TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Samsung Galaxy Xcover 2

Kompakt hårding

Galaxy Xcover 2 påminner om en vanlig smartmobil men tål hårdhänt behandling.

Av / 2014-07-14 - 05:00
Samsung Galaxy Xcover 2

Home tycker

  • En civil toughphone som tål det mesta utan att skryta med det. Hastigheten är ganska OK.
  • Inte lika robust som jättemobilerna. Den behövde sättas ihop igen efter varje misshandel.

Samsung Galaxy Xcover 2 ser en smula klen ut jämfört med de övriga deltagarna, men det betyder inget. Xcover 2 är faktiskt gjord för att hänga med ut och leka med de stora grabbarna.

Telefonen liknar en vanlig, lite konservativt designad smartmobil. Den är ett par millimeter tjockare än de flesta nya mobiler, och baksidan är gjord av plast, men annars sticker den inte ut. För att komma fram till batteriet och SIM-hållaren måste man lossa på en enda skruv på baksidan, som sedan går att lirka loss. Det finns plats för ett standard-SIM-kort och ett microSD-kort. En gummilist runt batterifacket ser till att det inte kommer in vatten till batteriet och SIM-kortet. Baksidan måste tryckas fast ordentligt efteråt, eftersom minsta springa ger vattnet fri lejd. Man ska också se till att stänga till de två locken som täcker hörlursuttag respektive USB-port. Först då är telefonen klar för en djupdykning.

Funktioner och användning
Medan vissa toughphones är försedda med uppfinningsrika extrafunktioner, till exempel walkie-talkie eller laserlampa, är Xcover 2 mer genomsnittligt utrustad. Det finns samma funktioner och sensorer som vi är vana vid, bara med ett hårdare skal runtomkring. Telefonen har de sedvanliga knapparna för ljudstyrka och av/på, samt en utlösarknapp till kameran. Navigeringsknapparna är gjorda som fysiska knappar och en genvägsknapp gör att man snabbt kommer åt inställningar i programmen.

Skärm och ljud
4-tumsskärmen är inte våldsamt högupplöst. 480 x 800 punkter är långtifrån de Full-HD-varianter som de bästa mobilerna är utrustade med i dag. Skärmen är dock både ljusstark och klar, och har rent allmänt en strålande färgbalans. Ljudet är lite spinkigt och ljudnivån hade kunnat vara bättre. I synnerhet med tanke på att Xcover 2 antagligen ska användas i högljudda miljöer.

Prestanda
När det gäller prestanda hamnar Samsung i mitten av startfältet. Processorn är en 1 GHz dual-core Cortex A9 från ARM med 1 GB RAM till förfogande. Det finns 4 GB minne och plats för SD-kort med upp till 32 GB. Vårt standardtest Geekbench 3 gav resultatet 1265 poäng multicore och 398 poäng singlecore. Browsermark-testet gav 1676 poäng. Det är siffror som motsvarar förra eller förrförra årets toppmodeller, men vinner inga hastighetsrekord i år. I praktiken är telefonen utmärkt för vardagliga appar och lättare spel.

Annons

Tålighet
Och så till den roliga biten! Det var med en blandning av förväntan och fruktan som vi släppte ner Samsungen i tvättbaljan och lät den ligga där, medan bubblor steg upp mot ytan och ikonerna irrade över skärmen när vattnet uppfattades som beröring. Efter 29 minuter i nedsänkt tillstånd togs telefonen upp och torkades. Det fanns vatten i kanten av USB-facket och vatten runt kameran under skalet. Batterifacket var dock torrt och telefonen fungerade felfritt. Godkänt!

En robust telefon ska dock tåla stryk också, så Xcover 2 ”tappades” på golvet från 1 meters höjd ner på en matta. Inga problem. Som en grymmare final tappade vi den från öronhöjd, 180 cm, ner på ett klinkergolv. Smällen fick skalet att trilla av och batteriet föll ut. Men efter att ha satt ihop delarna igen fungerade telefonen felfritt. Godkänt!

Slutsats
Samsung Galaxy Xcover 2 håller vad den lovar och tål faktiskt att hänga med när det går hett till. Riktigt imponerande. Den blir visserligen våt när den hamnar i vatten och faller isär när den tappas. Men elektroniken tål det och efter ett ögonblick är den hel igen. Som smartmobil tillhör den inte superklassen, men för de här pengarna klarar den sig fint

xcover5
Baksidan av Xcover 2 är gjord av räfflad plast. En låsskruv ser till att den sitter på plast – den mesta tiden.

Också i detta test:

Runbo Q5

Rambo-telefonen

Runbo Q5 är kolossal – men även kolossalt solid.

Riktigt robust smartmobil som inte kompromissar med hastigheten. Batteritiden är skräckinjagande och walkie-talkie-funktionen och lasern är kul.
Inte direkt diskret! Telefonen är stor, tung och klumpig, och du måste ha extra stora fickor. Trots enorma gummipackningar är uppladdningsluckan inte helt tät.
Läs hela testet

RugGear RG960

Tung och tuff, men trög

RugGear är möjligen marknadens starkaste telefon – men garanterat inte den snabbaste.

Tätast i testet och en imponerande hållfasthet utan att storleken har blivit enorm.
Hastigheten är godkänd för lättare surfning och mail, men alldeles för långsam för större appar. Och spel är bara att glömma, soldat!
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild