TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Jaybird Vista

Sportproppar med tryck i basen

Jaybird Vista är stabila och har massor av basenergi! Men Jaybird har gjort ett par udda val också.

Av / 2019-09-27 - 14:39
Jaybird Vista

Ljud & Bild tycker

  • Den trådlösa anslutningen är oerhört stabil, ute i det fria kunde vi gå mer än 50 meter bort från mobilen innan vi började tappa signal. Användaren kan anpassa både ljud och funktioner.
  • Ljudet är en smula mörkt, med väl mycket bas och med ett ganska så skarpt mellanregister. Bara Sub Band Codec (SBC) vilket begränsar ljudkvaliteten.

Vista är Jaybirds tredje försök med helt trådlösa öronproppar för aktiva människor, de två första hette Run och Run XT.

På de förra öronpropparna kunde man byta ut både vingar och toppar för att få optimal passform, men på Vista sitter vingarna fast. I praktiken kan man alltså välja mellan tre passformer: mellanstora toppar utan vingar, mellanstora toppar med mellanstora vingar och stora toppar med stora vingar. Mina öron borde kanske ha mellanstora toppar med stora vingar, men den största storleken satt ändå bra, utan att något lossnade under användning.

Kan anpassas av användaren

Jaybird Vista app button control 61154

Den stora fördelen med Vista, bortsett från att de är IPX7-klassade – vilket betyder helt vattentäta ner till 1 meter – är att de kan anpassas med appen. På varje propp finns nämligen en knapp, och med en tryckning kan man besvara och avsluta samtal samt starta och pausa musiken. Två tryckningar hoppar framåt till nästa låt eller avvisar ett inkommande samtal, medan en lång tryckning stänger av propparna. Om man inte gillar funktionerna så kan man gå in i appen och till exempel aktivera röstkommandon via Siri eller Assistant. Men av någon anledning kan man inte få knapparna att hoppa tillbaka till föregående låt. Grrr!

Annons

Bluetooth-anslutning görs enkelt genom att hålla inne knappen på laddfodralet när propparna ligger inuti. Efter parkopplingen är det bara att stoppa in dem i öronen.

50 meter

Jaybird har angett räckvidden till 10 meter, men utomhus uppmätte jag drygt 50 meter innan ljudet droppade ut. Det är väldigt bra, men också helt typiskt för den senaste 5.0-versionen av Bluetooth, vilket är vad som används här.

Jaybird Vista touch 61159
Öronpropparna är beröringskänsliga och du kan i viss utsträckning bestämma hur touch-funktionen ska fungera. Foto: Jaybird

Medelmåttigt ljud

Direkt ur kartongen har ljudet en mörk klangbalans. Det finns en förhöjning i basen och dessutom ett stort fokus på mellanregister. Det är ont om detaljer och luft i toppen, vilket gör att akustisk musik inte direkt är någon favorit. Kacey Musgraves röst är för vass i countryballaden Slow Burn och gitarren klingar ganska hårt.

För träning vill nog de flesta ändå lyssna på musik med tydliga, elektroniska rytmer, och för detta ändamål fungerar Vista riktigt bra. Rytmerna i Sam Feldts Post Malone framträder fint, med rappt avlevererade rytmer som gör det enkelt att hålla jämna steg i takten när man är ute och springer.

EQ-inställningar

Det bör påpekas att dagens elektrohits har väldigt platt ljud och då kan det till exempel vara lockande att välja Signature-ljudinställningen som har en ännu fylligare bas och som även drar upp diskanten lite. Men med det mesta annat i musikväg ger den här EQ-inställningen för mycket och för slapp bas.

Jag föredrog i stället att göra min egen inställning, där jag drog ner lite i mellanregistret (ungefär 1,2 kHz) och dessutom en hel del vid 9 kHz. Sedan körde jag upp hela diskanten igen, vilket gjorde ljudet luftigare men samtidigt mindre skarpt. Basen lät jag vara, eftersom den för det mesta är mer än tillräcklig. Plötsligt kunde jag lyssna på musik längre åt gången utan att det kändes hårt och jobbigt. Observera att det är svårt att ställa in exakt rätt frekvens på mobilskärmen. Axeln går från 20 Hz till 20 kHz, men bara 20, 110 och 630 Hz är markerat, samt 3,5 och 20 kHz. Alla värden mellan dessa blir ungefärliga.

Jaybird Vista app EQ 61155
I appen kan man välja mellan olika förinställda EQ-inställningar, eller göra sina egna. Här har vi försökt kompensera för Vistas mörka klangkaraktär och åstadkomma något som närmar sig en neutral upplevelse. Foto: skärmdump

Livlöst

Jaybird Vista measuring rig 61224
miniDSP EARS är en billig mätrigg som förmodligen inte är tillräckligt exakt för att tas helt bokstavligt. Men den ger ändå en bra bild av klangsignaturen i olika hörlurar och öronproppar. Till exempel Jaybird Vista, som visas här. Foto: Geir Gråbein Nordby

Även med EQ-inställningar så som jag gillar dem är ljudet lite platt och oengagerande. Det saknar upplösning och dynamik, och efter att ha läst igenom specifikationerna visar det sig att de här öronpropparna varken stöder aptX eller AAC, som båda skulle ha underlättat för ljudkvaliteten. I stället används bara Sub Band Codec, som är den sämsta ljudkodeken man kan använda för att överföra ljud via Bluetooth. Och jag måste säga att inte förstår att Jaybird har valt detta i ett par hörlurar för nästan 2 000 kronor.

Kygo E7/900 går att köpa för mindre än hälften och de ger ett bättre ljud med AAC-kodeken, har samma trådlösa räckvidd och IPX7-klassning som Vista. Enda nackdelen med Kygo jämfört med Jaybird är batteritiden, som är begränsad till 3 timmar (9 extra från fordralet).

Om du letar efter helt trådlösa öronproppar för att verkligen njuta av musiken och inte är beroende av träningsfunktionen så spelar exempelvis Sennheiser Momentum True Wireless i en helt annan liga.

Jaybird Vista case 61156
Om du tycker att 6 timmars batteritid är för lite så får ytterligare 10 timmar från laddfodralet. Foto: Jaybird

Slutsats

Jaybird Vista är ett par mycket pålitliga, helt trådlösa öronproppar för träning. Först och främst sitter de bra, har väldigt bra batteritid och tål allt du skvätta ner dem med i form av vatten och svett. Den trådlösa anslutningen är stabil, utomhus kan du röra dig långt bort från mobiltelefonen och ändå höra musiken.

Jaybird Vista EQ measurement 61225
Frekvensmätning av Jaybird Vista, den blå kurvan är en genomsnittsmätning för vänster kanal, den röda för höger. Svart är genomsnittet av båda. Dippen vid 50 Hz beror förmodligen på strömförsörjningen till någon elektronik som hade kontakt med bordet som mätriggen stod på. Klangkaraktären är mörk, med överdriven energi under 1 kHz. Därefter kommer en kraftig förstärkning vid 8 kHz för att få fram detaljerna i övertonerna. Men det blir lite vasst. Detta kan åtgärdas i appens EQ-inställning. Illustration: Skärmdump från Room EQ Wizard.

Vistas svaghet är ljudkvaliteten. Trots häftig bas och tuffa rytmer lider propparna av att det saknas luft och öppenhet, och bitvis låter det vasst. Detta kan delvis fixas i appen, men att ljudet är en smula grovt är svårare att göra någonting åt. Det funkar för träning men det finns andra sportproppar som låter minst lika bra till lägre pris. Ska du dessutom lyssna på musik i andra miljöer så hade vi kanske valt någonting annat.

Karakter
Jaybird Vista
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild