TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Onkyo E700M

Stenhårda basproppar

Trött på skärande och skrikiga öronproppar? Då ska du prova de här.

Av / 2015-12-20 - 06:00
Onkyo E700M

Ljud & Bild tycker

  • Bra komfort och fin byggkvalitet. Låter fylligt och tufft. Behaglig klang.
  • I överkant mycket bas och inte särskilt raffinerad ljudbild innebär att de inte passar till allt och alla.

Vill du ha bra ljud så undvik de billigaste öronpropparna. De är sällan bättre än de som följer med mobilen, ofta sämre faktiskt. Det finns mycket bättre ljud att hämta om man spenderar en slant på ett par riktiga öronsnäckor.

Urvalet är enormt. Förutom att lägga lite mer pengar så är vårt råd att välja proppar från någon som kan. Någon som hållit på ett tag. Då verkar det kanske lite märkligt att prata om Onkyo, som är mer kända för sina förstärkare och receivrar än för sina hörlurar och öronproppar.

Men hos Onkyo har man lagt märke till samma sak som otaliga elektroniktillverkare har gjort. Intresset för hörlurar är skyhögt.

Då måste man vara med. Och nu har Onkyo fått ut flera modeller på marknaden – som är stenhård, särskilt för små öronproppar.

Till exempel de här, som är långtifrån de dyraste vi har testat. Fast de ser dyra ut. Små kammare av blankpolerad metall huserar 13,5 mm stora element som Onkyo skryter våldsamt mycket om. Frekvensresponsen är uppseendeväckande god och de är anpassade för högupplösta musikfiler, eller Hi-Res som det också kallas.

Annons

Läs vår guide till hörlurar.

De är dessutom lätta att driva och spelar högt utan att behöva någon extra hörlursförstärkare.

E700M levereras med snurrad sladd som har mikrofon och svara/start/stopp-knapp men ingen volymknapp. Kontakten är inte vinklad heller, vilket är en fördel på bärbara lurar så att kontakten inte sticker ut så mycket ur mobilen eller spelaren.

Det ingår bara tre par löstagbara silikonproppar, och ett par formbara skumproppar, men de har normala storlekar så att det går att hitta några som passar i öronen.

Man kan välja mellan vit och blank metall, eller svart och silkesmatt metall. Färgerna på sladden är anpassade efter resten.

I den här klassen råder det som sagt hård konkurrens. Philips, AKG, Beyerdynamic och Sony är några av dem som har mycket fina öronproppar i klassen kring tusenlappen.

 

Ljudet

Så fort man har fått dem på plats i öronen så sitter de bra. Komforten är bra eftersom de små topparna stöds av en yta som vilar alldeles intill örat, så att de inte sticker in för djupt.

Om man har mest erfarenhet av lurarna som följde med mobilen så kommer E700M snabbt att framstå som rena uppenbarelsen. Här finns både bas och fin dynamik. Av den sorten som är tillräcklig för att Princes ”Free Yourself” ska mullra skönt i hörselgångarna. För basen finns definitivt på plats här. Lite plump, lite flytande och inte så exakt, men väldigt påtaglig.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Somliga tycker nog att det är för mycket bas. Även om det klär Princes och Janet Jacksons nya album ganska så bra så är det mindre lyckat med Kari Bremnes ”Det einaste vi ville”, Melissa Horns ”Du går nu” och ”Thomas Dubdahls ”From Grace”. Då är det helt enkelt för mycket av det goda. Men visst, diggar man att basen ligger i förgrunden hela tiden så är E700M definitivt värda en koll.

De som uppskattar mer finess och fler detaljer och klangnyanser bör fundera på om de kan leva med allt fokus på bas. För det blir man inte av med.

Akustiska instrument är inte Onkyo-propparnas favorit. De känns ofta obalanserade, med en lite för varm och instängd klang för att musiken ska få något särskilt djup. I vissa musikstycken låter det väldigt luddigt, även om röster faktiskt är relativt välfokuserade och tydliga. Sopraner i operor, kvinnliga vokaler och stråkar får en slöja av varm glöd som gör klangen väldigt behaglig – och lättlyssnad – men det är irriterande att piano, trummor, slagverk och basgitarr, cellor och lågfrekventa instrument tillåts dominera ljudbilden.

Man får kort sagt vilja ha ett par öronproppar med mer och bättre bas än vad som är normalt i billiga proppar, och det får man gott om här. Fast man får leva med att basen ofta dominerar ljudbilden.

 

Prova innan du köper

Bra komfort och en kvalitet som överträffar vanliga öronproppar gör att Onkyo E700M är vansinnigt mycket bättre att både använda och att lyssna på. Men de passar inte alla. Den generösa basen kan lätt bli för mycket och de passar inte heller all slags musik. Man får vara förtjust i bas och ofta spela musik som klär lite extra fyllighet väl. Då är Onkyo-lurarna väldigt bra, men några allround-lurar är de inte.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Dyson hörlurar är imponerande – och en besvikelse

undvik öronproppar från Temu

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Ljud & Bild