du behöver är en kabel från ljudkällan, som kan vara en dator, nätverksspelare eller CD-spelare (ja, de finns fortfarande!). Vissa har till och med digitala ingångar och inbyggd digitalomvandling (DAC). Sådana är mer eller mindre en komplett stereoanläggning, förklädd som ett par högtalare.

Fördelen med aktiva högtalare är att förstärkardelen är billigare eftersom man slipper ett kostsamt skal till förstärkaren. Dessutom är signalvägen kortare eftersom man inte behöver långa högtalarkablar – och de bästa aktiva högtalarna har separata förstärkare till diskant, bas och eventuellt mellanregister, vilket i sin tur innebär att man även kan hoppa över det passiva delningsfiltret som är nödvändigt i passiva högtalare. Resultatet kan då bli ännu renare och mer dynamiskt ljud. Man har till och med en möjlighet att använda digital, aktiv basförstärkning som ger mer djupbas när man spelar på måttliga ljudnivåer. Detta gäller dock främst lite dyrare högtalare.

Även aktiva högtalare är indelade i golv- och stativhögtalare.

Trådlösa högtalare

Den allra populäraste högtalarkategorin nu för tiden – och den snårigaste djungeln man kan gå vilse i – är trådlösa högtalare. Ska du ha två stora högtalare eller en liten resehögtalare som får plats i handbagaget? Bluetooth eller Wi-Fi? Mono eller stereo? Multiroom? Eller varför inte en smarthögtalare som du kan prata med?

Resehögtalare

De små resehögtalarna är sådana man laddar upp med en USB-kabel och lägger i handbagaget. Nästan alla använder Bluetooth i någon form, man kopplar enkelt in sin mobiltelefon och spelar musik. Detta är den enklaste typen av trådlös högtalare, allt man egentligen behöver tänka på är hur stor den ska vara och om den behöver vara vattentät. Men det finns skillnader i ljudkvalitet här också, och batteritiden är också värd att tänka på.

Trådlösa hifi-högtalare

Det finns trådlösa högtalare som ser ut som vanliga hifi-högtalare. Oftast är de av typen ”kompakta bokhyllehögtalare”, men kan vara golvstående också. Många av dem använder Bluetooth för att spela upp musiken, men de finns också i mer avancerade former och kan faktiskt ha både Wi-Fi-anslutning, digitala ingångar och radio. Och kan alltså betraktas som ett komplett stereosystem.

Multiroom-högtalare

En av de mest populära högtalarkategorierna är multiroom-högtalare. Det här är högtalare som kopplas till det trådlösa hemnätverket och kommunicerar ihop med en app.

Du kan ha högtalare i vardagsrummet, sovrummet, badrummet och köket och välja att alla ska spela samma musik. Eller spela olika musik, var för sig. Du behöver inte heller köpa många högtalare direkt, du kan börja med en och sedan bygga ut om och när du vill.

Fördelen med multiroom-högtalare är att de i bästa fall är ett användarvänligt och sömlöst sätt att spela musik i flera rum. Men inte alla är lika användarvänliga, och drömmen kan snabbt bli en mardröm om appen är krånglig eller ofta kraschar, eller om högtalarna hela tiden hoppar in och ut ur nätverket. Många sådana här högtalare saknar dessutom riktig fjärrkontroll, så om du inte vill styra musiken med en app hela tiden bör du undersöka om högtalarna fungerar med en fjärrkontroll.

Smarta högtalare

Till sist – men definitivt inte minst – har vi de smarta högtalarna. Detta är den snabbast växande kategorin. Det här är högtalare som kopplas till hemnätverket och som ofta fungerar som multiroom-högtalare. Men de har dessutom en inbyggd mikrofon som du kan prata med. Du kan be högtalaren att spela din favoritmusik, ta reda på om det kommer att regna idag, hur trafiken ser ut och om närmaste livsmedelsbutik fortfarande är öppen. Men den kan även kommunicera med andra nätverksanslutna enheter, till exempel TV:n, robotdammsugaren, den smarta dörrklockan och övervakningskamerorna. Bland annat. I takt med att hemmet blir allt smartare kommer smarthögtalare att spela en allt viktigare roll för att förena alla inkopplade produkter.

Även om det finns konkurrerande system bland smarthögtalarna (Alexa, HomeKit) så är det hittills bara Google Assistant som pratar svenska. Därför rekommenderar vi att du letar efter den loggan om du ska ha en smart högtalare.

Priserna börjar på ungefär 500 kronor (Google Home Mini) och går hela vägen upp till drygt 5 000 kronor. Funktionaliteten är snarlik, det som skiljer är storleken och ljudet.

Från budgetklass till highend

När du ska ut och handla måste du komma fram till en budget. Det finns mycket bra som kostar rimliga summor, men om du är villig att betala mer så får du valuta för pengarna i form av ännu bättre musikupplevelser (och film!). Därför har vi i år precis som förra året testat högtalare i allsköns prisklasser.

Ett högtalarpar för 2 000 kronor kan ha fantastiska kvaliteter för sin prisklass. Men det är inte utan anledning det finns highend-högtalare för sexsiffriga – för att inte tala om sjusiffriga – belopp. Då blir det som att flytta in Berlin Konzerthaus i vardagsrummet, där man inte bara sitter och hör varje tonhöjd med perfekt timing, utan också konsertsalen och luften mellan instrumenten! Har du aldrig hört äkta highend så måste du prova!

För de allra flesta är det mest förnuftiga att lägga sig någonstans mellan ytterligheterna. Bestäm dig för en budget och var gärna beredd på att gå upp tio eller tjugo procent.

picture1 picture1 picture3 picture4 picture5 Aarets hoyttalere 2019 5 61783 Aarets hoyttalere 2019 6 61784 B W 603 SPREAD 61786 Dali Oberon 7 Spread 2 61787 scaled Aarets hoyttalere 2019 3 61790
<
>
Stativhögtalare är fortfarande populära. Foto: Geir Gråbein Nordby
Andra rekommenderas av årets bästa högtalare

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa högtalare

Årets bästa trådlösa högtalare, Basic

Marshall Stanmore II Voice Google Assistant

Konsert från bokhyllan

Marshall har mycket starkare ljud än konkurrenterna, utan att det sker på bekostnad av ljudbildens balans. Den krossar dem, helt enkelt.

Marshall Stanmore II Voice ser ut som en gitarrförstärkare av samma märke. Den här kan lätt bli ett hat/kärleks-föremål, men i rätt hemmiljö kommer den definitivt att hitta sin plats. Högtalaren har just kommit i en Google Assistant-version som fungerar med Google Home-systemet. Det finns också en Alexa-version, så var noga med att välja rätt högtalare i butikshyllan!

Stanmore II Voice är bland de största i klassen. Då får man också plats med en drygt fem tum stor bas och två diskantelement. Den spelar nämligen i stereo. Med 80 watts förstärkning och ett maximalt ljudtryck på 107 dB (ungefär lika högt som när du drar igång en ganska så stor utombordare).

Marshall-ljudet är verkligen kraftfullt. Oavsett om det finns AC/DC eller Ariana Grande i spellistan så trycker högtalaren till med mycket mer pondus och kraft än någon annan i startfältet. Den har inte lika djup bas som Apple HomePod, och får inte fram undertonerna i en basgitarr eller röst i lika hög grad. Apple-högtalaren är också mer finmaskig i diskanten. Men Marshalls mellanbas spelar i en helt annan liga. Och när ljudet dessutom är balanserat nog för att funka även med akustisk musik så blir kraften i Stanmore II extra häftig. Det här är den första smarthögtalaren vi har testat som kommer i närheten av att kunna ersätta stereoanläggningen. Åtminstone i ett mindre vardagsrum.

Slutsats

Den ser ut som en gitarrförstärkare och är mycket riktigt den kraftigaste smarthögtalaren i sin klass. Vi har inte hört någon som låter bättre än Marshall Stanmore II Voice. Väljer du Google Assistant-versionen (det finns en med Alexa också) så får du dessutom den bästa användarvänligheten här hemma, då pratar den nämligen svenska. Ljudet är aning grovt men ändå stenhårt! Och tillräckligt balanserat för att funka med all slags musik. Det här är underhållning! GN

Årets bästa trådlösa stereohögtalare

KEF LSX

Trådlöst högtalarfynd

Lilla KEF LSX är ett färgrikt högtalarfyrverkeri och bäst i klassen.

Musik är som bekant bäst i stereo. Det hör vi ständigt, i alla prisklasser egentligen. Här också. Två högtalare är bättre än en, särskilt när de är små. Som de här. Kompakta KEF LSX är egentligen en liten stereoanläggning. De trådlösa högtalarna har både Wi-Fi och Bluetooth, så vem som helst kan strömma musik från Spotify eller Tidal i stereo.

De kan kopplas till TV:n också. Ställ ett par LSX på bänken framför TV:n, eller häng dem på väggen bredvid, och vips så får man stereolljud där också. Det är en mer välljudande lösning än en soundbar.

Det går att koppla in en annan ljudkälla också, till exempel en skivspelare eller något annat, och man kan välja om man vill styra ljudet med en app eller fjärrkontrollen. Stream-appen ger en översikt över spellistor, musik man har lagrat samt åtkomst till musikbiblioteket på datorer som är anslutna till samma nätverk.

Skulle man upptäcka att det saknas lite djupbas kan man koppla in en subwoofer. De färgrika KEF-högtalarna stöder AirPlay 2 också, och multiroom med flera högtalare i serie.

LSX må vara små, men det märks inte på ljudet. Högtalarna har KEFs Uni-Q-högtalarelement med diskanten i mitten. Det ger en homogen och balanserad ljudbild med ett stereoperspektiv som överträffar allt annat i prisklassen.

Den inbyggda förstärkaren har stålkontroll i basen, vi tvivlar på att många kommer att vilja ha en subwoofer. Slagverk återges med en dynamisk snärt som man både hör och känner, och till och med färgprakten från stora orkesterverk blomstrar här.

Musiken verkar större, mer dynamisk och engagerande än vi är vana vid från trådlösa högtalare, det är sensationellt för en högtalare på 24 cm.

Man kan välja om högtalarna ska vara mattsvarta, vita, blå, röda eller gröna, och det gäller både kabinettet, fronten, baksidan och det finmaskiga tyget på sidorna,

KEF LSX är utan tvekan de finaste i sin klass. De sticker ut med sin design, kan användas av hela familjen och låter nästan sensationellt bra för att vara så små och trådlösa stereohögtalare. De här kan vi rekommendera utan reservationer. LS

Årets bästa trådlösa bordshögtalare, Premium

Naim Mu-so 2

Den bästa bordshögtalaren

Det är onaturligt att det kan komma så mycket ljud ur något så litet.

Fast det är klart, så himla liten är den inte. Den nya versionen av Naim Mu-so har växt lite sedan sist, och är rejält förbättrad. Den är så bra att vi inte har hittat någon bordshögtalare som kommer i närheten av Mu-so 2.

Det är en stereohögtalare, även om den inte ser så ut. Under den böjda grillen sitter det nya högtalarelement. På insidan har den fått bättre förstärkare. Och naturligtvis är den trådlös. Bluetooth och Wi-Fi finns inbyggt. Detsamma gäller Chromecast och Apple AirPlay 2, så att man kan strömma vad som helst från vad som helst.

Mu-so 2 kan styras med en app. Ensam eller i ett nätverk av högtalare, alltså multiroom med högtalare i flera rum, och den har inbyggd internetradio och är förberedd för Roon.

TV:n kan kopplas in via HDMI-ingången, om man vill använda den som en soundbar, och det finns ljudingångar för analoga och digitala ljudkällor.

Naim-högtalaren är kort och gott en liten stereoanläggning, i ett relativt kompakt paket. Perfekt för alla som vill ha bästa möjliga ljud på minst möjliga plats.

Den utbytbara grillen i grått tyg finns även i terrakotta, olivgrönt och blått, och det nya gallret har mycket mer perforeringar och släpper igenom mer luft så att diskanten låter fräschare än i föregångaren.

Det går att koppla in en subwoofer också.

Naim-högtalaren har inga problem att fylla ett stort vardagsrum med ljud. De många högtalarelementen och stora baselement levererar ett förbluffande ljudtryck och sensationellt fet bas.

På samma gång låter musiken oansträngd och klar, med fylligt ljud och bra fokus. Har man Mu-so 2 till TV:n är röster klockrena och trots storleken ger den effektiva och övertygande filmupplevelser med film.

Ljudkvaliteten har fått ett hörbart lyft och passar till ännu mer än tidigare. Den sätter återigen standarden för välljud och kvalitet i den här klassen och kan ersätta den gamla stereon i många vardagsrum. Mu-so 2 kan användas var som helst, av alla, och går att koppla ihop med flera enheter i andra rum. Det är inte många soundbar-högtalare som kan hänga med – och tycker man att priset är högt så ska man veta att det blir ännu dyrare om man vill att det ska låta bättre än så här. LS

Årets bästa trådlösa högtalare, Highend

Bowers & Wilkins Formation Duo

Himlen är trådlös

Vi har blivit imponerade av trådlösa högtalare förut, men B&W Formation Duo är det första högtalarparet som tar oss med till himlen.

Så småningom har även highend-tillverkare insett att de tävlar mot små Bluetooth- och wifi-högtalare om utrymmet i vardagsrummet och att något måste göras. För det är inte nödvändigtvis köpkraft som kunderna saknar, många av dem är villiga att betala för bra produkter så länge de uppfyller kraven på enkel skötsel och inredning.

Devialet ​​har spännande högtalare, från relativt billiga och upp till över 50 000 kronor per par. KEF har mycket bra trådlösa högtalare i form av LS50 Wireless och Dynaudio Xeo 20 har också fina hifi-egenskaper. De två senare är dock inte helt i Sonos-klass när det gäller användarvänlighet.

Äntligen kommer B&W

För Bowers & Wilkins del var de tidigt ute med sin trådlösa Zeppelin-högtalare, men när det gäller hifi av högsta kvalitet har de inte haft något egentligt trådlöst alternativ. Förrän nu. Och vilka högtalare de har kommit med!

