LG:s böjda OLED-skärm 65EG960V lade beslag på utmärkelsen Årets bästa highend-TV 2015. Med suverän bildkontrast, grym skärpa tack vare 4K och en bottenlös svärta som bara OLED kan ge, var bildkvaliteten i en klass för sig. Fast det är klart, med en prislapp på 75 000 kronor är LG-skärmen tyvärr en av de dyraste 65-tummarna som går att köpa. Dessutom var vi lite skeptiska mot huruvida en konkav skärm egentligen ger några bildmässiga fördelar …
Böjd eller platt?
OLED är framtidens bildteknik, omtalad för sin gnistrande bildkvalitet och sina flexibla egenskaper. Till skillnad från en LCD-panel, som behöver ha en rad olika lager glas, polariseringsfilter och separat bakbelysning, behöver OLED-panelen bara ha en tunn plastfilm med integrerade organiska lysdioder och elektroder för att skapa en bild. Det betyder att den kan göras så tunn och böjlig att den går att böjas, vikas eller till och med rullas ihop – vilket tillverkarna älskar att demonstrera.
Den allmänna uppfattningen om OLED har hittills varit följande: Alla älskar bildkvaliteten, men långtifrån alla har varit lika förtjusta i den böjda formen. En konkav TV passar inte nödvändigtvis lika bra att hänga på väggen. Den orsakar också konkava spegelbilder och reflektioner som kan vara irriterande. Sist men inte minst orsakar den välvda ytan en viss geometrisk förvrängning av bilden, till exempel när kameran panorerar över att landskap. Många bildfantaster har därför efterfrågat en OLED-TV med konventionell platt form.
F som i flat
Svaret kommer i form av 65EF950V, en platt 65-tums OLED-TV med 4K-upplösning. Trots traditionell design är LG-skärmen tveklöst läcker att titta på. Bildpanelen är verkligen lövtunn – förmodligen tunnare än mobilen du har i fickan. LG-skärmen känns nästan lite bräcklig och ömtålig när vi lyfter upp den ur kartongen, skruvar fast sockeln och varsamt ställer den på TV-bänken. Men tro oss, även om TV:n är lätt som en fjäder så bör du inte handskas med den på egen hand! Vill du hänga upp den på väggen måste du trots formen göra det med ett specialfäste från LG eftersom skärmen saknar monteringshål för vanliga VESA-fästen.
Användning och finesser
65EF950V kör operativsystemet WebOS 2.0 och har pekfjärrkontrollen Magic Remote. Redan första gången man slår på TV:n är det tydligt att LG har rikligt med minne och processorkraft under huven: menyerna laddas blixtsnabbt och det är betryggande lite fördröjning (input lag) i videoingångarna. Och det går inte att säga mycket om anslutningarna: fyra HDMI 2.0-ingångar, alla med stöd för 4K/60p-video och HDR (utökat dynamikomfång) som är redo för det nya Ultra-HD Blu-ray-formatet.
Ett par nya appar har dykt upp sedan sist, bland annat Googles egen videobutik Play Movies & TV. LG-skärmen stöder naturligtvis både Netflix och YouTube med 4K-upplösning, som vi har använt oss av som en av huvudkällorna under testet förutom externa videospelare och vanliga TV-signaler.
Pekfjärren gör det enkelt att navigera runt i huvudmenyerna, men som vi har nämnt tidigare efter möten med WebOS så är inte undermenyerna de bästa vi har sett. För det första är de alldeles för ljusa och känns nästan bländande mot OLED-skärmens svarta bakgrund. Ja, menyerna lyser faktiskt så starkt att de orsakar tendenser till tillfällig inbränning på skärmen! För det andra känns menyerna lite oöverskådligt gjorda, det är tidskrävande att hoppa in i och ut ur inställningar. Till vardags är WebOS dock helt odramatiskt, snabbt och bekvämt.
Bildkvalitet
Förmågan att visa äkta svart – total frånvaro av ljus – är OLED-skärmens främsta egenskap. Medan en LCD-panel alltid är beroende av genomlysning kan varje enskild OLED-pixel vara fullständigt släckt när bilden kräver det. Det ger en suverän kontrast som bara måste upplevas. Alla detaljer och färger och all bildinformation framträder tydligare när den målas upp på en perfekt, svart bakgrund. Mörka scener får en väsentligt bättre djupkänsla – till och med bättre än de bästa LCD- och plasmaskärmarna kan uppvisa.
