Smartmobiler är geniala hjälpmedel och ännu mer geniala leksaker. Men leken tar tyvärr slut i samma ögonblick som telefonen slinter mellan fingrarna och träffar klinkergolvet – eller landar i toaletten. Och är vardagen på kontoret för hårt för den ömtåliga elektroniken så är det en direkt farlig kombination när även hantverkare och skogshuggare vill ha med sig hela internet i fickan när de jobbar.
Det är här de robusta mobilerna – ”toughphones” – kommer in i bilden. En toughphone är i princip en standardmobil som är så utomordentligt väl inpackad att den överlever en hård världs alla påfrestningar. Skalet ska dels vara vatten- och dammtätt och dels fungera som en kofångare som tar emot stötar och slag.
I det här testet har vi undersökt smartmobilmarknadens tuffingar, vars motståndskraft räknas mer än deras finess. Och vi har provat dem på deras egna villkor, alltså hur väl de klarar sig när det går som allra tuffast till. Men också hur bra de kan användas för att ringa, surfa och köra appar.
Var är alla andra?
Även om vi eftersträvar att få med så många deltagare som möjligt så är inget test heltäckande. Och vi stöter därför ofta på frågan om varför produkt A eller produkt B inte var med i testet. Oftast är svaret att leverantörerna inte har velat eller kunnat leverera ett testexemplar. Så är det i detta test också. Flera leverantörer svarade att de gärna ville vara med, men att de för tillfället väntar på nya modeller.
Så testade vi
När vi får höra att en telefon är så gott som oförstörbar är vi helt enkelt tvungna att prova om det stämmer. I vetenskapens namn har vi därför systematiskt misshandlat testexemplaren. De har doppats i vatten, rullats i sand och tappats i golvet utan hänsyn till pris och skriftliga försäkringar om att behandla testföremålen varsamt. För att verkligen utmana ödet har de skickats till oss per post. Till och med detta överlevde de!
Under de bastanta skalen är telefonerna dock fortfarande smartmobiler, så de ska naturligtvis testas på sedvanligt sätt när det gäller hastighet, användarvänlighet, hastighet, funktioner – och hastighet.
Sammanfattning
Eftersom det handlar om telefoner med mycket speciella funktioner beror slutsatsen på dina behov. Samsung Xcover befinner sig inte i samma tålighetsklass som RugGear och Runbo. Men den passar å andra sidan i de flesta vanliga fickor och ser så pass civil ut att man kan använda den även om man inte går i blåkläder eller kamouflagedräkt. Lilla Samsung klarade testets alla prövningar galant. Eftersom den dessutom är en ganska så snabb mellanprismobil är den perfekt som barnens första telefon, som ska tåla att användas.
Ska du ha den mest robusta telefonen just nu så måste valet falla på RuGear, som bara behöver komma upp ur vattnet när den ska laddas. I praktiken hade testetexemplaret dock väldigt svårt att leva upp till alla löften. Pekskärmen vägrade flera gånger att svara på kommandon och efter vattentestet slutade navigeringsknapparna att fungera. Den är dessutom testets absolut långsammaste mobil.
Runbo imponerar med sin abnorma batteritid och sitt urval av extrafunktioner. Det kostar i form av att både vikten och volymen har vuxit. Och detsamma gäller priset. Vi är dock övertygade om att den klarar en tuff vardag under lång tid. Under den sturska utsidan hittar man dessutom en riktigt användbar smartmobil som är kraftfull nog för att köra det mesta.
Runbo Q5
Rambo-telefonen
Runbo Q5 är kolossal – men även kolossalt solid.
RugGear RG960
Tung och tuff, men trög
RugGear är möjligen marknadens starkaste telefon – men garanterat inte den snabbaste.
Samsung Galaxy Xcover 2
Kompakt hårding
Galaxy Xcover 2 påminner om en vanlig smartmobil men tål hårdhänt behandling.