Formation heter den trådlösa serien, som har tydliga gener från såväl 800 D3-serien som den nyare 700-serien. Men den tillför även något helt nytt, både när det gäller design och innanmäte.

Runda former

Kabinetten på stereoparet Formation Duo, som vi testar här, är mycket mer avrundade än i tidigare serier. Här finns inte en enda rak kant! Förutom att se läckert och modernt ut så förhindrar det diffraktion som uppstår när ljudvågorna sprids hit och dit när de når kanterna på kabinettet. Plus att stående ljudvågor på insidan minimeras. Läs: ljudet blir renare, får mer attack och stereoperspektiv med bättre fokus.

Slutsats

Bowers & Wilkins Formation Duo är lika användarvänliga som något från Sonos och ljudet är bättre än något vi har hört från liknande högtalare. Oavsett om det står Sonos, Bluesound, EC Living eller till och med Devialet på rivalerna så har de sina svagheter som Formation bara fnyser åt. Visst, det kostar, men herregud så mycket bättre det smakar! Till och med djupbasen finns på plats!

Den djupaste basen tappar lite kontroll när man spelar högt, det kan förmodligen lösa sig med subwoofern Formation Bass, vilket vi gärna testar någon gång. En annan svaghet är att det inte finns några trådbundna ingångar. TV:n måste därför anslutas med Bluetooth, vilket inte är så användarvänligt och ger sämre ljud.

Men ändå, bland alla trådlösa högtalare vi har hört finns det ingen bättre eller ens lika bra som B&W Formation Duo när vi talar om den kompletta upplevelsen. De är verkligen fantastiska.

 

Årets bästa bärbara högtalare, Premium

Sonos Move

Sonos flyttar ut

Äntligen en Sonos-högtalare som kan följa med ut i trädgården och spela från mobilen.

Move är en flyttbar högtalare för hemmet, uteplatsen, trädgården och bryggan. Eller varför inte för badrummet, något som Sonos tidigare inte kunnat erbjuda. Man behöver nämligen inte vara rädd för att ta med högtalaren ut. Den är IP-klassad så att den både tål damm och en regnskur, även om man nog bör akta sig för att tappa den i poolen.

Högtalaren laddas med hjälp av en laddningsstation. Den är helt enkelt ett runt ställ som man placerar högtalaren i, och två kontaktpunkter ser till att förse den med ström.

Det mesta styr man som vanligt från Sonos-appen, särskilt vad gäller att gruppera högtalare så att de spelar samma musik. Sonos Move kan även kopplas i stereopar så att man får riktigt stereoljud från dem. Däremot kan den inte kopplas till Sonos Sub eller användas som surroundhögtalare i ett hemmabiosystem.

Har man inte lust att använda mobilen så finns det touchknappar på ovansidan av Move. På baksidan finns för första gången en omkopplare för wifi eller Bluetooth. Ett lätt tryck på den så dyker Move upp bland Bluetooth-enheterna på mobilen. Därmed kan man för första gången spela på en Sonos-högtalare där det inte finns Wifi.

Med den rundstrålande diskanten får man ett väldigt öppet ljud som är särskilt passande utomhus. Ljudet är varmt och har en distinkt och solid basåtergivning, som förvånande nog ligger närmare Play 5 än de mindre högtalarna som Sonos One. Den spelar också tillräckligt högt för en normal trädgård och även när vi drog på uppåt 90 decibel överstyrde den inte eller skorrade. Ljudet är mindre sofistikerat än i Play 5, men den har fortfarande en klar och tydlig återgivning av röster.

Slutsats

Sonos kapar kedjorna och släpper ut sin första högtalare från hemmets väggar. Sonos Move är en batteridriven högtalare som även kan spela musik från mobiltelefonen via Bluetooth. Eftersom det dessutom är den första vattentåliga högtalaren behöver man inte oroa sig över att ta med den ut i trädgården, eller varför inte in i badrummet. Däremot är den lite väl stor och tung att ta med på utflykten. Hanteringen är som vanligt ytterst enkel via Sonos-appen. Ljudet anpassas automatiskt till omgivningen och låter därför bättre än förväntat både utomhus och inomhus. Har man redan ett Sonos-system och står ut med prislappen är den ett bra komplement. Vill man däremot bara ha flyttbart ljud finns det mer prisvärda konkurrenter. JE

Årets bästa stativhögtalare, Basic

Bowers & Wilkins 607

Liten och pigg

Bowers & Wilkins diskreta knattar har en ljudbild som är mycket större än både exteriören och prislappen.

Bowers & Wilkins 607 är den minsta modellen i 600-serien, en kompakt tvåvägshögtalare med 5-tums bas/mellanregister och 1-tums domediskant. Båda elementen är dessutom ”arvegods”, med teknik som hämtats från dyrare serier.

Det säger sig självt att det inte kommer någon avgrundsbas från ett 5-tums baselement i ett dvärgkabinett. Men om man placerar högtalarna med omsorg så är ljudet inte tunt alls. En liten, billig högtalare används vanligtvis i ett litet rum där den ställs intill en vägg. Och eftersom rummet är litet står soffan eller fåtöljen lika ofta mot den motsatta väggen. Och då kommer naturlagarna till vår hjälp.

Diskanten är inte bara bra utan oförskämt bra. Samma element används i hela 600-serien och är absolut mogen uppgiften. Övertonerna framträder klara och rena, även om de inte klingar lika viktlöst som i AMT-diskanter.

Det som framför allt gör Bowers & Wilkins 607 till ett utmärkt köp är dock dess förmåga att återskapa rumskänslan. Med rätt inspelningar och en signalkedja som bemästrar uppgiften låter det så naturligt att det inte borde vara tillåtet för de här pengarna!

Men det krävs en kraftfull förstärkare för att få fart på 607:orna. Med en känslighet på 84 dB behöver de fyra gånger så mycket ström för att nå en viss volym än en mer konventionell högtalare med 90 dB känslighet.

Slutsats

Bowers & Wilkins 607 är en billig men väldigt, väldigt lyckad högtalare. Du får inget djupt, soffskakande basmuller från den, men om du ställer den på ett förnuftigt ställe i ett rimligt stort rum så kan den leverera mycket mer än bakgrundsmusik. Trots de ringa måtten åstadkommer den en utmärkt bas, och förmågan att skapa en illusion av scenen befinner sig i en klass som kan utmana betydligt dyrare högtalare. Och dess diskreta yttre gör det lätt att smyga in den i anläggningen. JAH

Årets bästa stativhögtalare, Premium

Buchardt Audio S400

Bäst av de tre

Buchardt Audio har gjort sin mest ambitiösa – och bästa – högtalare hittills. Och ljudet håller hög kvalitet.

Buchardt Audio S400 är byggd efter samma recept som föregångarna S200 och S300: En tvåvägs stativhögtalare, stor som en skokartong, med snygg men sober design. Högtalarna finns i vitt och svart, samt mot en extra kostnad i en röksvärtad ekfinish. Det finns också en signatur-version i svartbetsad ek där delningsfiltret har visats extra omsorg.

Du kan inte gå in i en butik och provlyssna på ett par Buchardt-högtalare. Från dag ett har Mads Buchardt valt att uteslutande satsa på direktförsäljning från sin webbutik. Det gör det lite svårare att lyssna på dem innan man beställer, men företaget erbjuder gratis frakt och 30-dagars fri returrätt – var som helst på hela jordklotet.

S400 levererar en energisk ljudbild där ljudet lyfts fram framför högtalarna och där stereoperspektivet sträcker sig långt utanför sidorna. Om det finns rums- och fasinformation i musiken. Det gör det till exempel på Roger Waters Q-sound-manipulerade album Amused to Death. I ”Three Wishes” når anden i flaskans dånande röst nästan hela vägen till lyssningsplatsen. Det tyder på att Buchardt har koll på fasåtergivningen.

De första högtalarna från Buchardt kostade 7 500 kronor paret. Och för de pengarna sopade de mattan med allt. S400 kostar nästan tre gånger så mycket, vilket ökar antalet konkurrenter. Men ingen av dem kan mäta sig med S400 i basregistret. Och Buchardt lyckas bättre även när det gäller nyanser. Att en så liten tillverkare kan åstadkomma något som kan konkurrera med de stora märkena är inget annat än imponerande!

Slutsats

Buchardt Audio S400 har alla de egenskaper som gjort märket till en framgång: den spelar musik förträffligt, är extremt lättmöblerad – och spelar bas på ett sätt som inte borde vara möjligt för en passiv högtalare av den här storleken. Priset ligger på en något högre nivå än tidigare modeller, men lyckligtvis matchar kvaliteten den större investeringen fullt ut. Så om du letar efter ett par små kvalitetshögtalare i mellanprisklassen så bör S400 finnas med på listan över kandidater. JAH

Årets bästa stativhögtalare, Highend

Sonus faber Electa Amator III

Italiensk ljudkonst

Ibland är en högtalare mer än bara en högtalare.

Man kan bli förförd av konst. Oavsett om den finns i ett museum eller galleri, i det offentliga rummet eller rullar på fyra hjul. Designkonst finns överallt.

Den kan uppstå i mötet mellan artist och publik, men man kan också hitta den hemma.

Det här är konst av den sorten som varken hänger på väggen eller står på piedestal, utan hör hemma på ett par stativ. Italienska Sonus faber är kända för sina vackra högtalare med handbyggda kabinett av valnöt, och i vissa fall är ljudet så sublimt att det gränsar till konst.

Sonus faber Electa Amator III tar vara på både italiensk hantverkstradition och företagets traditionella ljudkaraktär. Men precis som ingen utövande artist skulle våga kopiera romantikens mästare har Sonus faber skapat en modern ljudbild i Electa Amator III.

Som kanske är det bästa exemplet på hur design, hantverk och ljud kan gå upp i en högre enhet. En bottenplatta i Carrara-marmor utgör basen för det handbyggda kabinettet av äkta valnöt. En tunn mässingslist löper mellan marmor och valnöt för att markera skiljegränsen mellan de två jordiska materialen.

Fronten och baksidan är överdragna av svart läder, och högtalarelementen är nedsänkta i utfräsningar där de vilar på det tjocka lädret. De vibrerande membranen som skapar ljudvågorna som ger klangen är gjorda av tunt vävt silke, cellulosa, bomullsfibrer från kapokträ och kenaf-fibrer från hibiskus.

Högtalaren ser inte massiv ut där den står. På en smal sockel som vilar på en tjock platta av gråvit Carrara-marmor. Men när ljudet kommer ut ur högtalarna skapas en nästan magisk synergi mellan sinnena. Man tas med in i musiken som omger lyssnaren med silkeslena klanger där röster, ja kanske speciellt röster, låter så nära att man känner rysningarna ila längs ryggen.

Sonus faber levererar även basen när klangen från orkesterdiket sätter de lägsta frekvenserna i vibrerande kontakt med ens eget kött och blod. Man känner musiken lika mycket som man hör den.

Electa Amator III befinner sig nästan i en egen klass. På flera sätt. Den låter som den ser ut. Vackert med behaglig karaktär och en varm, silkeslen klang som är full av sublimt återgivna nyanser. Ljudkaraktären är definitivt varm, men inte instängd eller maskerad.

Helt enkelt konst. Ljudkonst.

Årets bästa golvhögtalare, Premium

Audiovector QR5

Den mest kompletta högtalaren

QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på Audiovectors egna toppmodeller.

Det har gått ett par år sedan jag testade Audiovectors billigaste golvhögtalare QR3, som överraskade med en oansträngd och lekfull spelstil, i kombination med mer luft och upplösning än de flesta. För 20 000 kronor är de rena fyndet, speciellt som de kan en del som den dyrare modellen SR3 Super inte kan. Sprödheten i de luftigaste lagren kan man bara få med en banddiskant, och även om den som sitter i QR-serien är enklare än den i SR-seriernas Avantgarde-modeller så är den väldigt bra.

Trevägs

I SR-serien kan du köpa en billig version och uppgradera den längre fram med dyrare och bättre komponenter, men med QR är du låst. Men QR3 lät bra på alla sätt, det enda den egentligen saknade var energi i den djupaste basen. Därför har jag stora förväntningar på den nya storebrodern QR5. Det här är en äkta trevägshögtalare, där ett 6-tums mellanregister – monterat ovanför två lika stora baselement – sitter i en egen asymmetrisk kammare för att reducera förvrängning.

Byggd i Danmark

Liksom alla Audiovector-högtalare är QR-serien utvecklad och monterad i Danmark. Även om komponenterna är billigare än i SR-serien har högtalarna välkonstruerade kabinett, med rundade kanter. Vårt testexemplar är vitt, jag gillar att utförandet är matt i stället för den pianoblanka vitfärgen man får de dyrare serierna i.

Slutsats

QR5 är den största – och bästa – högtalaren i Audiovectors billigaste serie. En äkta trevägsmodell, större än den populära SR3 i alla dess varianter.

Basen är stabil och slår hårt när den behöver. Ljudbilden är ytterst sammanhängande, från topp till botten, med sångröster och instrument som verkligen glänser i mellanregistret.

QR5 är lika ärlig som den är musikalisk, och har du inte råd med SR3 i någon av dess versioner med banddiskant så kan du tryggt lägga pengarna på den här. En sagolik högtalare, som är mindre krävande för förstärkaren än många andra i sin klass. Rekommenderas!

Årets bästa golvhögtalare, Highend

Audiovector R3 Arreté

3:an är fulländad

Danska Audiovector har en förkärlek för ständiga uppgraderingar. Nu kan vi inte tänka oss annat än att deras highend-3- serie har nått sin kulmen.

När budgeten sträcks ut till 100 000 kronor för ett par golvhögtalare så brukar storleken öka i motsvarande grad. Vilket är tufft, fast opraktiskt. Därför är det oerhört välkommet att det finns highend-tillverkare som lägger ner sin själ i ett par kompakta golvhögtalare. Och när det gäller kompakta golvhögtalare för 100 000 så känner vi inte till någon bättre än Audiovector R3 Arreté.

Ljudet är förfinat ytterligare jämfört med den redan fantastiska SR3 Raw Surface. Basen är ännu stramare, instrumenten får ännu mer luft, allting låter helt fantastiskt. Och kopplar du in Freedom-jordkabeln (som kostar 6 000 kronor extra) så får du ett stereoperspektiv som vida överträffar det näst bästa bland golvhögtalarna i den här klassen.

Årets bästa soundbar, Basic

Sonos Beam

Välutrustat lyxljud

Sonos ställer upp i startfältet med ett stort handikapp eftersom den saknar subwoofer. Ändå tar den sig lekande lätt först till målsnöret.

Sonos står högt på mångas måste-ha-lista, men somliga tycker att det är i dyraste laget. För dem har Sonos lanserat soundbar-högtalaren Beam, som för 4 700 kronor kostar lite drygt hälften av den större modellen PlayBar och ljudsockeln PlayBase. Trots detta kan Beam skryta med samma praktiska användarvänlighet och multiroom-funktion som Sonos är kända för – och har dessutom röststyrning med Amazon Alexa, AirPlay 2 och snart även Google Home. Och HDMI!

Rumskorrektion

Beam kan anpassa ljudet efter omgivningen om man har en iPhone eller iPad. Sonos kallar detta för Trueplay och använder iOS-enheten som en mätmikrofon. I praktiken fungerar detta mycket väl, soundbar-högtalaren tar bort problemfrekvenser och ger en allmänt luftigare och större ljudbild. Vi rekommenderar därför Android-användare att låna en iPhone och göra rumskorrektionen.

Ljudkvalitet

När ljudet är korrigerat efter rummet låter Sonos Beam väldigt bra. Filmdialogen framträder tydligt i ljudbilden. Allt tack vare ett dedikerat diskantelement i mitten som bidrar till att ge mer luft i centerkanalen än vad fullregisterelementen på sidorna klarar av på egen hand.

De tidsfördröjda sidohögtalarna ger en stor ljudbild som till viss del ger en illusion av surroundljud.

Ljudet är först och främst naturligt och smakfullt, snarare än utmanande och explosivt. En bil låter som en bil och inte som en monstertruck. ”Larger than life”-känslan man får på bio behöver mer potenta högtalare, åtminstone en extern subwoofer. Som jämförelse har Yamaha YSP-207 – där det ingår en subwoofer för en tusenlapp mindre än Beam – ett kraftfullare ljud med mer tryck. Men den låter vassare och hårdare också, och ingen av de andra i prisklassen kan utmana Sonos naturliga ljud.

Musik låter också riktigt bra. Sångröster och instrument har sin naturliga klang intakt. Men för det här ändamålet hade jag gärna velat stänga av det simulerade surroundljudet eftersom det blir lite väl mycket.

Slutsats

Även utan subwoofer har Sonos Beam ett mer trovärdigt och naturligt ljud än de övriga i klassen. Den har naturligtvis inte tyngden i basen, men låter inte tunt heller. Däremot återger den sångröster och dialoger med ett mycket rent ljud. Kombinera detta med streaming och multiroom som bara Sonos kan, så är Beam en fullträff.

Och då har vi inte ens tagit med i beräkningen att man kan komplettera med både bakhögtalare och subwoofer! GN

Årets bästa soundbar, Premium

Samsung HW-Q76R

Klart och kraftfullt ljud från ovan

Vi har aldrig hört en soundbar för de här pengarna som kombinerar kraft och klarhet med sådan elegans.

Att Samsung kan det här med soundbar-högtalare är det inte längre någon tvekan om. De senaste åren har Samsung haft en konsekvent ljudkvalitet från modell till modell, där släktskapet mellan de billigaste och de dyraste modellerna är uppenbart.

HW-Q76R täpper till ett hål i den föregående serien, där det inte fanns någon produkt mellan N660 och N860, som kostade 6 000 respektive 12 000 kronor. Ur den synvinkeln har Samsung den här gången gjort något väldigt förnuftig med Q76R som kostar 8 000 kronor.

Högtalaren stöder alla de mest populära filmljudformaten, och dessutom avkodar den både Dolby Atmos och DTS:X, som båda ger ljud ovanifrån och runt lyssnaren. För att åstadkomma detta sitter två högtalare på ovansidan, vinklade snett upp mot taket för att reflektera ljudet ner tillbaka mot lyssnaren.

På musiksidan finns Spotify Connect-avspelning och dessutom Bluetooth. När soundbar-
högtalaren är ansluten till nätverket kan du styra den med SmartThings-appen, som är Samsungs smarta hem-variant.

Q76R kan utökas med bakhögtalarparet Wireless Surround Kit om du vill ha äkta surroundljud.

Kraftfullt och rent ljud

Filmer har en stor och häftig ljudbild. Man får verkligen en känsla av surround, speciellt med filmer som har Atmos-ljudspår. Som Ready Player One, där man får en riktigt stor ljudatmosfär – eller audiosfär, om du så vill.

Dialogen framträder tydligt, med både välartikulerade övertoner och en stor bröstklang. Det låter aldrig vasst eller skarpt, bara naturligt. Bashögtalaren hänger också med bra, och även om många subwoofrar låter väldigt konstlade och svulstiga när de placeras i ett hörn så verkar det som om Samsung har fintrimmat sin för att fungera med hörnplacering. Basinstrument och -effekter låter både hårda och tuffa. Visst, vi justerar gärna ner subwoofern ett par snäpp när vi lyssnar på musik, men då låter det hur bra som helst. Man får bara inte riktigt samma fulla kraft som med storebröderna.

Q76R låter mer potent än de flesta av konkurrenterna i samma prisklass och har dessutom en bättre sammanhållning. Vi fick Dolby Atmos att fungera med Netflix via ljudreturkanalen med både en Samsung- och en Panasonic-TV, så det verkar som om Samsung har rättat till bristerna i tidigare Atmos-modeller.

Väldigt bra köp

Ska du ha en soundbar till både film och musik, som har tillräckligt med kraft för att underhålla med film och som har tillräckligt rent ljud för att ge bra upplevelser med det mesta i musikväg (det går till och med spela högt med den!) så kan du inte hamna fel med Samsung Q76R. Detta är den bästa allround-soundbar-högtalaren just nu om din budget är 8 000 kronor. GN

Årets bästa soundbar, High-end

Samsung HW-Q96R

Grand slam i alla kanaler

Alla soundbar-högtalares soundbar kostar inte mer än en medeldyr stereo. Men det du får kommer att blåsa byxorna av dig.

Visst är 15 000 kronor mycket för en soundbar. Men när man ser att det ingår trådlösa bakhögtalare, och extra höjdkanaler i alla högtalare, i priset så ser det inte så illa ut ändå. En kraftfull trådlös subwoofer ingår förresten också.

HW-Q96R är Samsungs tredje försök med en Atmos-soundbar med trådlösa bakhögtalare. De två första (HW-K960 och HW-N960) var väldigt bra båda två, de bästa inom sina områden. Men de hade vissa brister när det gällde att få ut Dolby Atmos ur TV:ns HDMI ARC-kanal (ljudretur). På den första gick det inte alls, och på den andra gick det – men inte från Netflix på en Samsung-TV eftersom Samsung och Netflix inte hade något sådant avtal.

Nu finns däremot allt sådant på plats, och vi har provat och fått ut Atmos-ljud från Netflix via ljudreturkanalen på Atmos-kompatibla TV-apparater från både Samsung och Panasonic.

Dessutom finns både Spotify Connect och Bluetooth, för de som vill ha den enklaste metoden att spela musik från sin mobil. Tidal-användare hänvisas däremot till Tidal-appen på TV:n – om de inte vill spela från sin mobil via komprimerad Bluetooth. Vilket tar bort Tidals fördel med musik i högupplöst kvalitet

Superljud!

Rent ljudmässigt är Q96R helt grym! Filmdialoger är stora och starka, samtidigt som de har massor av luft. Det bästa av två världar, med andra ord. Vrid upp ljudet, ljudeffekterna träffar dig i magtrakten på ett sätt som ingen annan soundbar kan matcha. Även utan bakhögtalarna inkopplade får man en så bra känsla av surroundljud att vi mycket väl förstår de som vill spara lite pengar på att köpa lillebror Q86R i stället. Den är helt identisk med Q96R, minus bakhögtalarna.

Äkta surroundljud

Men så var det där med äkta surround. För kopplar man in bakhögtalarna så upplever man en helt annan tredimensionellitet. Inte minst med filmer som har Atmos-ljudspår. Bakhögtalarna har nämligen helt separata högtalarelement som är riktade mot taket, så att filmer och spel med Dolby Atmos eller DTS:X får en ännu större, mer omslutande ljudbild än med ljudlimpor som bara har sådana höjdkanaler i fronten.

Att se Ready Player One med den här soundbar-högtalaren är faktiskt äkta hemmabio. Subwoofern hänger också med bra och tillför ljudet den nödvändiga tyngd som behövs för att ge riktiga filmupplevelser.

Musik låter också bra. Ljudet påminner om lillebror Q76R, fast är ännu kraftfullare. Man kan spela riktigt högt om man vill, och instrument får extra pondus i klangen. Musik i surround är också imponerande, särskilt inspelningar med akustiska instrument och stor, luftig efterklang från inspelningsrummet.

Med Q96R har Samsung gjort den bästa soundbar-högtalaren vi känner till. Varken mer eller mindre! GN

Ljud & Bild