Många av de svagheter vi förknippar med LCD-skärmar är en saga blott med OLED. Här finns vare sig problem med ojämn bakbelysning (”clouding”), begränsad svärta eller snäv betraktningsvinkel. Detta är ett kvantsprång i rätt riktning och en ny standard för bildkvalitet.
Men ändå, som med all ny teknik finns det alltid utrymme för förbättringar. En sak vi lägger märke till är att färgåtergivningen faktiskt inte är 100 % konsekvent över hela bildytan. Testbilder med gråtonskala avslöjar ett rödaktigt färgskär som varierar beroende på var man sitter eller står i förhållande till skärmen. Det syns också en svag skillnad i ljusintensitet beroende på var man sitter, plus ett lite svagare ljus ut mot kanterna (så kallad vinjettering).
Återgivning av rörelser och snabba kamerarörelser präglas av ryckningar och hackningar emellanåt. Även om LG ger tillgång till fintrimning av interpoleringsfunktionen TruMotion upplevde vi att bilden var lite ryckig när den panorerade. Rent tekniskt ska faktiskt OLED ha fördelar mot LCD på det här området, men de syns inte i praktiken ännu.
LG är dessutom måna om att visa upp OLED-teknikens fina egenskaper för allt de är värda, och i vissa fall brer de på lite väl mycket. De mörkaste gråtonerna ”drunknar” i svart och ett par testscener är därför mörkare än de egentligen ska vara. Normal-bildläget är allt annat än naturligt, med överdrivet rödaktiga hudtoner. Väljer vi Cinema-läget eller proffsinställningen ISF Expert så ser det betydligt mer nyktert ut, men även då finns det tendenser till överdriven färgmättnad. De som köper en TV i den här klassen bör därför också ta sig råd till en professionell kalibrering för att förverkliga TV:ns hela potential.
Kalibrering av 65EF950V
Många av erfarenheterna från kalibreringen av den konkava modellen kommer igen när vi kalibrerar den platta varianten. För det första är svart fullständigt svart, utan mätbart ljus – vilket återigen resulterar i suverän kontrast. Men även här ser vi ett tydligt”black crush”, där de mörkaste gråtonerna försvinner. Vi var faktiskt tvungna att höja ljusstyrkan flera snäpp, från 50 till 57, för att hela gråskalan skulle bli synlig. Detta är inte särskilt idealiskt eftersom det introducerar ett par andra utmaningar, till exempel reducerad svärta, och ibland jobbar LG-skärmen mot oss genom ett par energibesparande autodimming-funktioner som reglerar panelens ljusstyrka.
Menysystemet på LG-skärmen har stora brister när det gäller avancerad användning, vilket gör kalibreringen extra tidskrävande. Vi tycker att LG borde ha en proffsmeny som är lättare att ställa in.
Trots nackdelarna lyckades vi få mycket fina bildresultat. Med utgångspunkt i proffsinställningen ”ISF Expert 1” uppmätte vi strax över 3 i delta-avvikelse, vilket motsvarar en klart godkänd färgbalans. Den största avvikelsen ligger i en något reducerad nivå av primärfärgen blå. Detta lyckades vi korrigera för under kalibreringen och vi slutade med en total delta-avvikelse på 1,14, vilket är utmärkt. När svärtan dessutom är suverän så är det ingen tvekan om att bildkvaliteten tillhör det översta toppskiktet.
Slutsats
Vi var naturligtvis nyfikna på hur mötet med LG:s platta OLED-variant skulle arta sig. Men vi bjöds inte på några större överraskningar. Allt positivt vi har sagt om den böjda varianten 65EG960V kan även sägas om den platta 65EF950V. På ett par områden lyckas faktiskt den platta OLED-varianten ännu bättre, eftersom den slipper udda bildgeometri och förvrängda spegelbilder. LG har däremot inte lyckats lösa den största utmaningen ännu: att få ner priset till en mer lättillgänglig nivå. Det hoppas vi bättrar sig under året, i takt med att fler modeller och konkurrenter dyker upp. Fler där ute förtjänar att få uppleva hur grym bildkvalitet OLED kan ge!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser