TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: RugGear RugPad

Surfplatta för tuffa tag

Om du behöver en surfplatta som tål att tas med utomhus är RugGear 900 ett intressant alternativ.

Av / 2014-10-16 - 06:00
RugGear RugPad

Home tycker

  • Den är lika rejäl som den ser ut. Och charmig på sitt eget rustika sätt. Om du har behovet så är den värd pengarna.
  • en är tung att släpa runt på och inte diskret på något sätt. Prestanda motsvarar inte heller priset jämfört med icke-råbarkade surfplattor.

”Om det där andra är en toughphone så måste det här vara en tankplatta!”

Testföremålet namngavs med obestridlig logik av husets 12-årige son vid ankomsten. Och det vilar onekligen något stridsvagnsaktigt över RugGear RugPad.

I mer tekniska termer handlar det om en supertålig 7-tums surfplatta från RugGear, märket som också var representerat i vårt stora test av mobiltelefoner för hantverkare och friluftsmänniskor.

Surfplattan är inpackad i ett stort och gult plastskal som får den att likna något slags elektriskt verktyg. En kofångare av gummi löper hela vägen runt om kabinettet och tar emot stötar och slag. Och alla kontakter och portar är gömda bakom gummilock. Inte färre än 24 skruvar håller ihop enheten. Ytterligare tre skruvar håller luckan till kortläsaren på plats. Där finns det plats för två SIM-kort och ett SD-kort.

Det finns två mikro-USB-portar för förbindelsen med omvärlden, ett hörlursuttag samt en DC-kontakt för uppladdning.

Annons

Kan användas som telefon
På en produkt med den här karaktären är SIM-platser för datorförbindelse ute i fält avgörande. Det är ju ingen poäng med att göra surfplattan snudd på oförstörbar om den bara kan användas inomhus på det trådlösa nätverket. De två SIM-kortplatserna betyder också att RugPad kan användas som telefon. Men låt mig förvarna om att det inte finns NÅGOT sätt att hålla en 7-tums knallgul surfplatta mot örat utan att se helkorkad ut!

rugpad fritskrab hires foto 4

Funktioner och skötsel
RugPad sköts som de flesta andra Android-surfplattor: det finns knappar för ljudstyrka, av/på, återställning samt en extra kameraknapp. Alla sitter skyddade bakom en räfflad gummibeläggning. Hem-, tillbaka- och genvägsknappen är mjuka knappar i underkant av skärmen. På grund av skyddshöljet får man trycka lite hårdare än normalt på knapparna, men annars reagerar surfplattan snabbt.

Täthet och tålighet
Surfplattan är IP68-klassad. Det är den högsta täthetsgraden och betyder att plattan är fullständigt dammtät och att den tål att vara under vatten i upp till en timme på en meters djup. Förutom riklig och återkommande tvättning testades RugPad med stötar och slag med stor entusiasm, och den håller vad den lovar. Den överlevde alla fallprov utan minsta lilla skråma.

rugpad under skovl hires 1

Benchmarks
Med ett så rejält yttre skulle det vara en besvikelse om inte innehållet tillhörde den bättre änden. Lyckligtvis döljer det sig en helmodern surfplatta innanför det gulsvarta skalet.

I det 3D-grafikkrävande Antutu 4 Benchmark-testprogrammet får RugPad 13 744 poäng vilket är helt utmärkt – och rent allmänt vad man kan förvänta sig av en quadcore-surfplatta med 1,2 GHz. Geekbench 3-testet ger 1083 poäng multi-core och 232 single-core. Det är också utmärkt och motsvarar surfplattor i mellanprisklassen. Man får alltså en surfplatta som är helt kapabel att köra de alla flesta appar utan fördröjningar eller hackningar. Fast till ett pris som motsvarar lyxmodellerna från mer traditionella tillverkare. Det stötsäkra och vattentäta utförandet har naturligtvis sitt pris. Browsermark-poängen är dock inte ett lika bra resultat. 475 är definitivt i den lägre änden (94 % av alla testade enheter fram till i dag är snabbare).

RugPad bagside hires 3

Slutsats
RugPad är en surfplatta för dem som har användning för och råd med en surfplatta med ganska så udda egenskaper. Rent prestandamässigt motsvarar den en modell i mellanprisklassen, men ingen annan surfplatta vi har hållit i händerna har uthärdat en bråkdel av den misshandel vi utsatte RugGear-plattan för. Om du måste ha med dig alla dina data ner i kloakerna eller upp på Mount Everest, är den perfekt. Och det är med de förutsättningarna vi sätter betygen för funktionalitet och kvalitet. För normalt bruk är det dock att skjuta mygg med kanoner.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Ljud & Bild