TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: B&O Beoplay A1

Nästan onaturlig

BeoPlay A1 har ett trick som ingen annan liten Bluetooth-högtalare klarar av.

Av / 2016-05-17 - 06:00
B&O Beoplay A1

Ljud & Bild tycker

  • Spelar djupare och renare än vad som borde vara möjligt för en så liten högtalare!
  • Fast fortfarande inte lika högt som många andra BT-högtalare. Rejäl, men inte väderskyddad.

Med sitt B&O Play-märke har Bang & Olufsen haft stor framgång med att locka till sig en yngre och mer världsvan publik. Bluetooth-högtalaren BeoPlay A2 har sålt i 200 000 exemplar över hela världen och det gör den faktiskt till den mest sålda produkten från B&O-koncernen någonsin.

BeoPlay A1 är som namnet antyder en lillebror till A2. Tack vare sin storlek är den smidig att bära runt i huset eller stoppa ner i väskan på resan. Högtalaren är ungefär hälften så stor och där A2 var gjord för att stråla ut ljud från båda sidor så kommer allt ljud från A1 från toppen. Hela högtalaren är cirkelrund och platt. Ovansidan av skalet är gjord av anodiserad aluminium, och hålen som täcker hela toppen ser ut som om de är laserskurna. Botten av A1 är gjord av ett polymer-plastmaterial med en mjuk, gummiaktig yta som hjälper högtalaren att ligga stabilt på bordet utan att skallra när den spelar högt. Med hjälp av en läderrem går det att hänga den på dörrhandtag, klädkrokar och andra ställen eller bara hålla i handen. BeoPlay A1 är designad av den danska möbeldesignern Cecilie Manz.

Under det perforerade locket finns två element. En 3-tums domeformad bas sitter bakom ett skyddsgaller av plast. Gallret sitter böjt över membranet eftersom det är gjort för att kunna röra sig långt. En liten 3/4-tums dome tar hand om diskantregistret. Det delas av vid 2 300 Hz, vilket är mycket lågt för en så liten diskant, men tack vare 10:e ordningens aktiv delning (60 dB/oktav!) fungerar det. De inbyggda förstärkarna är på 30 watt, vilket bara det är tämligen våldsamt, men i topparna kan de lämna hela 140 watt vardera. Detta innebär att det går att göra extrema korrigeringar av frekvensåtergivningen i A1.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Högtalaren har en inbyggd mikrofon, så man behöver inte ändra ljudkälla om telefonen ringer medan man lyssnar på musik. Mikrofonen sitter något överraskande på undersidan av högtalaren, men tack vare en ett par millimeter hög kant, som löper hela vägen runt, plockar mikrofonen i praktiken upp ljud lika bra från alla håll.

Kabinettet är förhållandevis stabilt och A1 tål att slängas ner i ryggsäcken eller stoppas i rockfickan. Väderskyddad är den dock inte, så låt bli att ta med den ner i poolen. Där är renodlat robusta högtalare som UE Boom och Philips ShoqBox mer på hemmabana.

Annons

I egenskap av Bluetooth-högtalare kan A1 enkelt användas med en smartmobil, surfplatta eller laptop, men laddar man ner B&O:s Play-app (finns till iOS nu och kommer till Android under våren), kan man fintrimma ljudet efter sin personliga smak och välja att göra ljudet mer rymligt, samt dra ljudbilden i riktning mot ”warm”, ”excited”, ”relaxed” eller ”bright”.

 

Ljudet

Det är nästan omöjligt att inte underskatta A1 för dess utseende. Med all respekt för byggkvaliteten påminner den mest om en designad matlåda för frallor. Och hur mycket ljud kan man få ut ur en sådan?

Inte så lite! Det första som imponerar är basen. Den verkar nästan trotsa naturlagarna! En 3-tums bas borde inte på något sätt kunna återge så djup bas från ett så pyttelitet kabinett. Men tack vare våldsamma mängder övertalning från elektroniken så lyckas den ändå. Signalprocessorn i A1 ger en rät frekvensomgång ner till 60 Hz (det är djupare än många stativhögtalare), och korrigerar samtidigt för fasförskjutning och tidsfördröjning. Resultatet är en rik och varm återgivning som påminner om en betydligt större högtalare.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Diskanten motsvarar basen vad gäller kvalitet. Övertoner, atmosfär och små detaljer i cymbaler och hi-hat kommer med på ett sätt som inte är vanligt med kompakta, bärbara högtalare. Och det fina intrycket håller i sig även när det hettar till.

