TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Huawei Ascend Mate 7

Jättemobil med små skönhetsfel

Huawei Ascend Mate 7 övertygar som phablet i toppklassen.

Av / 2014-09-15 - 16:43
Huawei Ascend Mate 7

Home tycker

  • Välgjord design i läckra material, fingeravtryckläsare, enastående skärm och prestanda som ett atomkraftverk.
  • Grumligt ljud, stöder inte microSD-kort på mer än 32 GB och gränssnittet har små egenheter.

Man får mycket mobil för pengarna om man köper Ascend Mate 7, den nya jättemobilen från kinesiska Huawei. Med en skärm på 6 tum och en matchvikt på 185 gram passar den som hand i handske i phablet-kategorin, där den ska tampas med just lanserade iPhone 6 Plus och produkter som HTC One MaxSamsung Galaxy Note 4 och Nokia Lumia 1520.

Rent fysiskt påminner Ascend Mate 7 väldigt mycket om rivalen från Taiwan, HTC One Max – framför allt när det gäller baksidan av aluminium och placering av kamera, blixt och fingeravtrycksläsare – även om den senare faktiskt är både tjockare och tyngre än Huaweis phablet som utnyttjar platsen perfekt och bland annat har den smalaste ramen runt en mobilskärm vi har skådat hittills.

14950884879_82fa6a60ab_k

Formfaktorn kan möjligtvis bli en halv eller kanske till och med en hel millimeter tunnare, annars har vi svårt att se hur en mobil med 6-tums skärm skulle kunna bli särskilt mycket mindre än Ascend Mate 7. Designen är verkligen genomtänkt.

Fingeravtrycksläsare
Som den uppmärksamme läsaren kanske redan har uppfattat – vi nämnde det alldeles nyss – är Ascend Mate 7 utrustad med en fingeravtrycksläsare som precis som på HTC One Max sitter på telefonens baksida, under kameran.

Annons

Läsaren används främst för att låsa upp telefonen, även om den kan utföra ett par andra funktioner också – som att låsa vissa bestämda program och filer – och kommer ihåg upp till fem olika fingeravtryck, som naturligtvis inte behöver komma från samma person. Den fungerar på samma sätt som Apples TouchID i den bemärkelsen att man inte behöver glida med fingret över den, vilket är fallet är med exempelvis just HTC One Max, men också med Samsung Galaxy S5. Det räcker med att placera fingret på det fyrkantiga fältet för att låsa upp telefonen.

15114577056_83511a4171_k

När Ascend Mate 7 lanserades i Berlin på årets IFA-mässa gjorde Huawei stort nummer av att deras fingeravtrycksläsare kan låsa upp telefonen med en enda beröring – alltså direkt från släckt skärm – medan Apples TouchID kräver två beröringar eftersom man först måste sätta på skärmen innan man kan låsa upp den med fingeravtrycksläsaren, och det påståendet stämmer helt och hållet med verkligheten. I gengäld är den aningen mer känslig för fuktiga eller flottiga fingrar än vad Huawei vill att vi ska tro. På den punkten är den varken bättre eller sämre än Apples TouchID.

Gränssnitt och användning
Den TouchID-liknande fingeravtrycksläsaren är inte det enda i Ascend Mate 7 som påminner om Apples iPhone. Huawei har utvecklat sitt eget gränssnitt till Android, Emotion IU, som nu är färdigt i sin senaste version, 3.0. På ett par punkter ändrar det tämligen radikalt på den sedvanliga Android-designen, framförallt genom att dra fram alla appar på startskärmarna. Precis som vi är vana vid på iPhone, alltså. Det kräver lite tillvänjning om man förväntar sig en standardiserad Android-känsla, men i gengäld är förmodligen Ascend Mate 7 enklare att komma igång med för iPhone-användare som inte är vana vid Androids app-launcher.

En annan del av gränssnittet som är Huaweis egen är den enkla startskärmen som förenklar skötseln av telefonen markant. De viktigaste funktionerna (till exempel meddelanden, personer, kamera och webbläsare) visas som stora paneler, som är enkla att överblicka. Idealiskt för äldre personer och små barn, även om ingen av dessa grupper får anses som självklara Mate 7-användare.

Sammantaget ser Huaweis gränssnitt läckert och genomtänkt ut, även om det är mycket inspirerat av Apples design i iOS. Men om man nu ska … låta sig inspireras … så bör man vara en smula mer konsekvent än Huawei har varit. Det är nämligen inte alla Apple-liknande funktioner som fungerar som de ska.

Till exempel kan man från Ascends Mate 7:s låsskärm dra upp ett verktygsfält från nederkant av skärmen där det finns ikoner för bland annat ficklampa, miniräknare och tidtagarur. Precis som på iPhone. Men Huawei har uppenbarligen missat att hela poängen med att komma åt dessa funktioner från låsskärmen är att de ska fungera även om telefonen är låst! Så fungerar det på iPhone, där kommer man åt miniräknaren och kan starta tidtagaruret samtidigt som telefonen förblir låst, men försöker man göra samma sak med Huawei Ascend Mate 7 när den är låst så får man bara meddelandet att man ska ange sin lösenordskod. Den enda funktionen som fungerar i låst tillstånd är ficklampan. Vad ska man då ha verktygsfältet och alla funktioner till, Huawei? Om ni ska kopiera så gör det ordentligt!

Ljud och bild
Vi är alltså inte hundraprocentigt förtjusta när det gäller gränssnitt och användarvänlighet, däremot är de fysiska egenskaperna – med ett fåtal undantag – helt i topp.

Den 6 tum stora IPS-skärmen med 1920 x 1080p-upplösning är både ljusstark och skarp, samtidigt som den har klara, naturliga färger och hög kontrast. Man kan justera färgtemperaturen manuellt efter den personliga smaken, men skärmbilden blir aldrig för dynamisk eller onaturlig.

Kameran är också lysande och till exempel bättre än den som sitter i iPhone 5S, som Huawei har sneglat så mycket på under utvecklingen. Bilden är skarpare och färgåtergivningen mer exakt, vilket också syns i testbilderna.

iPhone5S_pic
Bild från kameran i iPhone 5S.

AscendMate7_pic
Bilden tagen med iPhone 5S (överst) är oskarpare än exakt samma motiv som är avbildat av Ascend Mate 7. Huaweis mobil är dessutom bättre på färger och kontrast än Apples.

Ljudet är dock långtifrån lika bra som vi hade velat. Ljudbilden blir ofta alldeles för grumlig, och framför allt högupplösta ljudfiler har Ascend Mate 7 svårt för, vilket vi märker när vi försöker lyssna på ett par låtar i hifi-kvalitet från streaming-tjänsten WiMP.

Vi hade också gärna velat veta varför Ascend Mate 7 bara stöder externa microSD-kort på 32 gigabyte, nu när den inbyggda lagringsplatsen bara är på 16 gigabyte. Är det för mycket begärt med stöd för 64 gigabyte microSD?

Prestanda
Till skillnad från i stort sett alla andra Android-baserade smartmobiler drivs inte Huaweis telefoner av Qualcomms Snapdragon-processorer. I stället bygger den kinesiska tillverkaren sina egna så kallade HiSilicon Kirin-processorer och en sådan sitter även i Mate 7 i en octa-core-version. Fyra av processorkärnorna är reserverade för krävande uppgifter och stängs av när de inte behövs för att inte belasta batteriet i onödan. Tillsammans med ett imponerande kraftfullt 4100 mAh-batteri innebär det faktiskt att batteritiden är nästan två dagar vid vanligt bruk, vilket vi tar av oss hatten för.

Rena prestanda är också imponerande höga. Vårt benchmark-verktyg, Geekbench 3, ger ett resultat på 889 poäng single-core och 3232 multi-core, och det samlade resultatet är det högsta vi har mätt i någon smartmobil hittills. Som jämförelse får iPhone 5S 1406 respektive 2549 i samma test, medan HTC One M8 kommer upp i 975 respektive 2946 poäng.

14951040457_e3e1d00e3e_k

Slutsats
Huawei Ascend Mate 7 är kanske den mest prisvärda phablet-mobilen på marknaden just nu. Huaweis implementering av Android-plattformen har ett par skönhetsfel och telefonens ljud är inget att skriva hem om, men vi gillar fingeravtrycksläsaren och både skärmkvalitet och prestanda ligger långt framme i startfältet.

 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Ljud & Bild