Efter att Googles mobiloperativsystem till sist anpassades för stora skärmar och surfplattor så har marknaden exploderat. Vartenda elektronikföretag vi hört talas om, och några till, släpper nu sina egna apparater för att kapa åt sig en del av kakan. Men i ärlighetens namn är de flesta till förvillelse lika. De har alla mer eller mindre samma mjukvara och samma fyrkantiga form där man som bäst krigat om hur tunn den går att göra och vilka portar som funnits.
Men det har varit märkvärdigt tyst från den tunga spelaren Sony. Nu har de dock lanserat två stycken plattor som får en att höja på ögonbrynen. Den ena är den märkliga hopfällbara Tablet P med sina två skärmar och den andra är Tablet S som även den har ett unikt format. Till skillnad från de flesta andra som görs så platta och tunna som möjligt så är Tablet S kilformad. Det låter dumt men gör faktiskt att den ligger bättre i handen, åtminstone i liggande format. Och lägger man den på bordet så får man automatiskt en bättre vinkel både för att titta på skärmen och för att skriva.
Hårdvaran
Däremot verkar plattan vara en ren ingenjörsprodukt som glömde ta omvägen via designavdelningen. Man kan inte direkt kalla den elegant och den känns plastig och billig att ta i. Det är förvånande då Sony ju brukar leverera eleganta produkter som känns exklusiva. Under den högra kanten sitter strömbrytaren och volymknapparna. Å ena sidan är det ingen risk att man kommer åt dem av misstag, men å andra sidan får man leta efter dem med fingret när de behövs.
Skärmen är med sina 9,4 tum betydligt mindre än konkurrenterna Samsung Galaxy Tab 10,1 och Apple iPad 2. Å andra sidan är den lika högupplöst och lika bra som Samsungs vilket gör att det faktiskt inte gör så mycket. Storleksmässigt är den i samma klass, förutom att den som sagt är rejält mycket tjockare. Vikten ligger någonstans mittemellan. Bakom en lucka hittar vi en mikro-USB kontakt samt faktiskt en SD-kortläsare vilket är en fördel gentemot konkurrenterna. Den har även en ovanligt bra bakåtriktad kamera, medan den framåtriktade är väl lågupplöst.
Prestandamässigt är den ungefär jämbördig med Samsung Galaxy Tab, som måste sägas vara måttstocken dagens surfplattor måste mätas mot. Den finns just nu i två varianter med trådlöst nätverk och 16 eller 32 GB minne. I november ska det dock komma en modell med 3G som dock bara kan fås med största minnet.
16 GB Wifi: 4 400 kronor
32 GB Wifi: 5 200 kronor
32 GB Wifi+3G: 5 600 kronor
Mediecentralen
För ovanlighetens skull har plattan en IR-sändare. Det gör att man faktiskt kan använda den som en multifjärrkontroll med hjälp av Sonys egna app. Man väljer vilka typer av apparater man har i sin hemmabio och vilket märke de är av och sedan får man testa ett par olika fjärrar tills man hittar rätt. Inte lika smidigt som Logitech Harmony, men att det går att göra alls är faktiskt riktigt läckert. Tablet S passar alltså utmärkt att ha liggande på soffbordet.
Den har dessutom DLNA-funktioner så att man kan titta på bilder och filmer samt lyssna på musik som ligger på en dator eller nätverksdisk. Åtminstone i teorin för det är lite si och så med formatstödet, ett problem Tablet S delar med många andra surfplattor. JPG-bilder, WMV-filmer och MP3-musik går så klart bra och den fixade faktiskt FLAC. Men i övrigt är meddelandet att formatet inte stöds alldeles för vanligt. Man kan även gå åt andra hållet och skicka media från plattan till apparater som stöder DLNA.
Innehållet
Så hur köper man film och musik till plattan? Apple har ju länge haft ett försprång med sin iTunes Store medan Android-gänget inte kunnat visa upp någon smidig integrerad tjänst. Men är det någon som har innehåll så är det ju Sony med sitt Entertainment Network. I skrivande stund är det inte lanserat här men musiktjänsten lovas komma innan årsskiftet och även filmbutiken är på gång. Men det blir någon gång under 2012.
Sony har ju även gott om spel och plattan är faktiskt Playstation-godkänd. I praktiken innebär det att man kan köpa PSP-titlar och gamla Playstation-spel och spela dem på touchskärmen. Det är nämligen där de välbekanta kontrollknapparna dyker upp eftersom det inte finns några specifika fysiska knappar för spelkontroller. Med på köpet får man Pinball Heroes och välbekanta Crash Bandicoot.
Vill man ha fler appar har Sony en egen webbsida där man dels har egna appar, dels tipsar om bra appar som funkar på en stor skärm. Lika bra som Apples lösning är det inte, men när man så småningom bygger på med filmer och musik så är det så nära man kan komma med en Androidplatta.
Slutsats
Även om plattan känns förvånansvärt plastig så gör kilformen att den är riktigt praktisk både att hålla i och att skriva på. Den mäter sig väl med konkurrenterna både till specifikationer och prestanda samt har några unika anslutningar och finesser. Förutom den praktiskt multifjärr-funktionen och Playstation-spelen så är det på mediesidan den sticker ut. DLNA-stöd är välkommet och när Sony Entertainment Network lanseras finns innehållet där också.