Det viktiga mellanregistret hanteras nästan lika väl som botten och toppen. Den övergripande varma ljudbilden som även kännetecknar andra B&O Play-produkter gör A1 behaglig att lyssna på. Röster låter bra men när högtalaren sätter igång i basen så leder det oundvikligen till en viss oklarhet i mellanregistret. Men då får man spela högt också. Eller förhållandevis högt, eftersom ljudtrycket är en begränsande faktor. Man kan få bas ur ett mikrokabinett om man stoppar in 2 x 140 watt i projektet, men ljudtrycket välter inte huset.

Sammantaget är A1 en imponerande högtalare som klarar av uppgifter som skulle få fysiskt större högtalare att börja svettas. Uppe på skrivbordet är det lätt att bortse från storleken och begränsningarna. Även om jag fortfarande föredrar att ha en fullvuxen stereo i arbetsrummet. Fast den är inte lika lätt att stoppa i fickan och bära med sig.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

En bärbar Bluetooth-högtalare för tvåtusen femhundra kronor med ambitioner att spela bas låter som en våt och omöjlig marknadsföringsdröm. Men BeoPlay A1 lyckas förbluffande väl. Den lilla krabaten spelar med kraft och ljudkvalitet som står i stark kontrast till storleken och utseendet. Om du vill ha läckert och fylligt ljud som är lätt att bära med sig är den ett förträffligt bra alternativ. Du kan inte få hela terrassen att börja dansa, men stående på ett bord eller hängande på väggen ger den musikalisk njutning för varenda krona.

 

Lars_Goller1

Hela vägen

I samband med presentationen av BeoPlay A1 pratade vi med akustikingenjör Lars Goller, som ligger bakom ljudet. A1 är den minsta högtalaren Lars Goller någonsin har konstruerat. ”Men den låter faktiskt riktigt bra”, säger han med ett finurligt leende som avslöjar att han är mer än nöjd. Arbetet med A1 har tagit lite mer än ett år och har involverat omkring 30 personer, varav en handfull på heltid.

”Den är liten, men vi har tekniken och DSP-kraften att göra den bra. Och jag skulle vilja påstå att vi har gått hela vägen för vad som går att göra på så lite plats”, säger Lars Goller som inte tror att det är tekniskt möjligt att överträffa A1 när det gäller ljudtryck, frekvens eller ljud över huvud taget med tanke på storleken. Baselementet är speciellt utvecklat för A1 och utformat för att vara så effektivt som möjligt, samtidigt som DSP:n ger en linjär frekvensgång. Enligt Lars Goller har A1 bara tappat 8 dB vid 40 Hz. På låga ljudnivåer, vill säga, DSP:n ser ständigt till att elementen inte hamnar i situationer som de inte kan komma tillbaka levande från. De inbyggda förstärkarna kan leverera upp till 140 watt till varje element. Detta innebär att det går att spela mycket högt och djupt i det lilla kabinettet. Men de får bara leverera så hög effekt under korta stunder.

”Det finns kraft nog i förstärkaren för att smälta högtalaren helt och hållet. Men det får den inte. Vi sänker effekten efter en kort stund så att saker och ting hinner kylas av igen.”

 

Monohögtalare med stereoeffekt

Eftersom A1 har en bas och en diskant så är den en monohögtalare, men den ger ändå en viss rymlig stereoeffekt. Det åstadkoms genom att de två elementen används på ett kreativt sätt.

Basen spelar en monosignal – den del som är gemensam för de två kanalerna – medan diskanten i en del av sitt frekvensregister spelar vänster respektive höger signal, alltså de delar som skiljer sig från den gemensamma monosignalen.

”Det handlar ju inte om någon stereobild i ordets rätta bemärkelse, men det ger ljudet en viss rumskänsla”, säger Lars Goller.

A1 är den minsta högtalaren hittills från B&O Play och i beteckningen ligger en begränsning – en mindre modell borde rent logiskt heta A0 – och det finns inte heller några planer på att krympa storleken ytterligare.

”Fast man skulle kanske kunna göra en mindre. Om den inte behövde kunna spela riktigt lika högt …”, funderar Lars Golfer.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild